"צריך לקיים את ועידת הפת"ח בהקדם ולמנוע פילוג בתנועה". כך אמר אחד מראשי הפת"ח, כדורה פארס בשיחה עמו. פארס מכהן כשר ללא תיק ברשת הפלסטינית והיה במשך שנים רבות אסיר פוליטי בישראל. שוחחנו עם פארס על מנת ללבן כמה סוגיות הקשורות בעתיד תנועתו.
ש. תספר לנו על התגובות בתוך הפת"ח לאחר ניצחון החמאס בבחירות האחרונות שנערכו בשטחים הפלסטינים?
ת. התגובה היא זעזוע עמוק. אבל אנו מבינים היטב שבעשור האחרון שגינו רבות. הבוחרים הענישו את פת"ח בדיוק כפי שהענישו את הרשות הפלסטינית. למעשה, הפת"ח שילמה את מחיר המחדלים של מספר אישים מרכזיים ברשות. והטעויות נמשכו עד לרגע האחרון. לפני מספר חודשים אמורים היינו להתכונן לקראת הבחירות. כמחצית הפעילים סברו אז שהבחירות לא יתקיימו כי גורמים בוועד המרכזי של התנועה מסרו ש"הבחירות לא יתקיימו במועדן". גם בעת הרכבת הרשימות, ניהול מערכת הבחירות והעמדות הפוליטיות שהוצגו נעשו טעויות קשות. התעמולה של הפת"ח החלה רק כשבוע לאחר שכל הכוחות התחילו את מערכת הבחירות שלהן. ללא ספק: נעשו את הטעויות האפשריות וטעויות אלה הובילו למפלה בקלפי. יחד עם זאת, אני סבור שאנו עדיין מייצגים את הרוב בעם הפלסטיני. קרוב ל- 50 אלף פלסטינים הצביעו ושמו פתק לבן בקלפי וגם נוצרים רבים הצביעו עבור החמאס. במילים אחרות: לא כל מצביעי החמאס מסכימים עם עמדותיה. יתר על כן, מועמדים רבים בין פעילי הפת"ח רצו בבחירות על תקן של עצמאיים ואף התמודדו מול מועמדי פת"ח אחרים – הדבר גרם לאובדן קולות רבים בכל המחוזות. עכשיו הגיעה העת להתכנס, לדון על הטעויות שנעשו ולקיים את ועידת הפת"ח כדי להפוך לאופוזיציה פעילה עד לבחירות הקרובות.
ש. פעילי פת"ח ערכו בימים האחרונים הפגנות רבות ודרשו את התפטרות המוסדות העליונים של התנועה: הוועד המרכזי והוועד המהפכני. האם אתה מסכים עם דרישות אלה?
ת. בוועד המרכזי יושבים 21 חברים, אבל נותרו בתפקידם רק 14 וזאת בגלל שאחדים מחבריו נפטרו ואחרים לא יכולים להגיע לישיבותיו כי הם לא תושבי השטחים. לוועד המהפכני 120 חברים. אך לא ניתן לשנות את הרכב שני המוסדות ללא כינוס הוועידה. איש לא יכול לטעון שיש בידיו את הסמכות לשנות את הרכב המוסדות וכי זו הסמכות השמורה לוועידת התנועה. אין לי ספק שיהיו שינויים פרסונאליים מרחיקי לכת במוסדות התנועה כתוצאה מהוועידה. לדעתי יש לשנות את מבנה התנועה מהקודקוד ועד לבסיס. צריך תקנון חדש שיגדיר במדויק את תפקודו של המבנה החדש. אנו תנועה ותיקה שהוקמה לפני ארבעים שנה ולתנועה מספר רב של פעילים. אנו זקוקים ל- 21 מנהיגים שיהיו חלק מן הלשכה הפוליטית ול- 75 פעילים שיהיו חברי הוועד המרכזי. יש להקים גם "מיני-פרלמנט", הוועד המהפכני, שימנה 350 חברים. על פי ההצעה הוועד המהפכני יתכנס כל שלושה חודשים, הוועד המרכזי מדי חודש והלשכה הפוליטית בכל עת שיידרש. אנו סבורים שיש לשנות גם את אופן תפקודה של התנועה ולהקים ועדות ייעודיות שיפעלו בקביעות סביב נושאים מרכזיים בחיי הפלסטינים: הנוער, הנשים, הארגונים החברתיים, העובדים… על ידי הקמת ועדות אלה נהדק את הקשר עם החברה ונחדש את תמיכת האזרחים בתנועה. הצעות אלה, אינן הצעותיי, אלה הן הצעותיה של קבוצת פעילים גדולה שהתארגנה כדי לקדם את השינוי המבני בתוך התנועה. יש לציין שמאז הקמת הרשות הפלסטינית לא נערכו ועידות והמצע שלנו כבר לא עונה לדרישות החברה הפלסטינית. לכן, אנו גם זקוקים למצע חדש. נושא המצע הוא חיוני כי בהיעדר קו פוליטי מוסכם, נוצר מצב של אי סדר בו כל פעיל קובע את סדר יומו הפוליטי – ללא קשר עם המוסדות או עם פעילים אחרים. לכן, על ידי אימוץ מצע חדש והקמת ועדות ייעודיות לכל פעיל יהיה פורום כדי להתבטא. מדי חודש כל ועדה אמורה לשגר לוועד המרכזי דו"ח מלא על פעילותיה. כל אחד יידרש למסור דו"ח מלא על עבודתו ואיש לא יוכל להמשיך בתפקידו ללא פיקוח התנועה וללא מסירת דין וחשבון מלא על מעשיו.
ש. איך אתם מתכוונים לקדם את השינויים המבניים המוצעים?
ת. על מנת לקדם את השינויים המבניים יש לקיים את הוועידה השישית של הפת"ח וועידה זו אכן תתכנס – אין ספק בכך. ניתן לקיים את הוועידה כבר במארס הקרוב, אבל יתכן וזהו מועד קרוב מדי. ללא ועידה התנועה עשויה להתפלג. צריך לעבוד למען אחדות התנועה ולדון על כל שאלה בצורה שקטה ויסודית על מנת למנוע כל פילוג. לפת"ח אין עתיד ללא קיום הוועידה.
ש. מה יהיה תפקידו של מרואן ברגותי לאחר הוועידה?
ת. מרואן ברגותי הוא המנהיג המרכזי של הפת"ח. נכון שהוא כלוא, אבל אנו מייצגים אותו, ואנו נהיה לו לפה.
כדורא פארס היה ממנהיגי האסירים הפלסטינים בבתי הכלא בישראל וטוב שה"גדה השמאלית" מפרסם ראיון עימו. יחד עם זאת, אין לכדורא פארס הרבה מה להוסיף לפולמוס הפנים-פלסטיני הקיים בעקבות נצחון החמאס. הייתי רוצה לקרוא יותר על עמדותיו הפוליטיות של מר פארס וחבריו ולא רק על "הדרך לפריצת דרך".
הסיבה של רבים מן הפלשתינאים להצביע חמס היתה עזרתם ותמיכתם הסוציאלי, הן בבריאות, הן בחינוך ובמזון, שהפלשתינאים כה נזקקים להם. אין להתקחש לנקודה זו וגם ש"ס ניסתה לנצל נקודה זו באוכלוסיה היהודית.