הבטחתי לעצמי להימנע מעיסוק דקדקני בראיון במוסף "הארץ" מיום שישי שעבר, ומהדיאלוג כבד הראש, המשעמם והיומרני שנמרח עד לזרא על דפי המוסף. ידעתי בתוככי לבי שלא אוכל לקיים את ההבטחה הזו, חרף העובדה שמכרתי לעצמי נימוקים טובים, ושיננתי את הצורך לכתוב על נושאים יותר חשובים. כל כלי התקשורת ניסו לנתח את שערוריית המין במשטרה, ולמדנו מהמאמרים יותר על הכותבים מאשר על הנושא עצמו. נושא ההדלפות יידון כאן רק אחרי שמסמכים רבים יותר יפורסמו. לכן תוּעלתי כמעט בעל כורחי לסיפור של אילנה דיין ושל המראיין ארי שביט, ששוחחו ברצינות תהומית על הפערים כביכול הקיימים ביניהם, ודיין הרחיבה מאוד את הדיבור על רגישותה לביקורת ועל נטייתה להזיל דמעות נוכח אכזריותם של המבקרים ושל הטוקבקיסטים.
אני מבין את דבקותה של דיין במעמדה כרפורטרית, להבדיל מנקודת ראותו של המראיין, שהוא פובליציסט. עם זאת, אחרי כל כך הרבה שנים במערכת, קשה מאוד להשלים עם הקונפורמיזם שלה. כמו דן מרגלית לפניה, דיין שוקדת על מקום טוב באמצע ומנפקת כדורי הרגעה, שמוסווים כביקורת נוקבת על ההתנהלות הממסדית. כמו רוב העיתונאים מהמרכז הלאומני, דיין שנואה בחוגי הימין הקיצוני, וזה מקנה לה אהדה רבה בקרב בעלי התדמית העצמית הליברלית.
כעיתונאית מקצועית טובה דיין נלחמת על האמת שלה, עושה הכל כדי למסמך ולבסס את תוכניתה בטלוויזיה ("עוּבדה") שחשפה את פרשת סרן ר'. אבל היא נזהרת מאוד בכבודו של צה"ל, ומכאן נובעת הקלקלה הגדולה שעיתונאים כמו דיין יוצרים בתקשורת. ההתקפה הנקודתית על אדם אחד, או על קבוצה קטנה של אנשים, מוצגת תמיד כיוצא מן הכלל שבא להגן על הכלל. דיין "אוהבת" את הצבא, ומוכנה לעבור לסדר היום על הפשעים שבוצעו בשנים האחרונות בעזה ובלבנון. הוקעתו של קצין אחד, שכמדווח קיפד את חייו של ילד, לא באה להדגים את מעשי צה"ל בכלל, אלא להסתיר את הקונפורמיזם של דיין עצמה, שמעלה את הקצין על המוקד כדי לפטור את כולנו מחשבון נפש כוללני, המצוי לפי השקפתה בתחום הפובליציסטי ואינו שייך להגדרת המטלות שלה כעורכת "עוּבדה".
לראיון דחסו השניים כמויות אדירות של פירגון דביק, שממש קשה לעיכול. האנגלים קוראים לזה Mutual Admiration Syndrome או בשפתנו, תסמונת ההערצה ההדדית. הוויכוח הרציני היחיד בין המראיין לבין המרואיינת הוא בנושא האתרוגים. דיין מגלה הבנה לנטייתם של רוב עמיתיה לרכך את הביקורת על שחיתותם האישית של אריאל שרון ושל אהוד אולמרט, ואילו שביט, שהקדיש את השנים האחרונות לטיפוח ההערצה לבנימין נתניהו, מסתייג. ממילא הוא לא התלהב ממדיניותם של השניים ולכן קל לו להיחשב ללוחם בשחיתות ובעת ובעונה אחת גם לתמוך באיש כמו נתניהו, שניצל מהעמדה לדין ממש בעור שיניו פעמים לא מעטות. נושא האִתרוג הוא חשוב, ותמיד התנגדתי לתת חסינות למושחתים בתירוץ שהם "מתונים" או הפכו לכאלה כדי לרצות את הרשות השופטת (צחי הנגבי, למשל). אבל קשה לומר שהמחלוקת יוצרת חיִץ רעיוני אמיתי בין השניים.
נושא המתנחלים הוא חמוּר יותר. לאורך הראיון דיין מביעה את אהבתה ואת זיקתה להתנחלויות. אז מדוע אנחנו חייבים לעלות למענה על בריקדות? הרי היא ושביט הם שותפים ללגיטימציה הממאירה להתנחלויות, שבלטה כל כך בפרשת חרם האמנים על אריאל. אם המחלוקת האמיתית בזירה הפוליטית הישראלית היא בין הפרגמטיסטים, שמבינים שיש לוותר על השטחים כדי למנוע חרם בינלאומי על ישראל וקרע גם עם ושינגטון, לבין יוצרי "העובדות בשטח", אין להימנע מהמסקנה שהפגנת אהדה למתנחלים פוגעת אפילו בהסדר, שבו מוכן לתמוך החלק המתון כביכול במרכז הלאומני. שביט מתמרן כבר שנים כמו לוליין בין זיקתו לנִציות המעשית מבית מדרשה של אחדות העבודה (יצחק טבנקין, ישראל גלילי ויגאל אלון) לבין ביקורת על ההתנחלויות, המלווה תמיד בהבעת אמפתיה עם המתנחלים עצמם. דיין הצנועה נמנעת מניסוח עמדה רעיונית, אבל כדאי לה להפנים את האמת הבלתי משתמעת לשתי פנים: אהדה למתנחלים כמוה כהבעת עמדה בזכות הסטטוס קוו. לכן, מנקודת ראות אובייקטיבית, שאיננה נתונה בסד התדמית העצמית שלה, דיין בעצם אחד מעמודי התווך של התמיכה בהמשך הכיבוש.
לכן דיין משתתפת בשמחה בהוקעת אוסלו מימין. לדעתה לא וויתרנו מעט מדי באוסלו, אלא עצמנו עין נוכח המציאות. "אני מסכימה איתך (עם שביט, ח.ב.) שבשנות אוסלו ישראלים רבים פיתחו את תרבות הסושי והנאסד"ק ולא רצו שיפריעו להם עם רעשי המציאות. הם רצו שלום עכשיו, לא רצו לדעת שזה בעצם לא הולך לשם ושעם עראפת אי אפשר לעשות שום דבר", טוענת דיין. לעומת זאת היא מסכימה עם שביט ש"קרה דבר לא טוב בהתנתקות (מחבל עזה)".
בצד המחלוקת הרעיונית עם דיין, די נדהמתי מההתנסחות שמתאימה יותר לגאולה כהן. ממתי התמיכה בשלום היא רק חלק מפולחן של נהנתנות ועשיית ממון? ואיך דיין מרהיבה עוז להאשים את הקורבן בכישלון של אוסלו? הרי אהוד ברק נבחר לראש ממשלה בשנת 1999 כאשר אנשים כמוה גיבו אותו, בעיניים בורקות, בכל מעשיו. הוא רימה את הפלסטינים ובנה בהתנחלויות יותר מכל ראש ממשלה אחר לפניו או אחריו, ויצר אווירה עוינת לשלום, שבה מתבשמת דיין עד עצם היום הזה. אבל לדידה רק עראפת אשם, וההתנתקות הייתה אסון. דיין נחשבת לאחת מאושיות הציבור הנאור בארץ. לא איתרנו בראיון איתה אפילו צל של מחשבה מקורית, שלא לדבר על ערעור כלשהו על שני הבסיסים המוצקים שחולשים על התרבות הפוליטית בארץ: ההתפשטות הטריטוריאלית והניאו-ליברליזם הקניבלי.
גם בנושא יחסי הון-שלטון דיין מסתפקת בהיבט האישי ולא מנסה לעצב גישה חלופית, שיהיה בה יסוד כלשהו של חשיבה חברתית או סולידריות עם החלשים. היא עובדת בגוף מסחרי, שבשנים האחרונות השחית את הציבור הישראלי בשפע של בידור קלוקל מאין כמוהו. היא מודעת לאינטרסים המסחריים בערוץ 2, אבל פוטרת את הנושא בהתייחסות לבוס שלה, אבי ניר. הבוס טוען, לדברי דיין, ש"החוכמה היא להביא את האמירה שלי באופן שמאפשר התמודדות בזירה הכלכלית". כל אדם סביר מבין מדבריו, שאסור להרגיז יותר מדי את בעלי ההון הגדולים ואת המפרסמים. אבל דיין, שאומרת לניר שיש לו "אחריות חברתית" מספרת על "משהו הדדי, יפה מאוד" ועל ההבנה הגדולה ששוררת בינה לבין הבוס. זה נחמד, אבל מגדיר את גבולות הז'אנר שלה: קונפורמיזם טוטאלי במסווה של עיתונאות לוחמת.
* התפרסם ב"כל העיר".

היא מזכירה לי את הגרמנים הטובים ההם שהתייחסו בסלחנות וגם באהדה מסויימת להיטלר ולנאצים,דיברו בכעס ובבוז על הסכמי ורסאי.,ולא מתו על היהודים,הצוענים והזרים.
בבוא היום לרבים מהם זה לא עזר והם מצאו את עצמם במחנה ריכוז ,רק שזה היה מאוחר מדי עבורם.
לא ברור לי: אם "הם" הסכימו עם הנאצים למה "הם" מצאו את עצמם במחנה ריכוז?
לחיים ברעם שלום
גמרתי אתמול לקרוא את ספרך "אדום, צהוב, שחור".
ספר נפלא שהעיר את עיני בהבדל שלא בדיוק קיים בין מפא"י לבין תנועת חרות.
תודה לך.
וסליחה שאינני מגיבה לעניין (המאמר שלעיל).
האם זאת ה"עליזה שילף" שגם כותבת מכתבים ל"הארץ", מלאי טעויות היסטוריות ללא ביסוס עבודתי ואפילו תוך סילוף?
לגבי אילנה דיין קיים קונסנסוס שהיא חכמה, מבריקה, מצטיינת ומה-לא. מישהו עצר לבדוק אם היא באמת כזאת? כי האמת היא שהיא איננה כזאת. נכון, בהשווה לרמת הנמוכה של העתונאים בכלל ובתקשורת האלקטרונית בפרט, אילנה דיין אכן בולטת לטובה. אך בארץ של עיוורים, שתום עין למלך ייחשב. הכישלון הגדול ביותר שלה, הכתבה על הסרן שהורה להרוג ילדה קטנה – חשף אותה במערומיה. לא בגלל הכתבה אלא בגלל האופן שבו הגיבה פומבית – מעל כל במה אפשרית – על פסיקת ביהמ"ש. היא, הממוקמת בלב המימסד ודוקטור למשפטים – מסרבת לקבל את מרות מערכת המשפט כאשר זה נוגע בה אישית. על "אהבתה" למתנחלים (וגרוע מזה, "אהבתה" לטרחן הבלתי-נלאה דן מרגלית) אין צורך להרחיב את הדיבור. בקיצור, מי שהולכת לישון עם קרציות, אל תתפלא למצוא לצידה בבוקר את אריה שביט.
רוב העיתונות המימסדית ה"לוחמת",כדוגמאת אילנה דיין,ארי שביט,אלוף בן כספית,גדי טאוב ואחרים,עוטפת עצמה זה מזמן,בגלימת ה"שמאל הלוחמני",זה שמתיצב "בגלוי ובעוז" כנגד הימין "השובב-ציוניסטי".שמאל שכזה,היודע גם ובנוסף לכהות במתנחבלי הגבעות ותומכיהם עם אצבע צרדה,נוסח נו נו נו תקיף וזעפני משהו.
היום אנשים מסוגינו נחשבים כבר לשמאל קיצוני פושע.
שמאל עיקבי עאלק? מה זה? זה רק ביננו,מעין כינוי מכובס ומחמיא,שאנו מעניקים לעצמינו ובתוכינו. בציבור,אנשים דוגמאת חיים,גדעון,אורי,דב ואחרים נתפסים כקרימינלים לכל דבר: קיצונים שבקיצונים,בוגדים עוכרי עמם וזיבורית הראויה לשילוח מידי לעזה.
השמאל הפך לנחלתה של ציפי ליבני וכל מה שאננו לימינה,בואכה מרכז מפלגת העבודה וזהו זה.אפילו מר"ץ כבר בחוץ (שמאל קיצוני תקראו לה).זו גם הסיבה מדוע שלי יחימוביץ למשל,תלחם בתשובה הטייקון בחרוק שיניים,תתבצר בעמדתה ולא תזוז משם תרתי משמע…היא חיבת להיות בתוך הקונצנזוס,אחרת פשוט לא תשמע.
כמו בכל מקום בתוך שדירת המדיה הישראלית,רק עם פרוטקציה,נפוטיזם וקשרי הון-שלטון אפשר לתפוס פוזה ומישרה,שלא לדבר על קריירה של ממש.כלומר,מדובר בערימה של אנשים קטנים,דחוקים,מיוזעים,שנאבקים בזירתם על המקרופון הבודד והטור המצומק.
קבוצת אבודים בין מפלצות הפרסומת המסחרית והרייטינג,אל מול קהל מתבהם, אבוס בג'אנק,פרימיטיבי,רדוד,גזעני,שטוף זימה ורודף ממון,השקוע רובו ככולו בעבודת אלילים וסלבריטאות.אז מה רציתם?
השאלה היא כמובן האם אילנה דיין את קומפני,עושים זאת מאהבת מרדכי או משנאת המן? האם הם באמת ריאליים? כלומר,שזו טקטיקה בידיהם להעביר מסר שמאלני בצורה מוסוית משום שאין דרך אחרת (כדוגמאת תרופה מרה הממוסמסת בדבש ללועו של תינוק סרבן),או שהם מרפקנים בלתי נלאים שמזמן ירו את החץ ורק עתה,מסמנים סביבו את העגולים,ע"מ לזכות במקום טוב באמצע,עם איזה נתח קטן של תשומת לב ציבורית.
כלומר להצדיק משכורתם ותקציב משדרם.
לדעתי התשובה נמצאת באמצע,בכל מקרה על סמך הפירות שאילנה דיין וחבורת הקולגות שלה "מניבים",מדובר בערמת עצי סרק של ממש.את עצי הזיתים כבר עקרו מזמן והם זרוקים אין חפץ,במגרש הגרוטאות של ה"שמאל העיקבי".
מסכימה לחלוטין, מה יש לדבר.