לא מזמן ציינתי בשיחה שחלק ניכר מהאנשים שבאים מרוסיה בהמוניהם אינם יהודים, ומיד נשאלתי: "מה אכפת לך?" – השאלה הביכה אותי. באמת, מדוע זה אכפת לי? הרי אני חילונית לגמרי והזהות היהודית פחות משמעותית בעיני מן הזהות האנושית והנשית, ובכלל, תמיד האמנתי שרצוי כי המין האנושי יתערבב כך שכל צורות הגזענות והקנאות לא יוכלו להתקיים… בחשבון נפש ומחשבה ממושכת מצאתי שאי הנוחות שלי מקורה בעברה של המדינה.
העובדות ההיסטוריות הן שהמפעל הציוני היה הלכה למעשה מבצע קולוניאליסטי, דחיקת רגליהם של התושבים האוטוכתוניים – היינו העם הפלסטיני – והושבת יהודים במקומם. ההנהגה הציונית ידעה שאלה פני הדברים, אך העדיפה להעמיד פנים שזוהי ארץ ריקה – Terra Nullius בלשונם של קולוניאליסטים ותיקים יותר. כידוע המציאות סטרה על פניהם של המתיישבים, וברגע הקריטי בוצע כאן "טיהור אתני" בקנה מידה גדול.
העובדות ידועות ונשאלת השאלה "איך אנחנו חיים איתן?". אחת התשובות היא זו שנתן אייזק דויטשר, אף שלא היה ציוני כלל וכלל: "קשה להאשים אדם הקופץ מבית בוער אם הוא גורם למי שעובר מתחתיו לשבור רגל". דברים אלה נאמרו זמן לא רב אחרי שהיהודים באירופה נרדפו על נפשם ונשמדו. ואכן, הצידוק המוסרי למפעל הציוני היה הטיעון שהיהודים, כמיעוט נרדף וחסר בית, חייבים למצוא לעצמם מקלט בטוח. זה שהמקום הנבחר היה דווקא פלשתינה, מטעמים של מסורת דתית/לאומית (בצירוף נסיבות בינ"ל מסוימות), היה מזלו הרע של העם הפלסטיני. ציונים בעלי מצפון הבינו זאת וקיוו להקטין למינימום את הפגיעה בבני המקום. היו שניסחו זאת כך: "לעשות שהזאב יהיה שבע והכבשה תישאר שלמה".
חוק השבות נחקק חמש שנים לאחר תום מלחמת העולם השנייה, ולאור הניסיון הנורא של השואה, שבבסיסה עמדה התפיסה הגזענית של הנאצים, לא נקבעו בו קריטריונים ברורים של "מיהו יהודי". למעשה התקבלה ההגדרה הנאצית במהופך: אם אדם שאחד מהורי הוריו נחשב יהודי לצורך רדיפתו, מן הראוי שייחשב ליהודי וימצא בישראל בית בטוח להגנתו. זו היתה נוסחא מעורפלת למדי, אך היא נראתה מובנת והוגנת במושגים של התקופה. היו שהציעו נוסחאות כוללניות עוד יותר. משה שרת למשל, הציע שיהודי הוא מי שנחשב ליהודי ורואה עצמו יהודי.
במאמר מוסגר כדאי לציין שהנאצים שאלו את חוקי הגזע שלהם מחוקי הגזע שחוקקה מדינת וירג’יניה בארה"ב, לאחר מלחמת האזרחים ושחרור העבדים, לצורך סיווגם של אנשים ממוצא אפריקאי. בחוקים אלה, ששורשיהם נעוצים עוד בתקופה הקולוניאליסטית באמריקה, נקבעו הגדרות מדויקות כגון: מוּלאטו – בן להורה שחור והורה לבן; קוואדרוּן – רבע שחור; אוֹקטורוּן – שמינית שחור; ואפילו דרגה נוספת של חלק השישה עשר שחור… במאה ה-20 העתיקה גרמניה הנאצית את השיטה הזו ויישמה אותה לגבי היהודים. לימים, אימצה המפלגה הלאומנית הלבנה של דרום אפריקה אף היא את המודל הזה, והחזירה אותו למטרתו המקורית, היינו, הגדרת אנשים שחורים ו"צבעונים"… עם זאת, יש לזכור שיהדות אינה הגדרה גזעית ממש, כי בניגוד לגזע, יש אפשרות להצטרף לקהילה היהודית – גם אם במאמץ רב ועל תנאי. (מנגד, מי שנולד בה אינו יכול לפרוש ממנה אבסולוטית, כי "מודה ועוזב ירוחם" – כלומר, יהודי שהמיר את דתו יכול תמיד לחזור בו ולשוב ולהתקבל כיהודי).
אבל מזה דורות רבים, הרבה לפני שנחקק חוק השבות, קיימת ההגדרה "יהדות" ששום חוקים חילוניים אינם יכולים לגעת בה. הממונים על ההגדרה הזאת אינם מחוקקים כי אם רבנים, ודווקא רבנים אורתודוכסים. הראייה פשוטה בתכלית: אדם שהרבנות האורתודוכסית מכירה בו כיהודי, שום גוף לא יערער על כך. לעומת זאת, הכרה ביהדותו של מאן-דהו מצד הרבנות הקונסרבטיבית או הרפורמית, או גוף ממשלתי כלשהו, יכולה להידחות על ידי האורתודוכסיה והיא תישאר בלתי שלמה. לפיכך אין פלא שבן גוריון וממשלתו הותירו את הרבנות האורתודוכסית כבעלת הבית בכל הנוגע לענייני הדת היהודית בישראל. בוודאי שהיו גם שיקולים פוליטיים לרוב – הקונסרבטיבים והרפורמים היו פחות ציונים מן האורתודוכסים ולא טרחו להקים מאחזים בישראל במשך שנים רבות; ובלי ספק היה נוח לממשלת מפא"י לעשות הסכמים עם הגוף הדתי החזק במקומותינו. אבל מעבר לשיקולים הללו היתה גם תחושה שהאורתודוכסיה היא "תו התקן" של הזהות היהודית, שאחריו אין עוררין, ואם כבר מדינת יהודים, מן הראוי שבמרכזה יימצא הגוף המוסמך להעניק את תו התקן.
במשך עשרות שנים היה המצב הזה לא נוח, אך לא בלתי אפשרי. פה ושם היו חריקות – למשל, כאשר באו לארץ "בני ישראל" מהודו, והרבנות לא הכירה בהם כיהודים; לבסוף נמצאה פשרה כלשהי והעניין הוסדר בשקט. אבל רוב הזמן ובמרבית המקרים הפער הגדול בין חוק השבות לבין תו התקן לא גרם לזעזועים עמוקים. עד העת האחרונה.
מה שקורה כעת הוא שהמוני האנשים המבקשים להגר מרוסיה או מחבר העמים, מסיבות כלכליות, רואים דלת אחת פתוחה בפניהם – ישראל. ומסתבר שמספיק להצביע על סבא או סבתא, או אפילו אב או אם של הסבים, ממוצא יהודי, כדי להגר לישראל ולקבל אזרחות ישראלית. וכאן נפערות שתי שאלות גדולות. האחת – מה יהיה על אותו צידוק של המפעל הציוני – היינו, מקלט בטוח ליהודים נרדפים? הרי ברור שלפנינו מסה גדולה של מהגרים כלכליים, ולא יהודים נרדפים (אם בכלל יש כאלה בימינו). האם נוּשל העם הפלסטיני מביתו כדי שתוקם כאן ארץ הגירה למהגרים כלכליים – רוסים או אחרים? למעשה לא ירחק היום שכל קבוצה אנושית שמצבה הכלכלי רע, תוכל במאמץ מסוים להגר לישראל – למעט אותה קבוצה אנושית הנמקה במחנות פליטים ברחבי המזרח התיכון – זו שהארץ היתה ביתה מלכתחילה! ובה בשעה ששליחים מישראל מביאים לכאן המוני מהגרים כלכליים משרידיו המתפוררים של הגוש הסובייטי, ממשיכה הממשלה גם בימים אלה ממש להפקיע קרקעות מידי פלסטינים בגבולות הקו הירוק ובשטחים הכבושים, על מנת ליישב עליהן אזרחים לא-ערבים, כולל המהגרים הכלכליים הנ"ל.
שאלה אחרת היא: מה עם תו התקן? מותר כמובן לחילונים – שלא לדבר על המהגרים, שכל רעיון "המקלט הבטוח ליהודים נרדפים" אינו רלוונטי עבורם – לזלזל בדבר ולהצביע על אפשרות של הגדרות רחבות יותר; מותר לאלה שבראש מעיינם הגדלת המסה הדמוגרפית של ישראל נוכח העולם הערבי, לטעון שהזמן יעשה את שלו וכי מיליוני הרוסים והמהגרים האחרים סופם שיהיו ישראלים, וכי הזהות הישראלית יכולה כעת לתפוס את מקומה של הזהות היהודית. אבל כל עוד ישראל מוגדרת כמדינת היהודים, לא נוכל לברוח מתו התקן האורתודוכסי, וכדאי שנביא בחשבון שמי שהדבר בוער בעצמותיו לא יוותר עליו. יתר על כן, נישאר עם הפרדוקס של הפיכת ישראל למדינת הגירה כמו אוסטרליה או קנדה בזעיר אנפין, שרק בניה האוטוכתוניים אסורים בכניסה אליה.
אין לי תשובות לשאלות האלה. אין לי הצעות ריאליסטיות כיצד לפתור אותן. אני יכולה רק להצביע עליהן ולבקש שנכיר בהן וננסה להיות ישרים עם עצמנו. גם אם הממשלה ושאר המוסדות המנהלים את המפעל הציוני מעמידים פנים שאין בעיה. זאת למרות שהם נתקלים בה בצורה בוטה מפעם לפעם; אפילו אדם חילוני כיאיר צבן, בשעה שהיה שר הקליטה, נועץ ברבנות הראשית בשאלת זהותם של עולים חדשים למיניהם. בינתיים הציבור נתפס לסטריאוטיפים, שליליים או חיוביים, של האזרחים החדשים, ואינו מבין שהבעיה אינה "איכותם" של האזרחים החדשים, כי אם טיבה של מדינת ישראל ועתיד הארץ הזו.

הבחנתה של יעל בפסקה האחרונה נכונה: הבעיה אינה ב"יהדותם" או "אי-יהדותם" של המהגרים, אלא בהיותה של מדינת ישראל כיום מדינת אפרטהייד; לא רק בשטחי יהודה, שומרון ועזה אלא בכל השטחים שתחת שלטון המדינה.
אבל יש תשובות לשאלות האלה, והצעות ריאליסטיות כיצד לפתור אותן. וכרגיל בפלונטרים שנראים מסובכים, עדיף להתיחס אליהם בקשר גורדי, קרי: לחתוך אותם באחת וללא פשרות. הקמתה של מדינה חילונית, עצמאית (הן מ"ציונות" והן מ"ערביות") ודמוקרטית. מתן אזרחות ישראלית לכל תושבי כנען, כולל נתיני "הרשות הפלסטינית", ביטול כל חוקי ה"שבות" למיניהם (מה שיתחיל לסייע גם ביציאה ממעגל ההתבכיינות הנקרא "זכות השיבה"), חקיקת חוקי אזרחות והגירה המבוססים על תכונותיו ואישיותו של כל אדם, ולא על מידת התאמתו לקריטריונים רבניים (או על "זיקתו לציונות"), ייסוד משטר פדרטיבי על כל שטחי ארץ ישראל המערבית, ברפובליקה של כל אזרחיה ותןשביה ורק של אזרחיה ותושביה.
בשביל להתחיל ביישום הצעדים האלה יש לותר לא רק על הקולוניאליזם הציוני, אלא גם על האימפריאליזם הערבי.זה לא קל, אבל בהחלט שוה מאמץ.
דן תמיר וקומץ מגיבים למאמרי האתר -הם אוטיופיסטים
המסיטים את הדיון האידיאולוגי והפרקטי לאפיקי פטה-
מורגנה וחלוחות בהקיץ. תמיר מסיים את תגובתו, המטיפה
למדינת "כנען" (בהשראת ההוזה מניו יורק, נכדו של…?) – ב"שווה לנסות" – OK תנסה ואנחנו נמשיך
בנסיונותינו, להביא לשלום בין שני העמים (הפלסטיני והישראלי/בני כל הדתות והתרבויות) בשתי מדינות.
אלכס,
האם גם בקרב העם הפלסטיני ישנם בני כל העדות והתרבויות?
כמובן: מוסלמים, ארמנים, דרוזים, צ’רקסים,
שומרונים.נוצרים-קתןלים, Greece-catholic ,אורתודוקסים, פרוטסטאנטים… ועכשיו גם: פלסטינים-
אמריקאיים ("עולים חדשים") ו-(ילידי)גלויות אחרות.
האם בקרב העם הפלסטיני ישנם גם בני הדת היהודית, למשל?
כן.
אסור שקני המידה למתן מקלט מדיני ייקחו בחשבון את דתם או מוצאם האתני של המבקשים. החזון הציוני היה מלכתחילה לא נכון. בנסיבות המיוחדות, שגרמו להן הזמן והמקום המסוימים שבהן הוא נהגה, עוד היה אפשר איכשהו לתרץ אותו. לא עוד. 55 אחרי היווסדה של מדינת ישראל אין עוד כל הצדקה לרעיון הציוני. זה אולי תפקידו הגדול של השמאל — להסביר שהמושג "מדינה יהודית דמוקרטית" הוא היבריד שאינו יכול לעמוד בשום מבחן מוסרי, משפטי או מדיני.
גם מהבחינה הפרגמטית על מדינת ישראל להתנער מהרעיון הציוני. המצב הזה, שמיליוני יהודי התפוצות נושאים אלינו עיניים, ורואים בנו את נוצרי המקלט שתמיד יחכה להם, אם, חלילה, איזשהו היטלר חדש יעלה לשלטון באיזשהו מקום, מטיל עלינו משא בלתי אפשרי. אנחנו צריכים לשאוף לחיות בדמוקרטיה שמחויבת להעניק מקלט לנרדפים באשר הם. לא רק לאלה שסבתם היתה יהודייה. יש לנתק את הקשר החונק הזה בין מדינת ישראל לבין יהדות "התפוצות". מדינת ישראל צריכה להיות מדינת כל אזרחיה, ומחויבת להם ולהם בלבד.
אין ספק שכותבת המאמר נוגעת בשאלת יסוד מהותית ביותר. ברור שתשובת בזק לא ממש אפשרית, אבל אני עומדת, ברוב חוצפתי, לנסות:
יורשה להגר לארץ רק מי שנרדף משום יהדותו (מעין מקלט מדיני סלקטיבי).
באופן הזה אנחנו מקיימים את החזון הציוני, דהיינו, מדינת מקלט לעם היהודי, ויחד עם זאת מאפשרים לנתק את התאומים הסיאמיים של דת-מדינה. לשם כך יש להקפיד לכנות את מדינת ישראל כמדינת מקלט לעם היהודי, ובשום אופן לא "מדינה יהודית", שזו רעה חולה של ממש, בעיקר למי שרואה את עצמו מחוייב למורשת היהודית ולעיקרי המוסר שלה (כמוני למשל).
פרט טכני: חובת ההוכחה לגבי רדיפה דתית או גזעית תחול על מבקש ההגירה, בדומה לחובת ההוכחה החלה על המבקש מקלט מדיני.
ברור שיש צורך דחוף לבטל את כל המנהגים והמוסדות הפסולים, שהוציאו שם רע לציונות: קק"ל, סוכנות, סל קליטה, הפקעת אדמות, ייהוד הגליל ועוד כהנה דברים מבישים.
מה דעתכם?
כתבת:
"אסור שקני המידה למתן מקלט מדיני ייקחו בחשבון את דתם או מוצאם האתני של המבקשים"
אינני טוענת שבמקלט מדיני סלקטיבי הקריטריון יהיה דתם או מוצאם האתני של המבקשים. דבר זה פסול בעיני משום שהוא מאלץ אותנו להגדרת ה’אחר’ באופן ממסדי, ובהכרח גורר מיסוד של הדת ע"י המדינה. אני גורסת מקלט מדיני סלקטיבי לפי סיבת הרדיפה. אין לי שום עניין להגדיר את ה’אחר’, בודאי לא ממסדית.
כתבת:
"המושג "מדינה יהודית דמוקרטית" הוא היבריד שאינו יכול לעמוד בשום מבחן מוסרי, משפטי או מדיני"
מסכימה, לא בגלל שזה היבריד, אלא בגלל שהמושג "מדינה יהודית" כשלעצמו חסר כל משמעות בעיני, דתית או מוסרית. ל"מדינת מקלט לעם היהודי" יש משמעות משפטית בצורת חוק השבות, כאשר ההצעה שלי מתיימרת לצמצם את העיוותים שהוא יוצר.
כתבת:
"המצב הזה, שמיליוני יהודי התפוצות נושאים אלינו עיניים, ורואים בנו את נוצרי המקלט שתמיד יחכה להם, אם, חלילה, איזשהו היטלר חדש יעלה לשלטון באיזשהו מקום, מטיל עלינו משא בלתי אפשרי. אנחנו צריכים לשאוף לחיות בדמוקרטיה שמחויבת להעניק מקלט לנרדפים באשר הם."
יש פרדוקס מסויים בדרישה להפסיק לתת מקלט למי שנרדף בשל יהדותו (מחמת העומס שזה יוצר עלינו), תוך כדי דרישה לתת מקלט מדיני לכל מי שזקוק לכך. יש הרבה יותר אנשים שזקוקים למקלט מדיני מסיבה כלשהי, מאשר כאלה שזקוקים למקלט מדיני משום שהם נרדפים מסיבה ספציפית.
רעיונות לכתבה
שוד!
למה ישראל מעלה את כל עניי העולם ארצה??
למה הכסף לא חוזר אל המשקיע העיקרי אל האזרח הפשוט?
הכסף שלנו הולך בין היתר למימון לעליה ומימון אברכים,
(ב24/9/07 נאמר במהדורת חדשות של ערוץ 2 שעד היום הושקעו כ2-מיליארד שקל במשפחה "עולה" ועדיין ניכר הכישלון)
האם הרעיון מהמאה הקודמת- קודמת רלוונטי לחיים של היום?
מי מהעולים היום עולה כי הוא ציוני? וכמה נאו נאצים עלו כך לישראל?
ובכלל האם אני צריך לממן משהוא רק בגלל שהוא יהודי ובכלל אם יש לו קירבה יהודית מדרגה שלישית? (וכמה קל לזייף את זה).
ולא רק זה, אלה גם דוחפים לנו עול מימון למען הפלייה מתקנת כי החברה דחתה אותם, מנסים לדחוף אותם בכל מקום בכוח, במילים אחרות מפעילים כוח על הרוב על זה שממן!!
כמה מהעולים החדשים בכלל נשארים בארץ? וזה אחרי שלקחו את כספי משלם המסים?? כמה מהם ממשיך עם הדרכון הישראלי למדינות עשירות יותר ? וזה כמובן על חשבון העושר שלנו.
מה בכלל הרעיון להעלות רועה צאן מסוף העולם כדי לתמוך בו כלכלית בארץ ובנוסף להפעיל גופים להפליה מתקנת?
בכלל איזו צורת חשיבה הם מביאים אתם? האם העוני הוא קודם כל צורת חשיבה? האם אפשר לקרוא לזה תרבות עוני? ולמה אנו צריכים לשלם על זה?
דבר נוסף: האלימות הגוברת האם זו תופעה ישראלית או השפעה חיצונית? וכמה פעמים ראינו בחדשות על פשעים בסגנון "התפוז המכני" שבוצע ע"י עולים חדשים שהגיעו ממדינות עוני?
לאיפה הלכנו? למה רוב הישראלים רוצים לרדת מהארץ?