זו היתה הכותרת של מאמר שהופיע בניו יורק טיימס ב-20 ביוני בחתימת פול קרוגמן, שהשווה את העלייה בשערי המניות בבורסה האמריקאית ואת התקוות המושמעות עתה ל"גמר המיתון" ותחילת ה"גאות" במשק האמריקאי – כהפרחת בועות-אויר. קרוגמן מסביר מדוע הרע ביותר בכלכלה האמריקאית טרם הגיע, שכן גם אם תורד שוב הריבית בארה"ב ושוב ירצה עולם העסקים לקבל אשראי כדי לחזור לפעילות, הוא ייתקל מייד בתחרות עזה בשוק ההון מצד הממשל הפדראלי. הבעיה הקריטית של הכלכלה האמריקאית (כפי שכבר כתבתי כאן בעבר, פעמים אחדות) היא: הגירעון הקבוע בין ההכנסות להוצאות שהוא כיום מעל ל-400 מיליארד דולר לשנה. גירעון זה כוסה עד כה על ידי משקיעים מאירופה ומיפאן שקנו אגרות-חוב ממשלתיות אמריקאיות ל-30 שנה. כעת נותרו שתי בעיות. ראשית, הגירעון יגדל השנה בהרבה בגלל הוצאות המלחמה בעיראק וקיצוץ שיעורי מס ההכנסה לעשירים, ביוזמת הנשיא בוש. שנית, כבר שנתיים שהיפאנים חדלו לקנות אגרות אמריקאיות בגלל המשבר ביפאן ואילו, המשקיעים האירופאיים עברו ליורו המניב ריבית גבוהה יותר.
המשק האמריקאי במלכוד: כדי לצאת מן המיתון לוחץ הבנק המרכזי על הורדת הריבית וכשזו יורדת גוברת בריחת המשקיעים הזרים מאגרות החוב הממשלתיות. בתוך שנה יאלץ הממשל האמריקאי לגייס בעצמו הון בשוק הפנימי במקום המשקיעים הזרים ואז גם ייאלץ להעלות את הרבית כדי לפתות משקיעים להלוות לו. העלאת ריבית תפגע שוב בכלכלה וחוזר חלילה – וכך מסיים קרוגמן את מאמרו: "ומדיניות רפובליקת הבננות הנהוגה עתה בוושינגטון, לא רק שתביא להעלאת שערי הריבית, אלא גם למשבר פיננסי ולפקיעת הבועה המדומה הנוכחית".
כל מה שעלי לעשות הוא לכתוב ישראל במקום אמריקה ואז, ישקף המאמר של קרוגמן, בדיוק נמרץ, את המצב הנוכחי בישראל בה הכלכלנים והפרשנים בתקשורת משתפים פעולה עם הממשלה בשכנוע הציבור כי "יצאנו מן המיתון והשגשוג החל". לדבריהם הבורסה פורחת ושר אוצרנו מספר כי המשקיעים הזרים עומדים בתור להשקיע בישראל. עוד הוא מדבר והממשלה כבר מתכננת "תעלת בלאומילך" מעקבה-אילת לים המלח, בניגוד לכל חוקי הכדאיות הכלכלית.
למעשה, הרע ביותר טרם הגיע. הבועה הנוכחית אצלנו, מושתתת על שתי תופעות: האחת, העליות בשערי הבורסה והשנייה: הנפקת אגרות חוב ישראליות בארה"ב ב-750 מיליון דולר.
הבורסה הישראלית אינה משקפת דבר, להוציא כמה עשרות אינטרסנטים הזקוקים לבורסה ולמסחר בה לצרכי עשיית עסקים מבלי שישלמו מס. כידוע, ישראל היא בין הבודדות בעולם בה אין כל מס על רווחים ממסחר בבורסה, מה שיוצר פעילות מדומה של העשירון העליון המשתמש בבורסה כדי לעשות רווחים ללא מסים. זה הוא כל הסיפור. הפעילות בבורסה אינה משקפת את הפעילות הכלכלית של הציבור הרחב, אלא של כמה מאות בעלי הון מתעשרים. קבוצה זו ניצלה את אשליית מומנטום ועידת עקבה כדי לנסות להפיח חיים בבורסה הגוססת.
מכירת אגרות החוב אף היא היתה הצלחה מפוקפקת. די לזכור כי כמחצית הקונים היו ישראלים ולא זרים. אשר לכל היתר, יפים דבריו של אדם ברוך ב"מעריב" של יום שישי האחרון: מה שקרה הוא שחלק מהספקולנטים הבינלאומיים החליטו בגלל ועידת עקבה, שכדאי לשים קצת כסף בהנפקה הישראלית ומייד עברו לשוק ספקולטיבי מושך יותר, לטורקיה. מכיוון שאין לי ספק כי שרון אינו מתכוון כלל לממש את "מפת-הדרכים" ועל כן לא יהיה שום הסדר מדיני עם הפלסטינאים – הרי שלא תהיה גם "יציאה מן המיתון". הנשיא בוש כופה על שרון לממש את הבטחות ועידת-עקבה ולכן הוא מעכב את אישורן של חלק מהערבויות האמריקאיות לישראל עד ששרון יעמוד בדיבורו. שרון יקיים את התחייבותו לפרק כמה היאחזויות-דמה, לפנות את צפון רצועת עזה ולהפסיק את הרציחות – רק כדי לקבל את הערבויות. לאחר מכן: "אלוהים גדול". הוא ישתף פעולה עם האמריקאים בדיוק במידה הנחוצה שלא לגרום לקרע, כשהוא ישהה וימשוך כל צעד וצעד, בתקווה לכישלונו של בוש בבחירות 2004, או ליציאתה של ארה"ב מהמשבר הכלכלי שעשה אותה תלויה באירופאים ובכספם.
שרון לא יהיה דה-גול גם בגלגול הבא. הוא לא ייתן למפת הדרכים של בוש להתממש. כמנהיג הליכוד הז’בוטינסקאי, הוא גם המבצע הנאמן ביותר של תנועת-העבודה הציונית: "דונם פה ודונם שם-רגב אחר רגב, כך נפדה אדמת העם (הפלסטינאי) – מצפון עד נגב!".
a very confused and incoherent article. you should probably read krugman’s forthcoming economics textbook or his other recent writings to get a more coherent picture of what he thinks is wrong with the american economy (the short answer is the irresponsible tax cut, which is what is meant by "banana republic policies")
by the way, the term "bubble" wasn’t used by krugman as some new metaphore- it’s a well defined term in economics, essentially describing a situation where stock prices rise not because of a any actual change the value of firms but because peple think there will be a greater fool who will buy the stock from them at a higher price.