הפורום החברתי האירופי הרביעי עומד להתכנס בשבוע הראשון של מאי באתונה, כשנה וחצי לאחר הפורום השלישי שנערך בלונדון. קואליציה רחבה של כוחות חברתיים ופוליטיים עומדת מאחורי כינוס הפורום החברתי שיתקיים דרומית לאתונה, ליד חוף הים, במקום בו שכן בעבר שדה התעופה הבינלאומי של העיר. האירועים יתחילו בקונצרט רוק ענק ביום ד’ 3 במאי, ימשיכו בסמינרים ודיונים בין ה-4 ל-6 במאי. בשעות הערב ביום א’, 6 במאי, צפויה הפגנה גדולה במרכז אתונה נגד הניאו-ליברליזם, המלחמה והגזענות. לבסוף, ביום שני 7 במאי תתקיים האסיפה הכללית של התנועות החברתיות.
להלן ראיון עם פנאיוטיס יוליס, הנמנה עם הפעילים הבולטים של הפורום החברתי היווני, העומד בראש קואליציית הארגונים המקומיים המארגנת את אירועי הפורום החברתי האירופי.
ש. האם יהיו חידושים במהדורה הרביעים של הפורום החברתי האירופי?
ת. החידוש הראשון, לעומת הפורומים הקודמים, הוא ביטול האסיפות הגדולות. מדובר על ביטולם של רבי-שיח ובהם לקחו חלק דוברים רבים. הביטול בא בעקבות בקשות של פעילים רבים שחשים ניכור הולך וגדל מהדוברים באירועים מהסוג הזה. כי לכל אחד זכות דיבור של כמה דקות, קשה עד מאוד להשתתף מן הקהל, לא ניתן לשאול שאלות רבות… הפעם נקיים סדנאות וסמינרים קטנים יותר, בייחוד בשאלות שוק העבודה באיחוד האירופאי והחוקה האירופאית. עד עתה נרשמו דוברים ל-210 סמינרים וסדנאות. יש עוד נושא בו משתתפים ודוברים מגלים עניין רב: המצב הפוליטי והחברתי באמריקה הלטינית. מספר ימים אחרי הפורום יתקיים בווינה ועידת פסגה של ראשי מדינות אירופה ואמריקה הלטינית. כמה מהדוברים הבולטים בפורום שיתקיים באתונה, אמורים להשתתף גם בוועידה האלטרנטיבית של העמים, שאף היא תתקיים בווינה בין ה-11 ל-13 במאי.
ש. האם יש חידושים נוספים?
ת. כמובן. הפעם בעת קיום הפורום החברתי האירופאי נכריז על "שטח חברתי משוחרר" ובו נציע אלטרנטיבות מעשיות בתחומי הצריכה, המזון, העבודה. לא מדובר על הצהרות תיאורתיות, אלא על אופן הניהול המעשי של הפורום – על כל פרטיו. הדיונים יתקיימו בשמונה צירים מקבילים: נשים, העיר, אמריקה הלטינית, עולם העבודה, מאבק העמים… עוד נפעיל לראשונה מערכת מורכבת של הקלטה, תרגום ושידור של דיוני הפורום.
ש. הצלחתם לממש את כל תכנית העבודה שתכננתם?
ת. לצערי לא הצלחנו להקים במות נוספות מחוץ לאתונה וסלוניקי. במהלך ימי הפורום היינו אמורים להקים במות נוספות בערים השונות ולא הצלחנו בכך. כמו כן, יש בפנינו אתגר קשה: רבים באים לדיוני הפורום האירופאי, חלקם הגדול משתתף בהם ולאחר ששבים הביתה… שבים אל הכורסה.
ש. איך תקיימו את האסיפה הכללית של התנועות החברתיות?
ת. בניגוד לאסיפות הכלליות של התנועות החברתיות שנערכו בעבר, הפעם ננסה להתמקד בנושאים המרכזיים ולקדם שלושה או ארבעה מבצעים פוליטיים כלל-אירופאים. טרם סיכמנו את כל הפרטים. אני תקווה שבמהלך דיוני הפורום נשלים את השיחות ונסכם אותן.
ש. מהי מידת המעורבות של התנועות החברתיות היווניות?
ת. כעת גוברת המחאה החברתית ביוון. המרצים באוניברסיטאות שובתים וגם עובדי הבנקים. ננסה לקשור בין השביתות והמחאה החברתית לבין פעילות הפורום. מאחורי ארגון הפורום באתונה עומדת שורה רחבה של ארגונים לא ממשלתיים, מפלגות שמאל, תנועות חברתיות, ארגונים של הומוסקסואלים ולסביות, קבוצות פמיניסטיות. האיגודים המקצועיים מלווים את כל התהליך ולא פחות חשוב: הם מממנים את ההוצאות הגדולות הכרוכות בקיום הפורום.
ש. כמה פעילים ישתתפו בדיונים?
ת. על פי הערכות המוקדמות, אנו סבורים שכ-50 אלף פעילים ייקחו חלק בדיונים, 20% מהם יגיעו מחוץ לגבולות יוון. עד עכשיו הבטיחו את השתתפותם 4,000 פעילים מן הבלקנים, כ-1,500 טורקים, 200 רוסים; וכן צרפתים ואיטלקים רבים. אחת מהסיבות בגללן הוחלט בזמנו לקיים את הפורום הרביעי ביוון היא כדי לאפשר את בואם של המשתתפים רבים מאירופה המזרחית.
הידיעות המתפרסמות לעיתים קרובות באתר הגדה השמאלית בנושא הפורום החברתי העולמי, או האירופאי, או האפריקאי או הלטינו-אמריקאי, מעניינות ביותר. בייחוד בגלל שנושאים אלה לא מתפרסמים בשום כלי תקשרות בעברית. אבל יש לי שאלה: מה קרה עם הפורום החברתי הישראלי? מה קרה עם הפורום החברתי שלפני שנתיים שהקימו תמר גוז’נסקי, דב חנין ואפרים דוידי. אני השתתפתי בהפגנה שקיימנו בנתניה תחת הכותרת "הפורום החברתי הישראלי".
אני מבקשת לפרסם עוד מאמרים וראיונות בנושא הפורום החברתי העולמי, או הפורומים החברתיים המקומיים. אין מקום אחר בו ניתן לקרוא מאמרים וראיונות מהסוג הזה!