הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-27 במרץ, 2011 4 תגובות

בעוד מספר חודשים נוכל לדעת, על אמת, מהו עתידה הכלכלי והחברתי של מדינת ישראל. מפתיע? לא במדינת ההון בשלטון. מגידי העתידות, הקוראים בקפה ואף הקוראים בקלפים מתבקשים להתאזר בסבלנות. ב-28 באפריל יגישו כמה חברות עסקיות בינלאומיות (אמריקאיות לרוב) את הצעותיהן לאסטרטגיה הכלכלית והחברתית של מדינת ישראל ב-15 השנים הקרובות.

מפתיע? ממש לא. לפני שבועיים פורסם מכרז ממשלתי המזמין "חברות יעוץ אסטרטגי בעלות ניסיון בינלאומי ייחודי להציע את שירותיהן לסייע לתהליך גיבוש של אסטרטגיה חברתית-כלכלית כוללת למשק הישראלי ל-15 השנים הקרובות", כפי שנמסר על ידי דובר משרד ראש הממשלה. המכרז (43/10) מיועד לחברות בינלאומיות וישראליות גדולות ובעלות מוניטין, ומזמין אותן לתת שירותי יעוץ אסטרטגי לצוות מוביל של הממשלה לגיבוש מדיניות כלכלית וחברתית ל-15 שנים. על פי ה"דה מרקר"  נראה כי עורכי המכרז, משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר, מעדיפים כי יזכה בו גוף בינלאומי מוכר. הזוכה יקבל מהמדינה סכום של עד 3.5 מיליון שקל.

לפי תנאי הסף, "המציע חייב להיות בעל ניסיון באספקת שירותי ייעוץ לממשלה זרה ו/או מוסד בינלאומי מדינתי, בתהליך גיבוש אסטרטגיה כלכלית כוללת לאומית ו/או אזורית. המציע צריך להיות תאגיד שהתאגד בישראל או בחו"ל ורשום כדין במשרד הרלוונטי בישראל". בנוסף, המציע צריך להעסיק לפחות 30 עובדים. על פי "דה מרקר" הכוונה היא לחברה בסדר גודל של מקנזי האמריקאית, שצוות שלה עובד בשנים האחרונות עם מערכת הביטחון ועוד גופים ממשלתיים.

פרסום המכרז מעלה כמה שאלות:

  1. מדוע הממשלה "שאין לה מקורות" כדי לשפר את שכרם של העובדים הסוציאליים השובתים מזה יותר משבועיים מוכנה לזרוק מיליוני שקלים לפח?
  2. מדוע משרד האוצר, המעסיק מאות כלכלנים, אינו מסוגל לתכנן לטווח ארוך? בעבר הרחוק המשרד, יחד עם משרדים נוספים כגון התמ"ת ומשרד העבודה והרווחה (זצ"ל), תכנן לטווחים ארוכים, עד עשור, ללא צורך בגיבוי בינלאומי.
  3. מדוע גוף פרטי אמור לתת "יעוץ אסטרטגי" אבל אין מוכנים לשתף בדיון על האסטרטגיה הכלכלית והחברתית של ישראל את ארגוני העובדים, הנשים, הסביבה, הסטודנטים? מדוע חברה אמריקאית אמורה לדעת טוב יותר מאזרחי המדינה את צרכיהם העתידיים בשטחי הכלכלה והחברה?
  4. מדוע פונים לחברת יעוץ אמריקאית, במקום להסתמך על הידע הרב בנושאי כלכלה וחברה שבאקדמיה הישראלית?
  5. מדוע הליכוד השולט בממשלה אינו מסוגל להציע חלופות בשטחי הכלכלה והחברה ומפריטה את עמדותיה לטובת חברת יועצים אמריקאית?

governmentCrime

במילים אחרות: הפרטת החשיבה והעשייה בשטחי הכלכלה והחברה היא כה עמוקה עד  שהממשלה איננה סבורה שהאזרחים מסוגלים להתוות אסטרטגיה שטובה להם. אבל אל חשש, למקנזי ולדומיה יש משנה סדורה. היא יודעת טוב יותר מאזרחי ישראל מה טוב להם. כפי שהיא וחברות אחרות יודעות טוב יותר מה טוב לאזרחי יוון, איסלנד או אירלנד. לדידן, מה שטוב להון הבינלאומי טוב גם לליכוד ולממשלות ישראל.

הנה כמה מן ההצעות שחברת היועצים (ולא חשוב מי תזכה במכרז) תגיש. אני מסוגל לנחש, חינם-אין-כסף, שהצעותיה של חברת היועצים כוללות את השתלבותה של ישראל בגלובליזציה הקפיטליסטית, הגמשת שוק העבודה, ריסון תקציבי, קיצוצים ברווחה כדי שכספים אלה ישמשו לתמרוץ המגזר העסקי ובעלי השכר הגבוה והפרטת חברות ממשלתיות וציבוריות. האם כל חבילת העצות טובה לישראל? כמובן שלא. אך זו, בדיוק,  המדיניות הממשלתית זה כמעט שלושה עשורים. וזה, בדיוק, מה שהממשלה מחפשת: גורם חיצוני שתמורת כמה מיליוני שקלים ינפיק לה אישור כשרות (על פי בית הדין של הכלכלנים האמריקאיים) למדיניותה. לא יותר.

למכרז שפורסם מטעם משרד ראש הממשלה.

תגובות
נושאים: מאמרים

4 תגובות

  1. ג.ש ירושלים הגיב:

    כתבה מעולה מהסיבה שכול מה שנכתב ריאלי ביותר.
    הממשלה הנוכחית דואגת אך ורק לעשירון העליון ובעלי הון.
    מטרתה היחדה של הממשלה היא אך ורק: הפרטה הפרטה בכול התחומים.
    תענוג לקרוא כתבות של אפרים דוידי.
    אדם שטורח לחשוב בכיוון החיובי ביותר עבור האזרחים- מהמעמד הבינוני ומטה.
    כן ירבו כמוהו.

  2. האם ביבי גוזר גם עלינו לאמץ את המודל של ג'נרל אלקטריק ? Must we Adopt the General Electric Model הגיב:

    שלשום, הניו יורק טיימס דיווח שלחברה General Electric יש אסטרטגיה מצוינת. כך נכתב שם, בלי להזכיר שהקונצרן הזה מכר ל TEPCO ביפן את הידע שהקים לפני כ-40 שנה את 6 הכורים בפוקישימה, שהיו מדגם Mark I. כידוע, אחר הפצצת הירושימה ונגאסאקי שלטו האמריקאים ביפן. וצבא אמריקאי עוד מוצב שם, ולכן גם כורים אמריקאים הוקמו שם. אבל המאמר בניו יורק טיימס עסק בדבר אחר – הכותרת היתה G.E.’s Strategies Let It Avoid Taxes Altogether. האסטרטגיה של חברת ג'נרל אלקטריק הביאה לכך שהחברה לא שילמה כלל מס (!) במאמר נכתב שלחברה (הרב לאומית) היה בשנה האחרונה רווח של 14,2 מיליארד דולר, וש"רק" 5,1 מיליארד באו מפעילותה בארה"ב. לא רק שהחברה לא שילמה בארה"ב – כלל מס [!] אלא שג'נרל אלקטריק לא הסתפקה בכך. החברה דרשה "החזר מס" של 3,2 מיליארד… לצד המאמר מופיע צילום של אובמה כשלצידו עומד לא אחר מאשר נשיא ג'נרל אלקטריק, ג'פרי ר. אימלט, שאותו מינה הנשיא בינואר השנה לנהל את "המועצה לעבודה ותחרותיות" של ארה"ב. ברק חוסיין הסביר את בחירתו בכך ש"אימלט מבין מה עושה את אמריקה תחרותית בכלכלה העולמית". ולי נותרה השאלה: האם תישא ג'נרל אלקטריק בחלק מהנזק הכלכלי העצום שגרמו הכורים ליפן? – על כך אין המאמר בטיימס משיב. וגם אני מסופק. שהרי ההבדל בין קפיטליזם לסוציאליזם ידוע ומוכר: בסוציאליזם מתחלק הציבור ברווחים — בקפיטליזם הוא נושא רק בהפסדים.

    http://www.nytimes.com/2011/03/25/business/economy/25tax.html?_r=1&scp=2&sq=General%20Electric&st=cse

  3. איציק הגיב:

    לא יאמן.

  4. שירה הגיב:

    טוב, גם לאמריקאים זה משתלם לא רק בגלל המיליונים (הרי כסף בין ישראל לארה"ב זה כמו בין בעל ואשתו). אחרי שהם רוששו והתישו את אזרחיהם הם, זוהי מתנה נפלאה להתחיל ניסויים קפיטליסטיים חדשים באוכלוסיית מחקר חדשה ותמימה (ועסוקה מידי בלגמור את החודש ולהרגיש בסכנת הכחדה ולכן לא תתמרד כ"כ מהר).

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים