הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-25 ביולי, 2005 21 תגובות

זה כמה שבועות מהבהבת בראשי נורה אדומה, ועליה כתוב באותיות גותיות גדולות: ויימאר. הייתי בן 9 כאשר הייתי עד-ראייה לקריסתה של הרפובליקה הגרמנית, שקמה אחרי מלחמת-העולם הראשונה. היא נקראה על שם ויימאר, עירם של גטה ושילר, ענקי התרבות הגרמנית, מפני ששם חוברה החוקה שלה. כמה חודשים אחרי קריסתה ברחנו מגרמניה, וכך ניצלו חיינו.

מאז רודפים אותי המראות והקולות של סוף הרפובליקה, כפי שנחרטו בזיכרוני. קראתי על כך מאות ספרים. השאלה הגדולה, המטרידה את מנוחתי מאז, נשארה בלתי-פתורה עד היום: איך זה יכול היה לקרות? איך יכלה כנופיה של בריונים, בעלי אידיאולוגיה בלתי-אנושית, להשתלט על מדינה שאולי היתה, בזמנה, המדינה התרבותית ביותר בעולם?


ערב משפט אייכמן, ב-1960, כתבתי על זה ספר, שהסתיים בשאלה: האם זה יכול לקרות אצלנו?


ברגע זה אין מנוס מן התשובה הנוראה: כן, זה יכול לקרות אצלנו. אם ננהג כאנשי ויימאר, סופנו יהיה כסופם של אנשי ויימאר.


בעבר היססתי לא-פעם להעלות אנאלוגיה זו. לגבי הנושא הזה יש אצלנו טאבו. מכיוון ששום דבר בעולם אינו דומה לשואה, אסור לעשות שום השוואות לגרמניה של אז.


רק במקרים נדירים נשבר טאבו זה. דוד בן-גוריון אמר על מנחם בגין שהוא תלמידו של היטלר. בגין עצמו קרא ליאסר ערפאת "היטלר הערבי". לפני כן קראו אצלנו לגמאל עבד-אל-נאצר "היטלר על הנילוס". פרופ’ ישעיהו ליבוביץ, שאהב להתבטא באופן פרובוקטיבי, דיבר על "יודו-נאצים" והשווה את היחידות המיוחדות של צה"ל לס"ס. אבל אלה היו חריגים. הטאבו ככלל נשמר.


לא עוד. במאבקם נגד הדמוקרטיה הישראלית "הרקובה", התחילו המתנחלים לאמץ לעצמם את סמלי השואה. הם מצמידים לבגדיהם את הטלאי הצהוב, שכפו הנאצים על היהודים טרם השמדתם, ורק הפכו את הצהוב לכתום. הם רושמים על זרועם את מספרי הזהות שלהם, כספרות-הקעקוע שחרטו הנאצים על זרועם של אסירי אושוויץ. הם קוראים לממשלת ישראל "יודנראט" ומשווים את פינוי המתנחלים מגוש-קטיף לגירוש היהודים למחנות-המוות. כל זה לעיני מצלמות הטלוויזיה.


אם כך, אין עוד מניעה לקרוא לילד בשמו: מחנה פאשיסטי גדול מאיים עכשיו על הדמוקרטיה הישראלית.


מה שקרה בשבוע האחרון בישראל אינו "מחאה" לגיטימית, אינו ניסיון דמוקרטי להשפיע על דעת-הקהל לשם שינוי החלטות הממשלה והכנסת. זה אפילו לא מרי אזרחי, שמטרתו לבטל בכוח את החלטות הרוב על פי רצונו של מיעוט.


זה הרבה יותר מזה: זו התחלה של ניסיון להפוך בכוח את המשטר הדמוקרטי.


מה שעומד היום מול הדמוקרטיה הישראלית הוא הגרעין הקשה של המתנחלים, המדבר בשם המתנחלים רובם ככולם. ראינו השבוע רבבות מהם בטלוויזיה, ואין מנוס מן הקביעה שזוהי תנועה מהפכנית, בעלת אידיאולוגיה מהפכנית ושיטות מהפכניות.


מהי האידיאולוגיה הזאת? שמענו אותה נאמרת בפה מלא, שוב ושוב, מפי הדוברים המרכזיים של התנועה: אלוהים נתן לנו את הארץ הזאת. כל אדמתה וכל פירותיה שייכים לנו. מי שמוסר גם מטר מרובע אחד לנוכרים (קרי: הערבים שחיים כאן מדורי דורות) מפר את מצוות התורה. ספר התורה מחייב. אין תוקף להחלטות הממשלה, לחוקי הכנסת ולפסקי בית-המשפט אם הם מפירים דבר אלוהים, שאותו מבטאים הרבנים, העומדים מעל לשרי-הממשלה, חברי-הכנסת, שופטי בית-המשפט העליון ומפקדי צה"ל. כמו באיראן הפונדמנטליסטית של חומייני.


חלק גדול מהמחנה הזה דוגל בגלוי בתורתו של מאיר כהנא, שדיוקנו נראה בכל פינה בכפר-מימון: על חולצות, דגלים וכרזות. כהנא ביטא בגלוי מה שרבים מהמתנחלים והמתנחלות, ואולי רובם, אומרים בשקט: שאלוהים לא רק הבטיח לנו את הארץ הזאת, אלא גם ציווה לנו (בספר יהושע) "לרשת" את יושביה הלא-יהודים. אין להם מקום כאן, ואם לא נצליח לגרש אותם בטרור ("טרנספר מרצון"), יש לחסלם. הם "יצטרכו לשלם את המחיר", כדברי אחד הרבנים השבוע בטלוויזיה. זה כולל, כמובן, גם את מיליון ורבע האזרחים הערביים בישראל עצמה.


אחד ממנהיגי הצעדה, צביקי בר-חי, הכריז בטלוויזיה בקול צלול: "המאבק הוא על דמות המדינה".


99% מבין הרבבות שהופיעו השבוע על מרקעי הטלוויזיה, חובשי כיפות, ורובם מגדלי זקנים ופאות. הנשים לובשות חצאיות ארוכות ושביסים. כולם "חוזרים בתשובה" או משתייכים למחנה "הציוני-דתי" – כת לאומנית-משיחית, המאמינה כי היא סוללת את הדרך ל"גאולה". הדת היהודית עברה בישראל מוטציה, ששינתה את פניה ללא-הכר.


אין הגדרה מדעית מוסכמת למושג "פאשיזם". אני מגדיר אותו כבעל המאפיינים הבאים: האמונה שאנחנו עם עליון (עם אדונים, עם נבחר, גזע עליון), העדר כל מחויבות מוסרית כלפי אחרים, תפיסה טוטאליטרית, ביטול הפרט, אלא כחלק של האומה, הבוז לדמוקרטיה ופולחן הכוח. לפי סימנים אלה, חלק גדול של תנועת המתנחלים הוא פאשיסטי.


על רפובליקת ויימאר נאמר שהיא לא הופלה על-ידי "החולצות החומות", אלא קרסה מעצמה, מפני שברגע האמת לא היה כמעט איש מוכן לקום ולהגן עליה.


בשבוע האחרון צעדו אלפי "החולצות הכתומות" לעבר גוש קטיף, מין העתק של "המצעד לרומא", שבה הפילו "החולצות השחורות" של בניטו מוסוליני את הדמוקרטיה האיטלקית. הממשלה גייסה 20 אלף חיילים ושוטרים כדי לעצור אותם. לכאורה ניצחו הצבא והמשטרה, מכיוון שהחולצות הכתומות לא הגיעו לרצועת-עזה. אבל במשך שלושה ימים, בחום הכבד מנשוא, הוכיחו המורדים שהם נחושים, מלוכדים וממושמעים.


היתה שם קקופוניה של קולות. המתנחלים והמתנחלות צעקו, ילדיהם שטופי-המוח צרחו ודיקלמו, תינוקות אדומי-פנים ומיוזעים שנסחבו בזרועות אמהותיהם בכו, המנהיגים נאמו, מפקדי החיילים והשוטרים צעקו פקודות. רק קול אחד לא נשמע: קולו של הציבור הישראלי.


במשך שלושה ימים משמעותיים אלה לא נשמע קולם של הסופרים, אנשים כמו ס’ יזהר, עמוס עוז, א"ב יהושע ודוד גרוסמן, פרופסורים, משוררים, אמנים לא הרימו את קולם כדי להתייצב מול התקפת המתנחלים ובעלי-בריתם. התבוננו מהיציע בבחינת "ישחקו הנערים לפנינו". כל האישים שנפלו בעבר בפח של "צווי פיוס" ואמנות משותפות למיניהם, לא הרהיבו עוז להיחלץ מן המלכודת ולהצביע על הסכנה הגדולה הנשקפת למדינה הדמוקרטית. אי-הרצון להיראות כתומכים באריאל שרון הוא תירוץ נוח, אך אינו תופס בשעת-משבר חמורה כזו.


כל הגופים הציבוריים הגדולים – החל בלשכת עורכי-הדין ולשכות-המסחר וכלה באגודת-העיתונאים והגופים האקדמיים – לא מצאו לנכון להרים את קולם להגנת הדמוקרטיה, בשעה שהכתומים הציפו את כל ערוצי הטלוויזיה, מבלי שזו טרחה אפילו להביא נציגי דעה הפוכה. שתיקת הכבשים. השתיקה של ויימאר.


אני מקווה שזה ישתנה ככל שהעימות יתקרב לשיאו. אני מקווה שהדמוקרטיה הישראלית תמצא בקרבה כוחות נסתרים, שלא נמצאו בוויימאר. אבל זה לא יקרה אם לא יקומו אנשים אמיצים ויתקעו בשופר, ואם הרוב הדומם לא יפסיק להיות דומם ויפגין בקול ובצבע את עמדתו.


אחרת יהיה "המצעד לגוש קטיף" רק הקדמה ל"מצעד לירושלים".

תגובות
נושאים: מאמרים

21 תגובות

  1. דנה הגיב:

    מאמר עוכר שלווה לאופטימיסטים שבינינו ומעורר חלחלה לריאליים.

    אכן, כל הסימנים מורים שמדובר בציבור שאוחז באידאולוגיה פאשיסטית פאר אקסלנס, כשהבסיס שלה הוא פנאטיות דתית. מה שאומר שמדובר בפצצה מתקתקת שמאיימת על המשך קיומה של המדינה. פצצה שממשלות ישראל גילו רפיון ואזלת יד מתמשכים בניטרולה. והיום כנראה שכבר מאוחר מדי לפוצץ את המטען הזה באופן מבוקר ומבלי שהוא יסב לנו נזקים.

    תודה רבה למר אבנרי על מאמר מפוכח, חכם, אמיץ ולא מתפשר מול האמת הקשה שאנחנו צופים בה.

  2. התלהמות הגיב:

    המענה להשוואות של צבי הנדל אינו השוואות הפוכות, באמת זה כבר הופך לפרסה ("אני שואה, לא אני שואה, אני קודם"). מה שנכתב בשרשורים קודמים על "מגני הדמוקרטיה" צריך להיאמר כאן. השתיקה אינה מקרית. אף אחד לא יכול בכנות לאמר שהמדינה היא דמוקרטיה הנלחמת בחומים ולאף אחד אין כוח לספינים האלה יותר ובצדק. זו טרייפה וזו נביילה – קרי המדינה והמתנחלים. יש גם חשש שהכל הצגה לאמריקה, וחם מידי כדי לשמש סטטיסטים בחינם. מעבר לכך, נו באמת, המתנחלים לא מאיימים על הממסד והצבא, הם מטרד מן הבחינה הפיזית כי אסור להיכנס בהם כמו בערבים אלא בכפפות של משי. מבחינה אידיאולוגית ? נו, אורי אבנרי, האם אתה מציע לסתום פיות ולהתמודד עם אידיאולוגיה חולנית בדרך של איסור חופש הביטוי ? בפרט כאשר מקורותיה הם אותם מקורות המזינים את הציונות שלך ? אני מקווה שלא זה מה שאתה אומר. המתנחלים מביעים עמדה מסויימת שהיא בהחלט בגדר ההלכה היהודית, והפרשנות שלהם לא שונה בהרבה מהציונות החילונית. את ההגדרה שלך לפשיזם אפשר ליישם בקלות לציונות החילונית שבבסיס מד"י גם כן. כל הבסיס האידיאולוגי בעייתי, והמתנחליידה זו מוטציה מסויימת שמאירה את הצללים בסיפור הגדול שבבסיס המדינה הזו. לא נעים, אבל לא הורגים את המבשר או את הראי שניצב מול פניך. בכל מקרה, לא ניראה לי ששרון (גם עם כתב אישום נוסף) יוציא את התנ"ך מחוץ לחוק.

  3. ע.ג הגיב:

    לא תמיד זה טוב להיות היסטרי. אבנרי גורס שהימין רוצה לכבוש את השלטון. והשמאל לא רוצה? במשך שלושה ימים עמדו אלפי כתומים מול הצבא והמשטרה אבל בנגוד לכל הפחדים הקודמים לא התעמתו איתם. זה שונה במשהו מהפגנות השמאל בימי מלחמת לבנון? בויימר המשטרה היתה עם הימין או לפחות לא התעמתה אתו. וכאן? המשטרה שהשמאל אוהב בד"כ להשמיץ כגוף ריאקציוני התגלתה ככזו שכל מדינה היתה מתגאה בה. אז צריך לעמוד על המשמר להזהר לא לתת לימין לבצע את זממו אבל מסתבר שאין שום צורך להיכנס לחרדות מיותרות ובמקרה הגרוע ביותר, חצי כדור וליום מסדר את הבעיה. לפחות בשלב הזה.

  4. עופר יהלום הגיב:

    נו, באמת, מר אבנרי – גם אם המתנחלים יראגנו מצעד לירושלים, לא נראה לי שהם ינסו לכבוש בכוח את קרית הממשלה בטנקים ותותחים…

  5. דן תמיר הגיב:

    הערה קטנה לגבי "המצעד על רומא": מר אבנרי השוה, ובצדק. גם המספרים דומים מאד.
    בבוקר העשרים ושמונה באוקטובר 1922 ישבו בפאתי רומא כ- 9,000 לובשי "חולצות שחורות", ללא מזון, בגשם, עם מעט מאד תחמושת.
    מולם ניצבה אוגדת חי"ר מס’ 16 בפיקוד הגנרל פוליאזה, עם 9,500 רגלים מאומנים ומצוידים היטב, 300 פרשים, וכ- 11,000 שוטרים "כחולים".
    מה שאפשר למוסוליני את קבלת השלטון היה חולשת הדעת והרפיון שגילו המלך ויטוריו עמנואל ודעת הקהל, ולא שום נצחון הרואי בקרב.

  6. אורי ברייטמן הגיב:

    סליחה, מר אבנרי – אבל האם כל מה שלמדת על ויימאר לא הפך אותם לאדם משכיל?

    רפובליקת ויימאר לא היתה דמוקרטיה. בתי המשפט פסלו את רוב המפלגות והשניאו את השלטון על הציבור. הקפדה על זכויות אזרח ומיעוטים לא היתה. רק חלק מהעם זכה לבחור לפרלמנט.

    גם ישראל אינה דמוקרטיה כיום. היא פוסלת שלושה מליון פלשתינאים מלהשתתף בבחירות (כולל תושבי מזרח ירושלים, רבע מליון של בעלי תעודות זהות כחולות) ובמקביל היא מעניקה למתנחלים האקס-טריטוריאליים את כל זכויות האזרח.

    אם ויימאר לא היתה דמוקרטיה וגם ישראל איננה דמוקרטיה, אין שום חשש מהתמוטטות הדמוקרטיה – אין מה למוטט!

    ישראל יכולה לשוב ולהיות דמוקרטיה אם היא רוצה. אבל כנראה שהיא לא רוצה לעשות זאת, האו"ם אינו כופה עליה, לארה"ב לא איכפת – והמציאות האנטי-דמוקרטית נמשכת.

    המתנחלים לא מאיימים על הדמוקרטיה מפני שלא נותר על מה לאיים. מה שאורי אבנרי למעשה אומר זה שהוא חושש מן הפונדמנטליזם המתגבר. וזה נכון – יש כאן מאבק תרבותי בין ימין לאומני ובין ימין דתי. אבל הדמוקרטיה כבר מזמן אבדה, ולא נראה שתשוב בשנים הקרובות (בטח לא בתקופת שרון).

  7. Henry Lowi הגיב:

    It is not the "democracy" of Sharon and the IDF that must be defended, but the democracy of Fahima, Kanaana, Zobeidi, AND the democracy of Mer Hamis, Barakeh, Avnery, and Baram.

    The fact that the Israeli "left" is hiding behind Sharon and saying: "Thank God we are not involved, this time" — is a very dangerous attitude.

    The danger to left activists in Israel is both from the anti-democratic government, and from the orange fascists.

    פלוגות מחץ לשמירה על הדמוקרטיה?
    OK.

    The name is not important, but the idea is correct. Maki, Abna al Balad, Gush Shalom — have to get together to take defensive action, and to mobilize pro-democracy Israeli and Palestinian workers and youth against the settlers.

    On this site, Uzi Burstein of Maki wrote about an "anti-fascist front". Uri Avnery is constantly trying to frighten us with "civil war", and the end of the Weimar Republic.

    What are they waiting for? The strengthening of the hard-core fascist settlers? Increased anti-democratic repression by the anti-democratic Sharon government?

    Responsible political leaders, who want to survive the next wave of repression, and who want to build a strong "left", have to take the initiative now.

  8. הגרמני הגיב:

    המגוחך, וגם עצוב, וחבל שאף אחד לא נתן על זה דעתו, הוא השימוש בצבע הכתום.
    כאילו היו גדודי המתנחלים אותם מאות אלפי אוקראינים הקוראים לדמוקרטיה בארצם, ועוד עושים זאת ללא אלימות!
    חסר רק שבקרוב ינסו המתנחלים לארגן משהו בסגנון וודסטוק, אולי כפר-מימונסטוק?!

  9. זוהר הגיב:

    א. מאמרך הורר בי שאלה מרכזית בויכוח בין ימין לשמואל- בין דתיים לחילונים- בין שמרנים לליברלים וכו’ מה צריכה להיות דמותה של המדינה? מדוריך במעמר זה ואחרים נראה לי כי ברצונך כי המדינה תייה דמוקרטיה ליברלית ביחסי מדינה- אזרח וסוציאליסטית בתחום הכלכלי.
    נראה כי אתה מוכן לותר אל קיום מדינה יהודית על מנת לקיים מדינה דמוקרתית לברלית.
    ה"כתומים" שבמאמרך מוכנים לותר על הדמוקטיה על מנת לקיים מדינה יהודית.
    אני איני מוכן לותר לא על כיום מדינה דמוקרטית ולא על יהדותה של המדינה.
    אך אים יציבו בפני לבחור אני חושש כי לא היה לצד הדמוקרטיה.
    ל אוריבריטמן: מדינת ישראל היי דוגמה ומופת לדמוקרטיה. נכון אין הי דמוקרטיה ליברלית אך מכן ועד לפסילת שיטת השילטון כדמוקרטיה המרחק רב.

  10. רמי הגיב:

    לא רק הדת היהודית עברה "שינוי מוטציוני" אלא העם כולו (כמעט כולו) לרבות מוסדותיו ונבחריו. אנו נמצאים בעיצומו של תהליך שהחל הרבה לפני 1967 ושבגדרו "הערבים", הן בתחומי הקו הירוק והן חוצה לו, הם קורבן להתנכלות של "היהודים". מדינת אפרטהייד המפעילה כילים משפטיים מגוונים המשתנים בהתאם למקום (ישראל או "שטחים") אך מהותה ותכליתה אחת: לנשל ולסלק את "הערבים", הן כפרטים ובמיוחד כיישות אתנית, מאחיזתם בארץ. כל אנשי הרוח שנמנו הם ציונים מובהקים על פי הגדרתם, ולכן, למרות שמדובר באנשי רוח משכמם ומעלה, ולמרות שבוודאי אינם מסכימים עם האמצעים המופעלים על ידי הימין הציוני והמתנחלים, בכל זאת הם חלק מן האידיאולוגיה המנשלת של הציונות. יש מסקנה? כן: המאבק נטוש לא בין המתנחלים והימין הקיצוני ובין השמאל הנאור אלא בין הציונות ובין מי שמוכנים להקים כאן חברה דמוקרטית חילונית מנותקת מדת ומלאומנית דתית המוותרת מראש על ממלכתיות יהודית בארץ ישרפלסטין.

  11. שמחה ניר, עו"ד הגיב:

    אורי, למה אתה מצפה מהעסקנים של לשכת עורכי-הדין?

  12. השטחית הגיב:

    או, עכשיו סופסוף הבנו זה אתר "שתי גדות", או "צו פיוס". ישחקו הנערים לפנינו ואנחנו נעבור לאתר אחר.

  13. עזרא ג הגיב:

    איך אתה מעז להפנות את הקוראים להלחם נגד תופעת המחאה לטובת ביטל גירוש המוני של יהודים מבתיהם כשברקע נשמעים שבריו המדהימים של כב’ השופט שטרוזמן אורי שקבע כי לדעתו א- כל העתירות נגד אי הגשת כתב אישום אמיתי ונכון נגד שרון נדחו כיוון ש 80 אחוז משופטי העליון הם שמאלנים שלא היו מוכנים לסכן את המהלך של הגירוש. ב- לדעתו המקצועית יש את כל הראיות לאשמתו של שרון, וזאת כשופט פלילי עם 30 שנות נסיון. ג- חוק פינוןי פיצוי ומהלך הגירוש הינו בניגוד לכל זכויות היסוד במדינה, בניגוד להגיון הכלכלי, הפוליטי והמדיני, הגירוש נעשה תוך פגיעה ממשית בקנין התושבים וכל כולו התקבל בכנסת על דרך של מתן שוחד פוליטי וכלכלי. דברי השופט שטרוזמן. אבל לך מר אבנרי זה לא משנה כיוון שכל עוד יהודים מגורשים ונדפקים וערבים נהנים, אתה מבת זוגתך נהנים ושמחים.

  14. אילה הגיב:

    מהו האתר של אורי אבנרי?
    (כתוב בסוף המאמר, שהוא פורסם באתר זה)

  15. עידו גדעון הגיב:

    א. הצגת המאבק במונחים של שחור/לבן- ציוני/דמוקרט מטה לדעתי את הדיון לכיוון לא רלוונטי. אין ספק בכך שמרבית הציבור היהודי בישראל היום רואה את עצמו כציוני. הציונות היא תנועה שמבטאת את הלאום הישראלי. אפיונה הנוכחי הוא אקסקלוסיבי ליהודים, אבל לא תמיד היה כך. כמובן שאינני מציע את צירופם של פלסטינים לאתוס הציוני הנוכחי, אבל יש מקום ליצירת אתוס לאומי חדש, כזה שלאו דווקא ינתץ את הציונות אלא יצמח מתוכה. יצירת שיח לאומי חדש בהכרח תמשיג מחדש את המאבק הלאומי, ותהפוך את הדיאלוג לאפשרי.
    ב. בין אם אנחנו ציונים או לא, חובתנו להלחם בפאשיזם הגואה. ניתן לראות כיצד באירופה הלאומיות אינה דועכת (ואולי רק מתגברת) ועדיין המלחמה נגד הנאצים והפאשיסטים אינה מוגבלת רק לתנועות של שמאל רדיקאלי קוסמופוליטי, אלא לכלל תנועות השמאל החל בשמאל הלאומי (סוצדמוקרט, קומוניסטים צרפתים) דרך הירוקים והשמאל החדש, ועד לאותן תנועות ראדיקליות. מה שמדאיג בישראל 2005 הוא שהמאבק בפאשיזם (כולל זה הממסדי ומייצגו שרון) הפך בעיני כל הצדדים למאבק בזכות קיומה של המדינה. הנזק שנגרם בעקבות הזיהוי השגוי הוא שהמשוואה הרווחת בציבוריות הישראלית היא לאומיות יהודית = ציונות = פאשיזם יהודי.
    ג. כאן המקום להביא את הערתו של רוסו כי לכל הילדים יש הורים אך לכל ההורים האפשריים יש ילדים. כלומר- אין ספק כי הציונות היא אימה של התנועה הפאשיסטית הישראלית לדורותיה (החל בז’בוטינסקי ועד כהנא ובן גביר), אבל זה בהחלט איננו המסלול המחויב ולאורך הדרך תמיד היו גם קולות ציונים למהדרין שהבינו כי הפתרון היחיד לסבלם של שני העמים הוא הכרה בסבלו של העם הפלסטיני ובזכותו לריבונות לצד שיווי אמיתי של זכויות הפלסטינים תושבי ישראל.
    ד. האם משמעות הדבר תהיה סוף הישות הציונית ההיסטורית? סביר שכן. האם סוף הלאומיות היהודית וייצוגה כציונות? לדעתי- לא בהכרח. ניתן בהחלט להיווכח כי מדינה אחת יכולה להכיל מספר אתוסים לאומיים (אם לדלג על הדוגמאות הבאנליות- ניתן להביא את המערכת החינוך האמריקאית כדוגמא לפלורליזם ממסדי מוצלח בהרבה מחינוך החד צדדי שגובל בהטפה לאלימות הקיים בישראל). אני מאמין כי אבנרי הצביע על הבעיה בדיוק ובאומץ, אך חלק מן התגובות מביעות התלהמות שאינה מקדמת את המאבק בפאשיזם אלא רק, במובנים מסוימים, מסייעות לו. המאבק הוא כמובן עמוק יותר מתנועת ההתנגדות להתנתקות. הוא נוגע בנימי הישות המדינית וכולל השלכות אידיאולוגיות, פוליטיות וחינוכיות. מסקנות שלדעתי נהיה חייבים להסיק גם אנחנו בשמאל.

  16. מודי הגיב:

    בנוגע לווימאר: כדאי שיותר אנשים יקראו יותר על התקופה ההיא, כי אז לא היו מופיעות פה אמירות כמו ‘בתי המשפט פסלו את רוב המפלגות’ ו’רק חלק מהעם יכל לבחור’ שאינן נשענות על עובדות כלשהן.
    החוקה של 1919 הייתה מאוד ליברלית והעניקה לכל הגרמנים (לראשונה) זכויות אזרח, הצרה הייתה שהאפשרות לחוקק צוי חירום איפשרה לעקוף ואף לבטל את כל זה; בראשית שנות ה30′ כבר לא היה בנמצא שלטון דמוקרטי שנשען על רוב פרלמנטרי והממשלות נשענו על אותם צוי חירום שהנשיא הוציא. גרוע מכך-רוב הציבור התייאש לחלוטין באותה עת מהמשטר הדמוקרטי השברירי (כפי שמראות תוצאות הבחירות) ורבים בקרב האליטות רצו להחליפו במשטר בסגנון הקיסרי הפרוסי ודימו לעצמם שיוכלו לעשות זאת בעזרת הנאצים. הברית ביניהם היא שאיפשרה את התוצאה של 1933 (דווקא בשעה שהנאצים החלו לאבד קולות). התקופה הייתה גם רצופה כמעט כולה משברים כלכליים ונסיונות הפיכה, במיוחד מהימין הקיצוני וגם, חשוב לציין, תרבות מרתקת ועשירה.
    ישראל (שהיא זו שבה רק לחלק מהתושבים ישנה זכות הבחירה ושב1965, תחת הכסות של ‘דמוקרטיה מתגוננת’ פסל בית המשפט העליון שלה רשימה ערבית לכנסת) תמיד הייתה דמוקרטיה מוגבלת לפי קוים אתנים ודתיים עוד לפני 1967 והשימוש בחוקי חירום קיים בה עוד מימיה הראשונים (ולכן גם מה שקיים במסגרת המגבלות הללו הוא לא פחות מנס). סממנים פאשיסטים כבר יש פה בשפע, מצב כלכלי קשה גם, אבל טרם קמה תנועה עם מנהיג כריזמטי (כ"ך כבר מזמן התפרקה לרסיסים שבעיקר מפרנסים עיתונאים משועממים). אסור להקל ראש במה שקורה-כולל התנהגותו האנטי דמוקרטית בעליל של ראש הממשלה, שאינה נופלת מזו של מתנגדיו בימין-אבל אין צורך לגייס את רפובליקת ווימאר והאיום הטוטליטרי, המצב מספיק קשה גם ככה.

  17. מודי הגיב:

    ועוד משהו: האיום הגדול ביותר על הדמוקרטיה (בערבון מוגבל) הישראלית הוא קבלת העקרון הנוראי של ‘המטרה מקדשת את כל האמצעים’ שאימץ השמאל הציוני ביחס לשרון וההתנתקות-הרבה יותר מכל פעולה שמבצעים המתנחלים ותומכיהם.

  18. יאיר והב הגיב:

    יש הבדל גדול בין גרמניה דאז לישראל כיום, ראשית זה נכון שיש לימין סממנים פשיסטים, אבל מה שמונע ממנו להיות ימין פשיסטי אמיתי, זה הצד שמנגד שבעצם גם הוא שייך לגזע השמי פה מתבטלת ההנחה הגיזעית, שנית את גרמניה לא הקיף רוב יהודי שאיים לכלותה, אולי רוב רוחני בדמיונות של הגרמנים, שלישית הימין הציוני מתבסס על תפיסת, ארץ ישראל, עם ישראל, תורת ישראל, הוא לא מכריח אף אחד להיות דתי וכופה עליו את היהדות, זאתי תפיסה יהודית מזרחיסתית (ציוני דתי) בסיסית וכמובן רעיון בסיסי לא יכול להשתנות ע"י אקסיומות אחרות, הימין ברעיון הבסיסי שלו מתנגד ליצירת גדרות ביננו ובין הערבים, יש מקום לעמוני ומואבי לפי היהדות, אין צורך בהפרדה או בפחד מהם, בשביל יחסי תרבות ומסחר טובים, בני ישראל אחרי דור המדבר שכחו חלק מתרבותם שנשמר ע"י המואבים והעמונים האלה,ראו את האופנה של הכיפות המזרחיסתיות שחוזרת והגלביות של בנות המתנחלים וכן הלאה.
    לעומת זאת ה"שמאל" הישראלי לוקה בחוסר ביקורת עצמית ובטיפול פעוט אם בכלל בבעיות החברתיות שבתוכו זה נובע ראשית, מדחייה ולעיתים תיעוב של התרבות המזרחית ערבית במקור של עם ישראל, הוא חש דחייה ואפילו בושה במקורות שלו, שנית אשלייה שגדרות יפתרו את התהליך, לכלוא 3 וחצי מיליון ערבים במטר על מטר של חרה לא יפתור את הבעיה, אם הייתי ערבי הייתי מתוסכל וזועם פי כמה וכמה, למה שיפרידו אותי ממשהוא אחר, מה הוא יותר טוב ממני עליון, נקי, עשיר ממני, זה פשיזם ושנאת האחר לפי תפיסת הימין הדתי, כי פה אתה כולא ומפריד עם אחר בגדרות גבוהות של בטון ויוצר חיץ תרבותי כלכלי, ראינו מה הסוף של חיץ כזה גם בגרמניה וגם בדרום אפריקה, זה רק יצור מוגלתיות יתר של הבעיה האמיתית, כל הטענות האלה פוסלות את השמאל הישראלי מהיותו שמאל אמיתי, פה נקודת המשבר האמיתית שלו, למה השמאל הישראלי לא יותר גדול בהשוואה למדינות אירופאיות תרבותיות, לדוגמא צרפת בה השמאל חזק יפה ואמיתי, בניגוד לדיעה הרווחת בארץ וכי למה, כי הצרפתים נותנים אפשריות שוות לכל המגזרים ומטפלים הכי יפה במיעוטים שבתוכם, למרות שהם ידועים כעם לא הכי סימפטי ופה הגדולה, פלורליזם אמיתי צבעוני ומשגשג, אם השמאל בארץ רוצה לגדול, ראשית הוא צריך להתנער מהדחייה לתרבות המזרחית ולאמץ אותה, רק ככה הוא יגדיל את כוחו במאות אחוזים בזמן קצר, שנית למצוא פיתרון אמיתי לבעיה הערבית בארץ, ביטול גדר ההפרדה, מאמץ לשקם את המגזר הפלסתנאי והערבי ע"י בניית מוסדות שיעניקו חינוך ורווחה לילדים הערבים, טיפולים פסיכולוגיים לנפגעי האינתיפאדות ותחרות בחינוך של החמאס, בד בבד בבניית תשתיות לעם הערבי בחינם, ביוב מים חשמל תחנות כח, כבישים וכו’וכמובן הכי חשוב לבטל את שילטון הגנרלים הגאוותני והחסר אופקים מדיניים נאורים, לחכות דור או שתיים ואז לנסות לעשות שלום אמת ללא הפרדה של חומות בטון מכוערות, שיתוף תרבותי אמיתי שיכלול את כל תושבי המדינה, כולל הפריפריות, זה המפתח להצלחה, נכון זה יקח זמן ויעלה הרבה כסף, אך אם זה יבוא על חשבון בקיצוץ בתקציב ביטחון אפילו ברבע זה כבר יספיק.

  19. יוסי יוסי הגיב:

    ההשוואה של אורי אבנרי היא דמגוגית ולא לעניין. זכותם של מתנגדי ההינתקות למחות כנגד מה שבעיניהם הוא אסון. גם בשמאל נמצאים אנשים המבקשים לבצע הפיכה אלימה משותפת ליהודים שמאלנים, אנרכיסטים וערבים לאומנים – לדוגמא המפגינים נגד הגדר אשר יידו אבנים בחיילי מג"ב. ולגבי כפר מיימון, קשה לי להבין מה הטענה הגדולה: לא התרחש שם שום עימות אלים בין שוטרים/חיילים לבין המפגינים.

  20. הח. אביב הגיב:

    הריב בין שרון למועצת ישע לא רלוונטי לי, לא הצד של שרון ולא הצד של המתנחלים קשור אלי ואני לא אליחם לא לצד הזה ולא לשני.

    מה שכן אולי יש צורך בפתיחה של חזית שלישית.

  21. נפתלי הגיב:

    קולה של הציבוריות הישראלית דוקא נשמע בגאון.
    אם אתה רוצה להראות שיש ציבוריות ישראלית אחרת, שמפחדת פחד מוות מהתורה ומאלוקים- הוכח!

    הרי בהפגנות מטה יוזמת ז’נבה לא הגיעו אפילו 5000 איש.
    שלא לדבר על ההפסד המוחץ בבחירות האחרונות לאנשי מפלגות השמאל והניצחון הגדול לליכוד (שאז היה נאמן לערכיו)

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים