הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-10 באוגוסט, 2004 110 תגובות

שר האוצר בנימין נתניהו מנפנף בדגל היוזמה החופשית. נשמע מאוד ליברלי: כמה שפחות התערבות ממשלתית, כמה שיותר שוק פרטי, שהרי רק השוק הפרטי יוביל את הכלכלה לפריחה ואת האזרחים לשגשוג. זה אפילו לא נכון בתיאוריה. כיום אין הבדל עקרוני, מהבחינה של התערבות והכוונה ממשלתית בין מדינה בעלת משק קפיטליסטי קלאסי שבה עיקר הבעלות הכלכלית נמצאת בידיים פרטיות לבין משקים בהם המשק הציבורי והממשלתי הוא שחקן חשוב ומרכזי בכלכלה. בשני סוגי המשקים הממשלה קובעת, מנחה, פוקדת, כופה, מכוונת, מתקנת (מהמלה תקנות) ומחוקקת (באמצעות הפרלמנט). ההתערבות של ממשלת שרון נתניהו בנעשה במשק אינה פחותה מזו שהיתה בישראל בשנים בהם שלטו מפלגות הפועלים והמשק ההסתדרותי (שנות ה-50 וה-60 של המאה קודמת).

די לראות את פרסומי התקציב החדש (המוטים בדרך כלל לטובת נתניהו) כדי להבין עד כמה הממשלה קובעת. היא קובעת מי ישלם יותר ומי פחות, מי ירוויח ומי יתרושש, היא קובעת כמה כספים יושקעו בהתנחלויות, היא קובעת אם ילדי ההתנחלויות ייסעו בליווי צבאי לשיעורי הבלט, היא קובעת אם הקשישים יקבלו פחות ביטוח לאומי, היא קובעת אלו ילדים ייהנו מכל טוב הארץ ואלו יחטטו בזבל, היא קובעת איך ייראה החינוך וכמה כסף יקבלו האוניברסיטאות, היא קובעת כמה טנקים ומטוסים תיקנה המדינה ומי ימות משום שתרופות מסוימות אינן נמצאות בסל התרופות, היא קובעת כמה מסים נשלם, מה גובה הקנסות, כמה שוטרים יסתובבו ברחובות, היא קובעת אם נצא למלחמה, כמה כסף יודפס וכך הלאה וכך הלאה. באחת, היא קובעת אם החברה תתאפיין בפערים בלתי נסבלים בין עושר ועוני או בחלוקה צודקת ושוויונית יותר של העול המוטל על הציבור. ההבדל בין ממשלה סוציאליסטית וקפיטליסטית אינו בעצם ההתערבות, אלא היכן תתערב ומי יהיו הנהנים והסובלים.


התאבדות קשישים – לנתניהו לא מזיז


השקפתו הכלכלית של נתניהו מדיפה לא מעט סימני היכר פאשיסטים. הקפיטליזם שלו מהול בלאומנות, והתמהיל הזה מביא לכך שלא משקיעים במי שאינו תורם "למאמץ המלחמתי והלאומי". הקשישים למשל הם גורם מאוד לא פרודוקטיבי במדינה הנמצאת במאבק מלחמתי על הרחבת הטריטוריה. לכן נתניהו לא אוהב את הקשישים, בעיקר הקשישים שקיומם על כספי הביטוח הלאומי, המהווים עבורו דבשת כלכלית שיש להניף עליה את הגרזן.


גם קיצוץ הקצבאות לילדים נעשה מתוך אותה מחשבה, לקצץ באותם מגזרי אוכלוסייה שהילדים שלהם אינם מניבים לוחמים ועובדים מיומנים, כמו ילדי החרדים וילדי הערבים. נתניהו מזכיר לי את המשטרים לאורך ההיסטוריה שרצו להיפטר ממגזרי אוכלוסייה "בלתי נחוצים".


התאבדות זוג הקשישים פרלה וחואן פדרובסקי, שהגיעו לפת לחם, עוררה הדים בגלל שפרלה נשארה בחיים, והיתה יעד מועדף לראיונות. היא אמרה שהם לא רצו למות אלא לחיות בכבוד בלי לבקש מהילדים לשלם שכר דירה.


על כך ברצוני להעיר. אם המשטר והממשלה מתאכזרים לקשישים, אזיי ההתאבדות אינה הפתרון. ההסתייעות בילדים שבגרו, אינה פחיתות כבוד. ההורים דאגו להם מלידתם, דיפנו אותם, ציידו אותם, לימדו אותם, כלכלו אותם, מימנו את לימודיהם, הכינו את כל התשתית להמראתם, ועל כן יהיה זה אך טבעי להסתייע בהם לעת זקנה, בעיקר כאשר הממשלה מתנכלת להם.


יום הירושימה


ביום שישי, 6 באוגוסט, צוין יום השנה ה-59 להטלת פצצת האטום על הירושימה. הוועד הישראלי למען מזרח תיכון חופשי מנשק אטומי, ביולוגי וכימי קיים ביום זה צעדת מחאה בתל אביב נגד הנשק הגרעיני. הצעדה החלה במשרד הביטחון בקריה, עברה דרך שגרירות יפן והסתיימה מול שגרירות ארה"ב. לאורך מסלול הצעדה חילקו הצועדים כרוז לאזרחים. ערוץ 10 היה היחיד שדיווח על האירוע. העיתונות הכתובה לא דיווחה על כך במסגרת העיקרון של זכות הציבור שלא לדעת.


אני מוצא לנכון להביא כלשונו את הכרוז:


היום, 6 באוגוסט 2004, יחד עם מיליונים ברחבי העולם, אנו זוכרים את מאות אלפי קורבנות פצצת האטום, ומצטרפים למאבק לחיסול הנשק להשמדה המונית – אטומי, ביולוגי וכימי.


ישראל היא חבית חומר נפץ של נשק להשמדה המונית: מאות פצצות אטום ומימן שמתחילות את דרכן בכור הגרעיני בדימונה, נשק ביולוגי המיוצר במכון הביולוגי בנס ציונה ונשק כימי המיוצר במספר מפעלים בישראל. נשק להשמדה המונית אינו מרבה ביטחון אלא הוא פתח לאסון ומלכודת מוות. אנו לא מאמינים ב"ידיים אחראיות" שנמצאות ליד הכפתור האטומי. הידיים האחראיות ביותר הן אלה שאין להן גישה לנשק שעלול להשמיד את בעליו ואת שכניו, יהודים וערבים, שמאל, ימין ומרכז. הסכנה חוצה גבולות לאומיים וגיאוגרפיים. איננו רוצים שישראל תהפוך לשממה רדיואקטיבית בה אין מקום לחי ולצומח, בין כתוצאה מהפעלת הנשק, תקלה בכור או אסון טבע. לכן אנו דורשים לחסל את מאגרי הנשק האטומי, הביולוגי והכימי לפני שהם יחסלו אותנו. הגלולות שמחלקים לתושבי דימונה למקרה של אסון אינן גלולות הרגעה אלא גלולות אזעקה.


ישראל החלה את מירוץ החימוש הגרעיני באזור ועליה ליזום מהלך בונה אמון לפרוז המזרח התיכון מנשק להשמדה המונית.


אנו תובעים ממשלת ישראל:



  • לחתום על האמנה הבינלאומית למניעת הפצת נשק גרעיני.

  • לפתוח את הכור בדימונה לביקורת בינלאומית לקראת פירוקו.

  • לשחרר לציבור את כל המידע.

  • לאפשר לארגונים לא ממשלתיים לפקח על הטמנת הפסולת הגרעינית.

  • לפתוח את המכון הביולוגי בנס ציונה לביקורת ציבורית.

  • לפעול יחד עם הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית ליצירת מזרח תיכון חופשי מנשק להשמדה המונית.


ממשלת ישראל כמקדמת אנטישמיות בעולם


ניו זילנד היא אחת המדינות הפחות סוערות בעולם. אזרחיה שלווים ומכניסי אורחים. מדינה עם מקדם סובלנות מאוד גבוה. הקהילה היהודית בניו זילנד חיה בביטחון. מעולם לא היו תקריות אנטישמיות. לממשלת ישראל זה ממש הפריע. מדינה בלי אנטישמיות? לא יקום ולא יהיה, ועשתה מעשה.


היא שלחה את סוכני המוסד להשיג בדרכי מרמה וזיוף דרכון ניו זילנדי, וגייסה למעשה התרמית אזרח יהודי ניו זילנדי חובש כיפה שהיה מוכן לבגוד במדינתו ולשתף פעולה עם מעשה הנבלה.


לאחר שמעשי הבאושים של ממשלת ישראל התגלו והסוכנים הועמדו לדין, היתה יכולה ממשלת ישראל למזער את הנזק ולהתנצל. אבל לא. שחצני ממשלת ישראל לא יעשו מחווה כזו.


סופו של סיפור, לפי שעה, שאלמונים ציירו צלבי קרס וניפצו מצבות בבית קברות יהודי, וממשלת ישראל צהלה ושמחה – יש אנטישמיות גם בניו זילנד.


דילמה


אנשי השמאל נמצאים בדילמה. אנחנו מתנגדים לכיבוש, לדיכוי, לגזענות, לאפרטהייד בשטחים הכבושים, אבל מתברר כי בניגוד לתחזיות שלנו, שהעמקת הכיבוש רק תגביר את פעולות ההתנגדות, מתברר כי מאז שהצבא הישראלי כבש שוב את שטחי הרשות הפלסטינית בעקבות הטבח במלון פארק בנתניה בליל הסדר ב-2002, הפיגועים בתוך ישראל הלכו והצטמצמו בצורה דרסטית.


כמעט ואין מתאבדים באוטובוסים ובבתי הקפה, ובעניין זה לא שמעתי אף טרוניה. במלים אחרות, אנו נהנים מתוצאות של מדיניות שאנו מתנגדים לה נחרצות. אנו סבורים שיש לפלסטינים זכות להתנגד לכיבוש, אבל מאוד שמחים שזה לא נעשה באוטובוסים שאנו נוסעים ובבתי קפה שאנו יושבים ובאסיפות המחאה שאנו מארגנים.


הדיכוי והכיבוש בשנתיים האחרונות הצליחו לפורר, לפחות בגדה, את תנועת ההתנגדות הפלסטינית. יש כמובן מחיר כבד שמשלמת ותשלם החברה הישראלית כתוצאה מהכיבוש האכזרי, בין השאר באלימות הקשה המכה בנו מדי יום, בסחף לעבר מדינת עולם שלישי מושחתת וטוטליטרית, אולם בכל הקשור למניעת פעולות הגרילה הפלסטינית בתחומי הקו הירוק, יש לפי שעה לכיבוש הישגים.


אמנם להערכתי אלו הישגים לטווח קצר, שרון כבר הצליח לעשות זאת פעם בתחילת שנות ה-70 של המאה הקודמת בעזה, אבל זה חזר אלינו בשלב מאוחר יותר בעוצמה הרבה יותר גדולה. זה יקרה גם הפעם. מתי? בעתיד הלא כל כך רחוק. למי בישראל הרשמית ותומכיה יש ראש מעבר לסיפוק המיידי?


מתנתק מהשלום


חיים ברעם (חבר וידיד למען השקיפות), בעל הטור השמאלי החשוב והמרתק בשבועון הירושלמי "כל העיר", יהלום שמאלי נדיר בעיתונות הכתובה, אומר בטורו האחרון שלום לשלום, כי אין לשמאל כל השפעה על המהלכים המדיניים. המפגשים נוסח ז’נבה, "דיפלומטיה חובבנית" כהגדרתו, אינם מקדמים דבר. מדובר לדעתו במפגשים עם אישים פלסטינים, שבחלקם נמנים עם ההנהגה המושחתת של אש"ף והרשות הפלסטינית, מרביתם פרו אמריקאים, לא תואר של כבוד בפי סוציאליסט, והם מטים את השמאל לערוצים צדדיים במקום לעסוק בעיקר. והעיקר לפי ברעם, מאבק נגד הגזענות, נגד הפרת זכויות האדם משני צדי הקו הירוק ולמען שוויון כלכלי חברתי. במאבקים אלה הנשים, המזרחים, הפועלים הזרים, המיעוטים המיניים, העובדים השכירים, וכמובן הפלסטינים משני צדי הקו הירוק הם בני הברית של השמאל במאבקו.


לצערי הם לא. במאבק נגד הגזענות ובעד שוויון, השפעת השמאל לא עולה על זו שבנושא המדיני. מצב המלחמה מאפשר לשלטון הימני לשסות קבוצה נגד רעותה והגזענות פורחת. מזרחיים שונאים רוסים והשניים שונאים ערבים והשלושה שונאים את מהגרי העבודה. בתחום הפערים הכלכליים, המצב הולך ומחמיר, ובגלל השנאה והגזענות לא מתגבשת סולידריות בין הקבוצות המקופחות. השלטון מצליח להסית קבוצת עובדים אחת נגד רעותה, כפי שראינו זה עתה, כשמעסיקים יחד עם פועליהם הפגינו נגד עובדי הנמלים השובתים.


במאבק לשוויון, לנאורות ולחילוניות, מרכיבי חובה בהשקפה שמאלית, קשה לדבר על הפלסטינים כקבוצה של בני ברית. כמו עובדי אלילות אבני הכותל אצל היהודים, יש בצד השני עבודת אלילים הקשורה לאבני אל-אקצה. אפילו חברי הכנסת של חד"ש השתתפו בכנסים הדתיים "למען אל-אקצה" שארגנה התנועה האיסלאמית באצטדיון באום אל פאחם. בכך אין הם שונים מאותם חברי מרצ-יחד ששותפים לעבודה הזרה סביב הכותל. אלפי הילדים והנערים הפלסטינים מישראל שהגיעו בשבת האחרונה לפסטיבל אל-אקצה שאורגן על ידי התנועה האיסלאמית, מלמדים עד כמה קשה לדבר על סולידריות שמאלית עם רבים מאזרחי ישראל הפלסטינים. גם כאשר מדובר בקבוצת הנשים, הריבוד, הפיצול והנורמות הדתיות מקשים על גיבוש סולידריות.


אז מה נעשה? נתנתק מהכול ונהגר לארצות הים או שמא נמצא נחמה בגואה לשכוח מהצרות עם כדורי הזיה על החוף? אני מסכים עם חיים ברעם שהמצב שלנו לא טוב. אין כיום לשמאל השפעה של ממש במרבית התחומים. אולם כאן אני מגייס את הראייה ההיסטורית, שהיא ארוכת טווח ודרכה ניתן לראות את השינויים. הם לא תמיד מתרחשים בקצב של אורך חיי אדם. (לפעמים קצב האירועים מהיר יותר. ראו למשל את השלום עם מצרים. אנחנו, אנשי השמאל שתמכנו בהחזרת כל סיני למצרים ופירוק כל ההתנחלויות שם תמורת הסכם שלום, היינו במשך שנים יעד לגידופי הימין בנוסח בוגדים, הוזים, וסופו של דבר שבגין הגשים בנושא זה את כל מה שדרשנו. ראינו את השינוי מתרחש לנגד עינינו).


הפעילות שלנו כיום, גם אם היא לא מניבה תוצאות מיידיות, ולעתים נותנת תחושה של דריכה במקום ואפילו נסיגה לאחור, היא חלק מהתרחשות היסטורית שסופה להביא את השינוי, כמו טיפות המים במערות הנטיפים שיוצרות מראות מרהיבים.


המסקנה שלי: מאבק בעד שלום, והמאבק נגד הגזענות, והמאבק בעד שוויון כלכלי וחברתי, והמאבק למען שחרור האשה מכבלי השעבוד הדתי, והמאבק למען חברה אזרחית חילונית – הם מערכת רב זרועית קשורה אהדדי, ולכל קטע במאבק יש לעתים בני ברית שונים. והעיקר, לא לאבד תקווה.


קייטנה של ילדים חיילים


ביומן השבוע בטלוויזיה שודרה כתבה על קייטנת נוער המאורגנת על ידי צה"ל. ילדים משחקים בחיילים, עם נשק, עם מדים, עם "רצח בעיניים" ושאגות מטורפות. זו לא היתה כתבה עוינת כמו הכתבות על קייטנות הילדים של אש"ף או החמאס שם מראים את הקייטנים בפעילות דומה.


הקריינות העברית המלווה את הכתבה על הקייטנה הפלסטינית מספרת כמובן על הסתה, ואילו בכתבה על הקייטנה של הצבא הישראלי, הטקסט הוא ידידותי. האמת היא שבשני המקרים מדובר בשטיפת מוח מגעילה.


לאורה מילוא עושה טוב על הנשמה


בג"ץ החליט לדחות את עתירתה של לאורה מילוא בת ה-20, לפטור אותה מהשירות הצבאי מטעמי מצפון לאור סירובה להתגייס לצבא הכיבוש הישראלי. כל עוד הצבא הישראלי עוסק בדיכוי עם אחר, מצהירה לאורה, היא לא מוכנה לשאת את מדיו. כך יאה וכך נאה.


השופטת איילה פרוקצ’יה השתמשה בשפת הכיבוש שהנפיקה לה האפסנאות הצבאית כמו "סרבנות פוליטית" או "סרבנות סלקטיבית", כאילו שיש מצפון לא פוליטי כשמדובר בהתנגדות להפרות זכויות אדם. דברי פרוקצ’יה על חובתה של לאורה להתגייס על אף התנגדותה לכיבוש, דומים לדברי השופטים במחזה "עד ראייה" המוצג בקאמרי, שסברו כי על "הסרבן הסלקטיבי" פרנץ יגרשטטר, להשתתף במאמץ המלחמתי הלאומי הגרמני.


לא בג"ץ היה לנו כאן, המלה צדק עברה תהליך הזניה, אלא בג"ע, בית דין גבוה לעוול. עוד יבוא היום שפרוקצ’יה תבקש סליחה מלאורה על התקרנפותה בשירות האפרטהייד של מדינת ישראל. אם יש משמעות למושג אשת חיל, מגלמת אותו לאורה מילוא.

תגובות
נושאים: מאמרים

110 תגובות

  1. שלמה הגיב:

    על ציונות וקולניאליזם

    במקום להביא את הקטע המיושן של כנעני מתוךאנציקלופדיה מקיפה אך חובבנית
    מ שנות ה-60-50 – מומלץ לעיין במאמריהם (שנות ה-90) של רן אהרנסון "האמנם ההתיישבות הא"י היא מקרה קולוניאלי" – טוען שלא. ושל אמיר בן פורת "לא שכבו על הגדר הזדמנות תשוקה והפריצה לפלשתינה" -טוען שכן וממליץ לעיין בניסוחו של עמוס אילון בספרו "הישראלים" (1972) עמ 109.

  2. הערה הגיב:

    כדי שלא נשאר בהגדרות המצמצמות והמטעות שהביא ספירו להלן הגדרות נוספות:

    ארבע סוגי הקולוניות הראשונות שהובחנו ע"י פילהאוס ופרדיקסן הן כדלקמן: קולוניה צבאית Occupation Colony , קולוניה מעורבת Mixed Colony , קולוניית מטעים Plantation Colony , וקולוניית התישבות טהורה Pure Settlement Colony.
    ///
    בדפוס קולוניאלי זה שמוגדר בקולוניית מטעים , נשמרה ההפרדה בין האוכלוסיות, כשלעובדים נשמר מעמד חוקי וכלכלי נחות משל המתישבים. בניגוד לשני דפוסי קולוניות ההתישבויות שצוינו לעיל, בקולוניית ההתישבות הטהורה, המעסיקים והפועלים היו שייכים לאותה קבוצה אתנית – המתישבים האירופאים. על-מנת לשמור על הומוגוניות אתנית וחברתית נאלצו המתישבים הארופאים להשמיד או לגרש את האוכלוסיה המקומית.

    שפיר מציג דפוס קולוניאלי נוסף והוא, קולוניית מטעים אתנית. בסוג זה של קולוניה, התושבים המקומיים עבדו במטעיהם של המתישבים אך נשמרה הפרדה אתנית ברורה בין המתיישבים למקומיים.
    ההגדרות הנ"ל הובאו מאתר "תימני כנרת"
    metzer.org.il/kineret/mamadit.htm

    כדי להוכיח טענה שהקולוניאיזם הציוני אשכנזי היה מכוון לא רק כלפי ערבים אלא גם כלפי תימנים אע"פ שהובאו לארץ כיהודים דוקא כדי לנשל את הערבים מעבודה בפרדסים מה שהאשכזזים לא הצליחו.
    להלן הקטע:
    הקולוניאליזם האשכנזי
    בשלב זה נוצרת הנגזרת בין המבנה הקולוניאליסטי התישבותי של היהודים ביחס לערבים בארץ-ישראל, לבין ההתישבות של יוצאי אירופה היהודים ביחס ליוצאי תימן. על פניו, על פי גישה זו, המקרה של "תימני כנרת" הוא מקרה של קולוניאליזם כזה או אחר. שהרי, יוצאי אירופה הגיעו לכנרת לאחר ש"תימני כנרת" ישבו במקום, השתלטו על האדמה והעבירו את התימנים למקום אחר ( דפוס המזכיר קולוניאליזם פנימי). יש לזכור נקודה נוספת והיא שלמרות שכל הישוב היהודי השתתים שסרבו להשתתף), ולכאורה יש מאבק הוגן, יוצאי אירופה היוו את רוב הישוב היהודי באופן קונסיסטנטי עד קום המדינה. כך, שכוחם של התימנים מול מתישבי קבוצת כנרת שהורכבה מיצאי מדינות אירופה היה מועט ביותר (אם בכלל).

    לא שזה יעזור לימניננו החביבים והציונים, שהרי למי שמחזיק באידיאולוגיה קשוחה ממילא העובדות לא תמיד חשובות

  3. גדעון ספירו הגיב:

    אכן, אין מדור התגובות מתאים למאמר ארוך ומפורט המסביר מדוע הציונות לא עונה להגדרות הקלאסיות של קולוניאליזם. אולם מאחר והמגיב מעליי תחת הכותרת "הערה" יכול להותיר את הרושם כי זו דרך להתחמקות, הרי פטור בלא כלום אי אפשר, ואני מביא כמה הגדרות ומאפיינים באשר לקולוניאליזם, הלקוחים מהאינציקלופדיה למדעי החברה. שורו הביטו וראו:

    "הקולוניאליזם המודרני ראשיתו היא לעת התגליות הגיאוגרפיות הגדולות של בני אירופה. במאות ה-15 וה-16 הוקמו אימפריות גדולות על ידי פורטוגל וספרד שכבשו שטחים נרחבים מאד בשתי האמריקות, ובמאות ה-16 וה-18 על ידי הולנד, אנגליה וצרפת. עיקר עניינן היה בניצול המסחרי של המושבות, ניצול חמסני שגבל עם שוד וביזה. בתחילה חתרה ארץ המטרופולין להשתלט על המתכות היקרות, אשר ראון אז כמקור עושרם של העמים, ולימים להבטיח את המונופולין המסחרי שלה. לממשלה או לחברות הצ’ארטר שלה (כגון "חברת הודו המזרחית") הוענקו מונופולין מלא או חלקי על הסחר עם המושבות ןעל קשרי הספנות עימהן וכן הגנה צבאית מהמטרופולין. צרפת כפתה בשעתו על מושבותיה לקנות אצלה את מוצרי התעשייה הדרושים להן, אנגליה אסרה על מושבותיה להקים תעשיות צמר או ברזל (מחשש שהדבר יביא לצמצום הביקוש לסחורות אנגליות והן חייבו לשלוח למטרופולין את הסוכר והטבק שהופקו בהן. אלה נמכרו באנגליה ואף יוצאו ממנה לארצות אחרות….שוד המושבות וניצולן סייע במידה רבה לתיעושן המהיר של הארצות הקפיטליסטיות לעת ההצבר הראשוני שלהן…אחת התוצאות של הקולוניאליזם היא התפשטות העבדות באזורים מסויימים…ביבשת אפריקה ניצודו ילדים במיליוניהם (אוכלוסי אפריקה פחתו מאד במיספרם באותה תקופה)….בין השאר הושמדו תרבויות מפותחות של האינקא, המאיה והאצטקים.
    התפשטות גדולה של הקולוניאליזם באה בתקופת האימפריאליזם המודרני – בעקבות המהפכה התעשייתית והתמורות הטכנולוגיות, הצבר ההון הגובר וההתארגנויות המונופוליסטיות בארצות הקפיטליזם המתפתח. בין אמצע המאה ה-19 וראשית המאה ה-20 גדלו שטחי השליטה של בריטניה באסיה, אפריקה ואוקיאניה פי 4, ושל צרפת פי 16. גרמניה, בלגיה, איטליה, יפאן וארה"ב גם הן נהפכו בתקופה זו לארצות קולוניאליות, וחילקו ביניהן כמעט את כל יבשות אסיה, אפריקה אוסטרליה ואיים רבים באוקיאניה….המעצמות הקולוניאליות ניהלו מלחמות רבות על כיבוש שטחים מעבר לים, ניצולם והשלטון בהם.
    התפשטות קולוניאלית מזורזת זו היא בראש ובראשונה תוצאת השאיפה להשתלט על חומרי הגלם לצרכי התעשייה המתפתחת של המטרופולין; זו שקדה על עידוד מירבי של ענפי המכרות, המחצבים והמטעים במושבות. גורם שני היה הרצון להבטיח לתעשייה במטרופולין שווקים במושבות. ערב מלחמת העולם הראשונה תפשו המושבות ושטחי התלות 35% בסחר החוץ של בריטניה…..כמניע נכבד לקולוניאליזם יש לראות את שאיפתן של המעצמות להשתלט על עמדות מפתח אסטרטגיות ועל דרכי התחבורה".

    דומני שקריאת הטקסט לעיל, דיו להסביר מדוע הציונות של שנות ה-20 ה-30 וה-40 של המאה ה-20 לא עונה על מאפייני הקולוניאליזם. לא שזה יעזור לשמאלנינו החביבים והאנטי ציונים, שהרי למי שמחזיק באידיאולוגיה קשוחה ממילא העובדות לא תמיד חשובות. אבל למקרה ויש מי מבין הקוראים שעדיין קוראים טקסטים בראש פתוח, תגובה זו מוקדשת להם.

  4. שלמה הגיב:

    לדוד בעניין ציונים ובריטים
    לא רק קימרלינג – (ראה ביבליוגרפיה מפורטת אצל דני רבינוביץ במאמרו "השיכון העירוני השיתופי") הוא ואחרים יוצאים כנגד הגישה הנוטה להאדיר את משקלה היחסי של העצמאות המדינית שהשיגה ישראל ב- 1948 ולצמצם את התפקיד שמילאו הבריטים וכוחות מערביים אחרים בהצלחת הפרויקט הציוני.
    לדעתם למדינה הקולוניאלית היה תפקיד מרכזי בבניית התשתית לכינון המדינה היהודית.
    הוא מונה את החוקרים : יעקב מצר, אילן פפה, אבי שליים,רונן שמיר, ותום שגב,

  5. יוסף הזקן הגיב:

    רבותי המתדיינים! אני קורא ולומד בעיון רב את דעותיכם,אותם למדתי להכיר באחרונה.הם פותחים בפני עולם מלא של רעיונות והיבטים, אותם לא הפנמתי מקודם, אם כי נתקלתי בהם לא פעם:חן-חן על העבודה היצירתית והמעניינת שלכם. אני מאחל לכולכם להיות בריאים, חזקים, וסובלניים, ולהמשיך להתדיין מעל דפי האתר המעניין והמרגיז הזה, ולהוציא משיכחת הזמן היסטוריה חיה ותוססת. העיקר שתהיה אמיתית, ללא התערבות דעות קדומות ונרטיבים מקובעים…יישר כוח לכם לכולכם.דבר אחד על תשכחו: מדינת ישראל היא יצירת פאר יחידה במינה בעמים ובהיסטוריה האנושית של העם היהודי "המטורלל", על תשפטו אותה לחומרה יתירה, תנסו להבין את הנסיבות והאילוצים שמניעים אותה. זה בעצם מה שאתם עושים בהצלחה רבה. בהוקרה רבה.

  6. עופר – לאייל שחם הגיב:

    קודם כל, אציין שאני לא מצדיק שום אלימות, למרות שאני מבין את הגורמים לה.
    לשאלתך, הייתי אומר שפעולות של פלסטינים נגד חיילים בתוך הקו הירוק אינן לגיטימיות,. אם נשווה את מה שהיה במדינות אחרות, לא ניתן להצדיק פעולות של המחתרת האלג’יראית נגד חיילים בצרפת, או של המאו-מאו נגד חיילים בתוך בריטניה.

    אשר לפעולות נגד אזרחים מעבר לקו הירוק, אין לזה שום הצדקה. אישית אני מתנגד להתנחלויות, אבל פגיעה באזרחים רק כ"נקמה" נגד פעולות צה"ל היא מעשה נפשע, כאשר רובם חסרי הגנה ממשית. הדימוי של המתנחל לבוש הדובון ונושא נשק דרוך כבר אינו רלוונטי היום, ורובם מנסים לחיות חיים נורמליים עד כמה שזה ניתן בתנאים הנוכחיים.

    לישראל פוטרמן- סטאלין היה צריך לגייס את המשאבים שגייס ובשיטות שעש זאת, באותה מידה שהיטלר היה "צריך לגייס" משאבים כדי לפתוח במלחמה להחזרת גבלות גרמניה ב-1914 ואח"כ היה "צריך" עוד ועוד משאבים כדי להמשיך המלחמה מול כוחות אדירים. אין להתפלא שבתהליך הגיוס הזה כל אחד מהם רצח עשרות מיליוני אנשים.

    לגדעון ספירו – קשה לי להבין מה הויכוח על המספרים, הרי 95 אחוז ממדינות העולם הוקמו ע"י מהגרים ו"פולשים" למיניהם. דווקא המדינות יוצאות הדופן (שוויץ, נפאל, מונגוליה) מראות שההגירה ונדידות העמים הן חלק אינטגרלי מהקיום האנושי, מכיוון שמדינות אלה הוקמו בשטחים שהיו קשים מאוד פיזית כהרים ומדבר, ומעטים ירצו או יוכלו להגר לשם.

  7. אולגה פיסחוב הגיב:

    העבודה די טובה אך ארוכה מדי לדעתי הייתה
    צריך לחלק אותה לכמה עבודות (לפי הנושאים)

  8. אביאל אסטנובסקי הגיב:

    לספירו-בקשר לסיפור של ניו-זילנד:
    אני, באמת בכנות, חושב שמישהו קצת הסיט אותך נגד המדינה. איך אתה יכול לטעון לגבי המדינה שלך, כאשר אחת המכות הקשות ביותר ליהודים היא אנטישמיות, שהמדינה "מקדמת" ו"רוצה" אנטישמיות? לפי דעתי אדם שפוי בדעתו לא היה אומר את זה. יכול להיות שאני צעיר מדי- אבל אני לא חושב שראוי שאדם כזה יכתוב את מה שעולה לא בראש. ישראל עושה הכל כדי להוקיע את האנטישמיות בכל מקום, אז איך ניתן לטעון שהיא "חייבת שלא תשאר מדינה בלי אנטישמיות"?
    אני לא רוצה לתקוף ולהעביר ביקורת- אבל אני לא חושב שבן אדם שהיה רואה את הדברים באמת כפי שהם, היה אומר את זה, ובטח שלא כותב.
    רק מתנגדי המדינה יכולים להגיד דבר כזה, אז אני מציע שבמקרה שיש למישהו משהו כזה הגיד או לכתוב, ש-א.כל: יחשוב שוב. ב.כל: ישמור לעצמו. ג.כל- שוב יחשוב.
    מצטער אם זה יצא קצת גס ותוקפני.

  9. לאה יוגב הגיב:

    אל תאשימו את שר האוצר בעניין תקציב לקשישים מי שמחלק כספים לקשישים נותן לאלה שיש להם אפשרות לממן בית אבות ומונע ממי שבאמת צריך ומגיע לפת לחם. אין ביקורת מספקת על דווחים של עובדים סוציאליים

  10. מיכל כהן הגיב:

    אני חושבת שהמאמר הוא סתם והוא לא חשוב

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים