צלם העיתונות עימאד מוחמד בורנאט, הקשור לסוכנות רויטרס, נעצר בבילעין בשישי לפני שבועיים בידי משמר הגבול לאחר שצילם את ההפגנה השבועית נגד גדר ההפרדה. עימאד, תושב הכפר, הוכה על פי עדי ראייה בידי חיילי מג"ב כשהוא כבול באזיקים.
לתחנת המשטרה בגבעת זאב הגיע עימאד כשהוא חבול קשות בפניו. לטענת שוטרי מג"ב, הוא נחבל מנפילת מכשיר קשר שהיה בג’יפ הסיור. עימאד נלקח לבית החולים הדסה הר הצופים ולאחר טיפול הוחזר לתחנת המשטרה בגבעת זאב.
לאחר החקירה, במהלכה ביקש עימאד מהשוטרים לצפות בקלטות שצילם ושלטענתו מפריכות את הטענות נגדו, הוא הואשם בזריקת אבנים ותקיפת שוטר מג"ב.
עימאד, צלם עיתונות עצמאי, מתעד את המצב בכפרו ובכפרים נוספים כבר כמה שנים. קטעי הווידאו שלו שודרו ברחבי העולם ובהם תיעוד ההפגנות נגד גדר ההפרדה המוקמת על אדמות בילעין.
ביום שלישי שעבר הוא הובא בפני שופט צבאי, רס"ן שלמה כץ, במחנה עופר. סימני החבלות ניכרו עדיין בפניו. למרות עדותו של אחד מחיילי הכוח כי עימאד אחז מצלמה בידו האחת ויידה בשנייה אבנים, קבע השופט כי הראיות שהובאו מצד מג"ב הן קלושות – וביקש לשחרר את עימאד. התביעה ביקשה לעכב את שחרורו על מנת לערער או להגיש כתב אישום, והשופט הורה על הארכת מעצר של 24 שעות בלבד ולא 72 שעות כפי שביקשה התביעה. כמו כן ציין השופט כי מן הראוי שנסיבות פציעתו של עימאד ייחקרו שכן מעיון בחומר לא ניתן להבין כיצד נחבל.
עו"ד גבי לסקי, המייצגת את עימאד, דחתה את הטענות ואמרה כי צפייה בצילומי האירוע מוכיחה את חפותו.
אין זו הפעם הראשונה בה שופטים צבאיים מוכיחים את שוטרי מג"ב על שימוש מוגזם בכוח.
בדיון שהתקיים למחרת, דיון בו הוגש כתב אישום בגין תקיפת שוטר וזריקת אבנים, אישר השופט הארכת מעצר עד תום ההליכים.
מלבד ידיעה קצרה באתר האינטרנט של "הארץ" לא דווח על מעצרו של העיתונאי עימאד בכלי תקשורת ישראלים. רשתות זרות סיקרו וממשיכות לסקר את המעצר אך דווקא התקשורת הישראלית המואשמת תדיר בנטייה שמאלנית – שותקת. לא נותר אלא לתהות מדוע. זאת בניגוד לדיווחים על מקרי אלימות נגד עיתונאים וצלמים במקומות אחרים בעולם. מעצרו של עימאד צריך להדליק נורת אזהרה לגבי מצבם של צלמים ועיתונאים המסקרים את הסכסוך הישראלי פלסטיני. יש לשאול אם לא מדובר כאן במגמה מכוונת להפסקת הסיקור.
ביום רביעי שעבר שלח במאי הסרטים שי כרמלי-פולק, יוצר הסרט "בילעין חביבתי", מכתב לשר הביטחון עליו חתומים עשרות אנשי רוח, אנשי תקשורת וקולנוע, בו הם מוחים על מעצרו של עימאד. לדבריהם, מדובר במעצר שווא שכל כוונתו למנוע המשך הסיקור של הנעשה בבילעין.
"מקרה זה הוא איור מזעזע של האלימות והזלזול בחוק, שכבר הפכו להרגל קבע של אנשי משמר הגבול והצבא בבילעין", נכתב. "בעבר כבר ננזפו שוטרי מג"ב ע"י שופטים צבאיים, על עדויות שקר כלפי מפגינים שנעצרו, אך נראה ששום דבר מהותי לא השתנה", כתב כרמלי-פולק.
"ברור שיש לצבא ולמשטרה אינטרס למנוע ממנו לצלם, וברור שההאשמות נגדו שקריות. מה שלא ברור הוא כיצד יכול מקרה כזה לקרות ב’דמוקרטיה היחידה במזרח התיכון’. אנו דורשים את שחרורו המיידי של עימאד בורנאט וביטול ההאשמות נגדו", כתב.
על המכתב חתומים גם אנשי סוכנות רויטרס בגדה העומדים בקשר עם גורמים שונים מאז המעצר ומביעים דאגה לשלומו של עימאד.
שי כרמלי-פולק מכיר ועובד עם עימאד כבר יותר משנתיים ובסרטו השתמש בחומרים רבים שצולמו על ידו. "ההאשמות נגדו מגוחכות. כל מי שמכיר את עימאד יודע שאין קשר בין האיש להאשמות נגדו. עימאד הוא איש רודף שלום ומתנגד לזריקת אבנים ואלימות מכל סוג", אמר.
עימאד לא נעצר במהלך ההפגנה שצילם אלא כשעתיים לאחר מכן כאשר צבא הכיבוש ו"משמר הגבול" פרצו לתוך הכפר ביריות של כדורי גומי, גז מדמיע ורימוני הלם לתוך בתי הכפר. עימאד הובהל מביתו על ידי ילדיו והחל מיד לצלם את האירוע כדרכו. הוא נעצר על ידי קצין משמר הגבול בטענה שהוא מצלם ללא אישור. אח"כ, רק כשהובא חבול לתחנת המשטרה הואשם בזריקת אבנים עפ"י "עדותם" של שני שוטרים שהיו "במקרה" בג’יפ שבו הוכה ("נפל עליו מכשיר קשר")
לשחרר את עימאד מוחמד בורנאט שבעבודתו מדגים את אכזריות הכיבוש ואת חוסר התוחלת והטמטום בגדר ההפרדה
בינתים הוא נעצר עד למציאת פתרון אחר כי יש הוכחות שהוא לפחות היה הבמאי של ההתפרעות. אבל מה מענינות הוכחות הרי הוא פלשתיני מסכן שמותר לו הכל.
בינתיים היזהר מחבלות בפניך
אכן עימאד נעצר לאחר ההפגנה, טעות עריכה.
חשוב הרבה יותר – עימאד עדיין במעצר. ביום שישי הקרוב תיערך בכפר הפגנה גדולה לשחרורו. למרות החשש מפגיעה גופנית- חשוב להגיע כדי לשלוח מסר שלא נסכים למניעת סיקור בשטחים.
המאמר תוקן לאחר פרסומו, המערכת.
עימאד שוחרר היום ממעצר בתנאים מגבילים (מעצר בית מחוץ לבלעין)ועבור הפקדה של 15,000 ש"ח. משפטו עדיין נמשך.