בחודשים האחרונים גדלו והתחזקו בישראל כוחות השלום ומתנגדי הכיבוש. זהו נתון חשוב על מנת להעריך את מאזן הכוחות בין שני המחנות – מצדדי הכיבוש מול דורשי השלום. אחת הדוגמאות המובהקות לגידול כוחו של מחנה השלום היא יוזמת ז’נבה. יוזמה זו, שקמה כשותפות של ישראלים ופלסטינים, צברה תנופה בעקבות כישלון מדיניות החיסולים והמלחמה של ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון. האכזבה ואי האמון הגוברים בחברה הישראלית מוצאים גם ביטויים בהצהרת אהוד אולמרט בדבר נסיגה חד-צדדית של ישראל. ביטויים אלה חשובים עד מאוד, אך יש לציין את פעילותם החשובה והעקבית של עשרות ארגוני שלום, בייחוד ארגוני הנשים, המוסיפים לחיזוק המחנה כולו.
החברה הישראלית נחלקת לשני מחנות. מצד אחד מחנה המלחמה והדיכוי אותו מנהיגה ממשלת ישראל, יחד עם מפלגות הימין, גוש אמונים וחלק ממפלגת העבודה. זהו מחנה התובע ומגשים את הקמת חומת האפרטהייד. מצד שני, מחנה הולך ומתרחב הכולל את כל אלה שבתוך מפלגת העבודה שבאופוזיציה ושינוי שבקואליציה, המצדדים בהסכם ז’נבה. גם המפלגה החדשה העומדת לקום על יסוד מרצ ותנועתו של יוסי ביילין היא חלק חשוב במחנה השלום. וכמובן, אין לשכוח את החזית הדמוקרטית לשלום ולשוויון (חד"ש) והמפלגה הקומוניסטית הישראלית (מק"י), את האוכלוסייה הפלסטינית בישראל ואת עשרות ארגוני השלום וארגונים חברתיים שהפנימו את האמת הבסיסית לפיה פתרון הבעיות הכלכליות והחברתיות הקשות, שהן מנת חלקם של חלקים גדלים של האוכלוסייה הישראלית, קשור בקידום השלום ושלילת הכיבוש.
חברי מק"י וחד"ש עמדו לבד במשך שנים אבל לא נרתעו מלהתנגד למלחמות, לשפיכות הדמים ולדיכוי האכזרי. חברי ואני היינו הראשונים שתבענו הקמת שתי מדינות לשני העמים. נאבקנו לשלום כולל וצודק. היינו (ונשארנו!) עקביים במאבק למען השלום ולחיסול הכיבוש. היום אנו לא לבד במערכה זו. מתוך עמדות עקרוניות אלה, ויחד עם היחס החיובי ליוזמת ז’נבה, דעתי היא שמצע היוזמה סובל ממחדלים וכולל עמדות לא נכונות בכמה בעיות יסוד של הסכסוך כגון שאלת הפליטים, ההתנחלויות, עתידה של ירושלים, שחרור האסירים הפלסטינים ושאלות נוספות. אחריות גדולה רובצת על יוזמי הבנות ז’נבה ויש לתבוע מהם להגביר את שיתוף הפעולה עם ארגונים חברתיים ועם האוכלוסייה הערבית בישראל.
התגובה הגזענית של נתניהו
חיזוק כוחו של מחנה השלום הוליד תופעות כגון פרסום תוכניותיו של השר אולמרט ל"פינוי חד-צדדי". אבל גם הוליד תופעות אחרות ומכוערות – נאומו של שר האוצר בנימין נתניהו בכנס הרצלייה בשבוע שעבר. נתניהו, בנוסף להרס הקפיטליסטי שהוא מפיץ מאז נכנס לתפקידו בתחילת השנה, פתח במערכה נוספת לצד זו שהוא מנהל נגד העובדים והמובטלים. הפעם הוא דיבר על "הסכנה הדמוגרפית". שוב אותה מנגינה גזענית מבית היוצר של הימין הקיצוני.
נאום נתניהו נעשה במסגרת מסע התעמולה הארסי המנוהל על ידי הממשלה ודובריה נגד הערבים. דווקא כישלונותיה הפוליטיים והכלכליים של הממשלה הם הרקע להגברת האפליה והגזענות. המאבק נגד הגזענות שמקורה בממשלה צריך לעמוד במרכז סדר היום הפוליטי של מחנה השלום. ראוי שגם חד"ש תקדיש תשומת לב רבה יותר לבעיותיה של האוכלוסייה הערבית בישראל. אמנם חד"ש רשמה הישגים בבחירות לרשויות המקומיות שנערכו באחרונה (בחירתם של תשעה ראשי ערים ומועצות מקומיות חברי חד"ש הם ההוכחה לכך), אבל ביישובים המעורבים נרשמו לא מעט בעיות.
חד"ש היא חלק בלתי נפרד ממחנה השלום הישראלי. אבל קיימים הבדלים משמעותיים בין המפלגות והתנועות המרכיבות את המחנה. חד"ש ומק"י דוגלות בשותפות ואחדות אידיאולוגית ופוליטית יהודית-ערבית. שותפות זו מחייבת אותנו להעמקת האחדות המעשית בין יהודים וערבים. אין לשכוח שלפני עשרים ושלושים שנה קיימנו יותר פעילות משותפת יהודית-ערבית בישראל. אך זו איננה רק חלק ממורשת היסטורית. זהו גם צו השעה. וחשוב שמוסדות מק"י וחד"ש יפעלו לשינוי המגמה הקיימת. האוכלוסייה הערבית בישראל איננה כפי שהיתה לפני עשרות שנים. קם דור חדש והדבר מחייב לקדם יותר מפגשים משותפים, יותר ביקורים הדדיים והגברת המאמץ לגיוס כוחות מתקדמים יהודיים למאבק בגזענות ולמען שוויון זכויות. מאבק זה אינו יכול להיות מנותק מן המאבק החברתי. שילוב המאבק החברתי, עם המאבק למען השלום ונגד הגזענות, הוא המפתח להצלחת מחנה השלום במערכה על עתידה של ישראל.

מאמרו של ידידי עוזי בורשטיין פורסם ב"אל אתיאחאד" לפני שפורסם אצלנו ואני יודע שתגובתי לא תפורסם בעתונה בערבית של מק"י – אך על קוראי "הגדה השמאלית" לדעת,שלעוזי ישנה פוביה מיוחדת במינה" הרצון הבלתי-נמנע
אצלו,לחזור ולמחזר את "הבדידות" של רק"ח,במציאות שנוצרה אחרי יוני 1967 הוא כבר כתב על כך,גם במאמריו שפורסמו אצלנו ובעקשנותו,אינו חוזר בו – על כן,גם אני חייב לחזור ולעדכן:ביום הששי של מלחמת יוני 67 ,
םרסם חבר הכנסת אורי אבנרי מכתב גלוי לראש הממשלה לוי אשכול,בו הביא את עמדת תנועת "העולם הזה כוח חדש",התובעת להחזיר את כל השטחים שנכבשו,לחזקת העם הפלסטיני,שיקים בה את מדינת פלסטין העצמאית.שבועות אחדים לאחר מכן,הקמנו את "הוועד לפדרציה ישראל-פלסטין" בהשתתפותם של נתן ילין מור,שלום כהן ואורי אבנרי,עמוס קינן,ויקטור ציגלמן,חזי כרמל,ד"ר אורי רפ,בועז עברון,אנוכי שתאמתי את פעילות הוועד יחד עם עורך הדין שמואל סגל,
כשליחי מזכירות תנועתנו. רק"ח סרבה לשלוח את חבריה להשתתף איתנו על כי עמדתה של רק"ח הייתה זהה לעמדת ברית המועצות: להחזיר את הגדה המערבית לירדן ואת רצועת עזה למצרים. רק ב1970 ,ערב "וועידת בולוניה",כשהמפלגה הקומוניסטית האיטלקית,שקיבלה על עצמה את ריכוז הפעילות הקומוניסטית במזה"ת,פרסמה עמדה,שהייתה זהה לשלנו – שינתה רק"ח את עמדותיה והצטרפה לדרישה להחזרת השטחים לעם הפלסטיני ולא לירדן ומצרים.
"יוזמה זו, שקמה כשותפות של ישראלים ופלסטינים, צברה תנופה בעקבות כישלון מדיניות החיסולים והמלחמה של ממשלת ישראל בראשות אריאל שרון."
בורשטיין, איך תסביר את 58% מהאוכלוסייה הפלסטינית המתנגדים לז’נבה אם היוזמה צוברת תנופה? הפלסטינים לא מקבלים הסדרים של ציונים ועבדיהם, בגלל זה הם פתחו באינתיפאדה. הציונים לא רואים במסמך הזה בסיס למו"מ אלא טיוטה להסדר קבע, "סיום הסכסוך". אין לחד"שניקים ולשאר אנשי השמאל הלא ציוני מה לחפש עם אנשי ז’נבה.
"ביום הששי של מלחמת יוני 67 ,
םרסם חבר הכנסת אורי אבנרי מכתב גלוי לראש הממשלה לוי אשכול,בו הביא את עמדת תנועת "העולם הזה כוח חדש",התובעת להחזיר את כל השטחים שנכבשו,לחזקת העם הפלסטיני,שיקים בה את מדינת פלסטין העצמאית."
יפה אמרת מסיס, תנועתך הביעה תמיכה ביציאה מהשטחים הכבושים רק אחרי המלחמה, בעוד רק"ח הודיעה על התנגדותה למלחמה מראשיתה.
שוורץ המתחזה עכשיו כ"יוספוס" מטיף לי "מוסר"-אמת,רק"ח הקדימה אותנו בהתנגדות לפלישה הישראלית למצרים,סוריה ופלסטין שהיתה כבושה אז בידי מצרים וירדן.הסיבה לכך הייתה
פרוזאית: במפלגתנו לא היה אפילו פעיל אחד בשכר. החברים המעטים שלא גוייסו,עבדו במערכת "העולם הזה" ובעיתון היומי "דף" שיצא לאור בששת ימי המלחמה ושבועות ספורים אחריה.
מרכז המפלגה כונס לראשונה בסוף יןלי 1967 ורק אז הושמעה הביקורת על המלחמה.
מחסיד תיאוריות קונספירציה אחד כבר נפטרנו, מה עם השאר?
"מחנה השלום", "אוהבי השלום נגד מתנגדי השלום" ועוד ביטויים שחוקים, הפכו כבר למנטרה של שוחרי ההפרדה (שתי מדינות) וגם משכנעים באותה מידה.
אני מאמין שכל המעורבים בסכסוך רוצים
"שלום". כל אחד וה"שלום" שלו: הפונדמנטליסטים האיסלמים רוצים שלום עם יהודים… אבל לא בבית ספרנו. הצד היהודי של המטבע הזאת רוצה שלום עם פלסטינים… בירדן (או יותר טוב בעירק). שרון רוצה שלום עם פלסטינים על 42% של השטח מאחורי גדרות. עמי איילון רוצה שלום עם פליטי איגזים… הוא על אדמתם והם במחנות פליטים. יוזמי ז’נבה רוצים שלום, "הם שם ואנחנו כאן".
אני עוד לא יודע מה זה "שלום" אבל ברור שההפרדה היא המשך הכיבוש באמצעים אחרים (דחלן-רג’וב)
מסיס, נראה לי שיוסי שוורץ גרם לך טראומה שאתה מתקשה להתאושש ממנה. לא, אני לא הוא, אני השתמשתי בעבר בכינוי "קומי" באתרים כאלה ואחרים – אולי אתה זוכר. החלטתי לשנות את השינוי, יחי הגיוון. ולא, אני לא מתכנן להשתמש בשמי, אני אף פעם לא משתמש בשמי באינטרנט. אז די להאשים את כל העולם בהשתייכות לחוג להגנת המרקסיזם, זה כבר נהיה אובססיה.
תיקון טעות.
אין חשיבות אם זה שוורץ זה או שוורץ אחר:העובדות ששטחתי,הן הנכונות ואינן בדויות כשמות המגיבים.
אלכס מסיס
הכי קל שיש זו הבקורת הקטלנית שהוא עושה. זה כך וזה ככה. נראה את היהודי החכם ,מר פוטרמן, מעלה הצעה שתהיה מקובלת על 2 הצדדים!