מאת כתב "הגדה השמאלית"
"מדינת ישראל צועדת לקראת אימוץ משטר אפרטהייד לאזרחיה הערבים", כך אמר ד"ר אביעד קליינברג (אוניברסיטת תל-אביב) בדיון שנערך במועדון הגדה השמאלית ביום א’ (6 באוקטובר) בשעות הערב. בדיון, שנערך ביזמת חד"ש ת"א תחת הכותרת "הדמוקרטיה בישראל בסכנה?", השתתפה גם יו"ר התאחדות הסטודנטים הערבים, חולוד בדאווי. הנחה את הדיון: ד"ר נעם קמינר.
ד"ר קליינברג הבהיר ש"בישראל אין דמוקרטיה. יש דמוקרטיה חלקית ויש גורמים דמוקרטיים. אך אין דמוקרטיה בה לאזרחים יש כלים ומנגנונים כדי להשפיע על קבלת ההחלטות". על פי קליינברג, "הרפובליקה הראשונה" הישראלית הסתיימה בשנת 1977 עם עליית הליכוד לשלטון. בשנה זו, חלה דווקא התקדמות בדמוקרטיזציה של ישראל. כך, קמה "הרפובליקה השנייה" המסתיימת בימים אלה, כדי לפנות את מקומה ל"רפובליקה השלישית" בה "נרשם ניצחון גדול והיסטורי לגוש הימין-חרדים-דתיים". אחת מסממניה של ה"רפובליקה השלישית" היא האפליה, שהיתה למדיניות ממשלה, כלפי האזרחים הערביים. יחד עם זאת, סבור קליינברג שהתקשורת לא עומדת בדרכו של גוש הימין-חרדים-דתיים; כפי שבתי המשפט והמערכת הפוליטית אין ביכולתם לעצור את תהליך כרסום הדמוקרטיה.
חולוד בדאווי הסכימה עם ד"ר קליינברג והדגישה ש"ישראל אינה דמוקרטיה אמיתית. היא אולי דמוקרטיה ליהודים, אבל כלפי הערבים היא פחות דמוקרטית". לדבריה "כל עוד יש חוקים המבטיחים זכויות יסוד יתר ליהודים ומפלים את הערבים – לא ניתן לדבר על ישראל כדמוקרטיה". בדאווי הוסיפה "שהמשך הכיבוש מכרסם אף הוא בשרידי הדמוקרטיה ולא ניתן לדבר על משטר דמוקרטי, בעת שמיליוני בני העם הפלסטיני חיים תחת כיבוש קולוניאלי. לצערי זו חברה שנעשית יותר קפיטליסטית, יותר מיליטריסטית ופחות דמוקרטית".

לענין הגדרתה של מדינת ישראל:
במאמרו "שלום עברי לארץ מריבה" (בתוך "אחרת", הוצאת כרמל, ירושלים, 2002), הגדיר מר אהרן אמיר את המשטר במדינת ישראל כ"אידיאוקרטיה ציונית". אידיאוקרטיה, משמע: השלטון נתון לרעיון מסוים שהכל אמור להתנהל על פיו ואין בלתו. בדומה למשטר שהיה נהוג במקומות אחרים בעולם (כמו הרפובליקה "הדמוקרטית" הגרמנית), גם כאן "בחירות" הן כלי מוגבל ביותר ו"חופש הביטוי" גם הוא מוגבל למדי.
לכן אמרי מעתה: "מדינת ישראל: מדינה יהודית – אידיאוקרטית".
אולי יואיל הדוקטור המכובד לציין לאיזה מודל של דמוקרטיה הוא שואף .
כמו כן מעניין באיזו מדינה ערבית יש דמוקרטיה ?
לגופו של נושא לערבים בארץ יש דמוקרטיה יותר מבכל ארץ ערבית אחרת .
האם מישהו יעלה על הדעת כי ערבי יעיז להגיד כי המשטר בארצו לא מוצא חן בעיניו – מייד יקוצר בראש !
דוקטור תתעורר ! אלפי ערבים עובדים בבנקים בעסקים בישראל וזוכים למשכורת שוה וליחס טוב .
המהומות שהיו מפחידות יהודים מלהכנס לעסקים ערביים .
הגיע הזמן כי הערבים יגיעו למסקנה כי את היהודים לא ניתן להזיז מפה ! אם יופנם רעיון זה הדרך לשלום קצרה .
לסיום הייתי סקרן לדעת אם כל כך רע פה מדוע כל כך הרבה רוצים להיות אזרחים ישראליים ?
רוב ערביי ישראל נאמנים למדינה ,תורמים לה ומקבלים ממנה. עראפאת הפך להיות אויב של עמו עצמו ומשפיע לרעה על מרקם היחסים שנבנה במשך 50
שנות המדינה. עם הסתלקותו(בדרך דמוקרטית) ייטב לכל המזרח -התיכון.
איזה פער מדהים יש בין דברי המגיבים לבין דבריו הנפלאים של הדוקטור הנכבד הזה במאמרו פה, שהוא אם לא כולם יודעים המוציא לאור הראשי של הוצאת אוניברסיטת תל-אביב אני מרגישה בושה ונכלמת, ןלכן אני רוצה להסביר להם את הדברים שלו, מן היסוד, עם הספר שלי, ולא סתם כך להפיל על הציבור דברים שאין לאזרח הרגיל מן השורה את היכולת להבין על מה הוא מדבר פתאום במאמר קצר כזה, יש לדברים שלו יסוד איפוא שהוא והוא חבוי. אז אם הדוקטור קורא את התגובות, "דוקטור תתעורר!" היא אמירה נכונה מאוד, כי הציבור לא מבין על מה הוא מדבר.
אני מקווה לשמוע מד"ר קליינברג שיסכים איתי שיש להציג לציבור את האמת ולתת לציבור לשפוט את המציאות שלנו בארץ ואולי אז מתוך הבנה, ידע והכרה, הציבור ישנה את ראייתו ויפעל לקידום החברה שלנו שהולכת ומאבדת את הסולידריות הפנימית שלה בתוך ישראל.
תמר בורסוק
ובכל זאת,
אני רוצה להגיב על דברי ד"ר קליינברג, לא יודעת מתוך איזה שיקולים הוא אומר את הדברים האלה
דמוקרטיה, הצחקתם אותי, מעולם לא הייתה דמוקרטיה בארץ, ואין דמוקרטיה בארץ מאז ועד היום, ואפרטהייד תמיד הייתה והיא חיה וקיימת ובועטת וסמויה. והדיקטטורה חוגגת בארץ. הרי
החוקים של המדינה נועדו להגן על המערכת ולא על האזרח. ממתי האזרח בארץ חש מוגן ובטוח פה? הרי כל יום אתה רואה יותר ויותר מאבטחים מוצאים עבודה ומשרתים את המערכת כדי להגן עליה מפני הציבור.
תמי בורסוק
אדון נכבד
אני דובר ערבית, וחי את התרבות הערבית שנים רבות…ואני טוען שלצערי רבים וטובים כמוך אנשי אקדמיה ואנשי רוח אינכם מבינים המנטליות הערבית ואת נופלים בפח ורחמי עליכם.
שים לבנועדתי עם כמה חברים ערביים ובדואים..שאלתי אותם האם יהיו מוכנים במסגת ההחלפת שטחים..(חלילה לא אפרטהייד אלא להזיז גבול שלנו מערבית למשולש קטן וגדול) לעבור לחיות תחת שלטון אחיהם הפלסטינאים…התשובות לאחר היסוס היו בערך: השתגעת? היכן יהיה לנו טוב כל כך כמו שטוב לנו איתכם…ובכן חברי מהשמאל (איתכם הייתי רוב חיי עד שהתפכחתי) כאן יש הדמוקרטיה בהא הידיעה שמחזיקה מעמד למרות התנאים הבלתי אפשריים…והאוכלוסיה הערבית משתמשת בה בצורה מושכלת ולטובתה היא וטוב שכך…בבקשה מר אביעד על תדבר בשם הערבים עשה טוב תלמד אותם קצת יותר טוב.הכתבה שלך כאן אפילו אינה מקבלת ציון עובר גם אצל ערביי ישראל.
איזה דרוג תיתן לדמוקרטיות הערביות מר קליינברג….אנו לא מושלמים אך בתוך ים הערבים שסביבנו ובתוכנו שעבורם דמוקרטיה היא מילת גנאי…אנו הנאורה שבדמוקרטיות תבל שבתנאים לא תנאים ולמרות הביקורת האין סופית של מי כמותך ומרעיך האקדמאים…מחזיקה מעמד בצורה מעוררת כבוד …כן ולהסיר הכובע בפני הדמוקרטיה הישראלית…
יואל