הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-3 בספטמבר, 2005 2 תגובות

השבוע פורסם בעיתון הבוקר הגרמני "נייס דויטשלנד" ראיון עם מנהיגי מפלגת השמאל החדשה, גרגור גיזי ואוסקר לפונטיין. מפלגת השמאל (Linkspartei) הוקמה בעקבות איחודם של מפלגת הסוציאליזם הדמוקרטי (PDS) ופורשי המפלגה הסוציאל-דמוקרטית השלטת. חלק מהראיון תורגם ופורסם בעיתון הבוקר הצרפתי "ל’הומניטה" ב-31 באוגוסט 2005. להלן הראיון.

ש. מהי הסיבה להתחזקות מפלגת השמאל בסקרים שהתפרסמו בשבועות האחרונים?


ת. אוסקר לפונטיין – כל המפלגות המתמודדות בבחירות, פרט למפלגת השמאל, מצדדות בקיצוצים בשכר ובגמלאות, הן דוגלות בקיצוץ הקצבאות ובהמשך השתתפותם של חיילים גרמנים במלחמות בלתי-חוקיות, כגון מלחמת אפגניסטן. רבים בגרמניה סולדים מעמדות אלה; ולכן התמיכה במפלתנו רק גדלה ככל שהזמן חולף.


ש. במלים אחרות: אתם מצליחים כי האחרים הם גרועים יותר?


ת. אוסקר לפונטיין – אין ספק שאחרים הם גרועים. אבל אנו מציגים אלטרנטיבה ואין אנו מסתפקים בביקורת. למשל: אנו דורשים תוספות שכר הצמודה לפריון בייצור. אנו תובעים העלאת הגמלאות ולהפסיק לפגוע במקבלי הקצבאות, יהיו אלה מובטלים או גמלאים. אנו שבים ומדגישים שיש לחזק את מדינת הרווחה ולאו דווקא לפרקה.


ת. גרגור גיזי – היינו לכוח הפוליטי היחידי המתנגד להוויה הניאו-ליברלית השולטת בגרמניה. זו הוויה ניאו-ליברלית בתחומי התרבות והרוח; אבל בעיקר בשטחי הכלכלה והחברה. אנשים רבים סבורים שאנו מייצגים אופציה שונה ושהם זקוקים לאלטרנטיבה זו.


ש. המפלגות האחרות תוקפות את מפלגתכם במישור האישי. ניכרת מגמה של דמוניזציה של מנהיגי מפלגת השמאל ואף של שנאה גלויה. האם הדבר הפתיע אתכם?


ת. גרגור גיזי – לשם שינוי, ההתקפות כלפי הן פחות קשות ועתה אוסקר לפונטיין הוא המותקף הגדול. זאת מכיוון שלפונטיין הוא אישיות סוחפת ובמחלוקת. אבל אנו לא חוששים כי להתקפות אלה אין כל תוצאה. כאשר כיהנתי בבונדסטאג (הפרלמנט הגרמני) נאלצתי להתמודד עם ביטוי שנאה שלא הכרתי מימיי. זאת, חרף העובדה המרגיעה עבור היריבים שלנו, שבסך הכל היינו מפלגה קטנה, חזקה אמנם במזרח, אבל כזו שכּוחה האלקטורלי בכל שטחה של גרמניה בקושי עלה על 5% מקולות הבוחרים. היום מצבנו שונה. אני אף פעם לא הייתי חלק מן הממסד. אבל אוסקר לפונטיין הוא אחר. הוא היה חלק בלתי-נפרד מן הממסד, היה נשיא המפלגה הסוציאל-דמוקרטית. לפתע הנשיא לשעבר של ה-SPD רוצה להקים מפלגה מאוחדת דווקא עם המנודים מן השמאל. האליטות בגרמניה אינן יכולות להשלים עם הכרעתו של לפונטיין.


ת. אוסקר לפונטיין – ליריבים אין טיעונים כדי להתמודד עמנו ולכן עברו לפסים אישיים. וההתקפות נעשות קשות יותר כאשר אנו מכריזים כי לממשלה ולמחנה השמרני האמור לפעול כאופוזיציה, יש מצע משותף אחד: הם דורשים קיצוצים בשכר, בגמלאות ובהוצאות הרווחה ופועלים להגדלת הרווחים וההכנסות של בעלי ההון. זו אמירת אמת ואנו נתמיד בהצגתה ובהצגת האלטרנטיבה.


ש. אוסקר לפונטיין התפטר מממשלת הקואליציה של הסוציאל-דמוקרטיה והירוקים עוד בתחילת דרכה. האם לא מדובר על בריחה מאחריות?


ת. אוסקר לפונטיין – עד עתה אף אחד לא תקף אותי על כך שעזבתי את הממשלה – לפחות בקרב פעילי המפלגה הסוציאל-דמוקרטית. כאשר אין תמימות דעים עם מדיניות הממשלה, אין כל טעם להשתתף באותה ממשלה. הסכם הקואליציה שנחתם על ידי הקנצלר שרדר, יושקה פישר ועל ידי – הופר על ידי הקנצלר עצמו. ההשתתפות במלחמת קוסובו והשינויים מן היסוד במדיניות הכלכלית והחברתית של המפלגה, הן הפרות בוטות וברורות של הסכם הקואליציה. לא יכולתי להשלים עם התפנית במדיניות המפלגה והממשלה.


ש. מה אתם משיבים לאלה הטוענים שמדיניות מפלגת השמאל מהווה חזרה למדיניות הכושלת של הסוציאל-דמוקרטיה הגרמנית לשנות ה-70. האם אתם רוצים לשוב למדיניות הכלכלית והחברתית של שנים אלו?


ת. אוסקר לפונטיין – האם זהו טיעון רציני? במה בדיוק מאשימים אותנו? בשנות ה-70 נרשם גידול מרשים בתוצר, התעסוקה היתה כמעט מלאה והורחבו השירותים החברתיים על ידי העמקת מיסוי הרווחים. אין ספק שאנו דוגלים במדיניות דומה. המדיניות השונה, זו שנוסתה בשנות ה-80 וה-90 נכשלה.


ת. גרגור גיזי – אנו מציעים לקדם צעדים כלכליים שחלקם ננקטו בעבר וחלקם חדשים לחלוטין. אבל מה שחשוב לנו הם השינויים המבניים. אנו מציעים רפורמה לעומק במערכת הפנסיה הדוגלת בהעמקת הסולדיריות בין העובדים לבין הגמלאים. ואין להצעה זו כל קשר למדיניות שננקטה בעבר. יש הסבורים שסופו של הסוציאליזם הממלכתי שהוא יחזיר אותנו אל הקפיטליזם של תחילת המאה ה-19. אנו סבורים אחרת ולכן על פי המצע שלנו אנו מביטים קדימה ולא אחורה.


ש. מפלגת השמאל לא תשתתף בכל קואליציה ממשלתית בעתיד הקרוב. מה מידת האפקטיביות בפעילות שלכם?


ת. גרגור גיזי – מאז שפירסמנו את המצע שלנו, כל המפלגות גילו לפתע את "השאלה החברתית" ומציגות לראווה את "רגישותן החברתית". הן אף מתחרות ביניהן למי יש יותר "רגישות חברתית". אבל כולנו יודעים שאלה הן סיסמאות אותן מפריחים ערב בחירות ואין כל קשר בין מה שנאמר ערב בחירות למה שנעשה אחריהן. יחד עם זאת, אין לשלול את השפעת עמדות מפלגת השמאל על השיח הפוליטי הכללי והלחץ שמפלגת השמאל מפעילה על יתר המפלגות ככל שכוחה גדל. ברור שאין אנו יכולים להשתתף בקואליציה הממשלתית העתידית מהסיבה הפשוטה שאין לנו שותפים לעמדות שלנו בקרב המפלגות הגדולות. אין אנו יכולים לדון על קואליציה עתידית עם המפלגה השלטת שקיצצה בקצבאות, פגעה בעובדים או משגרת חיילים למלחמות הרחוקות. יתכן והמצב הפוליטי לקראת הבחירות שיתקיימו ב-2009 יהיה שונה.


ש. הפרשנים כותבים שאין כסף בקופה ולכן לא ניתן לקדם ולו אחת מן הצעות מפלגת השמאל בתחום החברתי…


ת. אוסקר לפונטיין – לא ניתן לקדם מדיניות חברתית אחראית ללא מיסוי הוגן של בעלי ההון ותשלום מס אמת על רווחי התאגידים הגדולים. גרמניה היא מדינה עשירה ואנו היחידים המציעים לנקוט במדיניות של צדק חברתי ולכן העמדות שאנו מציגים הן רציניות וניתן לממש אותן. על פי ההצעות שלנו, גידול במיסוי בעלי השכר הגבוה יכול להניב 10 מיליארד יורו. מיסוי אמיתי על רווחי הבורסה יוסיף עוד מיליארדים לקופת המדינה. הבעיה איננה היעדר משאבים לקידום מדיניות חברתית צודקת. הבעיה נעוצה בחלוקת משאבים אלה… בגרמניה מיעוט קטן בחברה מנכס לעצמו את העושר שהוא פרי עמלם של רוב האזרחים.


ש. האם בין יעדי מפלגת השמאל גם הקטנת כוחו של הימין הקיצוני?


ת. אוסקר לפונטיין – ברור שזהו אחד מיעדי מפלגת השמאל. אנו רוצים לשכנע את מצביעי הימין הקיצוני לחדול מלהמשיך ולהצביע עבור מפלגות אלה. אנו מבחינים היטב בין הימנים הקיצונים הקנאים, הפעילים במפלגות הימין הקיצוני לבין רבים ממצביעיהן, שמצביעים הצבעת מחאה נגד המפלגות הגדולות. אנו רוצים לפנות אל מצביעים אלה ולשכנעם שקיימת אלטרנטיבה ויש לנטוש את הימין הקיצוני.

תגובות
נושאים: מאמרים

2 תגובות

  1. אשר פרוליך הגיב:

    ה"אלטרנטיבה" המוצעת הינה בלתי מציאותית
    בלשון המעטה.הסיבה לכך היא שלא נתן לחזור לשנות ה70 העליזות.
    בשנים אלה הייתה פריחה של כלכלות קפיטליסטיות לאחר ההשקעות האדירות לשיקום
    אירופה ויפן לאחר מלחמת העולם,שיקום שנמשך
    כ20 שנה,ביחד עם מירוץ החימוש בין המעצמות,
    וה"בום" הדמוגרפי שבעקבותיו.
    היום,בעולם של ריכוז ההון,גלובליזציה,תחרות
    גוברת בשווקים בינלאומיים,ניידות מרכזי ייצור לסין והודו כשהשכר הנו עשירית או פחות
    מזה שבאירופה,"אלטרנטיבה" זו אינה מעשית,
    וקריסת מדינת הרווחה הינה בלתי נמנעת.
    ה"פתרון" המוצע ,גביית מיסוי "הוגן",לדברי
    המרואינים,אינו מעשי.כל העלת מיסוי תביא לבריחת יותר מפעלים לסין ולהודו.
    צריך רק לראות הלחצים האדירים שעושים
    קרן המטבע העולמי,הבנק העולמי וכלכלני האיחוד האירופי להוריד מיסים ולהכביד בתנאי
    העסקתם של מליוני העובדים,כדי להציל את הכלכלות האירופיות המקרטעות.
    שלא תהינה כל אשלייה:
    ללא שינוי מבנה החברה האנושית לא רק באירופה אלא בעולם מחברה המבוססת על עקרון
    הרווח והתחרות לעקרון של סולידריות,שינוי שיתכן רק על ידי שלטון מעמד הפועלים והעובדים,אין כל סכוי ל"אלטרנטיבות" המנסות
    לאכול את העוגה ולשמר אותה שלמה.

  2. יוסי ונטורה / בשבוע שעבר היה דיון בירושלים הגיב:

    לאחרונה נערך במוסד ון ליר בירושלים דיון ארוך ולפרקים מאוד לא מעניין בנושא "הדרך השלישית והסוציאל-דמוקרטיה". הדוברת המעניינת ביותר בכנס: תמר גוז’נסקי. כל המשתתפים קיבלנו תיק גדול מאוד עם מסמכים (לרוב בעד הסוציאל-דמוקרטיה). חבל שבתיק לא נכלל הראיון עם לפונטיין, לשעבר נשיא המפלגה הסוציאל-דמוקרטית הגרמנית. דבריו של לפונטיין על הסוציאל-דמוקרטיה ועל מפלגתו לשעבר חשובים יותר ממאה כינוסים בוון ליר

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים