הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-21 ביולי, 2008 6 תגובות

"המלחמה שלא הייתה צריכה לפרוץ" כך הגדיר חגי אלון, יועצו של שר הביטחון לשעבר עמיר פרץ, את מלחמת לבנון השנייה, בראיונות שהעניק בסוף השבוע. לדבריו, "החלטת הממשלה לצאת למבצע להחזרת החטופים הייתה טעות מרה". ועוד: בזמן מלחמת לבנון השנייה עשה צה"ל שימוש בפצצות מצרר מבלי לקבל את אישור הדרג המדיני לכך. לדבריו, "לנו נודע על השימוש בפצצות מצרר רק לאחר המלחמה כאשר חיילים מהכוח הבינלאומי החלו להיפצע מנפלים".

אלון, לשעבר מזכיר הנהגת ההסתדרות, החליט להפר את שתיקתו לאחר שנתיים והתראיין במוסף "הארץ" ביום ששי האחרון ולמחרת, בשבת, העניק שוב ראיון ארוך ליומן השבוע של "קול ישראל". לדבריו, הסכים לשבור את קשר השתיקה השלטוני סביב הסיבות האמיתיות לפרוץ המלחמה "שלא הייתה צריכה לפרוץ" משום שהוא סבור שיש הכרח לגלות לציבור את שאירע. "מלכתחילה היה ברור שלא ניתן יהיה להחזיר את החיילים החטופים במבצע צבאי, משום שישראל לא ידעה היכן הם מוחזקים", אמר אלון. הוא הוסיף כי "החלטת הממשלה לצאת למבצע כדי להחזירם הייתה טעות מרה". ועוד אמר אלון בראיון ל"קול ישראל" שהדבורים על היציאה למלחמה בעקבות חטיפת החיילים בלבנון "היו בלוף".


באיחור של שנתיים מתפרסמות עובדות על מלחמת לבנון ששופכות אור על הפשע של היציאה למלחמה. מסתבר ששני החיילים נהרגו במקום ולא היה צריך לחכות שנתיים עד שיחזרו בארונות. בנוסף לאסון האישי של המשפחות ששנתיים חיו באי ודאות, העובדה החמורה היא מחיר המלחמה הארורה הזאת. בישראל נהרגו 119 חיילים ו-45 אזרחים ונגרם הרס רב. בלבנון נהרגו מאות אזרחים ולוחמים, אלפים נפצעו ונגרם נזק רב לתשתיות, כפרים ומבנים.


בראיון מתגלים כעת עובדות שידענו והזהרנו מפניהם. כגון העובדה שהדרג הצבאי בישראל הוא הקובע והמכריע בשאלות גורליות ביותר. ישראל היא מדינה בה לעולם לא תתחולל הפיכה צבאית. ממילא מפקדי הצבא שולטים בכיפה ובצמתי ההכרעות לאומיים. בראיון, מספר אלון, כי התעורר משנתו והופתע לשמוע כי על הקו נמצא השגריר האמריקאי ריצ’רד ג’ונס ובפיו המידע ש"בוושינגטון התקבלו זה עתה דיווחים מהימנים מבירות לפיהם מטוסים ישראלים מפציצים גשרים בשכונות הצפוניות של ביירות". וזאת בשעה שראש הממשלה , אהוד אולמרט התחייב בפני ממשל בוש "להימנע מפגיעה בתשתיות כדי לשמור על שלמות ממשלת פואד סניורה".


אלון סיפר שבצהרים של אותו יום התקיימה פגישה בחדר הישיבות של שר הביטחון, היו שם הרמטכ"ל, ראש אמ"ן, מפקד חיל האוויר והדרג המדיני הבכיר במשרד ו"המבוכה ניכרה בפני הנוכחים, איש לא לקח אחריות על ההפצצה, למרות שכולם ידעו שהייתה הוראה מפורשת של הקבינט ושר הביטחון להימנע מהפצצת התשתיות". עוד בראיון מתאר אלון את ההפגזות בפצצות מצרר, המהוות פשע מלחמה. מי החליט ומי קבע ? "רק אחרי המלחמה נודע לעמיר ולי, על השימוש בפצצות מצרר, וזה היה אחרי שהצרפתים, הגרמנים והספרדים ,בקשו את מפות הפיזור של ההפצצות, כדי לוודא שאנשיהם שעמדו להתפרס בדרום לבנון לא ייפגעו. למרות שהיה ברור שאני פונה אליהם בשמו של השר – הגורמים האחראים בצה"ל סרבו למסור לי את המפות, הם רצו להסתיר את העובדה שירינו כמו במטורפים בנשק הבעייתי הזה, לתוך אזורים מיושבים, הם עשו זאת בלי אישור מלמעלה ובאופן לא מבוקר, למרות שהיה מדובר בתחמושת ישנה שהאמריקאים נתנו לנו, תוך התחייבות שנשתמש בה רק במקרה שהמדינה תהיה נתונה בסכנה קיומית. מתוך חשש שהחיילים שלנו שהסתערו לתוך לבנון ייפגעו מהפצצות שתשארנה בשטח, הם הקפידו לירות רק לאזורים שצה"ל לא יכנס אליהם".


הייתכן ששר הביטחון ומנהיג מפלגת עבודה דאז פרץ, לא ידע דבר על פצצות מצרר? האם הוא לא ידע כלל על הפצצת מטרות אזרחיות ועל ההרוגים הלבנונים הרבים? מספר ימים לאחר תחילת המלחמה הנפשעת פורסם בשבועון "זו הדרך" של המפלגה הקומוניסטית (מק"י)" ש"מלחמת לבנון שהחלה ב-12 ביולי בהפצצות ישראליות מסיביות מהאוויר ומהים, גרמו למותם של למעלה ממאה אזרחים לבנונים, להרס גשרים, תחנות כוח ודרכים". ועוד נכתב שהממשלה מפיצה ברבים "הנמקה שקרית… שחרור השבויים שהוצג במטרת המלחמה נתגלה כעוד הונאה רשמית – השבויים נשכחו לגמרי". ובנוסף נכתב בגיליון "זו הדרך" שפורסם ב-19 ביולי 2006: "המטרות האמיתיות של מלחמת לבנון השנייה, חורגות משאלת מצבור הטילים שמחזיק חיזבאללה בלבנון. ממשלת אולמרט-פרץ מקריבה את חייהם של אזרחים ישראלים וקוראת להם לקבל בקור רוח את הטילים הנוחתים הערים בישראל בשל העסקה המסריחה שרקמה עם ממשל בוש".


מהראיון עולה עוד כי השקר והדיבורים על "טוהר הנשק" והמוסריות של צה"ל הם לא יותר ממילים ריקות מתוכן. עושה רושם שהשקר הוא המצרך המרכזי של האחראים על ביטחוננו. חמור מזה: אנשי הצבא, הגנרלים והאדמירלים, אחרי שמסיימים את שירותם הצבאי, עוברים "הסבה" באזרחות לתפקידים רמים בכלכלה ובפוליטיקה . הם גם משתלבים היטב בהנהלות התעשיות הביטחוניות ולא אחת הופכים לסוחרי נשק ול"יועצים ביטחוניים" עבור המשטרים האפלים ביותר. לא הייתה נחוצה ועדת וינוגרד כדי לקבוע שמלחמה זו נולדה בחטא. עוד מלחמה שנולדה בשקר. האסון הוא שהגנרלים הפוליטיקאים והפוליטיקאים שהיו גנרלים מובילים את ישראל ממלחמה למלחמה.

תגובות
נושאים: מאמרים

6 תגובות

  1. מיקי מילר הגיב:

    אם להתייחס באופן ליטראלי למטפורה של הכותרת, לא בדיוק ברור מהו ה"חטא" שהוליד את המלחמה הזאת. מצד אחד, קיימת עדות שהפצצת הגשרים בבירות והפצצת מטרות אזרחיות אחרות בשעות שאחר החטיפה – לא הייתה על דעת האמריקאים (הגנה על משטרו של סיניורה), מצד שני אתה מצטט את מתוך "זו הדרך" את הדברים הבאים (האם הם על דעתך?): "ממשלת אולמרט-פרץ מקריבה את חייהם של אזרחים ישראלים וקוראת להם לקבל בקור רוח את הטילים הנוחתים הערים בישראל בשל העסקה המסריחה שרקמה עם ממשל בוש". נדמה לי שהדברים סותרים, ולפחות לא מבוססים.

    ה"חטא" שהוליד את המלחמה איננו שייך קרוב לוודאי לתחום של האינטריגות הנכלוליות הנרקמות בין מעצמת על מושחתת לבין הזרוע הקולוניאליסטית שלה מעבר לים, לא אינטרסים כלכליים חובקי עולם חוללו אותה ולא ניתן לתרץ את התפרצותה בצורך הצבאי של ניסוי כלים כללי. את ה"חטא" ראוי לחפש בתחומו של פרויד יותר מאשר בתחום הסיבתיות המרכסיסטית. מלחמת לבנון השנייה פרצה כתגובה ייצרית למה שנתפס פגיעה באגו הלאומי. מנהיגי ישראל ה"מתונים" לכאורה פעלו רפלקסיבית כפי שהותנו על ידי מסורת מלחמות קודמות ופעולות תגמול, הם יצאו לפעולת נקם ושילם בלי אבחנה. קודם כול כוח, ואחרי ככלות הכול עוד כוח. לפני שהיה בידם סיפק להתעשת – מצאו עצמם בסערת אש שהשתוללה ללא פרופורציה, מבלי יכולת לשלוט בגובה הלהבות. הם יצאו למלחמה שסרבו לראותה עד סופה כמלחמה, כשהמאמץ האמיתי שלהם היה להגדיר את מטרותיה בדיעבד ולייצר רטוריקה שאם לא תצדיק את התחוללותה, לפחות תשכיח את היעדר התכלית שלה המובן מאליו החל מן הירייה הראשונה.

    החטא האמיתי הוא המלחמה גופה. זו יכולה לפרוץ גם באופן סטיכי מבלי שאיש באמת ירצה בה כמנותקת מאיזה דטרמיניזם היסטורי. אנחנו נושמים אוויר רווי אדי בנזין במזרח התיכון כמעט מאז ומעולם, ומנהיגנו נוהגים כפירומנים גם כן כמעט מאז ומעולם. כך היה במלחמה האומללה הזאת, וכך עלול להיות במימדים גדולים לאין שיעור אם תמשך המדיניות והרטוריקה "מטעם" כלפי מה שקרוי "האיום האיראני" למשל…

  2. יונאס (קודם, כל הכבוד מיקי!) הגיב:

    1. קברניטים מכירים את הפרטים שהם מתעניינים בהם משמע – אם פרץ היה מתעניין היו אומרים לו. בגלל זה, ההתבכיינות המאוחרת הזו נראית לי תמוהה לכל הפחות.
    2. משום מה, לא הייתי לוקח ברצינות תיאוריות קונספירציה שהופיעו בעיתון של מק"י. זכותו של כל מנהיג לעשות שטויות באופן אקראי וללא מחשבה. ובמקרה זה, מלחמת לבנון השנייה היא דוגמא נהדרת להיעדר מחשבה.

  3. חגי אלון מספר ציזבטים הגיב:

    כמעט בזמן אמת ניתן היה לראות את ירי
    פצצות המצרר ב-CNN ב-BBC בפוקס ו-SKY
    מכיון שהירי הזה נמשך בשלושת הימים האחרונים
    של המלחמה
    ברור שחגי אלון מורח את האמת
    או שמא גם השר וגם יועצו פשוט אינם יודעים
    דבר ואינם מבחינים בין טנק לתותח
    ובין קדחת לפדחת

  4. דוד החפש/ לבנימין גונן הגיב:

    אולי עכשיו שמתברר לכל שעמיר לא אחראי למלחמה, והיוה חותמת גומי לצבא בגלל חוסר נסיונו הצבאי,אולי עכשיו השמאל יודה בטעות של הדחת עמיר פרץ מכהונת יו"ר העבודה במיוחד לאור התוצאות המרות של המהלך כשקיבלנו את מנהיג המחנה הצבאי כיו"ר העבודה וכמעומד לרה"מ במקום עמיר שמיצג את חשיבה האזרחית-חברתית.

  5. בנוגע למיתוסים שנזרקים כאן (ב’) הגיב:

    ההגזמה בנוגע לפצצות המצרר בכל זאת מרגיזה אותי . עם כמה שגם אני נגד אותן פצצות (בהנחה שיש תחלופה אפקטיבית למצבים דומים בעתיד כנגד חיזבאללה וכו’) כל זה נאמר תוך התעלמות מכמה דברים בסיסיים :

    ישראל שגרה פתקי הזהרה לתושבים לעזוב את בתיהם ולהתרחק מבסיסי חיזבאללה , לפניי תקיפות (שחלקם התעלמו מהן) ובנקודה מסויימת אפילו הפסיקה כמעט לגמרי את פעולותיה האוויריות בכדי שהאזרחים הלבנונים יוכלו למצוא מחסה .

    זהו מעשה בלתי יאומן יחסית לעובדה שחיזבאללה לעומת זאת , שיגר מאות קטיושות כל יום במהלך המלחמה לעבר ישראל במטרה לפגוע באזרחים ישראלים במכוון!

    גם אם לישראל היו טעויות ומעשים לא מוצדקים במהלך המלחמה . החד צדדיות הזאת תוך הצדקת חיזבאללה פשוט מרתיחות …

    ודי עם ההשוואה המספרית של "להם נהרגו יותר" . אני מנחש שאם רוב הישראלים לא היו עוזבים למקום אחר בארץ או נמצאים בממד או במקלט רוב המלחמה גם המספרים (של הפצועים , ההרוגים וההרס) אצלנו היו גדולים בהרבה . או השוואה יותר מתאימה – אם המלחמה הייתה קורת ברחובות ישראל ולא ברחובות לבנון כפי שהיה .

    מקווה שהתגובה הזאת תעבור – אמשיך לנסות שוב ושוב עד שזה יקרה…

  6. עוד כמה מיתוסים לבעל המיתוסים הגיב:

    מעניין מה בעל המיתוסים היה אומר לו חיזבללה היה משגר הודעה לכל תושבי צפון הארץ לעזוב את מקומם מחתת הטילים העומדים להישגר…
    כל אזרח לבנוני שנהרג בהפצצות ישראליות נהרג בכוונה תחילה או שישראלים לא יודעים שפצצות הנופלות על בתים הורגות…

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים