מאת כתב "הגדה השמאלית"
הארגון הבינלאומי "עיתונאים ללא גבולות" פנה ביום ד’ (31 ביולי) אל ראש הממשלה אריאל שרון בדרישה לשחרר חמישה עיתונאים פלסטינים שנעצרו בחודשים האחרונים על ידי צה"ל. הארגון פנה אל ראש ממשלת ישראל בעקבות הארכת המעצר המנהלי של צלם סוכנות הידיעות הצרפתית (סי"צ), חוסאם אבו-אלאן, שנעצר ב-24 באפריל בחשד "לקשרים עם ארגוני טרור" ומעצרו המנהלי הוארך השבוע בשלושה חודשים נוספים. יצוין שבעת מסיבת עיתונאים שערך שר החוץ שמעון פרס השבוע בצרפת, קבוצה של עיתונאי סי"צ ובראשם חברי איגוד העיתונאים, קיימו משמרת מחאה בדרישה לשחרר את הצלם הפלסטיני. כמו כן, עוד ארבעה עיתונאים עצורים כעת במתקנים צבאיים.
במכתבו אל שרון, כתב מנכ"ל "עיתונאים ללא גבולות", רוברט מנארד כי "מעצרים מנהליים אלה אינם צודקים. השלטונות הישראליים מאשימים את העיתונאים הפלסטינים בסיוע לארגוני טרור, אבל לא פורסמה כל הוכחה להאשמה חמורה זו. כל העיתונאים עצורים מזה חודשים רבים בתנאים קשים". מנארד דורש משרון "את שחרורם המיידי של כל העיתונאים העצורים". על פי המידע שבידי הארגון הבינלאומי להגנה על חופש העיתונות, מאז 29 במארס (יום הכיבוש מחדש של ערי הגדה הפלסטיניות), נעצרו 20 עיתונאים מקומיים, אחדים מהם היו קורבן למעשי אלימות מצד חיילי צה"ל. חמישה מהם, עדיין במעצר.
העיתונאים הפלסטינים העצורים הם:
– חוסאם אבו-אלאן, שנעצר ליד חברון בעת שנסע לבני נעים על מנת לסקר הלוויותיהם של שני הרוגים פלסטינים. מעצרו המנהלי אמור להסתיים בחודש דצמבר 2002. עורך דינו של אבו-אלאן, מחמד בורגאל, עתר לבג"צ על מנת לשחרר את הצלם העצור בכלא קציעות (שבנגב).
– יוסרי אל-חמל, מקליט סוכנות הידיעות "רויטרס", נעצר ב-30 באפריל בעת שסיקר הגעתם של נפגעים פלסטינים לבית חולים בחברון יחד עם הצלם מאזן דאנא. דאנא שוחרר למחרת, אך אל-חאמל נשלח למעצר לקציעות. ב11- ביולי האחרון הוארך המעצר המנהלי.
– חליד עלי מחמד סוואווי, עיתונאי של השבועון "אל איסתיקלאל" נעצר על ידי חיילי צה"ל בביתו שבשכם ב-15 באפריל. בעת המעצר, החיילים לקחו עמם ספרים, מחברות ופנקסים של העיתונאי. הוא עצור בכלא מגידו.
– קמל עלי ג’בייל, עיתונאי מ"אל קודס", נעצר ב-18 באפריל על ידי חיילים ברמאללה. ב-1 ביולי האחרון הוארך מעצרו המנהלי לתקופה נוספת בת שלושה חודשים. הוא עצור במחנה הצבאי "עופר" שליד רמאללה.
– העיתונאי של "קאטר" ניזאר רמדאן, נעצר ב-28 ביולי אצל שכניו בחברון. הוא נלקח למחנה עופר ובאותו יום, חיילי צה"ל פרצו למשרדו ולקחו עמם מחברות ופנקסים תוך הרס ציוד רב. ב-16 ביולי האחרון, מעצרו המנהלי הוארך ב-18 יום. צה"ל מסרב להתיר ביקורי עורך דין אצל רמדאן.
