הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-8 ביוני, 2006 2 תגובות

ג’ראר קנל טוען שהקואופרטיבים יכולים לשמש אלטרנטיבה לניאו-ליברליזם השולט, ואף לקדם את התודעה המעמדית. ראיון עם מי שאחראי על הפעילות הכלכלית-חברתית בפדרציית האיגודים המקצועיים הצרפתיים CGT.

ש. לפתע ה-CGT החלה להתעניין בנעשה במגזר הקואופרטיבי ואף הקימה קבוצת העבודה תחת השם "כלכלה-חברתית"?


ת. אין ספק שבשנים האחרונות התחלנו לפעול בתחום מחדש. הכול החל בשיחות שקיימנו עם קואופרטיבים לשם גיוס עובדיהם לשורות האיגוד המקצועי. לפני שנתיים קבענו את קווי המתאר למה שאנו מגדירים "הכלכלה החברתית". זהו תחום שלא היה בטיפולנו במשך שנים, ושבנו אל הקואופרטיבים כי אנו סבורים שמדובר במעשה שיתופי המנוגד לרציונאל הקפיטליסטי. לאחרונה אף קיימנו כנס שהוקדש כולו לכלכלה החברתית ועל הדרכים לקידומה. עוד אנו עומדים בקשר עם פדרציית הקואופרטיבים הכללית לשם הכשרת פעילי האיגוד המקצועי בנושא.


ש. ההכשרה כבר החלה?


ת. היא החלה בשטח בצורה לא מסודרת בייחוד כאשר קיימת סכנה לסגירת מפעל. אנו שואפים להקים מערך של הכשרה לכלל פעילי האיגודים בשטח ובייחוד כאשר קיים החשש שהעובדים ייפלטו למעגל האבטלה. אנו גם מקווים שהכשרה מתאימה תדרבן את הפעילים לפעול לא רק בעת סכנת סגירה, אלא גם כדי לקדם התארגנויות של העובדים המובטלים. כאמור, הראשונים שיזכו להכשרה בתחום הקואופרציה הם הפעילים בשטח, כי הם בקשר הדוק עם ועדי העובדים ויכולים להיערך במהרה במצבי חירום. אותם פעילים בשטח אמורים להכשיר חברי ועדי עובדים על מנת שהם בעצמם יקדמו את הנושא.


ש. במלים אחרות: אתה סבור שהקואופרטיבים יכולים להוות פתרון לאבטלה?


ת. לא אמרתי זאת. ה-CGT סבורה שהכלכלה החברתית אינה מהווה אלטרנטיבה מקיפה למשטר הקפיטליסטי. יחד עם זאת, הכלכלה החברתית והבעלות השיתופית על אמצעי הייצור מהווים אופציה ערכית לחברה הקפיטליסטית. הבעלות השיתופית שוללת את עקרון הרווח. הבעלות השיתופית מדגישה את ערך הסולידריות בין עובדים. להזכירך – הסולידריות בין העובדים היא מערכי היסוד של ה-CGT. אנו גם דוגלים בדמוקרטיה במקום העבודה ובשיתוף העובדים בניהול המפעלים. הקואופרטיבים הם דוגמא מצוינת לשיתוף עובדים בניהול המפעל ולדמוקרטיזציה במקום העבודה.


ש. קיימים פעילים רבים שלא מסכימים עם העמדות שלך…


ת. … יתר על כן, סביב סוגיות אלה יש ויכוח ער בתוך ה-CGT. אינני רוצה לפתוח כאן פולמוס רעיוני עקרוני סביב שאלת הקואופרציה. אני מציע לכל החברים לאמץ גישה מעשית יותר. אני מציע לחברים לשאול את עצמם איך אנו יכולים להגן על העובדים בפני פיטורים ואיך אנו יכולים לארגן את המובטלים? אני רוצה לשוב ולהדגיש שעל פי ההשקפה שלנו, המגזר הקואופרטיבי כלשעצמו אינו מהווה מענה הולם למשטר הקפיטליסטי. אנו סבורים שחלופה לקפיטליזם אמורה לתת מענה הולם לצורכי העובדים ומשפחותיהם באמצעות חברות ותאגידים בבעלות ממלכתית או ציבורית אחרת. אבל גם במסגרת חלופה זו יהיה מקום לקואופרטיבים. כעת, הבעלות השיתופית עדיפה על הבעלות הפרטית על אמצעי הייצור שכל תכליתה: לצבור רווח על חשבון העובדים. אני מקווה שבנקודה זו קיימת הסכמה מלאה בקרב החברים. לדעתי, האיגוד המקצועי חייב לבטא את המחאה המעמדית. אבל האיגוד המקצועי לא יכול להסתפק בהבעת המחאה. האיגוד המקצועי צריך גם לחשוב ולהציע חלופות לסיבות בגללן המחאה פורצת.

תגובות
נושאים: מאמרים

2 תגובות

  1. יוסי ונטורה / הלו… מי שהוא שומע? הגיב:

    הלו, הסתדרות… מי שהוא שומע? האם מי שהוא בהסתדרות מקשיב למה שנעשה בעולם? הלו זו הסתדרות? האם אתם שומעים?

  2. גל הגיב:

    איפה אנחנו ואיפה הם? בצרפת המונים יוצאים לרחובות בגלל חוק שמקל על המעסיק לפטר עובד צעיר. בישראל אף אחד לא מניד עפעף כשבכל שנה האוצר גוזר את גזרותיו החמורות פי כמה בחו’ק ההסדרים הידוע לשמצה.

    צריכות לחלוף כאן עוד כמה שנים טובות בשביל שיהיה טעם לתקוף את רעיון הקואופרציה משמאל. הקטע המצחיק הוא שכבר היה כאן ויכוח כזה פעם בין בורכוב לסירקין. מאז אנחנו ברגרסיה.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים