הלב נצבט על ששת החיילים שנהרגו בשכונת זיתון בעזה כדי להמשיך ולקיים את מפעל ההתנחלות שנדון ממילא להריסה. ייתכן שהעובדה שהם היו שייכים לפלוגת הנדסה העצימה את התגובה הרגשית, בלי שום קשר להערכה הפוליטית ולעמדה האידיאולוגית. לעתים המעמסה הרגשית המושתת על אנשי שמאל עקביים היא קשה מנשוא; אנחנו מתנגדים לא רק למעשי הממשלה, אלא גם לרוב הנחות היסוד העומדות בבסיסה, אבל ההשתייכות לשבט היא אמיתית, אותנטית וחד-משמעית. את זה ניתן להדגים רק בסיפור קטן:
לפני שנים רבות מאוד שכרתי חדר בדירה בצפון לונדון, והתגוררתי עם משפחה צעירה. הבעל היה ישראלי, חיפאי, ציוני כללי ורגשן גדול. האשה היתה אנגליה, סנובית שהתביישה מאוד בעבודתו של בעלה כפועל פשוט. שני אחיה עבדו כקצרנים בפרלמנט הבריטי, ובביקוריהם הנדירים אצל אחותם הם דיברו במבטא קצת מזויף של בית הלורדים, והתנשאו על הישראלי המסכן בצורה בוטה, כמעט בלתי נסבלת. מטבע הדברים שבני הזוג בילו את רוב הערבים במריבות סוערות. ישבתי אז בחדרי הקטן רועד מקור (האשה לא הרשתה לי להשתמש בתנור החשמלי) וזעקות השבר ניסרו מבעד לקיר הדק, ביעתו את לילותיי והפריעו לעבודתי. ערב אחד יצאה האשה לבלות עם חברתה הטובה, מפלצת לא קטנה בזכות עצמה, ובעל הבית הישראלי ישב ונעץ מבט כבוי במסך הטלוויזיה. לבסוף אמר לי: "יום אחד אני חייב לעזוב את האשה הזאת. אני פשוט לא מסוגל לחיות עם אשה שלא יודעת מי זה טרומפלדור".
האיש לא היה בדיוק מאור הגולה, אבל אחרי שנים רבות של סבל אזר עוז ונטש את האשה. מכל מקום, המשפט המונומנטאלי שלו נחרת בתודעתי לכל החיים. לפחות מנקודת מבט זו, אני מבין היטב את מירון בנבנישתי. העמדות שלנו שונות, אבל שנינו לא נרתעים במיוחד מטיפוסים ריקים ופוחזים, שמנסים לפקפק בעצם זכותנו להביע דעה שונה משלהם. כאשר מתנחל מדובלל זקן זעק פעם לעברי "בוגד" באיזו הפגנה של השמאל (בשנים שעוד היה לי כוח ללכת להפגנות), לא שמתי עליו. לא רק בגלל המבטא הברוקליני שלו, אלא בשל העובדה הפשוטה, שעבורי כל פאשיסט הוא אדם נקלה, וזהו הלקח שאנחנו, אנשי השמאל, מפיקים מהשואה שהימין הקיצוני בגרמניה המיט עלינו. "לא עוד" איננה צריכה להיות סיסמה לאומנית, אלא הומניסטית: לא עוד גזענות, לא עוד לאומנות, לא עוד שנאת עמים, לא עוד ניצול המצוקה הכלכלית להסתה נגד זרים, לא עוד עונשי מוות בלי משפט, לא עוד עונשי מוות בכלל.
ההשתייכות לשבט מטילה עלינו, בכל זאת, חובות מיוחדים כלפי בני עמנו. נכון שההתנגדות שלנו לכיבוש נובעת מהשקפת עולם אוניברסלית, מאהדה טבעית לסובלים (אנחנו חשים זאת גם כיהודים וגם כאנשי שמאל) וגם משיקולים מדיניים חובקי עולם. כלומר, מדובר כאן בהשקפת עולם מסודרת, ולא רק בחישובי כדאיות זמניים וחולפים. אבל אנחנו מוּנעים גם על ידי זיקתנו למשפחה, במובן הרחב ביותר של המלה. מעולם לא השתייכתי לאנשי השמאל ששנאו את ארצם, או אפילו רצו במפלתה של הנבחרת שלנו במשחקי כדור. אבל השיקולים לטווח ארוך, והעליונות של ערכי הדמוקרטיה והשוויון על כל לאומיות, מובילים אותנו למחשבות על פתרונות שעד לפני שנים אחדות לא העלנו על דעתנו. אנחנו לא מתכחשים לשפה שלנו, לתרבות שלנו, לתרומה הייחודית של עמנו להיסטוריה האנושית. ואין צורך לומר שאנחנו לא אדישים לגורלם של חברינו וילדינו ודואגים כמו כולם לרווחתם ולשלומם.
אנחנו מסרבים לקבל שמי ששולח את החיילים למות למען כיבוש לא צודק, מלוכלך, המכפיש את שם ישראל בעמים ועלול להביא לבידודה המוחלט בעולם – הוא ישראלי טוב, ומי שמנסה למנוע את כל הזוועות האלה הוא ישראלי גרוע.
חבר טוב שלי, פעיל בכיר בתנועת "יש גבול" המעניקה סביבה אוהדת לסרבני השטחים (אין צורך לומר שאני תומך באנשים אלה בכל לבי) חזר השבוע מכנס שלום בינלאומי ביוון, וסיפר לי על האהדה העצומה שבה התקבל. בכל מקום אמרו לו שעצם קיומם של אנשים כמונו מחזק את האמונה, שיש גם ישראל אחרת. אני לא מזלזל בסכנה הנובעת ממצב הדברים: ייתכן שאנחנו יוצרים אשליה בעולם, שמחזקת דווקא את השלטונות. אמרתי לחברי שאולי משרד החוץ היה צריך לתמוך בהפצת הספר המעולה שתנועת יש גבול מפיצה עתה כמעט בכל שפה אפשרית. אבל למרות המחיר ההסברתי, חשובה יותר המהות.
היועץ המשפטי לממשלה כבר אמר את דברו, והביע הבנה לסרבנות שטחים. כל ההכחשות וההתכחשויות לא ישנו את האפקט העצום של דבריו. המאבק בין ההומניסטים לבין הלאומנים כאן חשוב, בלי שום קשר ליחסי הכוחות, המשתנים כל הזמן. חשוב מאוד שבאירופה, המושמצת כל כך כאן, יבינו שכדאי לתמוך בחלק הנאור של האוכלוסייה הישראלית. יבוא יום וישראלים רבים מן המרכז יבינו, שבחתירתנו המתמדת לחידוש הברית עם האזרחים הערבים ולהצלת ישראל מהשותפות עם הימין הגזעני והאנוכי בעולם, עשינו גם להגנתם ולרווחתם כבני אדם.
המלחמה בעזה נועדה להציל את המיתוס של הגבריות הישראלית, את הגזענות הצברית שמאפיינת כל כך את הפיקוד הגבוה בצה"ל של היום. הצבא והממשלה מסרבים להפנים את מהות הנסיגה העתידית, ומנסים להפוך אותה ממנוף של רצון טוב למסכת של פשעי מלחמה, שיותירו אדמה חרוכה ואת העם השכן פגוע ושואף נקם. זהו הלקח המטומטם שהם הפיקו מהנסיגה בלבנון.
בזמנו תמכתי, לשם שינוי, דווקא בעמדת מרצ, שדרשה לסגת מלבנון תוך משא ומתן, ולא התלהבתי במיוחד מאהוד ברק ומיוסי ביילין, שהעדיפו בריחה מבוהלת ובלבד שלא יאלצו לנהל משא ומתן כוללני עם הסורים, שמטבע הדברים יכלול גם פתרון לרמת הגולן. כמובן שלא היה טעם לעלות על בריקדות למען המשך הנוכחות הישראלית בלבנון, אבל מזימתו של ברק לעקוף את הנושא הסורי היתה שקופה, חרף העובדה שהאיש המתחכם, אבל הלא חכם הזה, מאמין בעליונותו האינטלקטואלית על כל בני האדם שנבראו בצלם. כך הוחמצה הזדמנות להגיע לשלום עם סוריה, שהיה משנה את כל המצב הגיאו-פוליטי במזרח התיכון.
אריאל שרון ממשיך את דרכו של ברק, כיוון שהוא מעדיף צעדים חד-צדדיים, גם נסיגה, על משא ומתן שיכיר באנושיותו של האויב וייאלץ את ממשלת ישראל לשלם את המחיר האמיתי, המלא, תמורת הסדר אמיתי ובר-קיימא. אבל איש הדמים הזה רוצה בנסיגה הכי מכוערת בהיסטוריה העולמית, שתלמד את המשוחררים מעולו של הכיבוש – לקח אדיר. מכאן אכזריותו השפוכה, מכאן מחיר הדמים שאנחנו והפלסטינים משלמים, מכאן מסיבות העיתונאים המעליבות של הרמטכ"ל, מכאן הירתמותם המשפילה של הכתבים והפרשנים הצבאיים לרימום המיתוס הכוזב של הצבא הבלתי מנוצח, שמאז אוקטובר 1973 מאמינים בו רק שוטים מוחלטים.
לבנו לחיילים ולבני המשפחות, ולקורבנות בצד השני. זה מחייב אותנו להכפיל את המאמצים, להציל צעירים אחרים מבני שני העמים מגורל דומה. אני לא מכיר מטרה יותר נעלה, גם אם ההסכמה הלאומית נוטה היום ימינה, ומובילה אותנו לאסון, אולי בלתי הפיך.

אריק שרון הוביל את הצנחנים למלכודת החווה הסינית.
זה עוד מחקר של ההיסטוריון יחיאל שורק או מה?
ברעם צודק כרגיל ברוב דבריו, אלא שהוא שכח שבצד השני נצאים כסילים לא קטנים מאלה שלנו ולכן יכול מאד להיות, אני מקוה מאד שאני טועה, כשנצא בשעה טובה מעזה אנו עלולים לחזור אליה בגין כסילי הצד השני שיבצעו פעולות כנגד ישובים בתוך הקו הירוק ולואי שאתבדה.
איך זה שחיים ברעם מדבר על "השיקולים לטווח ארוך, והעליונות של ערכי הדמוקרטיה" ובאותה נשימה מביעה תמיכה אוהדת בתנועת הסרבנים, שהיא ביטוי מובהק להורדת ערך הדמוקרטיה הישראלית לתחתית הרשימה. השיקול לתווך ארוך האמיתי צריך להיות ההבנה שסירוב כולל לא לשרת בצה"ל (מצפוני או לא מצפוני) נותן בסיס לגיטימי בעתיד לסירוב לפנות או להתפנות מהשטחים הכבושים. אז אם באמת איכפת לך מהעם שלנו ומגורל המדינה שלנו, אל תיתן ידך לגורמים אשר מפרקים את היסודות הדמוקרטיים (ויש עוד כאלה) של החברה שלנו.
לחיים שלום
מדבריך משתמע שאתה מכיר ביהדות כעם או לאום ןלא רק כדת. אם כן מדוע אתה פוסל את הרעיון של מדינה יהודית בגבולות 67?
האם זכות ההגדרה העצמית תקיפה רק לפלסטינים ולא ליהודים, מה גם שזכות זו התקבלה גם ע"י גופים בינלאומים כדוגמת האו"ם. אני מוצא בכך אפלייה משום שאותו עיקרון שבשמו מבקשים הפלסטינים לייסד את מדינתם אינו חל (כך אני מסיק ממאמריך) על הלאום היהודי.
קראתי בעבר, מאמרים שכתבת ובהם הינך מביע דיעה מלומדה ומוכיח על פניו את רוחב היריעה בנקודת מבטך.
מקומם אותי המישפט שחוזר על עצמו בהקשר של ארק שרון ראש הממשלה. הינך מכנה אותו איש דמים, ואני רואה בכך שינאה עצמית והיעדר תחושת שייכות ,אבל באופן חריג וקיצוני.
חיים ברעם – כמו תמיד היטבת לנסח. כדאי לנו מדי פעם להזכיר לעצמנו את ההבדל בין החברה הישראלית על כל גווניה, שבסופו של דבר מתלכדים לכדי משהו שלם שקשה להגדיר אבל שכולנו שייכים לו, לבין ממשלת ישראל שבאף רגע נתון לא באמת מסוגלת לבטא את המגוון הזה וברגעים עצובים כמו זה בו אנו חיים היום לא רק שרחוקה מזה מרחק אדיר אלא ממשיכה לבצע פשעים ומשגים בשמנו, שאת מחירם אנחנו משלמים ונשלם עוד שנים רבות.
שאלה לשרית.
איך יתכן שכינוי ארק שרון כאיש דמים מעיד על "שנאה עצמית"? .האם חיים ברעם הוא אריק שרון?
לפי ההגיון הזה ,הביקורת שלך על חיים ברעם היא בעצם "ביקורת עצמית" ,וכל התקפה ימנית על השמאל היא לא יותר מ"שנאה עצמית".
אל תאיים עליי עם סרבנים מתנחלים. שיסרבו.
אם זה לא יהיה אלים, אפילו אכבד את זה.
לעמיר, אתה צודק בהחלט. אבל אם שמת לב, כל הטור שלי הוקדש בדיוק למשימה הזאת
ביקרות היא שנאה עצמית רק כשהיא מופנית משמאל לימין.
מימין לשמאל יש קללות, אגרופים, רציחות, איומים ומה שתרצה, אבל לעולם לא שנאה עצמית.
לחיים ברעם – שמתי גם שמתי לב. פשוט שמחתי לקרוא את הטור שלך שניסח היטב תחושה שאני מזדהה איתה.
מאמר מצויין כרגיל.
אהבתי את הזווית היותר רגישה-אישית בקטע הראשון.
בכלל הטורים שלך נהיו יותר טובים מאז הם התחילו להתפרסם ב"כל העיר".
אך לגבי דבר אחד אני חולק עלייך לחלוטין – שאין לך כוח לבוא להפגנות. אורי אבנרי בן 81 ומגיל 14 הוא פעיל פוליטית ללא הרף, לא הפסיק ללכת להפגנות ולפעול למען אחוות עמים. דווקא אתה, שמחזיק בתפיסת עולם יותר רחבה הכוללת גם את הנדבך הסוציאליסטי של ההומאניזם צריך לדעת כי אין מנוס מפעילות שטח סזיפית ובנאלית כדי להביא לשינוי חברתי בישראל.
חיים ברעם – גדול מכל שאר הכותבים כאן ביחד!
ולשרית – מה – אריק שרון לא איש דמים?
בפעולת התגמול בקיביה נתן את פקודת הקרב: "מקסימום הרוגים ומקסימום נזק!" – זה לא איש דמים?
כשהחטיבה שעליה פיקד בששת הימים רצחה שבויים – זה לא איש דמים?
כשסירב פקודות ביום כיפור והוביל צנחנים למלכודת החווה הסינית – זה לא איש דמים?
כשגרר את ישראל ל- 18 שנות מלחמה מיותרת בלבנון, עם אלפי הרוגים – זה לא איש דמים?
אז מה זה כן איש דמים, אם כך ?
חיים ברעם אכן כותב בכישרון רב. אני מוחה על הכינוי איש דמים שניתקלתי בו כבר בפעם השניה בקשר לאריק שרון.
בדפי ההיסטוריה ,כתוב לנצח פועלו למען המדינה.
אריק שרון שינה את רוח הלחימה של הצבא, והוכיח שאפשר גם אחרת. בהקימו את יחידה 101 ואת גדוד הצנחנים הראשון.
זה קצת מוגזם ומנופח ואפילו ניראה לא שייך לדבר על כך עתה. אבל הכוח הצבאי הבטיח את עתידנו כאן ולא הכניעה והפסיביות וההשלמה עם הגורל שאיפיינה את דור השואה. לצערי הרב.
מהות הסיכסוך שלנו עם הפלשתינאים נובע מחוסר ההשלמה שלהם עם קיומנו כאן. נקודה.
לגבי אריק שרון אין אמת אחת, נכון שנעשו שגיאות רבות. גם היום ואני אכולת צער על כך. אבל בהיותו ראש ממשלה ניבחר ע"י רוב הציבור בישראל, לא לנו ליקשור שמות בגנותו. לכך כיוונתי באומרי שינאה עצמית.
יש מקום בהחלט לחלוק על המדיניות ועל הדרך ובטח ובטח היום.
אריק שרון לא היה אחראי לחטיבה 35 …. במלחמת יום הכיפורים…
היא הייתה ת"פ של אוגדה 162 (אוגדת ברן)
קבוצת הפקודות שלפני קרב החווה הסינית הייתה בחפ"ק של ברן …. אני חושב שאתה צריך לחזק את ההיסטוריה שלך!! ..
חטיבה 55 ("משחררי הכותל וצולחי התעלה") הייתה תחת פיקוד שרון , והיא בצעה את המוטל עליה בשלמות.
אגב – שרון במלחמת ששת הימים היה מפקד אוגדה 131 (על איזו חטיבה אתה מדבר !!??!!)
שוב , תקרא קצת ספרי הסטוריה , לא יזיק לך כלל !!!