על פי הערכת מצב של בנק שוויצרי גדול, ההתקפה האמריקאית על עיראק יכולה להסתיים במשבר כלכלי עולמי חמור, בדומה למשבר הכלכלי של שנות השלושים של המאה שעברה. כך נאמר בנייר עמדה שנשלח על ידי פיליפ הילדבראנד, ממנהליה הבכירים של הבנק "אוניון בנקר פריבה", אל ראשי חברות ותאגידים גדולים בישראל. נייר העמדה הופץ ביום שישי (4 באוקטובר) ומנסה לבדוק את ההשלכות הכלכליות של ההתקפה המתכוננת של ארה"ב. על פי הבנק ניתן לקבוע שלושה תרחישים.
- ניצחון מיידי של ארה"ב על עיראק (תוך השתלטות על שדות הנפט העשירים) שפירושו: התחזקות הדולר והורדת מחירי הנפט.
- מלחמת התשה – ללא הכרעה מידית שבסופה ירשמו עליות במחירי הנפט ותנודות חריפות בשערי המטבעות.
- מלחמה בה סאדם חוסיין מצליח להנחית מכות נגד כלפי קטר, בחריין וסעודיה – כולל פגיעה בנמלי הנפט במדינות אלה. במקרה כזה צפויה עליה דרמטית במחירי הנפט, נפילת הבורסות הגדולות ועליה ללא תקדים ב"מחיר הכסף" – הריביות שיש לשלם כדי לגייס הלוואות.
על פי מחלקת המחקר של הבנק השוויצרי "משקיעים אינם אוהבים אי-שקט גיאו-פוליטי ובייחוד עם המצב מלווה ברוחות מלחמה. מה שהופך את המקרה העיראקי למסוכן יותר הוא שמצב הכלכלה הגלובלית הוא עתה רגיש במיוחד". וזאת משלוש סיבות: שלושת הגושים הכלכליים, ארה"ב, האיחוד האירופאי ויפן; "נמצאים במצב החלשות מחזורית. לראשונה מאז שנות השמונים המקודמות, אנו עדים למיתון עולמי כללי". הסיבה השניה: המשק העולמי קשור עתה יותר מאי-פעם בכלכלה האמריקאית. שלישית, לדברי הבנק השוויצרי "הכלכלה הגלובלית מגלה חולשה מבנית הולכת וגוברת… לאחר התמוטטות אחת הבועות הפיננסיות הגדולות בתולדות הכלכלה המודרנית".
במקרה והתפקת ארה"ב על עיראק "תסתבך" הכלכלה העולמית עשויה להיפגע קשות. לדברי הילדבראנד "חולשת המערכת הכלכלית העולמית היא גדולה מאוד והסתבכות האמריקאית בעיראק יכולה לגרור אחריה משברים כלכליים ללא תקדים. מה יכול לקרות? אין אנו יכולים לנבא במדויק את העתיד לקרות. אבל ניתן להסתמך על ספרי ההיסטוריה ובייחוד על הספרים המתארים את המיתון העולמי שבא בעקבות המשבר בשנת 30 של המאה העשרים".
הבנק השוויצרי המכובד לא טרח לתאר תרחיש בו עיראק מצטיידת בנשק גרעיני עד סוף 2003, מחמשת בו את החמאס והפת"ח בפברואר 2004 ומשגרת אותו לעבר סעודיה וישראל באפריל 2004.
מה אז קורה לכלכלה העולמית?
הממממ….