הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-28 בנובמבר, 2002 תגובה 1

סרטו של מוחמד בכרי "ג’נין ג’נין" (ישראל / פלסטין 2002) יוקרן ב-23 בדצמבר בלוויין במסגרת שידורי קבוצת הווידאו של האינדימדיה. הסרט ישודר במסגרת התוכנית "יומן אזרחי" שעוסקת בבעיות חברה, זכויות אדם, בעיות סביבתיות וכד’. עם זאת זכייניות הכבלים ערוצי זהב, תבל ומת"ב החליטו להימנע משידור הסרט. הנימוקים שהביאו לפסילה הפעם קלושים ומעוררים תחושה חזקה שחופש הביטוי הוא מושג ריק מתוכן בימים אפלים אלה בישראל.

הנימוקים לפסילה היו:



  1. הסרט לא עבר אישור של המועצה לביקורת סרטים ומחזות.
  2. הסרט לא הופק על ידי גוף המוכר כמוסד קהילתי.
  3. הסרט לא מאפשר את קיום חובת האיזון.

להלן תגובת אינדימדיה לפסילה:




  1. "מעולם לא נתבקשה שום קבוצה המשדרת בטלויזיה בכבלים, למסור סרט או כתבה לבדיקת המועצה לביקורת סרטים ומחזות. הרי המרואיינים בסרט היו יכולים להיות מרואיינים באחת הכתבות העוסקות בכיבוש של תוכנית הטלויזיה "יומן אזרחי". עצם ההתנייה מעורר את החשש שמא השימוש במועצה זו יורחב ובעתיד הקרוב חופש הביטוי שלנו יצטמצם אף יותר".
  2. "עשרות סרטים שלא הופקו על ידי מוסדות המוכרים כ"מוסד קהילתי" שודרו בעבר בטלויזיה הקהילתית. לדוגמה: השידורים האקדמיים כוללים עשרות סרטים שלא הופקו על ידי הגוף המשדר וחלקם אף הופקו בחו"ל. שידורי יהדות איראן מראים סרטים וקליפים שלא הופקו על ידיהם וחלקם הגדול אף לא הופקו בארץ. אינדימדיה מאפשרת לאזרחים להשמיע קולות ודעות שלא נשמעים בכלי התקשורת האחרים. המקרה הזה בו נמנעת דעתו של האזרח מוחמד בכרי מלהשמיע את קולו הינו, להבנתנו, הפרה בוטה של חופש הביטוי".
  3. "כותבת ענת זיסמן מערוצי זהב – "הסרט גם אינו עוסק בנושאים שיש להם זיקה לענייני הרשיון של חברות הכבלים". לנושא החשוב ביותר בעת האחרונה לאזרחי ישראל, שמשפיע על חיי כולנו יום יום, אין זיקה לחברות הכבלים ולחברה הישראלית?"
  4. "חובת האיזון לא חלה על כל סרט בפני עצמו, אלא על סך המשדרים בערוץ, כפי שקבעה בזמנו עו"ד דורית ענבר בעצמה. אם חברות הכבלים מחויבות לאיזון יתכבדו ויציגו, במידה וקיים סרט אחר שתתקיים חובת האיזון. את התוכניות של הגימלאים לא מבקשים לאזן עם צעירים, את התוכניות של יוצאי אירן לא מבקשים "לאזן" עם בני עדות אחרות. את התוכנית של החזרה בתשובה לא מאזנים עם חזרה בשאלה באותה תוכנית".

"מדוע אם כן נדרשות מתוכניות אינדימדיה, באופן קבוע בחודשים האחרונים, דרישות שהאחרים פטורים מהם? אנו מוחים בתוקף נגד ההחלטה הלא צודקת לאפשר לאזרחי המדינה לצפות בסרט ג’נין ג’נין ובודקים אפשרות משפטית לגשת עם הנושא לבג"ץ", תגובת אינדימדיה.


ג’נין ג’נין עורר עוד לפני יציאתו להקרנה בסינמטקים ויכוח ציבורי לגבי אילו סרטים ראוי לציבור הישראלי לראות בתקופה זו. כלפי הסרט נטען כי הוא חד צדדי, מסית ואינו ראוי להקרנה בימים קשים אלו, ובזמן הקרנתו בסינמטק תל-אביב נאספו עשרות אנשים למחות כנגד ההקרנה. הדיונים הציבוריים הסוערים סביב הסרט והקרנתו, התקיימו מבלי שרוב המתדיינים והציבור ראו אותו. "ג’נין ג’נין" לא שודר בערוצי הטלוויזיה השונים.


אינדימדיה רואה חשיבות רבה בהקרנת "ג’נין ג’נין" דווקא בימים אלה ותשדר אותו במסגרת התוכנית "יומן  אזרחי". תפקידה של אינדימדיה, במיוחד בזמנים כאלה, הוא לאפשר דיון ציבורי על נושאים הנתונים במחלוקת. על השאלה אלו סרטים ראוי לציבור לראות בתקופה זו עונים באינדימדיה בצורה ברורה: כל סרט שיקדם את הבנת הסכסוך בינינו לפלסטינים ויקדם דיאלוג אנושי יותר ואלים פחות, ראוי להקרנה ולצפייה.


הסרט יוקרן בערוץ הפתוח, המאפשר לכל אזרח להשמיע את קולו ומהווה במה לדעות הנשמעות מעט מדי בתקשורת המסחרית והממסדית. "זהו סרט על תחושות, תקוות, אהבה, כמיהה לשלום, לחופש ולעצמאות. סרט על אנשים פצועים בנפשם כתוצאה מההרס והחורבן הקולקטיבי שנגרם ממבצע חומת מגן שממשלת ישראל יזמה. סרט זה אינו כתבה טלויזיונית המתיימרת לכסות את מטרות המבצע או סיבותיו. אין בסרט מספרים או תאריכים מדויקים, לא מדובר בתיעוד חדשותי על מספר החיילים והחללים משני הצדדים. מדובר בקשר בין אדם לאדם, בין אדם לבית, בין אדם לעץ. סרט אהבה מסוג אחר" (מוחמד בכרי).


הסרט ישודר ביום ב’, 23 בדצמבר בלוויין (ערוץ 90) בשעה 22.00 בלילה.

תגובות
נושאים: מאמרים

תגובה אחת

  1. שירה הגיב:

    לא מכירה אבל סוף סוף ארגון שעושה משהו חיובי נגד כל השלילי שבתקשורת.

    חזקו ואמצו.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים