הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-1 בנובמבר, 2009 14 תגובות

שנה לפני חתימת הסכם-אוסלו ביקרתי את יאסר ערפאת בתוניס. הוא היה מלא סקרנות כלפי אישיותו של יצחק רבין, ראש-ממשלנו שנבחר זה עתה.


תיארתי אותו כמיטב יכולתי, ובסוף אמרתי: "הוא אדם ישר, ככל שפוליטיקאי יכול להיות."


ערפאת פרץ בצחוק, וכך כל שאר הנוכחים בחדר, ביניהם אבו-מאזן ויאסר עבד-רבו.


למען הגילוי הנאות: תמיד חיבבתי את רבין כבן-אדם. כמה מתכונותיו מצאו חן בעיניי במיוחד.


קודם כל: היושר שלו. זוהי תכונה כל-כך נדירה בקרב פוליטיקאים, עד כי בלטה כמו נווה במדבר בלב השממה הצחיחה. פיו ולבו היו שווים, עד כמה שזה ניתן בחיים הפוליטיים. הוא לא שיקר ביודעין.


הוא היה אדם הגון. העידה על כך דווקא "פרשת הדולרים": אחרי שסיים את תפקידו כשגריר ישראל בוושינגטון, הותירה שם לאה אשתו חשבון זניח בבנק מקומי, בניגוד לחוק שהיה אז בתוקפו. כאשר התגלה הדבר, הסיר את האחריות מאשתו וקיבל אותה על עצמו. "לקבל אחריות" לא היו בעיניו מלים ריקות, כפי שמקובל היום. הוא פרש ממשרד ראש-הממשלה.

גם תכונתו הבולטת ביותר – המופנמות שלו – מצאה חן בעיניי. הוא היה אדם מסוגר, חלש במגעים אנושיים. לא טופח על הגב, לא מפזר מחמאות, ממש אנטי-פוליטיקאי.


מצא חן בעיניי שאמר לאנשים בגלוי מה הוא חושב עליהם, בלי כחל ושרק. כמה מאמירותיו הפכו נכסי-צאן-ברזל של הפולקלור הישראלי. כמו "חתרן בלתי-נלאה" (על שמעון פרס), "פרופלורים" (על המתנחלים. הכוונה הייתה למאווררים, המסתובבים ברעש מבלי להתקדם לשום מקום) ו"נפולת של נמושות" על מי שירדו מהארץ.


הוא לא האמין בשיחה בטלה. בפתיחת כל שיחה ניגש ישר לעניין, בלי דברי נימוסין.


אפשר היה לחשוב שתכונות אלה ירחיקו את האנשים ממנו. למרבה הפלא קרה ההיפך: רבים חיבבו אותו דווקא בגללן. בעולם של פוליטיקאים רברבנים, ברברנים, שקרנים, סחבקים, הוא היה חידוש מרענן.


יותר מכל הערכתי את רבין על המהפך שהתחולל בעמדותיו בגיל 70. האיש שהיה חייל מגיל 18, שלחם כל ימי חייו בערבים, הפך לפתע למנהיג שוחר-שלום. ולא סתם שוחר שלום, אלא שלום עם העם הפלסטיני, שמנהיגי ישראל הכחישו את עצם קיומו.


הזיכרון הרשמי, אחת הזרועות היעילות ביותר של המימסד, מנסה כיום לגמד את הפרק הזה. בארץ נמכרות גלויות של רבין עם המלך חוסיין במעמד חתימת השלום עם ירדן. כמעט ואי-אפשר למצוא גלויה של רבין עם יאסר ערפאת, במעמד חתימת הסכם-אוסלו. יוק.


כפי שסיפרתי לא-פעם, הייתי עד-ראייה למהפכה הזאת שחלה אצלו. מאז 1969 ועד אחרי חתימת הסכם-אוסלו התנהל בינינו דו-שיח רצוף על העניין הפלסטיני. התווכחנו על כך בשגרירות בוושינגטון, במסיבות שבהן הזדמנו ביחד (בדרך כלל ליד בר המשקאות), במשרד ראש-הממשלה ובביתו הפרטי.


בשיחתנו ב-1969 התנגד באופן קיצוני לכל מגע עם הפלסטינים. משפט שנחרת בזיכרוני: "אני רוצה גבול פתוח, לא גבול בטוח!" הפירוש: יגאל אלון הפיץ אז את הסיסמה "גבולות ביטחון", שהייתה שם-צופן לסיפוח שטחים נרחבים. רבין רצה בגבול פתוח בין ישראל והגדה המערבית, שאותה רצה להחזיר למלך ירדן. אחרי השיחה כתבתי לו שהגבול יהיה פתוח דווקא אם בצד השני תשכון מדינה פלסטינית, מפני שהמציאות הכלכלית תכריח את שתי המדינות – ישראל ופלסטין – לקיים ביניהן יחסים הדוקים.


ב-1975, כמה חודשים אחרי שהחלו מגעיי הסודיים עם הנהגת אש"ף, ביקשתי לדווח לו עליהם (לפי בקשת אש"ף דווקא). בשיחה שהתקיימה במשרד ראש-הממשלה ניסיתי לשכנעו לנטוש את "האופציה הירדנית", שתמיד נראתה לי מטופשת. הוא סירב בעקשנות. "אנחנו צריכים לעשות שלום עם חוסיין," אמר. "אחרי החתימה לא איכפת לי אם יפילו את המלך." כמו שמעון פרס ורבים אחרים, האמין רבין שהמלך יוותר על ירושלים המזרחית – הנחה שגויה לחלוטין.


אמרתי לו שאינני מבין את ההיגיון בתפיסה זו. נניח שהמלך יחתום ואחרי זמן ייפול. מה אז? הרי אש"ף ישלוט אז במדינה שתשתרע מטולכרם ועד למבואות בגדאד, שבה יוכלו להתרכז ארבעה צבאות ערביים. האם זה, שאלתי, מה שהוא רוצה?


גם משיחה זו נחרת בזיכרוני במיוחד משפט אחד: "לא אעשה את הצעד הקטן ביותר לקראת הפלסטינים, מפני שהצעד הראשון יביא בהכרח להקמת מדינה פלסטינית, ואת זה אינני רוצה." בתום שיחה זו אמר: "אני מתנגד למה שאתה עושה, אבל אינני מונע ממך להיפגש. אם בפגישות אלו תשמע דברים שלדעתך על ראש ממשלת ישראל לדעת, הדלת שלי פתוחה." אופייני לאיש. המגעים שלי היו, כמובן, בניגוד לחוק.


בהמשך הבאתי לו כמה פעמים מסרים מיאסר ערפאת, שהועברו אלי באמצעות סעיד חמאמי, נציג אש"ף בלונדון. ערפאת הציע מחוות הדדיות קטנות. רבין סירב לכולן.


לכן התרשמתי עמוקות כאשר הוא עשה את הסכם אוסלו. כעבור זמן הסביר לי, בפגישה בביתו הפרטי באחת השבתות, איך הגיע לזה: חוסין התפטר מאחריותו לגדה המערבית. "אגודות הכפריים" שהקימה ישראל נכשלו. כשר-הביטחון הזמין את המנהיגים הפלסטיניים המקומיים לשיחות בארבע עיניים, וכולם אמרו לו שהכתובת שלהם היא תוניס. אחר-כך, בוועידת מדריד, הסכימה ישראל לשאת ולתת עם משלחת ירדנית-פלסטינית, ואז הודיעו הירדנים שעל העניין הפלסטיני צריכה ישראל לדון רק עם החברים הפלסטיניים של המשלחת. אך בתום כל ישיבה כזאת, ביקשו הפלסטינים שהות להתקשר עם תוניס ולקבל הוראות מערפאת. המסקנה של רבין: אם במילא כל ההחלטות צריכות להתקבל על-ידי ערפאת, מוטב לדבר איתו ישירות.


תמיד אמרו שרבין הוא בעל "מוח אנאליטי". לא היה לו הרבה דמיון, אך הוא ראה את העובדות בראייה מפוכחת, נתח אותן בהיגיון והסיק את המסקנות.


אם כן, מדוע נכשל הסכם-אוסלו?


הסיבות המעשיות גלויות לעין. מהרגע הראשון אמרנו שההסכם התבסס על יסודות רעועים, מכיוון שחסר בו העיקר: הגדרת היעד הסופי של התהליך.


בשביל ערפאת היה מובן מאליו שאחרי "שלבי הביניים" שהוגדרו בהסכם, הייתה צריכה לקום מדינה פלסטינית עצמאית בכל שטחי הגדה והרצועה, אולי עם חילופי-שטחים מזעריים. ירושלים המזרחית הייתה צריכה להפוך לבירת פלסטין והיא כללה, כמובן, את מתחם המסגדים. את ההתנחלויות היה צריך לפרק. אני משוכנע שהיה מסתפק בשיבה סמלית של מספר מוגבל של פליטים.


זה היה המחיר של ערפאת לוויתור על 78% משטח הארץ, ושום מנהיג פלסטיני בהווה ובעתיד לא יסתפק בפחות.


אבל היעד של רבין היה מעורפל, אולי גם בעיני עצמו. אז לא היה מוכן עדיין להכיר במדינה פלסטינית. בהעדר יעד מוסכם, השתבשו גם כל "שלבי הביניים". כל צעד גרם לסכסוך חדש. (כפי שכתבתי אז: כאשר נוסעים מפאריס לברלין, אפשר לעצור בתחנות-ביניים. גם בנסיעה מפאריס למדריד יש תחנות-ביניים, אבל הן שונות לגמרי.)


ערפאת היה מודע לפגמי ההסכם. הוא אמר לאנשיו שזה "ההסכם הטוב ביותר במצב הרע ביותר." אבל הוא האמין שתהליך השלום יצבור תאוצה ויתגבר על המכשולים בדרכו. גם אני האמנתי בכך. זאת הייתה טעות.


אחרי חתימת ההסכם התנהג רבין בהססנות מוזרה. במקום להסתער קדימה ולקבוע עובדות, דשדש במקום. כך ניתן זמן לכוחות הנגדיים במדינה להתאושש מההלם, להתארגן מחדש ולצאת להתקפה הנגדית, שהסתיימה ברצח.


לכאורה היה זה מחדל שניתן היה לצפות אותו מראש. רבין היה הססן מטבעו. הוא היה מודע לאחריות ההיסטורית שרבצה עליו. לא הייתה לו נטייה לדרמה, כמו לבגין, והוא לא התברך בדמיון מופלג, כמו הרצל. הוא חי במציאות, לטובה ולרעה. הוא לא השכיל לשנות אותה, למרות שידע שזה מה שעליו לעשות.


אבל הסברים אלה הם רק הקצף על פני המים. במעמקים פעלו זרמים יותר חזקים, יותר משמעותיים. הם הסיטו את רבין מדרכו ולבסוף סחפו אותו איתם.


רבין היה בן האידיאולוגיה הציונית הקלאסית. מעולם לא מרד בה. הוא נשא בגופו את הקוד הגנטי של התנועה הציונית: תנועה שקמה כדי להפוך את ארץ-ישראל למדינה יהודית-בלעדית, שהתכחשה לאורך כל דרכה לקיומו של העם הערבי הפלסטיני ושמטרתה המובנית הייתה "לרשת" את העם הפלסטיני, כלשון התנ"ך.


כמו רוב בני דורו בארץ, ינק את האידיאולוגיה הזאת עם חלב אמו והתחנך בה בכל יום של חייו. היא עיצבה את השקפתו עד כדי כך, שכלל לא היה מודע לה. בתפנית המכרעת של חייו נפל קורבן לסתירה פנימית חסרת-מוצא: המוח האנאליטי שלו אמר לו לעשות שלום עם הפלסטינים, "לוותר" על חלק מהארץ ולפרק את ההתנחלויות, הגנום הציוני שלו התנגד לכך בכל נימי נפשו. זה בלט בטכס החתימה על הסכם-אוסלו: הוא הושיט את ידו לערפאת, כי כך ציווה לו מוחו, אך שפת-גופו הביעה התנגדות נמרצת.


אי-אפשר לעשות שלום בלי השקפת-עולם של שלום. אי-אפשר לשנות את הכיוון של תנועה היסטורית מבלי לבקר את דרכה. מנהיג אינו יכול להוביל את עמו לשינוי מוחלט (כפי שעשה אתאתורק בתורכיה, לדוגמה), אם הדבר אינו בוער בעצמותיו. ואי-אפשר לעשות שלום עם אויב מבלי להבין את האמת שלו.


רבין המשיך להתפתח אחרי אוסלו. בינו לבין ערפאת נוצרו יחסים של כבוד הדדי. יתכן שהיה מגיע, בדרכו האיטית והזהירה, אל המפנה הרעיוני הדרוש. הרוצח ושולחיו מנעו זאת, והרי זאת הייתה מטרתם.


כשלונו של רבין יתבטא בעצרת-הזיכרון ההמונית, שתתקיים בעוד שבוע במקום שבו נרצח, במלאת 14 שנים למעשה. ינאמו בה שמעון פרס ואהוד ברק, קברני הסכם-אוסלו, ולצדם ציפי לבני וגדעון סער, שהשתייכו אז למחנה שיצר את האווירה לרצח. רבין, אני משער, יתהפך בקברו.


לבוא לשם? לא, תודה!

תגובות
נושאים: מאמרים

14 תגובות

  1. דניאל/ה קלטי הגיב:

    אני מסכים עם רמי.

    באמת, הגיע כבר הזמן להפסיק להתקרקש ולהתברבר, על "שתי מדינות (קסנופוביות, גזעניות ואתנוקראטיות) לשני עמים" ולעבור לשלב הבריא והנבון, של מדינה אחת לכל.

  2. חי בן חור הגיב:

    מר אבנרי שכח ו/או מנסה להשכיח כי מר ברק בהיותו ראש ממשלה ניסה לשמוע מערפאת האם יהיה מוכן להכריז באיזו שהיא קונסטלציה על " סיום הסכסוך " . וערפאת לא הסכים בשום פנים !

  3. קורא אנגלי הגיב:

    השלב הבא השתלטות הדתיים על הצבא.
    ואז גירוש סופי לפלסטינים ומדינת הלכה או מלחמת אזרחים עם החילונים. במלחמה ההיא החילונים יפסידו כי לא האמינו שתבוא בעוד הדתיים מתכוננים לה שנים. ארה"ב לא תעמוד לצד החילונים שכן תגיד שזו "מדינת היהודים".
    נשמע הזוי?
    תשאלו את טייטל.

  4. מ.ש. זה פשוט – הכר בזכויות הפלשתינאים הגיב:

    זה פשוט. רצונך בלגיטימצייה למדינה מצד הפלשתינאים (הכוונה למלל לסוגיו על "הכרה במדינה יהודית"), בנוסף להכרה פורמלית בנו? הכר בזכויות הפלשתינאים. וכך ביבי דורש בהתממות מכוונת כרגע "אי תנאים מוקדמים", דהיינו: פסילת הצורך הסביר בסימון מטרות וכוונות לגיטימיות כגון "פינוי ההתנחלויות, הפסקת הבנייה, אל-קודס הפלשתינאית לפלשתין, פיצויים לפי החלטת או"מ 194, שיבה חלקית".

    וכך ה"שיחות" הופכות עקב כך לאמורפיות, כשם שהיו כל השנים, שיחות לשם שיחות בלבד…זה ה"מגרש הביתי" של מה שישראל עשתה במשך 42 שנה, וביבי חותר בתחכום מסויים להוביל למגרש הביתי הזה גם בתקופת אובמה.

    ישראל פועלת בכיוון מנוגד לרהביליטציה אזורית
    — קישור —

  5. דניאל הגיב:

    אורי ממשיך לדעתי הצנועה לטעות ולהטעות. הסכם אוסלו של רבין, כמייצג את הממסד הציוני, היה המשך טבעי לנסיונות הקודמים של ישראל להמשיך ולשלוט ישירות בכל שטחי פלסטין.
    כמו כל מדינה אימפריאליסטית עברה ישראל משלב הכיבוש הישיר לשלב של חיפוש אחר משתף פעולה מקומי שיוכל לתת סוג של לגיטימציה לכיבוש הכלכלי והצבאי העקיף. דוגמאות דומות של משתפי פעולה מקומיים קמו בכל מקום בו מדינה אימפריאליסטית נתקלה בהתנגדות עממית גוברת והולכת. ישראל נסתה במהלך האינטיפאדה ולפניה לחפש משתף פעולה כזה, והועדות הכפריות המוזכרות היו הניסיון הראשון.
    בהמשך השתכנע רבין, שדווקא ערפאת, הסמל, שהיה אז מנותק יחסית מההתרחשויות, יסכים לעבוד עבור ישראל תמורת חזרתו לקדמת הבמה.

    אבל כמו כל מקום בעולם, השקר של הפת"ח, השיתוף פעולה שלו עם ישראל, נחשף. לא בכדי ישראל חימשה את ערפאת, לא בכדי ריסק הראיס את האופוזיציה בפלסטין משמאל ומימין בעזרת הנשק הישראלי.
    זאת הסיבה לכישלון המובנה מראש של אוסלו, הדומה עד כאב לארועים דומים בעולם.

    התוצאה כמו תמיד הייתה התגברות ההתנגדות, ומצד שני התגברות הדיכוי והעמקת הכיבוש.
    וכן אשליית אוסלו, שמעטים עודם ממשיכים להלל אותה, היא האחראית לכך…..

  6. הטעות של אבנרי הגיב:

    הטעות של אבנרי נעוצה בהשקפת עולמו השטחית: אינו מבין תהליכים היסטוריים המושפעים מהאופי של המשטר מהאינטרסים שלו ומבעלי הכוח המובילים אותו. מבחינתו מנהיג כל יכול שרק אם "האמת" תבער בעצמותיו מיד ישנה את כיוון ההיסטוריה. לכן הוא מתרכז באופיו של רבין באילו הססנותו היא שהביאה לדרכו ההפכפכה.
    אחרי שנבחר אובמה אבנרי היה באופוריה. הנה הופיע מנהיג של המעצמה הגדולה ביותר הכל יכול שעל פי השקפת עולמו יעמיד את ישראל במקומה ויסיים את הסכסוך עם הפלסטינים.
    גם כאן הוא מתחיל וימשיך כנראה לבלוע כובע גדול.

  7. bard הגיב:

    אבנרי מוליך שולל.הוא גם מכשול להתגיסות אמיתית נגד הכיבושץ

  8. קורא אנגלי הגיב:

    היום זה כבר ידוע לכל שלישראל לא היתה בעבר, ואין בהווה שום כוונה לחלק את האדמה ל 2 מדינות. ותעיד על כך מציאות ההתנחלויות הקרימינליות אשר אינן פוסקות לרגע.

    כלומר אוסלו היה הצגה!

    ראשי הממשלה בארץ פוחדים.
    הם פוחדים לפרק את ההתנחלויות ולבקש סליחה מהפלסטינים. לכן כל ראש ממשלה מעביר את הירושה לחברו המושחת הבא בתור. זה יגמר רע.

  9. המגיב הגיב:

    בדרכו הבהירה, כתמיד, מנתח אורי אבנרי נכונה את ה"מהפך" שעבר על רבין, מהפך רציונלי ולא אמוציונלי.
    כדאי להוסיף עוד שני דברים:

    1. רבין זיהה נכונה והשתלב במציאות של תחילת שנות התשעים: התפוררות הגוש הסובייטי, אווירת שלום בעולם, קץ האפרטהייד – וגם בידודו של יאסר ערפאת שהיה בשפל המדרגה. ייתכן שחשבו שאפשר "להוציא ממנו מחיר זול" במצבו באותם ימים
    2. אי אפשר לתלות את האשמה על גרירת הרגליים של התהליך רק על הצד הישראלי. הצד הפלסטיני, במרמה, בטרור ובחוסר רצון להכיר בישראל באמת, לצערי, אחראי לא פחות
    מה שאבנרי הציג, אולי, כמה שערפאת היה מוכן "להתפשר" עליו – גבולות 48, תיקוני גבול, מז’ ירושלים פלסטינית, ושיבה "סמלית" של הפליטים – קביל היום על אחוז נכבד מתושבי ישראל – ובכל זאת, זה נדחה על ידי הפלסטינים

  10. אור הגיב:

    (נא לא לצנזר!!!)
    זה לא מאמר, זה לוקש ! לוקש מארץ הלוקשים.
    וחבל שנכתב בשפת המקומיים, כי דווקא הם היו שם ויודעים מה באמת קרה.

    לוקש מספר 1: לא רק המשך הבנייה בהתנחלויות הוביל לכשלון אוסלו. ישנה עוד סיבה, שאותה, אולי בפיזור הדעת, נמנע אבנרי מלציין: התהליך לווה בגל של פיגועי טרור מחרידים אשר ערערו לחלוטין את אמונו של הציבור בהסכם.
    ומה עשה מר אבו-עמאר בתגובה? לרב לא נקף אצבע
    (והמחמירים יאמרו שנקף גם נקף…אצבע משולשת).

    לוקש מספר 2: עפ"י אבנרי, הגנום הציוני לא מכיר בעם הפלסטיני ובזכותו למדינה משלו.
    אז ככה: כ-99% מהציבור היהודי בישראל הם ציוניים. הסקרים האחרונים מראים שרובם תומכים בהקמת מדינה פלסטינית בתמורה לחיים שקטים ובטוחים. אלא מה? הציוני הממוצע חושש שדין תל אביב יהיה כדין שדרות. ובינינו- יש לו סיבות מצוינות לכך.
    אה… כמעט שכחתי-איזה צד תמך בתכנית החלוקה, ואיזה צד פינה את הבמה לטובת הטבח המפואר שאמור היה להתרחש?

    לוקש מספר 3: עפ"י אבנרי, ערפאת היה נכון לקבל עליו את הוויתורים הפלסטיניים שנדרשו מההסכם.
    אלא שלא חלף אפילו עשור, ובא קלינטון והציע לפלסטינים יותר משהוצע באוסלו. ברק אמר כן, ואילו ערפאת, למרבה הפליאה לנוכח קביעתו של אבנרי, אמר ******לא*******.

    וזה רק המעט שדליתי מקריאה מהירה ושטחית של המאמר. סליחה- של הלוקש.

  11. רמי הגיב:

    שערפאת היה משת"ף, את זאת ניתן להסיק גם מהתנהגות אבו מאזן וחבורת האח"מים שירשו אותו. ערפאת ויתר על הטענה הפלסטינית המקורית לבעלות מלאה על הארץ (אקרא לה ארץ כנען כי שם עתיק זה קדם גם לישראל וגם לגויי הים), ויש בשורה של שלום ופיוס בצעד אמיץ זה. אבל ויתורו הנוסף, הויתור על עקרון שוויון הבעלות בכנען והסתפקות בפחות מרבעה – זה כבר היה צעד משת"פי מובהק. איני שופט אותו, כי במקומו לא עמדתי, אבל בדיעבד הויתור, כבר בטוניס ב- 1988 ואולי קודם, גירה את תאבונם של מנהיגי ישראל לתבוע עוד ולא לספק את הסחורה והרי כולנו מכירים את החיה שרוצה את כל היד.
    דומה שעלינו לותר על ה"ויתור" שקבלנו מערפאת וחבורת המרצדסאים, כי לא קיבלנו אותו מהעם ולעולם לא נקבלו. הארץ הזו שייכת לשני העמים וכבר בבבא מציעא נקבע שבמקרים של תביעה נגדית החלוקה היא שוויונית ("יחלוקו"). אין זה אומר שיש לחלק בעין, אלא יש לספח ולהכיר בזכויות האזרחיות והפוליטיות של מי שעד כה הוכרה רק זכותם לעבדות. מדינה אחת לשני העמים, מהים עד הירדן, ממטולה עד עקבא וכשירו של ז’ ז’בוטינסקי "שם ינוה לו וגו’ בן ערב בן נצרת ובני" (צריך להוסיף גם את הזרים שהשתקעו כאן ברבות השנים).

  12. אבנרי משכתב וחי בבועה הגיב:

    אבנרי אומר דברים יפים לזכר רבין אבל
    הדברים שנאמרים חסרי אומץ וחסרי דמיון
    רבין של הזמן הנוכחי היה הרבה יותר נץ
    מאשר אהוד ברק
    לגבי החלק השני של המאמר שמתחיל במשפט
    "למה נכשל הסכם אוסלו ?"
    אבנרי משכתב את ההיסטוריה
    הבנות אבו מאזן ביילין שעל פיהם פעל רבין
    ואשר אבו מאזן הסגן של ערפאת סמך ידו עליהם
    אמרו 3 דברים
    1 גושי ההתנחלות ישארו בידי ישראל תמורת
    חילופי שטחים
    2 יהיה פתרון לבעית הפליטים בלי שישראל
    תכיר בזכות השיבה
    3 ירושליים לא תחולק תנתן לפלסטינים ריבונות על הר הבית ותהיה עיריה פלסטינית
    למזרח ירושליים והבירה הפלסטינית הזמנית
    תהיה באבו דיס כל זה עד שיהיה הסכם קבע
    רק על סמך הסכם ביילין אבו מאזן הסכים
    רבין למו"מ באוסלו
    כל ההבנות האלו הופרו על ידי ערפאת
    גם ההבטחה החגיגית של ערפאת שלא יהיה
    יותר שימוש בכוח הופרה לא רק שהופרה
    אלא שערפאת לא קיים הבטחות ולא יצא בקריאה
    נגד האלימות בתקופת האינתפדה
    בנוסף לזאת יש סילוף גמור של אבנרי
    לגבי העמדה הקשורה לזכות השיבה
    אבנרי עצמו התבטא בצורה ברורה ונחרצת על
    הצורך לקלוט בישראל את מאות אלפי הפליטים
    הפלסטיניים שחיים במחנות פליטים בלבנון
    "ללא קליטת הפליטים בתוך ישראל לא יהיה שלום" כך טען אבנרי כעת בא אבנרי ומספר ציזבאטים במיטב המסורת של הפלמ"ח
    והעקר אינו מוזכר הרי אבו מאזן ואש"ף הם
    משענת קנה רצוץ לנוכח הרוב שזכה לו החמס
    ואלמלא סכומי הכסף האדירים שמחזיקים את
    הרשות כבר מזמן החמס היה שולט גם בגדה
    אבנרי גם משכתב וגם חי בבועה

  13. תרזה הגיב:

    מדוע 2 מדינות ולא 3? שכן החמאס והפתח בינתיים לא מסכימים למדינה משותפת ביניהם?

    או אולי לשפץ כך שתהיה מדינה וחצי עם חמס, ומדינה וחצי עם פתח. שתי המדינות כמובן דמוקרטיות וחילוניות לתפארת. שזה יוצא גם 3 בעצם, אז בשביל מה לעשות את השינוי?

    וגם שכחנו את הדוסים (ר’ קאופמן?), שאולי בעצם גם צריכים חצי מדינה נפרדת.

    ומה לגבי מזרחים-אשכנזים?

    בקיצור 3.5 עד 4 מדינות, והכל בא על מקומו בשלום.

  14. יוליוס הגיב:

    לרמי ודניאל/ה קלטי

    באמת הגיע הזמן לעבור לשלב הבריא של מדינה אחת לכל. מדינה דמוקרטית ופלורליסטית, עפ"י עקרונות הדמוקרטיה והפלורליזם המפורטים באמנת החמאס, כפי שנאמר בה: "עד שיובסו האויבים ויתממש נצחונו של אללה".

    מדינה לא קסנופובית, לא גזענית ולא אתנוקראטית, כפי שמצוטט באמנה הנ"ל מן הקוראן הקדוש: "לא יגיע יום הדין עד אשר יילחמו המוסלמים ביהודים ויהרגו אותם המוסלמים, ועד אשר יסתתר היהודי מאחורי האבנים והעצים, ואז יאמרו האבנים והעצים: "הו מוסלמי, הו עבד אללה, יש יהודי מתחבא מאחורי, בוא והרגהו".

    מדינה חילונית דמוקרטית, כפי שדורשת אמנת החמאס בצורה בלתי מתפשרת ("יוחזרו ארצות המולדת לבעליהן ותישמע מעל מסגדיהן קריאת המואזין המכריזה על כינונה של מדינת האסלאם").

    ולסיכום – מדינה שתהיה חלומו של כל שוחר סוציאליזם, כפי שנאמר בסעיף 31 לאמנה: "מאמיני שלוש הדתות: האסלאם, הנצרות והיהדות, יכולים לחיות זה במחיצת זה בחסות האסלאם בביטחון מלא, שכן רק בחסות האסלאם יתקיים הביטחון המלא."

    אנחנו ממש מתים כבר מהשתוקקות למדינה המיוחלת, שתחליף סוף סוף את המשטר הציוני החשוך, תוצר המשיחיות הנבערת של הדת היהודית הרקובה.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים