לפני שלושה ימים צוין יום האדמה. נכדתי, בכתה ה', לא שמעה על כך. אני סבורה שגם הורי התלמידות והתלמידים בכתתה לא ממש ידעו על כך ומדובר בבית הספר הדמוקרטי ביפו. לא באריאל. ואצלנו, בעמותת רופאים לזכויות אדם? מה היא המודעות העמוקה שלנו בהקשר זה?
יום האדמה הפלסטיני-ישראלי מסמל לא רק את האבל על ששת הפלסטינים שנהרגו ביום זה בשנת 1976. ממש לא רק. הוא מסמל את הגזל, האפליה ואת הכוחנות המופנית נגדם מטעם השלטון הציוני. או במלים אחרות את הגזענות היהודית ישראלית שלבשה פנים מוחשיות ומציאותיות החל משנת 1948. הוא מסמל את שלילת הזכות להיות בעלי זכויות כפי שאמרה חנה ארדנט.
לפני די הרבה שנים, במושגים של העמותה, התנהל ויכוח קשה באחת מישיבות ההנהלה על המילה/מושג גזענות ישראלית. אני, אז היו"ר של העמותה, אמרתי שהחברה הישראלית נגועה בגזענות. חברי ההנהלה האחרים, בעיקר אחד מהם, טענו בזעם לא מוסתר שאין להשתמש במילה/מושג זה כאן, במדינת ישראל. אין כאן גזענות, לכל היותר יש כאן אפליה לרעה של הפלסטינים אזרחי מדינת ישראל – אז עוד היה נהוג לכנותם ערביי ישראל.
כלי מוזיקלי זה, תוף הפח, הינו נחות, מקומו לא יכירנו בתזמורת סימפונית המכבדת את עצמה. הוא פשוט, הוא צורם, הוא מעצבן, הוא לא הרמוני. הוא ממש לא נעים. מגוון הצלילים שלו דל. אבל הוא ברור מאד דווקא בשל תכונותיו הנחותות. דווקא משום שאין לו מקום בתזמורת הסימפונית.
אני רוצה להכות היום שוב בתוף הפח: לומר (שוב) שיש במדינת ישראל גזענות בכלל ונגד הפלסטינים אזרחי ישראל בפרט. אזרחים אלה הינם חלק בלתי נפרד מהאזרחות הישראלית. מאזרחותנו הישראלית. ישראל חתומה על האמנה הבינלאומית מ-1965 הדורשת לבטל את כל הצורות של אפליה גזעית. כלומר "למנוע אפליה גזעית שהיא הגבלה או העדפה המיוסדים על מוצא לאומי או אתני והמונעים…. את הבסיס השווה של זכויות האדם וחירויות היסוד. המדינה התחייבה לערוב לזכותו של כל אדם בלא אבחנה של גזע, צבע או מוצא לאומי או אתני לשוויון בפני החוק, זכויות מדיניות, הזכות לחופש תנועה ומגורים בתוך המדינה, הזכות לעזוב ולחזור לארצו והזכות לאזרחות".
המאבק שאנו מנהלים נגד הכיבוש בעזה, בגדה המערבית ובירושלים המזרחית וגם ברמת הגולן, אינו אמור להסתיר מעינינו את הבסיס הגזעני המופעל מאז 1948 על גילויו השונים שהווה בפנים, בתוך המדינה של הקו הירוק. את האפליה, את הגזל, את הכוחנות וכן, את הגזענות. אני פונה אליכם, חברי ההנהלה, הצוות, המתנדבות והמתנדבים וכל חברות וחברי העמותה – להפנות את מבטכם אל הקורה בתוך המדינה שנים כה רבות ולחשוב באופן ביקורתי המוביל לעשייה פוליטית ראויה. אני מבקשת שהצליל הצורם של הגזענות יישמע אצלנו בכל יום מימות השנה, שנפעל כנגד הגזענות בכל יום מימות השנה ולא באופן הגרוע של יום בשנה כמו יום האדמה או בדומה לו יום האישה. לפני חודש מלאו 26 שנים להיווסדות העמותה. תודה מכל הלב לסלח, הוותיק שבצוות, שזכר יום זה וכתב לי ברכה.
רוצה לאחל לנו להמשיך בפעילות רבת הממדים שלנו, להמשיך ולהתפתח בחשיבה ובמעשה.
- דבריה של ד"ר רוחמה מרטון באסיפה הכללית של רופאים לזכויות אדם שנערכה בשבוע שעבר. ד"ר מרטון היא מייסדת ונשיאת "רופאים לזכויות אדם".

איזה כיבוש יש בעזה ?
כל עמדה שמגדילה את האיבה ומצדיקה טרור ושפיכת דם היא עמדה גזענית ופאשיסטית
יום האדמה אינו נגד גזענות אלא מטרתו לפגוע באפשרות להסדר כל שהוא
כבר מזמן הערבים קיבלו את כל מה שנלחמו עליו ביום האדמה והניסיון להגדיר את יום האדמה
כיום זכרון הוא ניסיון עלוב להסתיר מגמות של פאשיזים וגזענות
נאלץ בצער רב, להסכים עם כל מילה. הפלסטינים בעזה היו מזמן יכולים להפוך עזה לגן פורח. פחות פנטיות דתית ולאומנות חשוכה ואכזרית ויותר חילוניות, מודרניזם וסוציאליזם דמוקרטי, היו מחוללים נפלאות…יש משהו רקוב (מאד מאד) בממלכת דנמרק. אשמח ללמוד שאני טועה.
בעזה אין כיבוש!!!
עזה היא בית כלא גדול – האסירים בכלא עזה מונים כ 1.5 מיליון עצורים ( איש, אישה ילדים , קשישים, תינוקות )
על חומות הכלא יושבת מדינת ישראל ואת העצירים מנהל ועד העצירים הקרוי "ממשלת חמאס".
מה הקשר למילה "כיבוש" ?
"כיבוש" זה דבר מוגדר אשר מתאר שליטה וניהול של חיי היום יום (כנ"ל כלא)
בעזה יש שלטון עצמי של החמס אשר שולט בחיי היום יום ומכתיב מדיניות והתנהגות בהתאם לרצונו
גם המילה כלא זה דבר מוגדר
אין כלא בעולם אשר בו לאסירים יש טילים צבא ומשטרה והם עושים הסכמים אם מה שאתה קורא
"הסוהרים".
הרצון האדיר לכנות את עזה "כיבוש ובית סוהר" נובע מהרצון להצדיק פשעים כנגד האנושות אשר מבצע המשטר האפל השולט על עזה.
מגמה זו (לקרוא לעזה כיבוש)באה להצדיק פשעים ולכן זו מגמה גזענית פאשיסטית.
למרות המגבלות הקיימות על כל ארגון התנדבותי שפועל נגד המגמה הכיבושית השלטת במדינה (שמנסה לייהד כל נכס פלסטיני), הצלחתם לטעת תקווה בלב כל מי שמאחל שהסולידריות בין העמים תישא פרי. כמי שצפה באלפי הפלסטינים שהמתינו לקבל טיפול מרופאים ואחיות חברי העמותה שלכם, אני מודע לחשיבות עבודתכם. רק חבל שאין לכם יותר משאבים כדי להקים נוכחות מתמדת של רופאים ועובדי בריאות, שאולי גם תקים מרפאות בכפרים, בתיאום ובשיתוף עם הרשויות הפלסטיניות, ובמיוחד עם הארגון הפלסטיני PMRS שהקים ד״ר מוסטפא ברעותי.
תחזירי את רמת הגולן למי? כל צד שם שייך למרצחים
עז הלא כלא, לא בהגדרה המילונית של כלא ולא בהגדרה המעשית של כלא, בשנייה שהערבים יכבדו את יום העצמאות שלנו – נכבד את יום האדמה שלהם
השמאל חי כאן בהכחשה ….. כיבוש אפשר לחשוב שבוקר אחד ישראל החליטה לכבוש שטחים נו באמת זה קרה ב67 לא לפני 500 שנה אז הזכרון אצלכם צריך להיות זכרון חזק כל מדינות ערב כולל עירק החליטו שהחידק הציוני צריך להעלם ב67 והם היו בטוחים שהינה הם בדרךלתל אביב [כתוצאה מהפנטזיה הצטרף המלך חוסין וכך למרות אזהרות מצד ישראל לירדן לא להצטרף ישראל "כבשה"
אתה מה שאתם קוראים פלסטין סיני / עזה / רמת הגולן / כל זה יכל לא להתקיים גם אחרי שישראל
היתה מוכנה להחזיר הכל ועידת חרטם מדינות ערב החליטו לא לשלום אם ישראל אלה מה שנלקח
בכוח יוחזר בכוח השאר היסטוריה אז במקום להאשים את הערבים בכיבוש אתם מאשמים את מדינת ישראל כמה צבעיות כמה התרפסות יש לכם בפני הפלסטנאים תודה לאל שהם לא הצליחו בחיסול החידק הציוני בזמנו כבר כתבתי שבעזה היתי עם אבי בטיול כמו שהיו כולם בזמנו נוסעים בבית קפה
פגש אבי ערבי זקן שנזכר בימים שעבד אצל היהודים ואז סיפר לאבי אנישמח ש"כבשתם" אתנו אבי התפלא ואז הערבי חייך ואמר אם הינו מצלחים לכבוש אותכם הינו שוחטים אותכם יותר גרוע מהגרמנים כך בערך אמר …………. חומר למחשבה ליפי הנפש
צדוק, בד"כ אני איתך, משום שתפיסתי הבטחונית אף ימנית משלך (את תפיסתך הכלכלית, למען האמת אשמח להכיר)…אלא שהפעם כתבת כמה דברים שלדעתי צריך לעמוד עליהם:
אתה אומר שלאחר מלחמת ששת הימים ישראל הייתה מוכנה להחזיר כל השטחים תמורת שלום ואח"כ כותב שועידת חרטום טרפדה כל אפשרות להסכמים דיפלומטיים בשל "שלושת הלאוים"…והשאר היסטוריה.
ובכן, ראשית: ישראל לא הכריזה שהיא מוכנה "להחזיר השטחים הכבושים תמורת שלום" לבטח לא מיד אחרי מלחמת ששת הימים. ושנית: הפרשנות להכרזת ועידת חרטום הייתה: "לא לשלום רשמי עם ישראל, אך לא דחייה של השלום, לא למשא ומתן ישיר, בלא לסרב למשא ומתן עקיף, לא להכרה דה יורה בישראל אך קבלת התקיימותה כמדינה". ובכלל החלטות הועידה הושגו כפשרה בין נאצר שרצה ללכת למו"מ לבין שוקירי שראה כיצד תתמוססנה תביעות הפלסטינים במו"מ כזה ורצה לכוון להמשך המאבק המזוין בלבד.
כלומר ללכת ולהצביע על איזושהי אבן דרך מקומית ולעשותה נדבך בהשתלשלות ארועים, כאשר בכל רגע נתון היא הייתה יכולה לקבל תפנית חדשה, יש יותר משמץ של דמגוגיה. אשמח אם תתקן אותי.
. ועידת חארטום שהתכנסה ב-67 הכריזה על "שלושת הלאווים": לא יהיה שלום עם מדינת ישראל, לא תהיה הכרה בקיומה ולא יהיה איתה משא ומתן. זו היתה התוצאה וההחלטה זה שנאצר לא הצליח לכיון
דיפלומטי לא משנה את התוצאה ….. במקרה והיו הולכים בכיון של הכרה ושל שלום המצב היה אחר והשאר כתוב בספרי ההיסטוריה עם זאת אפשר להצביע על כמה
מגמות בעמדתו. בימים שלאחר המלחמה תמך בעיקרון שיש להציע למצרים ולסוריה הסכם שלום על בסיס חזרה לגבול
הביןלאומי
ופירוז חצי האי סיני ורמת הגולן. הוא דאג לאופייה היהודי של מדינת ישראל ולעתידה אם יצורפו אליה שטחים
לכן הסכים לספח את רצועת עזה לישראל, והציע ליישב את פליטי הרצועה במקומות ; שיש בהם אוכלוסייה ערבית גדולה
אחרים כגון עירק או סיני, וכן רצה לקבוע את הירדן בגבולה הביטחוני של ישראל מבלי שהיא תשלוט על רוב שטחי הגדה,
.( שישמרו על מעמד אוטונומי (תעודה 175
הדיונים בממשלתו של אשכול על נושאים אלה התקיימו ב18
וב19
ביוני. הבדלי הגישות בין המרכיבים הפוליטיים
של הממשלה היו בולטים, אך הרוב תמך בגישה שייצג אשכול. בעקבות אותה ישיבה הציעה ישראל למצרים ולסוריה חוזי
שלום על בסיס הגבול הביןלאומי
וצורכי הביטחון של ישראל החלטה
שהתקבלה פה אחד בממשלה. הממשלה גם החליטה
שרצועת עזה נמצאת עלפי
בהמשך לתגובה הדברים שאני מצטט מעלה הם חומר של לוי אשכול ראש הממשלה מארכיון המדינה
מדינת ישראל
ארכיון המדינה
הסדרה להנצחת זכרם של נשיאי ישראל וראשי ממשלותיה
לוי אשכול
ראש הממשל ההשלישי
מבחר תעודות מפרקי חייו
(19691895)
עורכת הסדרה: ימימה רוזנטל