הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-13 באוגוסט, 2006 9 תגובות

קונדוליסה רייס אמרה בישיבת מועצת הביטחון אתמול, בישיבה בה התקבלה הצעה 1707 על הפסקת המלחמה, שהפסקת האש במצבים כאלה לוקחת עוד זמן מסוים… במלים אלה היא למעשה "אישרה" לישראל ניסיון לחטוף ברגע האחרון ממש את הניצחון. ניסיון נואש זה, כלומר העצמת ההתקפה הישראלית, תוך התגרות במועצת הביטחון, נדון לכישלון מראש. רבים כבר שילמו עבורה כך בדמם – ישראלים ולבנונים. ניסיון זה הוא בין היתר גם סימן לתסכול, לכעס ולהרגשת חוסר האונים על כך שכל מלחמת לבנון 2 היתה בסך הכול פאשלה אחת גדולה. אומרים לנו בגלוי שזו מכה אחרונה למען התדמית. צריך להציג לפני העולם, אבל גם לפני האזרח הישראלי, תמונה של ניצחון, של הישג ברור, למחוק את התחושה שקנתה לה שביתה בציבור הרחב, שצה"ל נחל כישלון צורב במלחמתו בגרילה של החיזבאללה.

אחד השדרנים האמיצים שלנו תרם כבר לפני שבוע, בעקבות המפלות של צה"ל, את הרעיון להציג על מסכי הטלוויזיה שבוים לבנונים בתחתונים עם פלנלית על העיניים, כך הוא חושב אפשר לרומם את רוח העם, ולשכנעו שהנה ניצחנו. הרעיון של החלפת המציאות בתדמית הוא רעיון עוועים מתחילתו. מעניין כיצד ההנהגה הישראלית המרובעת נתפסת לפוסט מודרניזם בצורתו הטיפשית ביותר. היה זה הרי ליוטרד הפוסט מודרניסט הידוע שבזמן מלחמת המפרץ הראשונה אמר שאיננו יודע אם בכלל מתנהלת מלחמה בעיראק עד שזה לא יופיע על האקרן. יורשה לי להביע כאן את השקפתי המיושנת שעם כל החשיבות לתדמיות ולאימג’ים, המציאות היא עדין חשובה מעט יותר. "תמונה אחת שווה יותר מאלף מלים" זו אמירה נכונה אך רק כאשר התמונה מראה מציאות.


והמציאות של מלחמה עלובה זו היא הרי ידועה כבר בקווים עיקריים. בעקבות תקרית גבול, הפעילה ישראל תוכנית שתכוננה כבר זמן די רב לפני התחלת המלחמה ביחד עם האמריקאים, להנחית מכה ניצחת על החיזבאללה ובעקיפין על סוריה ואירן וגם על תנועת ההתנגדות הפלסטינית, ממנה לא יתאוששו שנים רבות. לא חסרות עדויות לכך שהיה מדובר במלחמת ברירה ישראלית. אחת העדויות היא של סוס מלחמה ותיק – אביגדור בן גל ("יאנוש") שהתבטא בערוץ 10: "אנחנו בחרנו במלחמה זו, אפשר היה גם להבליג". לא אכנס כאן לתיאור הכישלון הפוליטי והצבאי של כל המלחמה הזו, הרי היא נסקרה דיה בשבועות האחרונים – ארי שביט למשל סקר זאת ודרש את התפטרותו המיידית של אולמרט. משה ארנס פירסם ב"הארץ" "קינה לתבוסה". נתעכב כאן רק במעט בקשר לחיזבאללה.


חיזבאללה ופונדמנטליזם דתי


ההפתעה הגדולה במלחמה היתה חוסר היכולת לשבור את התנגדות החיזבאללה כפי שהובטח בתחילת המלחמה. אל מול הזלזול המופגן כלפיו ע"י הצבא (כנופייה של טרוריסטים) התגלתה יכולת ההישרדות, נחישות ועוז לוחמיו. שיטות הלחימה, הארגון וחימושו, אלה היכו את הצבא והציבור בתדהמה. היה ניסיון להסביר את נחישותו בפונדמנטליזם דתי.


האירוניה של ההיסטוריה היא שהרגש הלאומי, שמקורו מודרני וחילוני דווקא, מסתתר בימינו לא פעם דווקא תחת מסיכה דתית. החיזבאללה, החמאס וגם המתנחלים הישראלים הם אכן דתיים קיצוניים או פונדמנטליסטים. אך הכוח המניע אותם הוא הרגש והתחושה הלאומיים. הדת תורמת לכך את המוחלטות, את האמונה המוחלטת, האלוהית והיא מייצרת תמהיל דתי-לאומי פנאטי אשר טבול בתחושה לאומנית מודרנית לחלוטין. פונדמנטליזם דתי "נקי" מתרכז בדרך כלל בהסתגרות בתוך עצמו, ואילו הזן הלאומי הוא מוחצן וכל כולו מכוון לפעילות פוליטית. מספיק להאזין לדברי אפי איתם על מנת להבחין – בקלות – שהמריץ אותו הוא שוביניזם ישראלי קיצוני. אחרי 67′ הפך המפד"ל לחרד"ל. אם יוחזרו לבסוף השטחים לבעליהם החוקיים יתכן מאוד שהאפי איתמים יחזרו להיות דתיים לאומיים סתם.


גם בחיזבאללה ובחמאס פועם יסוד האלמנט הלאומי – הלאומיות הערבית בלבושה הלבנוני או הפלסטיני. מקור הכוח שלהם טבוע ברגשות ההשפלה והתנשאות של כובשים זרים. כאן מקור כוחה של החיזבאללה, ולא כפי שכלי התקשורת רוצים שנאמין, באיזה רגש דתי אבסטרקטי שלא ניתן לשליטה. כן – יש בו הרבה שנאה, אבל לשנאה זו יש מוקד – הלא הוא הכיבוש הישראלי. באופן פרדוקסלי טמונה בכך גם תקווה גדולה – אם יגמר הכיבוש יעלם הפונדמנטליזם הזה יחד איתו. זאת בדיוק רוצה התעמולה הרשמית להסתיר מן הקהל הישראלי. בינתיים נמצא כאן מקור הכוח של לוחמי החיזבאללה, ולא אידיאולוגיה או תלות בסוריה ואיראן.


חשיבות ההרתעה עבור מי?


הממסד הישראלי מתאמץ בכל כוחו להחזיר את אמון הציבור בכוחו של צה"ל שניזוק קשה משך מלחמה זו. "איך אפשר לעשות זאת ב-3 ימים, דבר שלא הצליחו לעשות ב-32 יום לפני זה" (התבטאויות של קציני צבא אנונימיים). הציבור הישראלי יחזור אולי להאמין שוב לתעמולה הרשמית שכוח ההרתעה הוחזר ע"י ניצחון בסוף המערכה. אך יש גורם אחר – ביקורתי הרבה יותר – ולבטח אף חשוב הרבה יותר, הבודק מחדש את כוח ההרתעה הישראלי וגם את המבצע הנואש האחרון לחטוף את הניצחון. מדובר בארה"ב ידידתנו הגדולה.


ב"הארץ" התפרסם בימים אלה מאמרם של דייוויד ב’ ריווקין ולי א’קייסי תחת הכותרת "לנצח – גם למען הדוד סם". המחברים הם אנשים שמילאו תפקיד חשוב בעיצוב המדיניות של ממשלי רונלד רייגן וג’ורג’ בוש האב, והנה הם כותבים על המלחמה הנוכחית: " … על ישראל לחשוש יותר מכך, שמעצבי מדיניות אמריקאים, שינתחו את כישלון צה"ל להביס את החיזבאללה לאחר 30 יום, יאבדו את אמונם ביכולתה ‘לבצע את המלאכה’ בנושאים בעלי אינטרס אסטרטגי משותף, אם צה"ל יאבד את ההילה שלו כצבא בלתי מנוצח, ערכה של ישראל כבעלת ברית יורד ירידה תלולה". ועוד הם מוסיפים: "אל למנהיגים הישראליים להתייחס לתמיכה האמריקאית כמובנת מאליה. יש כמובן רצון טוב ואהבה אמיתית לישראל בקרב האמריקאים, אבל רגשות והרגל בלבד אינם בסיס מספק לברית אמריקאית-מתמשכת. האמת הקשה היא, שישראל חייבת להיראות מנצחת וגם לנצח כדי להישאר שותפה אסטרטגית בעלת ערך לארה"ב". ולמען הסר ספק מליבנו, אין הכותבים אויבי ישראל או "אנטישמיים" ח"וח – להיפך – הם ממש אוהדי ישראל והם מסכמים את מאמרם ב: "ישראל מוכרחה לנצח".


דבריהם של שני האדונים האלה ידועים היטב לשמאל בישראל שלא לקה אף פעם באשליות כלפי "ידידותה של ארה"ב". הדוגמאות של משרתי אינטרסים אמריקאים שארה"ב הפקירה לגורלם אחרי המפלות בוייטנאם ובסין ידועים. אין להניח שמנהיגי ישראל אינם מודעים למצב זה.


לכן לא קשה לדמיין כיצד למקרא דברים אלה מכסה זיעה קרה את גבם. הניסיון של הרגע אחרון לחטוף את הניצחון, ובפרט אחרי העידוד של גב’ רייס נראה להם, עם כל הקורבנות הכרוכים בכך, כמוצא קל לעומת התהום הפעורה ביחסיה האסטרטגיים עם ארה"ב.

תגובות
נושאים: מאמרים

9 תגובות

  1. שמואל אמיר לעמי הגיב:

    לעמי שלום, מאוד התאכזבתי מתגובתך. במקום לברך אותי על הסגנון המתון של רשימתי – הרי אני קראתי למלחמת לבנון 2 רק "פאשלה". בעיתונות של ה"מיינסטרים", לא ח"וח אצלנו ההזויים, הרחוקים מן המציאות, השוליים, הביטויים על המלחמה היו הרבה יותר נמרצים. אתה קורא שם על "מפולת" על "התמוטטות", על "הפורענות שהומטה על המדינה". מסתבר שכדאי לעתים להקשיב יפה מה השמאל אומר – בראשית המלחמה. בקיצור ציפיתי ממך להערכה ואתה מבקר…
    אגב אם אתה מתנחם בכך שהחיזבאללה לוחמת עבור האיראנים אתה צפוי שוב ליקיצה לא נעימה. וברצינות: אולי תקרא פעם ברצינות מה זה חיזבאללה למה ואיך היא קמה, אני נגד קללות וגם נגד גלוריפיקציה רצוי קודם להבין.

  2. חיזבאללה – המיתוס ?? הגיב:

    מר אמיר מנסה לגרום פה לגלורפיקציה של הארגון הטרור אשר נקרא חיזבאללה.

    האמת היא שהתנהלות שלומיאלית של ממשלת ישראל, הפעלת כוח לוקה בחסר ,וחוסר החלטיות היא זו שגרמה לחיזבאללה להיראות טוב הרבה יותר.
    פעולה קרקעית בטווח של ימים מתחילת הלחימה האוירית, והשטחת מקורות ירי של החיזבאללה אשר ירו מתוך הכפרים, היו גורמים לתמונת הלחימה להראות אחרת לחלוטין.
    מנהיגות רופסת וחסרת אחריות בניצוחו של אולמרט גרמה למערכה להראות כפי שהיא.

    אין ספק, שבמערכה הבאה שאכן תגיע, כיוון שחיזבאללה דוחה את החלטת האו"ם, ואינו מתכוון לסגת או להתפרק מנשקו, או אז הלקחים יופקו, והצבא יפעל בכוח המתאים על מנת לעקור את הנגע הזה.
    מה שברור לכולם (אולי מלבדך) הוא שכל העולם המערבי , כולל חלק לא מבוטל ממדינות ערב, עומדים מאחורי הצהרת או"ם אשר מטילה את כל האחריות על המערכה הנוכחית על החיזזבאלה, כאשם העיקרי.

    הישג לא קטן לישראל !!

  3. בודריאר לא ליוטאר הגיב:

    בודריאר טען שמלחמת המפרץ לא התקיימה

  4. מבקש הבהרה הגיב:

    כותב אמיר שמקור השנאה של חיזבאללה הוא הכבוש. סליחה, ישראל לא נסוגה מלבנון לפני שש שנים? אם יגיד אמיר שמדובר בחוות שבעא הרי שאפילו האו"ם שאינו ידוע כאוהד גדול של ישראל כבר קבע שאינה שיכת ללבנון. אם יגיד אמיר שמדובר בכבוש בגדה המשמעות היא שחיזבאללה לא יפסיק להלחם כל זמן שהפלשתינים לא יהיו מרוצים וזו אמירה שמשמעותה שחיזבאללה ויתר אירגוני הטרור לא יפסיקו להילחם כל זמן שישראל קימת. לכן אם הנחתו של אמיר נכונה ישראל צריכה לא רק להגיב אלא ליזום תקיפות קשות על לבנון חיזבאללה הפלשתינים ותומכיהם בכל הכח המצוי ברשותה משום שאין פשרות וחצאי מלחמות עם מי שמטרתו להשמיד אותך. אני מקווה מאד שאמיר טועה כי אם הוא צודק הימין המטורף של ישראל צודק גם הוא.

  5. ז’אן הגיב:

    בודריארד אמר גם שמלחמת המפרץ בדיוק -לא- התקיימה בגלל נוכחותה הבלעדית על המרקע, ולא בשום מקום אחר.

  6. יונאס הגיב:

    חבל שהמאמר הזה נותן במה להתלהמות של הפרשנים הפוליטים. לאלו העוסקים במערכת הביטחון עם החזבאללה לפני שכל בן פקועה למד להגיד זילזאל היה ברור מלכתחילה שהפעולה הזו לא יכולה להיות קצרה או זולה. אבל זה לא אומר שהיא לא הייתה אפקטיבית. "מחיקת חזבאללה" הוא מונח שספק אם ניתן לממשו, מה גם שה"מחיר" שלו הוא יקר מדי (ועל כן לא הוצב כיעד). לעומת זאת, מה שכן הושג הוא שחיקה של חזבאללה(ניתן להתווכח האם מדובר בשחיקה מספקת או לא)שאפשרה את קבלת החלטה 1701 של מועבי"ט פומבית גם ע"י נצראללה (ללא קשר לרצון/כוונה לבצעה). בנסיבות אחרות החלטה המאשימה את חזבאללה בפתיחת המלחמה, משווה בין הסבל הישראלי והלבנוני, מציבה את צבא לבנון וכח בינ"ל בדרום, קוראת לשחרור ללא תנאי של החטופים הישראלים ולמעשה קוראת לפירוק חזבאללה כנראה לא הייתה יכולה לקבל אישרור במערכת הפוליטית הלבנונית בשל לחץ הארגון על הממשלה (ואפילו לא הוזכר נצראללה עצמו). באשר למחיר, עם כל הכאב שכרוך באיבוד חיי אדם, כמות ההרוגים הכוללת אינה מגיעה להערכה האופטימית ביותר באשר לכמות האבדות לאחר 5 שבועות לחימה מול חזבאללה. יתר על כן, משום שמדובר בהישג מצטבר של לחימה גם לימים האחרונים יש משקל בתוצאה הסופית. מוקדם מדי בכדי לאמוד איך האירועים האלה השפיעו על ישראל, חזבאללה וממשלת לבנון אבל לפחות ניתן להגיד שכנראה אף אחד מהצדדים היה מקבל את אותן החלטת בהינתן ההזדמנות.

  7. אלי אמינוב הגיב:

    המאמר של שמואל אמיר מצוין ודי ממצה. נדמה לי שבארה"ב לא חיכו לשלושים ימי לחימה אלא כבר כעבור שבועיים, כאשר הגברת רייס באה לנזוף במשרתים העצלים היא גם איימה שיש לארהב חלופות נוספות. אם ננתח את כוונותיה של ארה"ב אל מול מה שהיא מכנה "ציר הרשע", הרי היריב העקרי הוא אירן. אם כך אולי אפשר לבודד את אירן ע"י קניית סוריה והעברתה למחנה בו נמצאות שאר מדינות ערב? את הנדוניה לחתונה זו יכולה לספק ישראל המחזיקה חלק מסוריה. אם בן הברית הראשי של ארה"ב באזור לא כל כך מוכשר, הרי לא מגיע לו להיות כל כך גדול.

  8. עמי הגיב:

    הציטוט "לנצח – גם למען הדוד סם" הובא כאן כמו שבחג פורים נהוג לאמר "המן הרשע" ומיד לקשקש ולרשרש כאות בוז ולעג.
    גם אם זה נכון, רצוי לא לשכוח שהחזבאללה אף הוא מנסה לנצח למען דוד חביב, הלא הוא הדוד אחמיניג’אד, וגם הדודן הסורי הצעיר אסאד.
    ואני מניח שזה בסדר מבחינת שמואל אמיר…

  9. למבקש "הבהרה" הגיב:

    נדמה לי שאתה מבטא יפה את הגישה הישראלית המבינה רק את עצמה, כל הלוחמים באנו הם בהגדרה טרוריסטים ופושעים . אנחנו בני האור הלוחמים לצדק. אנחנו עם הצבא האדיר שלנו, כדויד הנלחם נגד הגולית. אנחנו כובשים וגם הקורבנות. "לא יצאנו את לבנון" אתה שואל בצדקנות . קודם כל לא "יצאנו" אלא ברחנו. לא רצינו להיות ברווזים במטווח כלשון הימים ההם. לא עשינו שום טובה ללבנון והיא ואינה חייבת לנו כלום עבור "נדיבותינו" שלא הייתה. אבל אתה אינך מוכן להבין מה היה כיבוש ישראלי של 20 שנה בלבנון. פלשנו וכבשנו את ארצם, החלפנו את ממשלתם, נתנו חסות לטבח סברא ושתילה, קיימנו צבא משתפים – בקיצור כיבוש מן הנתעבים ביותר. אולי תאמץ מעט את דמיונך מה היינו אנחנו אומרים ועושים לו לנו היה מישהו מעולל כזאת. על הרבה פחות מזה, כמו תקרית גבול, דורשים אצלנו "למחוק" כפרים, להרוס את ביירות – את תשתיותיה להניס את תושביה ולהרוג בהם כמה שאפשר.
    כמובן שלא תוכל להבין שימשיכו ללחום בנו כל עוד לא נחזיר את השטחים הכבושים. להסביר זאת לציבור ישראלי כמעט בלתי אפשרי ובכל זאת זו האמת. ש.א.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים