הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-15 ביוני, 2006 6 תגובות

תחת הכותרת "שכר שווה לנוער" מתנהל זה שבועות מספר קמפיין שיזמו סניפי ברית הנוער הקומוניסטי הישראלי (בנק"י) בתל-אביב ובאזור המרכז נגד אפליית בני הנוער בחוק שכר המינימום. כל המאמצים רוכזו למען המערכה החשובה נגד העוול המתמשך והכואב הזה, המעוגן בחוקי המדינה.

כיום שכר המינימום עבור בני נוער עובדים בגילאי 14-15 הוא 13.99 שקלים לשעה, לעובדים בני 16 הוא 14.99 שקלים לשעה ולעובדים בני 17 הוא 16.58 שקלים לשעה. שכר המינימום למבוגרים הוא 18.58 שקלים לשעה. החוק הנוכחי במדינת ישראל (חוק שכר מינימום מ-1987) מסמיך את שר העבודה והרווחה (כיום אלי ישי ממפלגת ש"ס) לקבוע בתקנות את גובה שכר המינימום לבני נוער עובדים.


המצב הנוכחי מגלם בתוכו אפלייה פסולה וחסרת הצדקה. האם לעבודות בהן מועסקים בני הנוער באמת דרושה הכשרה שבני נוער לא מסוגלים לה ומצדיקה הפחתה בשכר? האם מלצר בן 17 בחברת קייטרינג מוכשר פחות לעבודתו מאשר מלצר בן 20? האם עבודתה של קופאית בת 16 שווה פחות מעבודתה של קופאית בת 40? כ-2,600 בני נוער עבדו בשנה שעברה בחלוקת חומר פרסומי, האם מגיע להם פחות שכר ממבוגרים שעשו את אותה העבודה? יתרה מזאת, בימינו הנוער דווקא מוכשר יותר בשימוש במחשבים ובאמצעים טכנולוגיים מאשר מבוגרים, ובאופן פרדוקסלי המעסיקים משתמשים ביתרון זה ואף על פי כן משלמים לעובד הצעיר פחות מאשר למבוגר.


בעבר, לפני עשור או יותר, אולי אפשר היה להשתמש בתירוץ שאומר כי בני הנוער עובדים בשביל לאפשר לעצמם לצאת יותר ל"שופינג", ולא כדי לפרנס משפחה, ולכן לא נורא אם הם יקבלו פחות שכר. אולם היום התירוץ הזה כבר אינו תקף: בעקבות המדיניות הניאו-ליברלית הקיצונית וההרסנית שניהלו בשנים האחרונות שרון ונתניהו, וממשיכים היום אולמרט והירשזון, הידרדרו עשרות אלפי משפחות לעוני, ובני נוער רבים מתפקדים כמפרנסים (ולא עובדים עבור "דמי כיס" כפי שנכתב ב-5 ביוני ב"ידיעות אחרונות"). במשפחות שבהן אחד המפרנסים חלה או הפך לנכה וקצבתו קוצצה, או במשפחות מרובות ילדים שחדלו מלקבל תמיכה ממשלתית, בני הנוער חייבים לצאת לעבודה ולפרנס את משפחתם, ושכר המינימום הנמוך לנוער עובד פוגע ביכולתם לעשות כן.


בני הנוער העובדים הם אוכלוסייה מוחלשת מאוד מכמה בחינות: הם יוצאים לעבודה לרוב משום שמצבם הכלכלי קשה, הם לא מודעים לזכויותיהם, הם מפחדים לעמוד על הזכויות שהם כן מכירים מפחד של אובדן העבודה והם לא מאורגנים או מאוגדים מפאת גילם והעובדה שהם עוד לא הספיקו לפתח תודעה חברתית-פוליטית. זוהי הסיבה שהם כה קלים לניצול ע"י המעסיקים, ושאין איש המתייחס לאפלייתם במערכת הפוליטית. אנחנו בבנק"י רוצים לשמש להם פה, וגם לשתף כמה שיותר מהם במאבק על זכויותיהם. אחת מהשאיפות שלנו בקמפיין "שכר שווה לנוער" היא לשתף בו מספר רב ככל האפשר של בני נוער שלא היו מעורבים עד כה בפעילות פוליטית, ולא רק "אקטיביסטים" מנוסים.


לא רק בני הנוער העובדים נפגעים מאפלייתם בשכר המינימום, אלא גם העובדים והמובטלים המבוגרים. בני הנוער הם אוכלוסייה בעלת רמת מודעות נמוכה העובדת בשכר נמוך, ועל כן זה מושלם לניצול בידי המעסיקים. העובדים המבוגרים נאלצים להתחרות איתם, ועל כן רבים מהם מוחלפים בבני נוער "זולים", או שהם נאלצים להסכים להפרת זכויותיהם כדי לשמור על מקום עבודתם, וכך שותקים כשמעסיקים משלמים להם פחות מהמותר בחוק או פוגעים בזכויות אחרות שלהם. אפילו בני פפרמן, ראש מינהל לתכנון כוח אדם במשרד התמ"ת, הודה כי "מי שמשלם את המחיר זה המובטלים שבני הנוער תופסים את מקומם, לאחר שהמעסיקים מעדיפים אותם בגלל השכר הנמוך" ("ידיעות אחרונות", 5.6.06).


במסגרת הקמפיין העמידה בנק"י דוכני הסברה מדי יום ברחובות תל-אביב, בייחוד מול בתי ספר ומול מקומות עבודה של נוער, וכיסתה את העיר בפוסטרים שנושאים את סיסמאות הקמפיין. בפלאיירים שחולקו בדוכני ההסברה נכתב בין השאר: "שלא יעבדו עליכם, אף אחד לא עושה לנו טובה כשהוא מעסיק בני נוער. בעבודות זמניות או קבועות, מטרטרים אותנו ומשלמים לנו כלום למעשה, על העבודות המבאסות ביותר משלמים פחות וכל זה לאור יום ועל פי חוק". ביום רביעי 7 ביוני ערכה בנק"י במועדון "הגדה השמאלית" בתל אביב את הכינוס הראשון בנושא זה, בהשתתפות חברת הכנסת לשעבר תמר גוז’נסקי וחבר הנהגת ההסתדרות אפרים דוידי.


אני קורא לכל איש שמאל, לכל תנועה חברתית, לכל אזרח שאיכפת לו ובייחוד לחברי מק"י וחד"ש, לעזור ולהושיט יד לקמפיין שמנהלת בנק"י. בדרך של מאבק ושל סולידריות ניתן לשנות מציאות, ואם יהיו לנו מספיק נכונות ומרץ לפעולה נוכל לכוון את דעת הקהל לנושא מצוקתם ואפלייתם של בני הנוער העובדים, ולגרום לשינוי בחוק. הכוח הוא בידיים שלנו, בידיים של האנשים הפשוטים.

תגובות
נושאים: מאמרים

6 תגובות

  1. יואב גולדרינג הגיב:

    איתכם במאבקכם הצודק!

  2. אחמד פילגר / יוזמה ברוכה הגיב:

    היוזמה של בנק"י בת"א-יפו היא יוזמה ברוכה ואני מקווה שגם בנק"י במחוזות נוספים תצטרף למאבק לשכר שווה!

  3. ספידי הגיב:

    חזק ואמץ. צריך לראות כיצד העניין יצליח במבחן הזמן.

  4. זהראן הגיב:

    כל הכבוד שי,אני מקווה שחברי מק"י וחד"ש אכן ישתתפו.

  5. שלומי אמיר הגיב:

    יוזמה ברוכה. כנראה נתראה היום בערב הלהקות הצעירות למען שכר שווה לנוער (כדאי היה לצרף קישור לפה). אם יהיו שם חומרים לחלוקה אשמח להפיץ באזור מגורי (הוד השרון).

    — קישור —
    (זה הקישור באתר הגדה לאירוע הערב)

    בהצלחה לנו.

  6. מרים ג’ונס הגיב:

    אני מקווה שפעילי בנק"י יצליחו בפועלם! אני מקווה שאלפי צעירות וצעירים הצטרפו לקריאה!

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים