הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-6 בפברואר, 2007 3 תגובות

הפורום החברתי העולמי התכנס בניירובי, בירת קניה, בין ה-20 ל-25 בינואר 2007. הפורום שהוקם כאלטרנטיבה לפסגת הגלובליזציה המתקיימת מדי שנה בדאבוס, גדל ואף התרחב הרבה מעבר למה שציפו מקימיו. הפורום החברתי היה מאז תחילת דרכו למקום מפגש של ארגונים ותנועות מכל העולם המתנגדים לגלובליזציה הניאו-ליברלית ולאימפריאליזם על כל צורותיו. סיסמת הפורום היא "עולם אחר הוא אפשרי" והוא פועל ללא פקידים, מנגנונים, דוברים או מנהלים.

ההגנה על ההישגים החברתיים עמדה במרכז המפגשים הראשונים של הפורום החברתי שהחלו ב-2001. ככל שחלפו השנים מספר המשתתפים גדל בהרבה ויעדי המאבק נראו ברורים יותר: התכתיבים היוצאים מוואשינגטון, מאמצי ארגון הסחר העולמי לקדם את הניאו-ליברליזם בכל העולם, פעילות קרן המטבע הבינלאומית להפרטה מואצת; ובשנים האחרונות: כיבוש עיראק על ידי ארה"ב.


במפגש שנערך לפני שבועות מספר, השישי במניין המפגשים, יעדי המאבק היו ידועים לכל. ארה"ב נראת פחות חזקה מבעבר, ארגון הסחר העולמי נקלע למשבר שאיש לא צופה את סיומו ו"המלצות" קרן המטבע מעלות חשד כבד כמעט בכל פינה בעולם. אף ה"ניו יורק טיימס" בעת הסיקור ועידת דאבוס נאלץ להודות ש"קיימים שינויים מרחיקי לכת בזירה הבינלאומית" וש"לאף מדינה אין כעת שליטה על הנעשה בעולם". לדברי העיתון "אין בעולם מנהיגות מוכרת ומוקבלת על הכל".


בעולם הזה, הפורום החברתי העולמי מציג אלטרנטיבה אמיתית המקבלת את גיבוייה מרשתות ההולכות ומתרחבות ושאת פעילותן והשפעתן הפוליטית נכיר בכל העוצמה רק בעוד חמש או עשר שנים. משתתפי הפורום החברתי העולמי דנו בעבר בשאלה אם צריך להוסיף ולהיות פורום פתוח או שחייבים לתכנן ולארגן. בניירובי סוכם, וכמעט ללא דיונים, שהפורום החברתי ימשיך לפעול כמרחב פתוח לכל אלה הרוצים לשנות את העולם ובמקביל הוא יעודד את אלה הרוצים לקדם במסגרתו מטרות פוליטיות מסוימות והרואים בפורום מקום למפגש והתארגנות.


הרעיון העומד במרכז ההתארגנויות הוא הקמת רשתות כלל-עולמיות. רשתות העשויות להיות יעילות ביותר בסיועו של הפורום החברתי. רשת של פעילות פמיניסטיות כבר קיימת ופועלת היטב. בניירובי הוקמה רשת של נציגי עובדים. הולכת ומוקמת רשת של אנשי רוח. רשת הארגונים ותנועות של איכרים וחקלאים רק מתחזקת עם הזמן. יוזמה נוספת היא הקמת רשת כלל עולמית של ארגוני הומוסקסואלים ולסביות. הרשת נגד המלחמה מתפקדת היטב ומוסיפה למחות נגד כיבוש עיראק והמצב במזה"ת. בשנה האחרונה הוקמו גם רשתות למען חולי איידס, נגד הפרטת המים ולמען הזכות למים זורמים, ולקידום זכויות האדם.


הפורום גם החל לפרסם מנשרים. "מנשר במאקו" קורא להיאבק בקפיטליזם. מחברות המנשר הפמיניסטי סיימו את העבודה סביב הטיוטא השנייה של המסמך. כבר פורסם "מנשר העובדים". היום הרביעי של המפגש בניירובי הוקדש להקמת הרשתות ולדיון על המנשרים – עקרונות החשיבה והפעולה של הרשתות השונות. בניירובי גם נידונה השאלה מהו אותו "עולם אחר אפשרי". נערכו דיונים לעומק סביב סוגיות מורכבות כמו דמוקרטיה חברתית, עובדים ועבודה, החברה האזרחית ומקומן של המפלגות בתנועה נגד הגלובליזציה הקפיטליסטית.


בתוך הפורום החברתי העולמי קיימות סתירות וניגודים. יש בתוך הפורום החברתי לא מעט בעיות. קיים מתח גלוי בין הארגונים הלא-ממשלתיים הגדולים (שמקום מושבם ב"צפון" ובעלי אמצעים כלכליים גדולים) לבין התנועות החברתיות הרדיקליות יותר (רובן מן ה"דרום"). אבל לעת עתה, כולם נפגשים בפורום ומצליחים להתגבר על ניגודים קוטביים. יחד עם זאת, דווקא התנועות החברתיות הרדיקליות יותר הן אלה השולטות ברשתות ההולכות ומוקמות ברחבי תבל. לעיתים הפורום החברתי דומה לצב כבד ואיטי שבמשל של איסופוס. אבל כולם יודעים שהצב הקדים את הארנבת ששמה דאבוס.

תגובות
נושאים: מאמרים

3 תגובות

  1. יוסי ונטורה / איך זה? הגיב:

    איך זה שלא שמענו מילה או לא קראנו דבר על מפגש הפורום החברתי העולמי שהתקיים בקניה? גם באתר הגדה השמאלית, נדמה לי, לא נכתב דבר…

  2. שימי הגיב:

    מישהו יודע איפה אפשר למצוא את המנשרים המדוברים?

  3. מערכת הגדה השמאלית הגיב:

    לקורא שימי וכל המתעניין בפורום החברתי העולמי: מידע מלא על הפורום האחרון ניתן למצוא באתר: — קישור —
    בצד שמאל של האתר יש לחפש את המדור:
    social forum links
    ומשם לכל הפורומים החברתיים ברחבי העולם.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים