הראיון שערך ארי שביט עם הח"כית החדשה ממפלגת העבודה, שלי יחימוביץ, במוסף "הארץ" (22 בספטמבר 2006) הוא מסמך מביש. גילוי נאות: גם בטרם פורסם הראיון לא היינו בין תומכי העיתונאית לשעבר. בדומה לאנשי צבא ותקשורת אחרים, ניצלה יחימוביץ את הסלברטיות שלה כדי לרכוש מקום בטוח בכנסת. שלי יחימוביץ לא הרשימה איש בהבנתה את הסוגיות החברתיות, אך ידעה למקם את עצמה כפיגורה "קוסמת" בתוך ה"בון טון" החברתי.
הכישרון הפוליטי שלה התבטא בהימור על הסוס הנכון, בדמות עמיר פרץ, אחרי שזה זכה בהנהגת מפלגת העבודה. על כל פנים, איני זוכר מקרה שבו פעיל בשמאל הלוחם תקף אותה, או זילזל בה. איש לא ציפה ממנה שתגלה את העומק האינטלקטואלי הנחוץ לקשור את הקשר ההדוק בין הקפיטליזם החזירי הישראלי, לבין השלטון הקולוניאלי הישראלי בשטחים הכבושים. אך מה לעשות, בפרץ מכוער של רדידות וחנפנות מגעילה תקפה יחימוביץ את השמאל הלוחם במדינה – התקפה גסה ושקרית. היא ראויה לתשובה.
האם כותב שורות אלה לא הגזים חס ושלום? בעמוד השער של המוסף, בתור מעין "פרומו", הכריזה המראוינת: "אני לא השמאלנית שלכם". הכותרת הזאת, וכותרת המשנה ליד תמונתה באותיות קידוש לבנה נאמנות, כפי שנראה, לטקסט של האותיות הרגילות. בעמוד שלם משחררת השדרנית הפקחית "פנינה" ארסית זו:
"אני לא אהיה השמאלנית הרגילה היאפית, שהולכת להפגין נגד הכיבוש ואוהבת ערבים, אבל שונאת מזרחים".
זה שנשות השמאל, השמאלניות הרגילות, "אוהבות ערבים" – זה דבר ידוע. תצא נא הפמיניסטית המזויפת הזאת אל כיכרות הערים כדי להשקיף על נשים אמיצות: "נשים בשחור". עשי אוזניך כאפרכסת, גברתי השמאלנית הבלתי-רגילה, ותוכלי לשמוע קללות כאלה גזעניות המופנות כלפי נשים בשחור. העלבון השכיח הוא זה שהן ניצבות שם כיוון שהן אוהבות ערבים. בושה וחרפה על מי שאומר אותם דברים בשם השמאל – אפילו מדובר על השמאל העקבי.
אך למען האמת, יש להימנע מהרושם שיחימוביץ כיוונה את דבריה רק לנשים בשמאל. הרי כולם בשמאל "היאפי", נשים וגברים, "אוהדים ערבים". הרי זו עלילה מכוערת הראויה לליברמן, אלדד ושאר הטיפוסים הפאשיסטים המרעילים את הבארות. ואף על פי כן אמת אמרת, ואנו בשמאל אוהבים בני אדם באשר הם – וזה כולל גם ערבים. אין לטעות בכוונתה. זו הכוונה המוכרת מבית מדרשו של הסנטור, זה מוויסקונסון שבארה"ב, שהתפגר בזמן, אך שמו רשום לדראון עולם (אגב, אין חדש תחת השמש: בארה"ב האשימו את השמאל בחטא דומה, כלומר שהם Nigger Lovers).
"אוהבים ערבים ושונאת מזרחים"
ההשמצה הזאת שהשמאל "שונא מזרחים" מקורה ההיסטורי בתעמולת הכזב הלאומנית של הימין הישראלי. נכון שהימין יכול היה לנצל את שיטות הפרוטקציה המושחתות של רשתות הקשר האתניות האשכנזיות הקשורות למפא"י שאיפיינו את החיים הציבוריים בימים ההם. כך הימין הצליח במידה גדולה לשכנע את המזרחים שסבלו מחוסר שוויון כי "השמאל" שונא את המזרחיים. ויחימוביץ ממחזרת סיפור ישן זה מכיוון שדווקא כלפי "קבוצת הבית" שלה, נגד אותו מחנה שדרש ודורש שוויון – הן לערבים והן למזרחים והן לכל המקופחים בחברה הישראלית.
דברי הבלע של יחימוביץ הם בחזקת לשון הרע שיוצר עילה לתביעה משפטית. תואיל נא גברת יחימוביץ לציין את השמות של אנשי שמאל שהם לפי דעתה החולנית אנשים ששונאים מזרחיים. אנו מוכנים לעזור ולתת לה שמות של אנשי שמאל והיא תרשום ליד שמותיהם מי הם "שונא מזרחים". כמובן שאין כאלה.
לשלי יחימוביץ ראש קטן והיא גאה על כך
איני יודע כיצד זה קרה שארי שביט, הכתבלב של ביבי והשופר המקומי של הניאו-קונסרבטיביים בארה"ב, הגיע לגברת המבקשת לטהר את עצמה מכל רבב של שמאליות רגילה. שביט רוצה לדעת מה עשתה שלי יחימוביץ במלחמה. היא מבהירה: "נכנסתי לפוליטיקה כדי לעסוק בנושא הכלכי-חברתי… נכנסתי לפוליטיקה כי קצה נפשי בסוג הזה של השמאל שכל הזהות שלו נשענת על התנגדות אוטומטית למלחמה באשר היא".
יחימוביץ מסבירה שהיא לא עסקה בצד הצבאי או המדיני של המלחמה. וכשארי שביט מזכיר לה שהיא נושאת באחריות למלחמה ומבקש ממנה בכל זאת להתייחס לנושא, היא משיבה: "אתה נושא כאן טקסטים נורא קשים על המלחמה ומדביק אותם אלי. אני ניהלתי את המלחמה הזאת? אני לא באתי לפוליטיקה לעסוק בנושא המדיני והביטחוני". היא צנועה מאוד ומסבירה שאינה רוצה להיות שרה כיוון שהיא רוצה לעסוק בעניינים חברתיים…
הראש אומנם ראש קטן אך מאוד חשוב לפה של הראש הקטן להסביר לקוראים של "הארץ" שאינה שותפה לתחושת הציניות כלפי הגנרלים. ומדוע? כיוון שבסופו של יום, "אחרי שגמרנו עם כל ההלקאות העצמיות השמאלניות, אנחנו מדינה שנאבקת על חייה … אני ציונית".
בסדר, את ציונית, את חברתית, את לא מדינית-ביטחונית. אבל מדוע זה מחייב התקפה שלוחת רסן, פוגענית ומעליבה נגד המחנה השפוי היחיד בארץ זאת???

הופעותיה של ח"כ שלי יחימוביץ בתקשורת (להבדיל מהעתונאית שלי יחימוביץ המצויינת) הן די מדאכות. היא לא רואה ממטר. היא לא רואה דיכוי, היא לא רואה כיבוש והיא לא רואה מלחמה בלבנון בשירות ארה"ב. תוחזר מייד תמר גוז’נסקי לכנסת!!!
קראתי את הראיון עם ח"כ יחימוביץ שפורסם בסוף השבוע במוסף הארץ. קראתי אותו באיחור ("הארץ" לא מופץ באופן סדיר בכל שכונות נצרת) אבל מזל שקראתי אותו. כי היו לי שיחות קשות עם כמה חברים (יהודים וערבים) שבבחירות האחרונות החליטו להצביע העבודה בגלל עמיר פרץ ושלי יחימוביץ. קריאת הראיון רק חיזקה את עמדתי, לא צריך לבחור עבור מפלגות ציוניות שמכרו את נשמתן להון הגדול. וזה נכון ליהודים וערבים. גב’ יחימוביץ באופן אישי איכזבה פעמיים: פעם אחת כי היא לא מכירה בההרג ההמוני הנעשה בפלסטינים – ועמיר פרץ הוא המנצח על המלאכה!!! פעם שנייה: היא לא הפנימה את העובדה שחד מכל 7 אזרחים במדינת ישראל הוא ערבי. עבורה אנו שקופים, לא קיימים. איך היא אומרת? "אני ציונית". אכן היא ציונית וככל הנראה רק יהודים מעניינים אותה!
שאלה פשוטה:
"אבל מדוע זה מחייב התקפה שלוחת רסן, פוגענית ומעליבה נגד המחנה השפוי היחיד בארץ זאת?"
תשובה אפשרית:
מפני שבציבוריות הישראלית, הרוויה בארס לאומני אתנוצנטרי, גם המפלגה הפרלמנטרית היחידה שעונה כביכול לכינוי "שמאל עקבי" מורעלת בארס הזה חבל שכך. ובכל מצב קיצוני בחברה שהמתח הבסיסי בה הוא בין "לאומים" שונים, ישנן רק שתי אפשרויות העומדות בפני מי שמנסה לדבר אל הקהל: להיות או "לנו", או "לצרינו".
אתה מדבר על חד"ש, אני מדבר על מק"י. גופים קרובים מאוד, אך נפרדים.
ואפשר להמשיך, אבל בפעם הקודמת שקראתי את ההודעה פספסתי את הניסיון שלך לבצע הפרדה על בסיס לאומי בתוך "מק"י-חד"ש".
שתה כוס מים. טיפוסים כמוך, הם בין הסיבות המרכזיות לכך, שכבר אינני פעיל איתכם. שלי יחימוביץ’ צודקת לחלוטין – ורק על-מנת להבהיר את המובן-מאליו ממילא, כוונתה, בביקורתה המעולה על ה"שמאל" המדיני בלבד, לא היתה, לנשים בשחור או לתעאיוש, כי-אם לחבר’ה מסוגו של יוסי ביילין ותומכיו – מה שנהוג לכנות ה"צפונים" – הנמנעים לחלוטין מלנקוף אצבע בנושאים החברתיים, הצועקים על העניים והרעבים "לכו לעבוד!!!!!!!!" – אך המקפידים לבוא, תמיד, לכל העצרות נגד המלחמה….תהא אשר תהא מלחמה זו, אפילו היא מלחמת-מגן במובהק.
מק"י לא התפלגה בראשית שנות התשעים, וגם לא מתפלגת בימים אלו.
גם אם מדי פעם יש בודדים או קבוצות קטנות שעוזבות את המפלגה, לקרוא לזה "פילוג" זאת הגזמה רבתי
לקרוא לעזיבתם של עזמי בשארה ושל קומץ אינטלקטואלים ערבים (וגם יעל לרר אחת) בשם "פילוג במק"י" זה חוסר פרופורציה…
רמי, הבעיה שהיא אמרה את הדברים האלה גם כשרזי ברקאי ביקש ממנה התייחסות ספציפית להפגנה שהיתה בתל אביב נגד המלחמה. כלומר, היא כיוונה ישירות לנשים בשחור ולמחסום ווטצ’, ולא לשמאלני הסלון, שתמכו במלחמה הזו.
למקס הזועם:הסיבה לכך שהשיח של השמאל מבודד היא העדרו מהמיינסטרים הפוליטי. מפלגת העבודה כבר שנים שאינה מייצגת את השמאל אלא מזדנבת אחרי הליכוד וקדימה (שהם בעצם אותו הדבר) רק כדי לשבת בממשלה. חוסר האונים שלה תרם תרומה משמעותית לכך שכל המדינה זזה ימינה. כשמה שאמור להיות השמאל-מרכז לא מייצר שיח ענייני החלל מתמלא ע"י מחרחרי מלחמה וניאו שמרנים אטומים. תרומה משמעותית נוספת שייכת לנתניהו שהצליח ברוב כישרון להפוך את המונח שמאלני לכינוי גנאי ונוסיף לכך את השתלטות הימין הפשיסטי על השיח החברתי שוב במקום מפלגת העבודה שחבריה ברובם תומכי המדיניות הכלכלית החזירית.
אז כדאי שתלמד את תולדותיה של חד"ש
האם אין צדק בדבריה?
האם השמאל לא הפך לבועה שלא מצליחה לתקשר עם אף אחד אחר?
האם חסרים שמאלנים שכל זהותם נשענת על הנושא הפלסטיני? למה זה בסדר ששמאלני יפגין בבילעין אבל לא ינקוף אצבע למען הנושא החברתי? למה זה יותר טוב משמאלנית שמעדיפה להתמקד בנושא החברתי?
האם זה לא נכון ששמאלנים עוסקים יותר מדי בלהיות צודקים ויפי נפש, ומעדיפים לקבל חיבוק מאירופאים "נאורים" מאשר ללכלך את הידיים בביצה המקומית?
הרי אם יש לנו יומרה לנהל את המדינה, עלינו לדעת שניאלץ להחליט גם על מהלכים צבאיים, זה לא שהשלום יבוא מהיום למחר וכל הפלסטינים יחליפו רובים בפרחים ברגע שתקום ממשלה שמוכנה להתחיל אתם בדיאלוג.
האין זה נכון שבמקרים רבים כבר קשה להבדיל בין ביקורת קשה שמקורה באכפתיות והזדהות לבין להיות "נגד ישראל"?
האם זה מקרי שכל כך הרבה אנשי שמאל (ואני לא מדבר על תולעים כמו גדי טאוב) משמיעים ביקורת חריפה על המחנה הפוליטי שלו?
אולי הגיע הזמן להפסיק להתנהג כמו הכנסיה הקתולית ולהחרים כל איש שמאל שמעביר ביקורת. אולי הגיע הזמן לקחת את הביקורת ברצינות. השמאל העקבי לא מצליח להמריא, ויש לזה סיבות עמוקות בתוך השמאל עצמו, לא יעזור להאשים את כל העולם שלא מצליח להבין עד כמה אנחנו צודקים, לבנים ופרוותיים.
דן תמיר מי שפוי או מי חי בהזיות גו גולש לפסיכוזות זה כבר שייך לפסיכיאטריה. אתה רוצה לקדם את האג’נדה שלך לך לבחירות לכנסת אבל אל תקרא למי שלא מסכים איתך פסיכוטי.
מדהים איך אתה טוען טענה ואז סותר אותה בצורה הגסה ביותר:
פתחת בשאלה "האם השמאל לא הפך לבועה שלא מצליחה לתקשר עם אף אחד אחר?",
ואז אתה אומר "אני לא מדבר על תולעים כמו גדי טאוב"
ורק שורה לאחר מכן אתה אומר (כנראה בשיא הציניות, אחרת אני לא מצליח להבין את סמיכות האמירות): "אולי הגיע הזמן להפסיק להתנהג כמו הכנסיה הקתולית ולהחרים כל איש שמאל שמעביר ביקורת?".
אז אתה פותח בחשבון נפש על חוסר הפתיחות בשמאל, לאחר מכן קורא לטאוב "תולעת" ואחר כך חוזר לגישה שדווקא מקבלת דעות אחרות.
אני תוהה איך דבר הסתה כזה בכלל פורסם, מה זה "תולעת"? מהיכן הבאת את הביטוי הזה?
בכל הכבוד, עוצמת ההתקפה של קמינר אינה הולמת את חומרת דברי יחימוביץ’. יחימוביץ’ נמצאת בצד הנכון בכל השאלות הגדולות, החל בנושא החברתי כלכלי ועד לנושא של נסיגה מן הכיבוש והקמת מדינה פלסטינית בת קיימא לצד מדינת ישראל. מה שהיא מכריזה על ציוניותה בראש חוצות (תוך מילוי תוכן ספציפי להגדרה), אינו משנה. אכן, היא לשווא תקפה שמאלני סלון מסויימים, ובין אם יש כאלו ובין אם איין – ברור ששלי איננה נגד הנשים בשחור ונשות וואטש וגושלום ותאיו"ש כיוצא באלו ארגונים וגם בודדים. נכון שכדי להטהר בעיני מוביל פוליטי שהוא בעל השפעה במרכז כמו שביט היא שילמה ב"ראשם" של שנואיו, תופעה מוכרת ובהקשר הנכחי לא מזיקה. כמה אנשי שלום ושמאל אמיתיים יש בארץ הזו? קמינר ויחימוביץ ועוד כמה אלפים בודדים ומתוסכלים-למדי, אז היותר ""גזעיים"" (המרכא השני הוא להסרת כל ספק) לא צריכים להעלב מאלו שעוד יגיעו בבוא היום למקומם.
עד כאן נסיון למנוע מחלוקות חינם.
עילה לתביעה? לא הגזמנו?
צודק ראובן קמינר באפיונו את שלי יחימוביץ כיאפית פופוליסטית הבוחרת בקריירה פוליטית לשעות הפנאי. וצודק קמינר כשהוא מייחס לה את התכונות הגזעניות שמאפיינות את תפיסת "הצדק החברתי" ליהודים בלבד, שהרי לא באוהבת ערבים עסקינן. רדידות מחשבתית ואופורטוניזם זול ושוביניזם אנטי-נשי הם לא רק מאפיינים את עולמה של גברת יחימוביץ’ כי גם חלק גדול מהעמותות החברתיות הפועלות בשטח.
יחד עם זאת ראובן קמינר טועה כשהוא מנגיד תכונות אלו ל"שמאל העקבי". הרי גם רוב השמאל העקבי (להוציא אולי את ארגוני הנשים) חוטא בדיכוטומיה בין השאלה החברתית, שהיא מבחינתו בראש ובראשונה שאלה יהודית-ישראלית לבין שאלת הכיבוש. כמובן, נעשו הקשרים תיאורטיים בין האחד לשני, בעיקר סביב שאלת הניצול של כוח העבודה מהשטחים אך לא ניתנה תשובה פוליטית בהקשר של היחס בין המאבק החברתי ובין המאבק לכיבוש. ולא בכדי, שהרי "השמאל העקבי" הונע על ידי קבלה ביקורתית של המדינה הציונית תחת הסיסמה של שתי מדינות לשני העמים זאת אומרת, אלה המכנים עצמם "שמאל עקבי" לא העלו מעולם את שאלת המדינה ומאפייניה הקולוניאליים והקפיטליסטים. התיאוריה הביקורתית, המרקסיזם, הייתה למעין תעלול דיאלקטי להצדיק את התמיכה הביקורתית במדינה הציונית כאילו היא ביטוי של זכותו של העם היהודי להדגרה עצמית.
כך המאבק הפוסט-קולוניאלי של יהודי ארצות האיסלם היה ללא קיים בעיניי השמאל העקבי כפי שהוא לא היה קיים בעיניי השמאל הציוני: שאלת המאבק המזרחי הייתה אך ורק שאלה חברתית כשזו צומצמה למימדיה הכלכליים. אחרת, אם היה השמאל העקבי מאמץ את המאבק פוסט-קולוניאלי, כל תפיסת השתי מדינות הייתה קורסת לא בגלל שלילת זכותו של העם הערבי הפלסטיני למדינה בכל שטח מפלסטין שישוחרר, כי אם שלילתה הרדיקאלית של המדינה הציונית. ההתקרבות אל המאבק הפוסט-קולוניאלי ושילובו עם מאבקו הכולל של העם הפלסטיני, בשטחים הכבושים של 67, בישראל גופה ובמחנות הפליטים מחייב את שלילתה של המדינה היהודית לטובתה של מדינת אזרחיה, זאת אומרת מדינה חילונית דמוקראטית (גם בגבולותיה של ישראל בקו הירוק). מן הסתם זו השאלה שפלגה את מק"י-חד"ש בראשית שנות ה90 ומפלגת אותה שוב היום. יתרה מזו, מדינת אזרחיה היא שאלה שעלתה ועולה מתוך החברים הפלסטינים במק"י-חד"ש.
אנחנו עדים היום לפשיטת הרגל של התפיסה הדיכוטומית של השמאל העקבי: לאחר שהצלחנו להרים הפגנות המוניות נגד המלחמה בלבנון נותרנו מבולבלים בעידן שלאחר המלחמה, כששאלת המדינה עולה במלוא עוצמתה ובעיקר מהזווית הימנית פשיסטית. שאלת המדינה עולה כעידוד המיליטריזם, העמקת הכיבוש והפיכתה של ישראל בגבולות הקו הירוק למדינת אפרטהייד. בשאלה החברתית המשאל העקבי מאמץ את הפופוליזם האופורטוניסטי ומברך על היעלמותה של השאלה הפוסט-קולוניאלית. אין כבר צ’רלי ביטונים וסעדיה מארציאנויים שדורשים ייצוג הולם, המאבק המזרחי הצטמצם לקבוצות אינטלקטואלים ולש"ס אז למה לנו להתעסק בזה. זה שהימין הכמעט-פשיסטי מסוגם לאמץ את הריטוריקה המזרחית האנטי-אליטיסטית איננו גורם אלא עלבון (בשום אופן לא מחשבה) בקרב מנהיגי השמאל העקבי הצודקים תמיד.
כלומר, מה הן הברירות של סלבריטאית יאפית שאיננה חכמה במיוחד אך רוצה לעשות קריירה פוליטית? להיגרר אחרי הגמגום הדיכוטומי והלא משכנע (אם כי חוזר על עצמו עד כדי שעמום כבר יותר מ20 שנה) של השמאל העקבי? זה לא מביא קולות. הגזענות כפתרון לשאלה החברתית היא ופופולאריות מביאה קולות.
שניר, ארי שביט "שמאלני יאפי? " מאיפה זה הגיע? האם גם ביבי נתניהו הוא לשיטתך "שמאלני יאפי" ?
לראובן קמינר,
בתור מי שעמדה עם נשים בשחור לא פעם ולא פעמיים, הן נהגו בינן לבין עצמן לזלזל באנשים במכוניות שהסיעו דתיים חרדים ובילדים באוטובוסים שהסיעו אותם מהפנימיות של ש"ס לסופשבוע בבית. הילדים הללו לא הגיעו סתם לפנימיות ומי שקורא לעצמו שמאל, חשוב שיבין את זה ולא יזלזל בילדים הללו. איך אני, כמזרחית, הייתי אמורה להרגיש בתוך קהל כזה? יכולתי להצטרף לזלזול ולהתכחש לעובדה שאולי הן צוחקות על מי מבני משפחתי, לעמת אותן עם זה או לוותר וללכת. הייתי המזרחית היחידה שם, בתנועה שחרטה על דגלה סולידריות בין נשים. אצל נשים רבות מהאליטה הישראלית (וגם אם הן מנשים בשחור, הן עדיין מהאליטה לרוב), תחת ההגדרה של "נשים" נכנסות נשים פלסטיניות אבל לא מזרחיות. למרות שאין הבדל בין הסטריאוטיפ של מסעודה משדרות לפאטמה מבלעין. אבל הן הרי מכירות ועובדות עם מארי מרמאללה בכלל.
עזוב את שלי יחימוביץ לרגע (הראיון הזה היה מביש, אני מסכימה על זה לגמרי, וכתבתי על זה תגובה בהעוקץ כבר): יש משהו במה שהיא אומרת, כי יש מזרחים רבים שמרגישים ככה.
תסתכל רגע על האתר הזה, שרוב כותביו ומגיביו הם גברים אשכנזים. איפה המזרחיות והמזרחים? הפעילות של השמאל בישראל לא יכולה להצליח בלעדיהם, כיוון שהלבנים שפעילים בו הם אנשים עם מצפון שמוכנים לוותר על הפריבילגיות שלהם, אבל הם המיעוט. בני הברית הטבעיים הם המזרחים (וכאן חוטאת יחימוביץ ומרחיקה אותם עוד יותר לדעתי, שניר, כאילו אתה או שותק בענין המלחמה או נלחם בקפיטליזם ומי יותר מהמזרחים צריך לבחור בצד הציוני…). היא עושה טעות, זו לא סיבה להגיב לה בלי לקחת את הביקורת ולעבוד איתה הלאה. יש משהו ממה שהיא אומרת או המגיבים האחרים כאן (כמו סרג’יו בתגובה הראשונה) שממנו אתה יכול להתחיל?
ההרכב העדתי והמעמדי של ה"שמאל המהפכני" מדבר כאלף עדים. זהו שמאל אשכנזי לבן מהזעיר-בורגנות היאפית הגבוהה, והביקורת בהחלט במקומה, ועל כך מלמדת גם עוצמת התגובה. הניכור הדוחה/מזלזל של המזרחיות היהודית (בניגוד לקבלה וחיבת הערביות הלאומנית) פשוט משווע, והגיע הזמן להכיר בכך.
ואגב, האם זהו אותו סרג’יו יאני "הלוחם הקרבי" המצ’ואיסטי מהסרט של דוד בן-שטרית? ואם כן, אולי הגיע הזמן להפוך ל"לוחם חברתי" שמציג את עצמו בטרמינולוגיה אחרת?
קמינר צודק. כל מילה חקוקה בסלע. אם למישהו עוד היו אשליות ותלה תקוות כל שהן בעמיר פרץ ובשופרו שלי יחימוביץ הראיון איתה חשף אותו למציאות. שלי יחימוביץ מנסה כנראה לקושש קצת סימפטיה (לעצמה ולמפלגתה המופרכת)בשכבות של שונאי שמאל ומכוונת שוב למנטרה שהשמאלנים הם אשכנזים מסריחים צפונים ואליטיסטים. אם היא חושבת שכך היא תהפוך לאייקון "חברתי" אז גם לה יש אשליוה. היא מתוייגת באותם תוויות עצמן.
תרפרפו בכללי ותראו חבורת טוקבקים משועממת שמתעסקת בשלה ומתנפלת על הסלבסריטי היחיד שמיצג אותה. את האמת אני מבין אתכם. אחרי אגף השמאל ממשיך לדרדר את עצמו מבלי לדעת שפופוליזם זה אמצעי לשינוי ונפל בחלקנו שיש מי שעושה את העבודה לשמאל במחלקת הסלבריטי. מי שעוד לא הבין
העולם והמדינה נישלטים על ידי בובות יפות ומיוחצנות שנבחנות על ידי מידת הופעתן על המירקע
זה שהבובה היפה שלכם חתכה את החוטים ונתנה לכם אצבע מאשימה קרובה לעין זאת בעיה שלכם.
אגב היא הבדילה את עצמה רק בגלל שארי שביט המשעמם לא יודע לראיין ושאל אותה שאלות צפויות והיא לא מוכנה לדבר בשבלונות – מבין אותה
לשניר,
שלא כמוך, אני פחות אופטימית ולא מאמינה שלמי מהיאפים שהיא התכוונה אליו התכווץ משהו. כל הענין המזרחי הזה נראה לרוב אנשי השמאל הציוני כמו משהו אנכרוניסטי. בשיחה אישית הם יגידו לך, שהנה הם ביחסים טובים איתך והם אפילו לא ידעו שאתה מזרחי וחוץ מזה אח שלהם נשוי לטוניסאית, שעושה אחלה קוסקוס והמשפחה קיבלה אותה דווקא מאוד יפה. הם מתייחסים ליחימוביץ כקוריוז, והיא בחורה אינטיליגנטית. יש לה עוד אפשרויות חוץ מאשר לבחור בענייני החברה נטולת הערבים ולקרוא לזה בשמות שהיא ממציאה. בתור מי שמאמינה בדיאלוג, ההתקפה שלה לא תורמת למשהו חיובי, כי קוראי הארץ וקוראי העוקץ לא חד הם, לפחות לא באופן בו הם תופסים את הכתוב. היא אולי מכניסה מרפק לצלע של מישהו עם האמירה הזו, אבל באותו רגע נותנת למזרחים בעיטה בקרסול כי היא ממשיכה את ההפרדה הזו והמיתוסים על או-או. במקום "כסף לשכונות במקום להתנחלויות" של הפנתרים, היא אומרת בעצם "כסף לשכונות ולמלחמות".
ההתעסקות הזו עם המניעים הנסתרים שלה מזכירה את הניתוחים על פרס וביילין ורבין ושרון, כשתמיד היה מישהו שהסביר לך שהוא בעצם נורא בעד, אבל מתנגד רק כלפי חוץ, או להיפך, כי הוא לא יכול אחרת מבחינת הריאל פוליטיק וכל החרטא הזה. יאללה די, במקום להשקיע אנרגיות בלנחש מה הכוונה האמיתית במצב הנתון בשעה שמונה ארבעים ושתיים, מגיעה לבוחרים מדי פעם איזו אמירה אמיתית. גם אני לא מקנאה בה. ואני עוד יותר לא מקנאה באף אמא לבנונית שצריכה לשלוח את הילד שלה לבית ספר ולקוות שהוא לא יעלה בטעות על איזה מצררון ולא בשום אמא מזרחית שצריכה לשלוח את הילד שלה לבית ספר ולקוות שהמבטא שלו לא יכשיל אותו ושאם יצחקו עליו בגלל זה, לפחות שיהיה לה כריך לתת לו כדי שיזכר בה ברגעים האלו.
תגובה למגיבים.
אין שום סתירה בדברי. אני פשוט לא תמיד מנומס, ןלכן הביטוי "תולעת" שבו השתמשתי לגבי גדי טאוב.
הכוונה היא שכשאני מדבר על ביקורת של שמאלנים על השמאל, אני לא מתכוון לביקורת של גדי טאוב ושות’, שאינם שמאלנים אלא מיינסטרים הארד-קור.
אני אישית בעד להתייחס גם לביקורת מימין, אבל כאן אני מדבר על ביקורת משמאל.
לל.א. האם אתה מחכה שמפלגת העבודה תביא את השיח השמאלי למיינסטרים? אתה יודע שזה לא יקרה.
אם השמאל רוצה שהרעיונות שלו יהיו נוכחים גם מחוץ לברנז’ה שדוברת את הז’רגון הנכון, כדאי שהוא יעשה משהו בקשר לזה בעצמו.
שלי יחימוביץ’ עשתה מעשה מודע ואמיץ בעיני. השמאל הישראלי מדבר על מוסר, צדק, שוויון, כולן מילים מאוד גבוהות, אבל לא מוכן לצאת מהתפיסה הליברלית של זכויות לפרטים. כך, בדומה לשמאל האירופי חסר הצבע, הוא מפספס את הגזענות האירופית העומדת בלב הדיכוי והפערים החברתיים.
כך נוצר לנו בארצנו המתרחבת ניכור של מזרחים מהשמאל המתנשא, הנאור, שרובו פולט ברברת מוכרת, 10-20 טיעונים שחוזרים על עצמם והפגנת בקיאות באותם טיעונים מוכיחה על סוג של נאורות, מכאן אני כבר אשים אותה במרכאות – "נאורות". שמאל ללא מזרחים ומעמדות נמוכים אחרים, שמאל שלא מדבר על גזע, שמאל שלא מבין שהכיבוש, כמו גם הפערים החברתיים בתוך ישראל הם שניהם תוצרים של גזענות הטמונה בתוך הידע הבסיסי של הציונות (ואפילו בטיעוני הנאורות האירופית שגם אנשים בחד"ש אוהבים להתגאות בהם) – שמאל שלא מבין זאת – סופו להיכחד.
ואת הזעם הזה של שלי אני מבין. היא סה"כ עשתה פראפרזה על המשפט הימני הידוע מתוך מקום אחר שנותן לו גם משמעות אחרת. היא ניסתה להזיז משהו, לגלות את חוסר הנוחות הפסיכוטי הזה שעובד כל פעם שמזכירים לשמאלן יאפי כמו שביט את המילה מזרחים או אשכנזים. רצה לראות קצת זיעה. ועל כך אני מודה לה.
אם פורשי מק"י-חד"ש הקימו גוף שכוחו הפרלמנטרי זהה לכוח הפרלמנטרי של מק"י-חד"ש אזי אין מדובר בבודדים כי אם בפילוג. אך מעניין יותר הוא שבערבית מק"י-חד"ש אימץ את הפרוגרמה של בל"ד לגבי הזכויות הלאומיות של הפלסטינים בתוך מדינת ישראל. באותה העת, מק"י-חד"ש ממשיכה לצמצם את השיח החברתי לשאלה כלכלית גרידא (כלומר לשאלה של מדינת רווחה) מבלי להתיחס אל מימדיה הקולוניאליים והפוסט-קולוניאלים כלומר, מתוך העדרה של הפלסטינים והמזרחים מהשאלה החברתית. זאת אומרת, שוב אנו רואים פילוג, שהוא לכל הפחות אידיאולוגי.
אך לא רק במק"י חד"ש עסקינן, כי אם בשמאל העקבי על כל מרכיביו.
אבל השאלה שבאמת מעניינת היא במעשה הפוליטי, או בכישלון המעשה הפוליטי. לא מק"י-חד"ש ולא גורמים אחרים בשמאל העקבי הצליחו להתמודד עם שאלת "ישראל שלאחר המלחמה", להוציא את בל"ד ונסיעת החברי הכנסת שלה לסוריה. חוסר האונים של השמאל העקבי בא לידי ביטוי עם המעבר ממצב מלחמה למצב של הפסקת אש בלבנון בפירוקה של התנועה נגד המלחמה.
זהו ביטוי למשבר עמוק בשמאל העקבי כי בעידן שלאחר המלחמה כל התשובות הפוליטיות הן של הימין, אם כי לאחרונה מתחילה התעוררות מסויימת במרכז שבעצם מאמצת במידה מסויימת את המסר של חברי הכנסת של בל"ד שיצא מדמשק זו העת לשלום עם סוריה.
חלק לא קטן של משבר השמאל הוא שהשמאל מתיחס אל השאלה החברתית כאל שאלה של מדינת הרווחה, כלומר תוך כדי העלאת תיקונים תקציביים, ולא כאל שאלה פוליטית, כלומר שאלת המדינה ומאפינייה. זאת אומרת, השמאל מציג תיקונים אך איננו מציג חזון, אלטרנטיבה פוליטית המסוגלת לכלול הן את המאבק הפלסטיני לשחרור לאומי והן את מאבקם של העדות היהודיות בישראל לזכויות דמוקראטיות במובנן הרחב ביותר של הזכויות הדמוקראטיותכלומר מדינת אזרחיה שהיא מדינה חילונית דמוקראטית.
לאיריס,
אני לא מקנא בשלי, ממש לא. ובתור מישהו שהאמין, כמוה, שפרץ הוא התקוה הגדולה, אתחלתא דגאולה אמיתית (והתאכזב קשות כבר שבועיים לאחר הבחירה המוטעית) אני גם יכול להבין את העמדה שלה – חברה ולא ביטחון. בתור חברת כנסת מהספסלים האחוריים, בניגוד לפרץ, יש לה את האפשרות המפוקפקת הזאת. די ברור שהיא נגד המלחמה, והצהרות בעניין הזה יגרמו ליותר רע מטוב למטרות הכוללות. אני בטוח שגם היא מאוכזבת אבל לה כבר אין לאן לחזור, היא מנסה לעשות את המיטב מהמעט שנשאר.
בכל זאת, האמירה שלה על המזרחים הצליחה לכווץ לכמה אנשים בשמאל את כל השרירים בגוף בזמן שהם פתחו את הארץ של סופ"ש. ההתנפלות עליה היא על דבר אחד בלבד – המילה מזרחים. כל השאר זה שטויות. בעניין הזה אני איתה ב100%.הייתי מציע רק שאולי היא תלמד את היו"ר שלה לשחרר אמירות מהסוג הזה אחת לחצי שנה. אם כבר קברו אותו, אז לפחות שיוציא את החמור כשהוא נכנס במקומו.
אגב, אני ממליץ בחום על הסרט הצרפתי ‘מחבואים’. צפיתי בו רק היום והוא מתמצת לדעתי בצורה נפלאה את תחושת חוסר הנוחות הזו של אשכנזים מפני ענייניו של "השד העדתי". סרט השנה שלי.
הבעיה איננה ומעולם לא היתה עם האגף היותר שמאלי של מפלגת העבודה. תפקידו של אגף זה, לכל הפחות בעיני כמי שהצביע למפלגת העבודה בבחירות האחרונות, הוא לשמש קבלן קולות ביחס לציבור של מרצ כמו שהאגף הניצי יותר משמש בתפקיד זהה ביחס לציבור של הליכוד.
אם הייתי חושב שיש במפלגת העבודה ולו זיק של אידאולוגיה או יושר אינטלקטואלי לא הייתי מצביע עבורה. הצבעתי כי רציתי סופרמרקט, קקופוניה רעיונית חסרת פשר מן הסוג שגורף מצביעים לפי הקילו. למה? כדי להעצים את תחושת הבלבול וחוסר הודאות הפוליטי בימים בהם התגבש לו מחדש אותו סרטן מאיים של הימין הדתי-משיחי הכתום. עמידה נחרצת נגדם היתה מחזקת אותם כפי שקרה בתקופת רבין (ושרון). רק בלבול מערכות מוחלט, מן "עדלאידע" פוליטית נלעגת ונפסדת יכולה היתה לעכב את התפשטות הסרטן הזה. אחרים הצביעו "קדימה", אני הצבעתי "עבודה". עשינו מאמץ משותף.
מפלגת העבודה וגם "קדימה" מילאו את התפקיד בהצלחה. אינני מבין מדוע באים עכשיו בטענות? ראו כמה נפלא: המלחמה של עמיר פרץ גרמה לימין להתבצר כעת בבריקדה המגוכחת של התביעה לועדת חקירה. זוכרים את הימים שהם רצו ארץ ישראל שלמה? עכשיו הם רוצים שופט בדימוס עם סטנוגרף צמוד. אני חושב שזה מאוד נחמד. שיקימו אוהלים בגן הורדים. זה פחות מזיק.
את פריצת הדרך הפוליטית לא צריך לבקש ממפלגת העבודה או מ"קדימה". גם לא ממרצ הזחוחה או מחד"ש שטרם החליטה אם היא רוצה מהפכה סוציאליסטית או את חידוש ממלכת צלאח א-דין. לא מפלגות פוליטיות דמגוגיות יביאו שינוי כי הן תלויות, בהכרח, ברצונו של ההמון הגס והבור. מי שמחפש מהלכים בעלי משמעות ישמור על האבחנה בין תחומו של העדר לתחומה של האינטיליגנציה. "שלום" באזורנו פירושו בראש ובראשונה הכרה בעימות ההכרחי שבין הליברליזם, ההשכלה וההומניזם מחד לבין הקנאות הדתית והאידאולוגית. ההיסטוריה מלמדת שבעימות הזה כוחו של האספסוף היתה תמיד על העליונה. על כן במקום עימות חזיתי חכמה יותר התחבולה – טשטוש וערעור הזירה הפוליטית שבה פועל ההמון עד כדי שיתוקה המוחלט. ולא, בל יציק לנו המצפון על כך. לא מדובר בניהיליזם אלא בהגנה עצמית – הם שרפו וישרפו גם בעתיד את הספרים שלנו כשאך תינתן להם ההזדמנות.
שלי יחימוביץ’ ראויה להוקרה רבה על פעילותה העיתונאית בסוף שנות ה-90 להוצאת צבא הכיבוש מלבנון. יחד עם זאת, כיום היא מתגלה כפוליטיקאית שפלה ועלובת נפש, שלא פוצה פה ומצפצפת נגד עוולות הכיבוש בפלתשין ובלבנון. היא חברה למי שהתגלה כבדאי פאשו-אופורטוניסיט, שהוליך שולל ברטוריקה סוציאליסטית כדי לסלול את דרכו למשרת שר הביטחון, שם הוא רומס זכויות אדם. יחימוביץ לא התנתקה מרשע זה, אלא עודנה מתחנפת לפטרונה הפוליטי, ומשילה ממנה את ההומניזם. היא מתחזה למי שמתנגדת לתקציב, אך בסופה של מניפולציה היא מחליפה את אצבעה בוועדת הכספים בקפיטליסט אחר. ולכן, היא לא ראויה.
וצאו וראו, עד כמה תאבת השררה המתועבת משחיתה נפשו של אדם: יחימוביץ שהייתה עיתונאית הומניסטית, שעבודתה העיתונאית תרמה להוצאת צבא הכיבוש מלבנון בתקופת ברק, למאבק בדיכוי הקפיטליסטי ולקידום הפמיניזם מתגלגלת בפוליטקה לעלה תאנה לדרביניזם. אכן היא חדלה לתת את שמנה וכיום היא נותנת תחתיו דרדרים חונקים.
נראה שהראיון המביש שהעניקה שלי יחימוביץ’ לעיתונאי היחיד, היום, הנושא בגאווה את דגל הפאשיזם הישראלי החדש ארי שביט גרם להגדרה עצמית מחודשת של ‘השמאל שלנו’. לא עוד ‘השמאל הרדיקלי’ כפי שכינינו עצמנו בשבועות הראשונים של המלחמה האחרונה (בינתיים) אלא ‘השמאל העקבי’. על השינוי למדתי לראשונה ממאמרו של ראובן קמינר (שרואה בשלי יחימוביץ’ מהדורה מקומית של אנשי הקו קלוקס קלן שבתוך הממסד הרפובליקני הדרומי של שנות השישים) והבנתי שמדובר פה בשינוי היסטורי משמצאתי שוב את אותו ביטוי במאמרו של חיים ברעם (שרואה בשלי יחימוביץ’ רק מהדורה עדכנית של שושנה ארבלי אלמוזלינו החביבה).
טרחתי, וחשבתי, וחיפשתי, איזו תובנה פוליטית עשויה להסתתר מאחורי השינוי מ’רדיקלי’ ל’עקבי’? יגעתי ומצאתי. מצאתי בעזרת מילותיו של חיים ברעם : צודקים המבקרים מהימין הקיצוני".
בעזרת מילים אלה נזכרתי איך לחם ראובן קמינר בלהט כדי להבטיח שסיעת חד"ש תצטרף לימין הקיצוני (גאולה כהן ושו"ת) ותצביע נגד הסכם השלום עם מצרים. נזכרתי, אם זיכרוני אינו מטעה אותי, שחיים ברעם הסתייג, יותר מפעם אחת, מהסכם אוסלו ("ערפאת מושחת"), ומצא טעם, לפחות פעם אחת, בטענות הפשיסטים הכהניסטים (אז עדיין תחת הצבע הירוק) ש"אסור היה לתת להם רובים".
עוד נזכרתי שהאויב הגדול של השמאל הישראלי, בעייני חיים ברעם, היה (ואיני יודע אם עדיין נשאר) אהוד ברק. החשוב לענייננו הוא שאהוד ברק הפך להיות ‘האויב מספר אחד של השמאל’ בעייני חיים ברעם רק לאחר שביצע את המעשה ההיסטורי של היציאה מלבנון (היסטורי משום מבמעשהו זה קבע ברק, באופן מוצהר ופומבי ולראשונה מפי ראש מדינה בישראל, שאין שום חלופה צבאית/ביטחונית להסכם שלום המושתת על החוק הבינלאומי ועל הכרה בינלאומית רחבה), לאחר ש’איים’ לסגת מרמת הגולן, ולאחר שהפך למקולל בכל בתי הכנסת של מי שיהיו מאוחר יותר ‘הכתומים’.
אבל אחרי שהבנתי סוף סוף את הטעם בהחלפת ‘הרדיקלי’ ב’עקבי’ כמתארים עצמיים של ייחודנו בשמאל עלה על דעתי שלעקביות שמצאתי מתאים יותר התואר ‘רדיקלי’ לתאור ‘שמאל’ שכל מה שיש לו להציע זה ביקורת החושפת את ערוותם של כל האחרים (ובדיונים יותר רציניים, בתוך המחנה, בעיקר אחד את ערוותו של השני) אבל אינו חש שום מחויבות לקשור בין ביקורתו (המוצדקת לכשעצמה) ובין איזושהי חלופה פוליטית עכשווית יאה יותר התואר ‘רדיקלי’. אולם לטעמי לא יאה לה כלל וכלל התואר ‘שמאל’. שמאל ‘אמיתי’, שמאל מרקסיסטי, תמיד רתם את הביקורת אל החלופה הפוליטית העכשווית הראלית שהייתה לו להציע לעמו שלו.
אני לא הולך "למזרחיים" ואין לי שום רגש אשמה. זאת משום שאני לא אליטיסט. אני לא הולך לחנך, "לשכנע" להוביל להנהיג. אני לא אוונגרד ואוונגרד זה אליטיזם. אני תומך בכל מי שנאבק נגד דיכוי נישול וניצול מבלי לבדוק בציציותיו האידיאולוגיות, בתנאי שהוא רוצה ומקבל אותי מבלי שאצטרך להתחפש או להסתיר את השקפותי.
סדר היום הציוני הוא קודם כל גזעני ולכן חברתי הוא יהודי. הערבי הוא "בעייה" לאומית או דתית ולכן נמצא במגירה אחרת. "המזרחי" (בהכללה), כלומר המעמד העובד היהודי שמשתכר שכר נמוך או פחות מזה, עדיין מקבל את תפיסת העולם הזאת ומקווה להיבנות מהפריבילגיה שהפוליטיקה הציונית-גזענית מעניקה ליהודים. יותר מכך, חלקם או רובם מנסים ללבות את אש המלחמה כי אז (לפי ההגיון) מניותיהם בתור יהודים עולות. לכן אנשים כמוני לא רצויים שם או שצריכים להגיע עטופים בכחול לבן או לפחות לשתוק.
מבחינתי הכל מעמדי החלוקה הפוליטית ללאומי, משפחתי מעמד האישה, מאחורי כל זה עומד אינטרס מעמדי לכן הכל חברתי ואני חברתי וכל זמן שהמשטר "החברתי" מתפקד והמעמד "החברתי" מאמין בו השמאל ישאר קטן שם ויכול לפעול בגלוי רק אצל אלו שלא "שייכים" או ששינו את תפיסתם ואין לי כל בעייה בכך.
פשוט תענוג.
חבורת המשוגעים רבה בינה לבין עצמה מי יותר מטורף.
"אני קוקו!"
"אני קוקוריקו!"
"אתה קוקוריקו? אתה מקסימום טרלה!"
"אני גם קוקוריקו וגם טרלהלהלה! ואתה בקושי משיגנע, וגם זה ביום טוב!"
וכו’ וכו’
אז אני רוצה להרגיע אתכם. אנשים יקרים. כולכם גם קוקוריקו, גם טרלהלהלה, וגם משיגנע עד לעצמותיכם.
וכמוכם כל מי שחפץ ביקרם של קנאי הדת הפנאטים שהם לצערי שכנינו, ובשאיפותיהם האימפריאליסטיות – ובאותה נשימה מבטל את זכות עמו (ועצמו) להתקיים.
וכל מי שמדבר גבוהה גבוהה על שוויון ואחוות עמים – ותומך בדיקטטורות שובניסטיות חמסניות וגזעניות שבאיזורו.
וכל מי שבשם היחסיות התרבותית מבין ומקבל את המנהגים הברברים ביותר.
אבל עכשיו שלי יחימוביץ עשתה דבר נורא. היא התראיינה ואמרה, שומו שמיים, שהיא בעד המלחמה…
יצטמרר בשרנו, יעקצץ גופנו, תישרפנה אוזנינו משמוע דבר תועבה שכזה. איך היא מעזה? איך היא מעזה לתמוך בתגובה צבאית של מדינה היושבת בגבולותיה הבינ"ל מול ארגון טרור פנאטי-דתי המתקיף אותה בתוכם?
המדינה הרשעה ורעיונותיה הכופרים (דמוקרטיה, שוויון, חופש) תוקפת בזדוניות את ארגון החירות ורעיונותיו המתקדמים (שובניזם, גזענות, תיאוקרטיה)
שלי שלי שלי, ממך ציפינו ליותר.
את פשוט… בקושי משיגנע. וגם זה ביום טוב.
אוהב אתכם.