הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-1 ביולי, 2004 9 תגובות

כמעט עשור עבר מאז הופרט קונצרן כימיקלים לישראל (כי"ל), חברת האם של מפעלי ים המלח. ימי הפרטת מפעלי ים המלח היו ימי ממשלת רבין הרחוקים. מאז, מכבש ההפרטות לא פסק מלפעול. ממשלות קמו ונפלו, היו אלה ממשלות העבודה, הליכוד והאחדות הלאומית, אבל ההפרטה לעולם נשארת. ההפרטה שהחלה בחברות עסקיות בבעלות המדינה (כדוגמת ים המלח) המשיכה בתאגידים שהוגדרו אסטרטגיים (כגון תעש או אל על) ואינה פוסחת על תחומי הרווחה (תוכנית ויסקונסין, למשל), הבריאות והחינוך.

האסטרטגיה של בעלי ההון בישראל ובחו"ל מכתיבה מדיניות אגרסיבית של הפרטה, לטובת הצבר ההון ההולך וגדל, וממשלות ישראל מיישמות מדיניות זו ללא עוררין. מדיניות ההפרטה אינה תולדה של הקשר בין הון ושלטון. היא היא ההון בשלטון.


למרות שמדיניות ההפרטה החלה כבר לפני יותר מעשור, ובעולם לפני שני עשורים, השאלה הנשאלת היא מהו "קצב ההפרטה"? מדוע ממשלות מסוימות מפריטות בקצב מהיר יותר ואחרות בקצב איטי יותר. זאת, כאשר כולן מגלות רצון להפריט… ומהר ככל האפשר. התשובה אינה נעוצה בהרכב הפוליטי של ממשלה זו או אחרת. התשובה נעוצה ביחסי הכוחות החברתיים במדינת ישראל. או אם לצטט את מה שנכתב בשבועון הכלכלי השמרני הבריטי "אקונומיסט" לפני כמה שנים: "קצב ההפרטה בישראל עומד ביחס ישיר למיליטנטיות של ועדי העובדים". ב"אקונומיסט" לא נכתב ב"יחס ישיר למליטנטיות של ההסתדרות" או של האיגודים המקצועיים. וזה לא במקרה.


משני עשורי הפרטות במדינות הקפיטליסטיות המרכזיות ניתן ללמוד שהעברת הבעלות מידי המדינה או הציבור אל בעלי ההון של נכסים, שירותים או תאגידים ממשלתיים גרמה לשלוש תופעות משולבות:



  • פגיעה בעבודה המאורגנת. זאת על ידי ביטול הסכמים קיבוציים, פיטורי אנשי ועדים או גיוס עובדים שמחוץ למסגרת ההסכם הקיבוצי.

  • הקטנה במספר העובדים. החברה בבעלות פרטית מעוניינת להרוויח כמה שיותר וניתן להגיע למיקסום רווחים על ידי פיטורי עובדים והעמקת הניצול של העובדים הנותרים.

  • פגיעה בצרכנים ובאזרחים. יהיו אלה צרכני שירותי הרכבת, שדות התעופה, מערכת הבריאות וכד’.

לכן, איגודים מקצועיים רבים בעולם (לא כולם, יש כאלה שפועלים בשירות בעלי ההון) מתנגדים בחריפות להפרטה. מאבקים ארוכים התנהלו ומתנהלים על מנת למנוע הפרטות. בין הידועים: המאבק נגד הפרטת נמלים (לא כאן, שם – בעולם הגדול).


מול המכבש ההפרטה שאינו נח לרגע ולנוכח הניסיון הבינלאומי שנצבר, השאלה הנשאלת היא מהי עמדת ההסתדרות בשאלת ההפרטה. כאמור, ה"אקונומיסט" לא מנה את ההסתדרות בין מתנגדי ההפרטה. והצדק עם השבועון הבריטי. ההסתדרות לא ניהלה קרב נחוש נגד ההפרטה וחמור מזה – אין לה כל עמדה עקרונית נגד ההפרטה, נגד מגמת הצבר ההון בידי שכבה מצומצמת של בעלי הון בישראל ובחו"ל. אמנם ההסתדרות קבעה כמה וכמה פעמים שהיא מתנגדת להפרטת "שירותים חיוניים" (כמו מים או חשמל), אך לא עשתה דבר כדי לממש עמדה "עקרונית" זו. יתר על כן, ההסתדרות נתנה יד לביתורה של חברת מקורות לחמש חברות האמורות להתחרות אחת בשנייה. ופיצול חברת המים הלאומית הוא הצעד הראשון לקראת ההפרטה.


המאבק בנוכל מקסוול


היעדר הנכונות של ההסתדרות להילחם בהפרטה אינה נחלתם של כלל העובדים. מעשרות מפגשים עם אנשי ועדים והשתתפות באסיפות עובדים, אני יכול להעיד שרוב-רובם של העובדים רואים בהפרטה אויב ישיר. במקרה של מפעלי ים המלח, ועד העובדים סיכל את הפרטת החברה לידי איל ההון הבריטי רוברט מקסוול. אותו רוברט מקסוול, שטקס ההשכבה שלו נערך בבנייני האומה בירושלים בהשתתפות ראשי המדינה, עוד בטרם התגלה שהמנוח רוקן את קופות הפיצויים והפנסיה של רבבות עובדיו. אגב, יש לזכור ששר המשפטים דהיום, יוסף לפיד, היה אז נציגו האישי של בעל ההון הנוכל.


כאמור, ועד העובדים סיכל את מכירת כי"ל למקסוול שאמור היה לשלם 200 מיליון דולר תמורת חברה שמחירה היה אז כ-1.2 מיליארד דולר. כעת מחירה הוכפל, וגם בעליה הם שונים. המנוח שאול אייזנברג קיבל את החברה לידיו ותמורתה הוא שילם בכספים שקיבל בצורת הלוואה מבנק הפועלים – אז בבעלות המדינה. אגב, גם בנק הפועלים נרכש על ידי משפחות אריסון ודנקנר מכספים שקיבלו מבנק לאומי, אף הוא בבעלות המדינה. כעבור מספר שנים מכרה משפחת אייזנברג שוב את כי"ל לאחים עופר, לאחר שהחזירה את ההלוואה שקיבלה מבנק הפועלים מרווחי כי"ל ועוד נותר לה רווח נאה מהפעלת החברה וממכירתה.


איך מוכרים חברות גדולות, כגון כי"ל, בנק הפועלים או אל על תמורת מעט מאוד כספים? או איך מוכרים אותן מתחת לערכן הריאלי? על כך קיימים שני פטנטים מבית היוצר של האוצר: "מכירת גרעין השליטה" (חלק ממניות הקונצרן המקנות שליטה על כל התאגיד) ו"עסקה ממונפת" (קבלת הלוואה מבנק בבעלות הממשלה ופירעון ההלוואה מרווחי החברה המופרטת). כך עומדת משפחת בורוביץ (מבעלי ארקיע) להשתלט על אל-על (המתחרה), עד לא מזמן "המוביל הלאומי".


מחדל או כניעה?


האפיזודה של המאבק נגד מקסוול היתה חד-פעמית. לרוב, ההסתדרות נוקטת בגישה של "להמתיק את גלולת ההפרטה", על ידי מדיניות מקצועית המתבססת על שלושה עקרונות:



  • שמירה על ההסכם הקיבוצי. לפחות עבור העובדים הוותיקים. ותיקים שעם הזמן הופכים למיעוט במקום העבודה.

  • חתימה על הסכם דור ב’. המבטיח תנאי עבודה גרועים יותר ושכר נמוך יותר לעובדים הצעירים.

  • אי-התנגדות למהלך ההפרטה. כאשר מדובר על יחידות ממשלתיות, התירוץ כדי לא להילחם בהפרטה הוא "שלא ניתן להתנגד להחלטות הריבון", קרי הממשלה. וכאשר מדובר על תאגידים עסקיים, נאמר על ידי ראשי ההסתדרות ש"אלה עסקים שהמדינה לא צריכה לנהל אותם". כאילו דואר, חברת תעופה, מים, חשמל, דיור, חינוך, תשתיות, בריאות, רווחה, טלקומוניקציה – אינם שירותים חיוניים שהמדינה אמורה להעניק לאזרחיה כחלק מהזכויות החברתיות שלהם.

עמדת ההסתדרות היא לא אחרת מכניעה להון הגדול. אבל חמור מזה, זהו מחדל בכל הקשור לזכויות העובדים. כי מהות ההפרטה היא פגיעה בזכויות העובדים. במלים אחרות, הפגיעה בעובדים בהפרטה היא חלק מהותי מהתהליך ואיננו מהווה "חריגה". לכן, ההגנה הטובה על זכויות העובדים, אבל גם על הזכויות החברתיות של כלל האזרחים, היא להתנגד כליל למהלך ההפרטה. מדובר על התנגדות לכל הפרטה, בכל ענף ובכל עת. יתר על כן, ההסתדרות צריכה לעמוד בראש חזית נגד הפרטה ולהרחבת השירותים הניתנים על ידי המדינה לאזרחים. גם אם הדבר כרוך בהלאמת נכסים או תאגידים שיפעלו תחת שליטה דמוקרטית של העובדים.

תגובות
נושאים: מאמרים

9 תגובות

  1. גלילי הגיב:

    יכול להיות שמדיניות ההפרטה צריכה בקרת יתר של המדינה אולם דווידי לא מציב אלטרנטיבה ראוייה . האם הוא רוצה כלכלה דמויית ברית המועצות ז"ל או כאשר כל המשק היה בידי ההסתדרות או הממשלה . הוכח כאשר מפעלים מנוהלים על ידי ממשלות הם כושלים וזה לרעת העובדים.ההפרטה שלה מתנגד דווידי לא בשל ניצול וכד’ אלא אידאולוגית חייבת אלטרנטיבה שאותה דווידי לא מציג. להשאר במצב של המונופולים , שליטת ההסתדרות או המדינה זה מרשם בדוק לפשיטת רגל של כל המדינה .
    יואיל דווידי לבדוק מי הם מנהלי קרנות הפנסיה של ההסתרות ומה קרה להן והיכן מוצבים עסקני מפלגת פרץ ובני משפחתו ויראה מה צפוי לנו באם אלה ינהלו את כלכלת המדינה.

  2. איל אביבי הגיב:

    על מי אתה מגן ?
    על עובדי חברת החשמל?בעלי השכר הגבוה.
    יש להפריט מהר
    בניהול פרטי אין שחיתות ובטלנות.
    מדינה לא חייבת לספק חברת תעופה או טלפון,גוף פרטי יעשה זאת יותר זול ויותר טוב.

  3. עדו ג הגיב:

    הבעיה אינה בהפרטה או לא הפרטה אלא איך נעשית ההפרטה. לפני יומים שלשה הצהיר בכר, מנכ"ל האוצר, בכנס בלונדון, כי כשהמטרה היא הפרטה המחיר לא כל כך חשוב. התוצאה היא מכירת נכסי המדינה לאנ"ש במחיר מגוחך ואי שמירה על זכויות העובדים. אם מפעלי ים המלח היו נמכרים במחירם האמיתי כולם היו מרויחים, כמו שהם נמכרו מי שהרויח הם איזנברג והאחים עפר.

  4. הכל אחוזים הגיב:

    כחמישים אחוז מהשכירים במדינה משתכרים שכר מינימום וכחמישה עשר אחוז מובטלים. זאת התוצאה של ההפרטה. ה"כשלון" של מפעלי ההסתדות והמשק הציבורי הוא בכך שאז לא הגענו ל"יעילות" כה מרבית כנ"ל. אבל מה זה חשוב למגיבים הנ"ל שהרי (כך אני מאמין) אינם נמנים בתוך האחוזים הנ"ל וכנראה גם לא מטפסים על עמודי חשמל.

  5. חגי הגיב:

    למר אפריים דוידי.

    אני מסכים איתך שיש שרותים שאסור למדינה להפריט אותם כמו חברת החשמל ומקורות, מפני שאילו חברות המספקות שרותי תשתית אשר בהם אין אפשרות לתחרות.
    לצורך העיניין ראה מקרה מדינת קליפורניה אשר הפריטה את משק החשמל שלה ומאז לא מפסיקה לסבול מבעיות הספקת חשמל.

    אומנם שני הוועדים הגדולים הללו עושים כל שביכולתם כדי לנפנף בפני הציבור הרחב, אשר רובו ככולו אינו עובד במשק הממשלתי הסתדרותי, בהישגים המוגזמים שלהם.

    בל נשכח שמאז שישנה תחרות השוק הטלפון (הסלולרי והבין לאומי) ירדו המחירים באופן ניכר ונוספו מקומות עבודה רבים יותר.

    ישנם שרותים ומפעלים רבים אשר אותם יכולה לממשלה להפריט כדי ליצור ארגון תחרותי יותר וטוב יותר. צריך לזכור כי רוב החברות הממשלתיות מתחרות עם יצרנים מחו"ל אשר פועלים בשיטות יעילות יור וזולות יותר.
    אין כל הצדקה לשמור מפעל תחת הגג של ההסתדרות אם המתחרים שלו מו"ל יגרמו לקריסתו.

    אומנם אסור לבצע הפרטות פראיות אבל העתיד הוא מעבר של העבודה מבעלות ממשלתית לבעלות פרטית.

  6. זינגר הגיב:

    ההישגים של עובדי חברת החשמל ומקורות אינם כלל מופרזים, מלבד שכר הבכירים שם, שאף הוא נמוך משכר הבכירים במשק הפרטי (ששכרם המופרז גם הוא בא על חשבון הציבור, למרות שמנסים ליצור את הרושם שאלו נמצאים על פלנטה אחרת). השכר הממוצע של העובד הממוצע במפעלים הנ"ל דומה לשכר שהיה משולם בכל המשק ההסתדרותי והציבורי. אלא שאחרי ההפרטה ירד שכרם של האחרונים לשכר מינימום והראשונים עדיין מצליחים לשמור על הישגיהם חרף ההסתה המתנהלת נגדם מצד אבירי ההפרטות.
    "ההישגים" המופרזים באמת הם של כרישי ההון שרכשו בחצי חינם את רכוש הציבור והרווחים האדירים והמהירים שהם צוברים על חשבון הורדת העובדים למעמד של נזקקים.
    התחרות בענף התקשורת הסוללרית שכה רבות מנפנפים בה גם היא אגדה המופרכת ממש בימים אלו. מחיר השיחות הבינלאומיות כלל אינו שיך לסיפור הזה. כשרות ממשלתי היה ניתן עפ"י סדר עדיפויות שהממשלה קבעה (כמו מחירי המים והחשמל) ואין לזה כל קשר לתחרותיות.

  7. חגי הגיב:

    לזינגר.

    אתה כנראה לא עובד בחברה ממשלתית לכן אתה מרשה לעצמך לא לדייק ולפזר סיסמאות.

    השכר בחברת חשמל ומקורות הוא כן גבוה עבור כל ציבור העובדים שם בכל המקצועות, אלה מה, כדי ליצור מעמדות בתוך החברות הללו יצר הוועד שתי מדרגות של תנאים, לעובדים קבועים ולא קבועים!
    העובדים הלא קבועים עם ה’עבדים’ בחברות הללו בעוד שהקבועים נהנים מתנאי שמנת. (ראה לדוגמא את התוכנית של אילנה דיין על מפעלי ים המלח).

    נכון בשוק הפרטי חגיגת השכר של המנהלים היא גדולה יותר, אבל מה לעשות שם מרוויחים כסף! ומי שמרוויח זכותו לשלם משכורות כמה שהוא רוצה.

    תפקידה של ההיסתדרות הוא לשמור על זכויות העובדים ולהשיג להם הישגים בתחום השכר, אבל כאשר לאמיר פרץ וחיים כץ יש גם אג’נדה פוליטית עצמאית אי-אפשר שלא לחשוב שלהרבה מהמהלכים שלהם יש סיבות אישיות פרטיות.

    אם אתה יודע או לא חלק גדול (לא רק) מהמשבר שהתעשיה הצבאית נמצאת בו נגרם עקב תשלומי הפיצויים הגבוהים שעדיין משולמים לרבבות מהעובדים שפרשו עקב תוכניות הצימצומים.

    אז לפני שאתה מפריח סיסמאות תבדוק את עצמך.

  8. זינגן הגיב:

    מי שעומד לצד העובדים הוא "מפזר סיסמאות" (מילא "לא מדייק"). בד"כ הולך ביחד עם "לא מציאותי", "לא ראלי" וכו’. תוצאה של שטיפת המוח וההסתה נגד העובדים שהפכה להיות מובנת מאליה. ה"מציאותי" הוא לדחוק את העובדים לשכר מינימום ועד בכלל. לדרוש "תחרותיות", כלומר שהעובדים יתחרו שעה שעה על מקום עבודתם, וכל יום "ימכרו" את עצמם למעביד (עוד ביטוי "מאוצר המילים" שהפך להיות פוליטיקלי קורקט – היום לא מוכרים חו"ח עבדים, העבדים מוכרים את עצמם).

    אדון חגי, הפוסל במומו פוסל!
    מה זה "שכר כן גבוה" אם לא סיסמא? כמה זה "שכר כן גבוה"? פי שניים משכר מינימום? פי ארבע? כמה צריכה משפחה להשתכר (ברוטו) כדי לעמוד בהוצאה המשפחתית הממוצעת (נטו)?
    "הועד יצר", אדוני הועד אומנם מסכים ליצירת שני סוגים של עובדים מכיון שאינו צדיק וחסין בים השחיתות הכללית, תוצאה של היימנה וההתפרקות מסולידריות חברתית. אבל, לפחות לא הוא "ייצר" אלא המעסיק הציבורי והפרטי, על מנת שיתאפשר להם ולנצל את החלשים (הדיוק, הדיוק!) ומה זה "תנאי שמנת" (כנ"ל, סיסמא? ביטוי של הסתה?).
    ומה פירוש "שם מרוויחים כסף! ומי שמרוויח זכותו לשלם משכורות כמה שהוא רוצה". השאלה היא איך, ועל חשבון מי "שם מרוויחים כסף"?.
    מי שקנה בנק במאה מילון מהלוואה ציבורית, פיטר 900 עובדים שמרוויחים "שכר כן גבוה" ומעסיק במקומם עובדי "כח אדם" שמרוויחים "שכר הוגן" (מינימום) ואחרי שנה עשה מילארד – עשה את הרווח על חשבון הציבור ועל חשבון הציבור הוא משלם שכר "כמה שהוא רוצה" (למי שהוא רוצה).
    "תפקידה של ההיסתדרות הוא לשמור על זכויות העובדים ולהשיג להם הישגים בתחום השכר". אמת ויציב.על כך שאינה ממלאת את תפקידה ראה במאמר. אבל כאשר היא כן ממלאת את תפקידה אומרים שיש לה "אג’נדה פוליטית עצמאית" (עוד סיסמא? עוד הסתה?)
    בענין התעשיה הצבאית, לא הבנתי את הרעיון (נשגב מבינתי) מה צריכים העובדים, לפרוש בלי פיצויים? (כלומר להיות מפוטרים בלי פצויים?)
    "אז לפני שאתה מפריח סיסמאות תבדוק את עצמך".

  9. מלכה ב’ / קדימה עם ההפרטה הגיב:

    קדימה עם ההפרטה! שכר מימינום לכולם!
    קדימה עם ההפרטה! לפרק את ועדי העובדים!
    קדימה עם ההפרטה! שבעלי ההון ירוויחו בגדול!
    קדימה עם ההפרטה! שיהיו רק עובדי קבלן, מי צריך עובדים קבועים והסכמים?
    קדימה עם ההפרטה! לטובת ביבי וחבריו שמעבר לים.

    על החתום: מלכה, מובטלת וקורבן ההפרטה

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים