שני חברי הטובים, ראובן קמינר וחיים ברעם, מתייחסים במאמריהם לשני מכרי הוותיקים, חיים הנגבי ומירון בנבנישתי. מכרי אלה רואיינו על-ידי ארי שביט, דובר רהוט של הימין הלאומני. ראוי לציין כי המראיין אינו שואל הפעם שאלות ונותן למרואיינים לשפוך את ייאושם מ"שתי מדינות לשני עמים", כדי ללמד את הקוראים עד כמה מחלחלת בשמאל הישראלי מגמת חיסולה של מדינת ישראל כמדינה יהודית, והמדינה האחת – הדו-לאומית, תופסת את מקומה. לוויכוח הזה, שאין להימנע ממנו בתנאים הקיימים, ברצוני לצרף את דעתי.
את מאבקו של מחנה השלום האמיתי אני מחלק לשניים:
- חתירה לשלום בין שתי המדינות
- חתירה לפיוס בין שני העמים
על שתי המדינות
אנו נתונים כיום באחת התקופות הנוראות של החתירה הראשונה, מה שאינו אומר שלא תיתכן גם נוראה ממנה. הכיבוש מתנהל במלוא עוצמתו ומתממש מדי יום ברצח, בהרעבה, בדיכוי והשפלה תחת מעטפת "המלחמה בטרור", שההתאבדות הנוראה בירושלים לפני שבוע תרמה לה את תרומתה. זו מתבצעת ברציחתם הממוקדת של מנהיגים ופעילים של החמאס וכל מי שמסביבם, בבניית החומה, וב"שחרור אסירים" הנופל פי כמה מכמות המאסרים החדשים. סגרים וכתרים ישנים וחדשים מונעים עבודה, בריאות וחינוך ממאות אלפים, והגטו הפלסטיני מתרחב ומעמיק מדי יום. מנגד, פרט לעוצמת ההתנגדות הפלסטינית, נכונה בעיקרה אם גם מוטעית לעתים, לא נראים באופק כוחות בינלאומיים העומדים לצידה כראוי לה, לא ערביים, לא מדינות העולם השלישי, לא האירופים וכמובן שלא האמריקאים. אז מובן שאין גם שום אור בקצה המנהרה.
בתנאים אלה, האין זה כמעט מובן מאליו כי מירון בנבנישתי חוזר לגרסתו האקדמית על מגבלות הפיכותם של סכסוכים אתניים, וחיים הנגבי חוזר לגרסת הינקות של קבוצת מצפן, על המדינה האחת (הפעם הוא אינו מכנה אותה סוציאליסטית…) שהכל בה יהיה טוב, וההתחברות בין שני העמים תנצח את ההפרדה ביניהם?
כאן אני מצרף את דעתי לזו של ראובן קמינר הרואה בהצבת המדינה האחת כיעד אקטואלי לשמאל הישראלי, ביטוי של ייאוש המוביל לשום מקום ומהווה סיוע שמאלי למדינה המפלצתית הקיימת כבר בראשותו של שרון, ואני מרוחק יותר מזו של חיים ברעם, המעדיף אמנם את פתרון שתי המדינות, אולם נמצא כבר עתה ברגל אחת בתהומות הייאוש ש"יתעל אותו במוקדם או במאוחר אל חלום המדינה האחת".
כל זאת לא משום שאני רואה את האור בקצה המנהרה, ולא משום שאני מאמין כראובן קמינר בסיכויים להתעוררותם של כוחות שישללו את המדיניות הבושית-שרונית, והם אמנם קיימים גם לדעתי, כי אם בראש ובראשונה כי זו העמדה הפלסטינית, המתנהלת, בניגוד לזו של החמאס, תחת דגל שתי המדינות.
אני חייב לומר כי בעיני זו ממש חוצפה להרים בצד הישראלי, תוך כדי ישיבה נינוחה בחדרים הממוזגים של המדינה הכובשת, את דגל הייאוש האומר לפלסטינים כי למאבקם ולהקרבתם אין תכלית, והרעים, שלנו כמובן, ינצחו ממילא. כשם שבצד הישראלי עמדה כזו מסייעת לשרונים מכיוון בלתי צפוי (ולכן היא חשובה כל-כך לארי שביט!), בצד הפלסטיני היא מסייעת לחמאס במאבקו נגד הרשות הפלסטינית, "שאינה מבינה כי את המערכה יש לנהל על פלסטין השלמה".
אם אמנם יגיע המועד, והוא עלול להגיע, בו לא ייראו יותר סיכויים לתפנית המיוחלת ביחסי הכוחות הבינלאומיים והאזוריים, רק לפלסטינים ולהנהגתם תהיה הזכות להגיע למסקנה הנוראה כי מאבקם למדינה פלסטינית, אמיתית ולא קריקטורית, בצד ישראל, תם. אז יבוא גם הקץ לסיסמת שתי המדינות.
בין שני העמים
למרות העובדה שהדרך לשלום בין המדינות ארוכה עדיין מאוד, ארוכה ממנה פי כמה הדרך לפיוס בין העמים. בנוסף לעוולות שעוללנו לפלסטינים בדרך להקמת המדינה ובמהלכה, שרירה וקיימת עובדה אחת הקשה בעיני מכל האחרות: גם אם יתממשו תביעותיה של ההנהגה הפלסטינית עד לפרט האחרון: מדינה בגבולות הקו הירוק; פירוק ההתנחלויות כולן; ירושלים כבירתן של שתי המדינות; פתרון מוסכם של בעיית הפליטים על יסוד החלטות האו"ם, תשתרע מדינתם על 22% ממדינת פלסטין ואילו לנו, לישראל, יהיו 78% משטחה!
זה שנים שאינני מאמין כי יתכן בכלל פיוס בין העמים על בסיס זה. לעומת זאת סביר בעיני מאוד כי בתנאים החברתיים המתחוללים בעולם ממש לעינינו, תנאים המחברים בצורות שונות וברמות שונות בני עמים שונים למדינות קרובות או משותפות (במערב אירופה זה מתחולל רק לאחרונה), לא סביר כלל ששתי המדינות הקטנות, ישראל "הגדולה" ופלסטין הקטנטונת, תתקיימנה לנצח זו בצד זו, מבלי שעמיהן יחפשו לעצמם פתרונות אחרים. ראוי שנזכור כי החלטת החלוקה של האו"ם שלא מומשה, דיברה במפורש על שתי מדינות הקשורות זו בזו בקשרי כלכלה וירושלים הבינלאומית ביניהן.
ראוי גם שנזכור כי מאבקנו שהחל רק לאחרונה על הפיכת ישראל "למדינת כל אזרחיה" (מה שאינו מבטל את שמה: "ישראל" המציין את עם הרוב שבתוכה), מוליך אף הוא אל מחוץ לאקסקלוסיביות הלאומית, אל מחוץ למדיניות ההיפרדות הקלוקלת, אל עבר ההתחברות הנכונה.
אינני יודע באילו דרכים תמומש ביום מן הימים התחברות זו בין ישראל לפלסטין כשתקום (ואולי גם ירדן) למדינה אחת, אולם מה שאינו מוטל בספק כלל הוא כי התפתחות כזו לא תצמח כתוצאה מהייאוש המעלה את רעיון המדינה האחת כאן ועכשיו. נהפוך הוא. כל התהליכים האפשריים יהיו כנראה מאוד חיוביים: קשרים כלכלים, שותפות פדרטיבית מתפתחת, קשרים לשוניים ותרבותיים שיוציאונו מהגטו הקולוניאלי שהתרגלנו אליו אל האזור שבתוכו אנו חיים. אולם שני תנאים חיוניים להתפתחות כזו: מידה רבה של שוויון כלכלי, מדיני ותרבותי בין שתי המדינות ורצונם של שני העמים לממש התחברות כזו.
אני שומע אמנם טיעונים של פעילי שלום, השוללים את הבעת העמדה הזו לגבי הפיוס בין העמים. הם אומרים שזה רחוק כל-כך (וזה באמת רחוק), וזה מבהיל את אזרחי ישראל היהודים מלהיאבק על השלום בין המדינות.
לשני הטיעונים האלה ברצוני להעיר: בעולם הרוחני של השמאל המרקסיסטי שבו חייתי יחד עם כל החברים האחרים, למדנו להצביע על ולחתור אל מטרות רחוקות לא פחות, ואילו באשר לפחד שעלולה להפיל פרספקטיבה שכזו על אזרחיה היהודים של ישראל, יתכן שיש בטיעון הזה מידה של אמת.
ואף על פי כן, המרחק והפחד, נכונים לא פחות כאשר מועלית הפרספקטיבה הסוציאליסטית. האם נחדל על כן מלהעלותה, או לחילופין, האם אנו מעלים אותה במידה הראויה לה?!
בסיכום: אנו נתונים כיום באחד השלבים הקשים והמרים של המערכה על השלום בין המדינות, ו"המדינה האחת" כסיסמת מאבק אקטואלית מוטעית ומזיקה. באשר לעתיד הרחוק גם זאת אמרנו: מידת רצונם של שני העמים בהתפתחות החיובית הזאת יקבע את מימושה, כשם שמידת רצונם של האנשים בסוציאליזם, יהודים ופלסטינים, יקבע את המועד למימושו של זה.

כתמיד,הנני נענה לקרוא מאמרך שאף מקדימים
אותי במרבית הרעיונות שמסתובבות,תוך התלבטויות קשות וחוזרות ,גם בתוך מוחי.
ובכל זאת,מספר הערות:
קוו המחשבה בחלק מהשמאל בנושא המאמר,ובתוכו אני נכלל,בכוון פתרון מדינה אחת לשני עמים לא נובע מיאוש אלא מראייה מציאותית ופקוחה.הרי באותה מידה של צדק נתן
לומר שפתרון ההפרדה,כזו או אחרת,גם מקורו של
יאוש לגבי אפשרות לחיות ביחד,באותו בית.
מבחינת סיכויים(כמובן לאורך זמן ולא כפתרון זמני בין אויבים,או כהפסקת אש),שתי האופציות בעלות אותו סיכוי.
הייתי אומר שהפתרון של מדינה אחת,מבחינות
רבות,יותר מציאותית.
הדבר מתברר יותר כשמתחילים להיכנס לפרטים,ושם,כמו בדרך כלל,מסתתרים הכשלונות.
כפי שאתה בעצמך אומר:מה עם ירושלים?
ומה עם ההתנחלויות?ומה עם הנתוק הפיזי בין
עזה לבין הגדה המערבית,ובתוך רכוזי האוכלוסיה
הערביים?
על איזה "מדינה" פלסטינאית מדברים?
איך נראה לך ששתי "מדינות" כאלה יוכלו לחיות
בשלום אחת ליד השנייה לאורך זמן?
לשאילות אלה והרבה שאילות נוספות אין תשובות לתומכים בשתי מדינות(וגם לי אין).
אבל כפי שאתה רמזתה,קיימת אפשרות נוספת:
לא שתי מדינות(במובן של מדינה עצמאית,סוברנית
לפי המתכונת שלאחר פירוק יוגואסלביה,או הודו-
פקיסטן ודוגמאות אחרות)ולא מדינה אחת בה הרוב
קובע עבור המיעוט כמעט הכל.
האפשרות השלישית היא מדינה במתכונת אחרת,
קונפדרציה של עמים החיים באותה טריטוריה,כשכל
אחד מנהל מרבית הנושאים הפנימיים בעצמו(פרט
לביטחון חוץ כדוגמה).
נכון שפתרון זה אינו פשוט כלל,ודורש תנאים
שכיום אין בנמצא,אבל הוא הפתרון היחידי הרלוונטי.
דווקה ה"קיצור דרך"לפי מילים של ראובן,
הוא בהפרדה(???)לשתי מדינות.תוכנית זו משרתת
את כל אלה שבסופו של דבר לא רוצים שתי מדינות,ורוצים מדינה אחת "מישלהם"ויודעים שהתעסקות עקרה ברעיון זה תוביל לפתרון שהם
חפצים בו :מדינה אחת לעם אחד.
הנני מציע להיכנס לעומק ולדון ברעיון של
מדינה אחת לשני עמים,במתכונת מיוחדת שתאפשר
פתרון מיוחד לסכסוך המתמשך,ולא לדחותה על הסף בטענות לא רלוונטיות.הנושא לגיטימי וחשוב לא פחות מכל אופציה אחרת שתקרב,אולי,
את השלום ואת דו-הקיום.
בין אם תקום מדינה ענייה ומנוצלת ליד ישראל הציונית, או שהפליטים ישובו לעתיד של רעב ועוני, זה לא יישנה דבר. תנו מדינה אחת, תנו שתי מדינות, תנו 52 מדינות בפדרציה, אבל ראבאק, תנו זכויות שוות!
לידידי דני פתר שלום,
במקום לפתוח את הנושא לדיון, מתוך גישה שהעמדות שבויכוח הן לגיטימיות, יש כאלו שלא שכחו שום דבר ולא למדו כלום- אותן השיטות ואותם הדברים:
ראשית מתארים את המצב הנורא. מכאן, אין פלא שיש המיואשים וכו’… כלומר, דעתם אינה אלא ביטוי ליאוש שאינו מוביל לשום מקום וגרוע מכך, מהווה "סיוע למדינה המפלצתית בראשותו של שרון" (איך?)
ובהמשך, "זו ממש חוצפה" וכו’… לצאת מתוך הכורסא הנוחה נגד הפלסטינים הנאבקים לפתרון של שתי מדינות (באיזו כורסא ישב הכותב?)
המרקסיסט כבר שכח שהעם הפלסטיני מחולק למעמדות בעלי אינטרסים מנוגדים ו"במקרה" השליטים,שבשלו לפשרה של שתי מדינות, אינם באים מקרב הפליטים ושכירי היום.
ולבסוף, נימוק המחץ הקלאסי תורת השלבים עכשיו חייבים לקחת אחריות ולתמוך בפתרון ההכרחי האפשרי ובהמשך נחתור לגן העדן סטלין הוא השלב ההכרחי לקומוניזם.
ולעצם הענין, מדינה פלסטינית אינה עוד פתרון מופשט המתגלגל בראש זה או אחר היא זו שהחלה להתרקם לנגד עינינו בדמות הרשות הפלסטינית מדינת חסות של ישראל וארה"ב, ואין הבדל באילו גבולות – מדינת משטרה בראשות הנהגה מושחתת שתפקידה "להלחם בטרור" כלומר להשליט את "הסדר" הישראלי בלי בג"ץ ובצלם ולספק פועלים זולים לישראל בלי ביטוח לאומי ובלי דמי אבטלה.
והחשוב ביותר, בעיית הפליטים לא תפתר במדינת גדה ורצועה ולא ניתן לטאטא אותה מתחת לשטיח של "פתרון מוסכם של בעיית הפליטים" וכו.
הפתרון היחיד לבעיית הפליטים מתבטא בזכות השיבה. כל פתרון אחר הוא מתן פרס ואישור לפשעי מלחמה הגירושים מ- 1948 ואילך ופתיחת צוהר לטרנספר הבא.
מדינת כל אזרחיה לשני העמים אינה גן עדן, כשם שדרום אפריקה של היום אינה כזאת. אך היא תשים את הבעיות במקום שבו הן צריכות למצוא את פתרונן ואצל מי שצריך להתמודד איתן העם הישראלי והפלסטיני.
אשדוד היא העיר הרביעית בגודלה בישראל, בעלת קצב התפתחות מרשים. כתושב ותיק של עיר, שמזמן איבדה את מקומה הרביעי, רמת-גן – אני מבקר לעיתים באשדוד ומתפעם מהתיכנון, מלובן הבתים, מהשדרות הרחבות, מחוף הים וכמובן מהנוף האנושי.
לאחר אחד מביקורי באשדוד, סיפרתי לידיד. "אשדוד?"-. "מה היה לך לחפש שם? אני מעולם לא הייתי באשדוד"…
נזכרתי באפיזודה הזאת לנוכח שם אחר, שם של עיר, אריאל. היא קטנה מאשדוד, אבל עדיין מדובר לא ביישוב קטן.
לאריאל אני מזדמן מפעם לפעם, אבל איני מספר על כך לידיד. אם באשדוד טרם ביקר, על אחת כמה וכמה שלא דרכה כף רגלו באריאל. "השתגעת לנסוע לשם?" – בוודאי היה שואל.
יש לי רושם, שאותו ידיד אינו יוצא דופן. לא באשר לאשדוד, אלא באשר לאריאל. יש לי רושם, שלא רבים מתושבי ישראל ביקרו בבירת השומרון וראו עיר של ממש בלב החבל המשוחרר ולא איזו התנחלות. פרנסי העיר, עושים הכל – אם לא להביא ישראלים לאריאל, כי אז להביא את אריאל לתודעתם ולידיעתם באשר הינם.
ואולם, טוב מראה עיניים מכל אמצעי אחר להמחיש את מה שכרוך בשם אריאל. וכדי לראות במו עיניך את אריאל, אין צורך להתאמץ כל-כך. פשוט נכנסים למכונית ומגיעים לשערי אריאל בנסיעה על אחד הכבישים הרחבים, החדישים והשקטים ביותר בישראל, וזאת תוך חצי שעה מתל אביב.
לאריאל קל היום להגיע יותר מאשר לנתניה או לראשון-לציון. אריאל קרובה לגוש דן גם גיאוגרפית ותחבורתית.
דא-עקא, אריאל שוכנת מעבר לקו הירוק.
היא התנחלות, שוכנת בשטח שנוי במחלוקת, בלב אזור שהפלשתינים לוטשים אליו עיניים ומקווים לזכות בו.
בקיצור – היא "מעבר להררי החושך" בעיני ציבור מסויים, מעין יישוב וירטואלי, רחוק מהעין, רחוק מהלב.
על-רקע זה נקל להבין את המאבק על אריאל וגדר ההפרדה. ברורה היא עמדתם של אנשי השמאל, תומכי מסירת כל פירות הנצחון של מלחמת ששת הימים לידי האויב. לדידם, הגדר יש לה אמנם מטרה ביטחונית בראש וראשונה, אבל עליה להימתח לאורך תוואי הקו הירוק, פחות או יותר, ולשמש גבול מדיני בין ישראל ל"פלשתין".
מנגד, המחנה הלאומי – שכידוע אינו עשוי מעור אחד – תומכים בגדר אף הם כאמצעי למנוע חדירת טרוריסטים ושב"חים, אבל חוששים שהגדר תשמש גבול בין שתי מדינות ולכן מנסים להדוף אותה כמה שאפשר מזרחה, ולכלול בתוכה, כלומר ממערב לה, כמה שיותר מתנחלים.
אריאל היא אבן-הבוחן. מן הבחינה הביטחונית אין להפקיר אוכלוסיה של למעלה מעשרים אלף נפש. נכון, יימצאו פתרונות הגנתיים לאריאל וליישובים קטנים ממנה. גדר הפרדה היא לא חזות הכל שמדובר בביטחון. היא מרכיב אחד במגוון אמצעי ההתגוננות של ישראל, ומבחינה מסויימת "מזמינה" אותנו להגן עליה מפני אלה שינסו בכל דרך אפשרית לחדור בעדה ולהסתנן.
גם גדר, מתוחכמת ומתוחה ללא פרצות, עדיין ההתקפה היתה ונותרה ההגנה הטובה ביותר.
צה"ל יידע להגן עליהם ללא כל פשרות ומצבם הביטחוני לא יורע. אבל התחושה רעה . כאילו מוציאים אותך מכלל ישראל, כאילו מאותתים בכך על אפשרות של ויתור מדיני בעתיד על השטח שיוותר מעבר לגדר, על אלפי תושביו היהודיים ועשרות יישוביו.
"העיר החכמה", כפי שקורא נחמן, לעירו, עלולה למצוא עצמה בתהליך של דעיכה מוראלית, חברתית וכלכלית – לא ביטחונית – אם הגדר לא תחבוק אותה מצפון, ממזרח ומדרום. ברור, מכאן, מדוע נזעקו שרי הימין בממשלה להיענות לזעקתו של ראש העיר אריאל.
רון נחמן בקיא היטב ברזי הפוליטיקה. כמי שמקושר היטב לראשי הליכוד, הוא מנהל ביעילות את הקרב על הגדר – והוא ינצח בו ללא כל ספק. חבל רק שהניצחון, שיושג במאבק פנימי, הוא בקרב על תוואי הגדר, אך לא במערכה על ארץ-ישראל, זו שמשתרעת מן הים עד הירדן.
הליכוד שירשום לעצמו נקודת זכות באריאל, זהו הליכוד שמאפשר את חציית יהודה ושומרון, בתוואי ממוגן שמוגדר כגדר הפרדה, כאמצעי ביטחוני, כהשקעה לטובת שלומם של אזרחי ישראל. וזאת כאשר לכל כמעט ברור, כי לטווח ארוך כל השטח שיוותר מעבר לגדר לא יהיה עוד בריבונות ישראל. המו"מ,כאשר ייפתח, יתמקד בהזזתה של הגדר, כלומר הגבול, אל תוואי הקו הירוק, ובכמה מקומות לתוכו.
צריך שייאמרו הדברים בגלוי ובבירור: הממשלה, שהעומד בראשה כבר הסכים על עצם העיקרון של "מדינה פלשתינית", עוסקת עתה בחלוקת הארץ, כשהיא נותנת תחושה למתיישבים במעלה-אפרים ובעפרה, כי לא תצא מגדרה למענם. הם הולכים להיות סוג ב’. פעם קראו לכך "ישראל השניה". הם עלולים דוקא תחת ממשלת הליכוד לדעוך ולהתייבש למוות.
זוהי המשמעות של עבודות הבנייה המאסיוויות שנעשות עתה ביו"ש. זוהי הפרדה בין יהודים ליהודים, אלא אם כן אותם חלוצים, שבנו בתיהם בחבלי מולדת משוחררים, בברכת הממשלות, לא יהיה להם הכוח להישאר על מקומם, לנפשם, והם יאולצו להרים ידיים.
צדק השר הנגבי, שנטל חלק בפסטיבל שמעון פרס וכמס שפתיים הכריז כי כיום אין הבדל תהומי בין הליכוד לעבודה. הקרב על הגדר מוכיח את צידקת דבריו. בעוד הגדר הולכת ונבנית – הנה "קיר הברזל" של הציונות הרוממה, זו שהגיעה לשיאה במלחמת ששת הימים, הולך ונסדק.
גם הניצחון במערכה על אריאל לא ירכך את הכלימה, האופפת אותנו עם צאתה של שנת תשס"ג וקללותיה. ובכל זאת – יש תקווה לימים טובים יותר עם כניסתה של שנת תשס"ד וברכותיה. ולוואי ותהא זו שנת אחדות ולא הפרדה.