הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-8 במאי, 2007 18 תגובות

יותר מחצי מיליון עובדות ועובדים, גמלאיות וגמלאים אמורים לבחור ביום ג’ הקרוב את ראשי התנועות החברתיות הגדולות בישראל: ההסתדרות ונעמ"ת. זאת, במסגרת מערכת הבחירות הרדומה והטפלה ביותר שהתקיימה מאז הקמת ההסתדרות בשנות ה-20 של המאה שעברה. מערכת בחירות התואמת להפליא את השקפותיו של המועמד עופר עיני, מי שנבחר כדי לשמש יו"ר ההסתדרות על ידי מנהיג העבודה הכושל עמיר פרץ.

"הסתדרות ללא פוליטיקה" זועקות הכרזות והמודעות בחתימת עיני וסיעתו העלומה "עוגנים". "הסתדרות ללא פוליטיקה" שבים ומדגישים מועמדי הפלגים הפוליטיים והמפלגתיים עד-מאוד המרכיבים את "עוגנים" – מפלגת העבודה, מרצ, ש"ס, הליכוד ועוז. בשיחה שקיימתי עם ראשי סיעת מרצ הם מתלוננים מרות "שעופר לא מקשיב לנו" וש"איש לא שאל אותנו מה צריכה להיות הסיסמא המשותפת". על מצע כלשהו איש לא חולם. הרי זו "הסתדרות ללא פוליטיקה".


טענותיהם של אנשי מרצ מפליאות. הרי מאז שהוכתר לתפקיד היו"ר על ידי שר הביטחון פרץ, עופר עיני ממעיט בהתייעצויות ובכינוס ישיבות הנהגת ההסתדרות. בשלושת החודשים האחרונים הנהגת ההסתדרות התכנסה כמה פעמים, במקום הנוהל הקבוע הקיים מזה עשורים (שגם קודמו פרץ הקפיד לקיים) של פגישה שבועית. איש מחברי הנהגת ההסתדרות לא נשאל מה הוא חושב על הסכם הפנסיה הלא-מוצלח שנחתם באחרונה עם התעשיינים, או מדוע לא פותחים בצעדים ארגוניים כדי להבטיח חתימת הסכמי השכר… שתוקפם פג לפני חמש שנים (במגזר הציבורי) ו-12 שנה (!) במגזר הפרטי. חברי הנהגת ההסתדרות הפכו לניצבים בהצגה של איש אחד: עופר עיני.


"הסתדרות ללא פוליטיקה" היא היא עמדה פוליטית. לפני 12 שנים, חיים "נשיקה" רמון הגיע לראשות ההסתדרות תודות לסיסמא דומה: "הסתדרות ללא מפלגות". בדומה לעיני, רוב המפלגות הבורגניות (פרט למפלגת העבודה המוכה, אבל בתמיכת יו"ר המפלגה דאז, יצחק רבין), התייצבו מאחורי הסיסמא "הסתדרות ללא מפלגות". גם עתה רוב המפלגות הבורגניות (פרט לחלק זעיר מהליכוד המוכה) מתייצבות מאחורי הדרישה "הסתדרות ללא פוליטיקה".


"הסתדרות ללא פוליטיקה" הוא מסר ברור למעמד העובדים: ניתן להם – למעסיקים ולבעלי ההון – לנהל את העסק. הפוליטיקה היא תמיד הפוליטיקה שלהם. אנו ילדים קטנים הצריכים את ההשגחה הצמודה של מבוגר בעל הון עשיר. "הסתדרות ללא פוליטיקה" הוא האמצעי לנטרול כושר הלחימה וההנהגה של מעמד העובדים. נניח לרגע שכעת היינו מניפים את הסיסמא "מאבק הסטודנטים ללא פוליטיקה". במלים אחרות, שמאבקם הנחוש של הסטודנטים יתנהל הרחק מעמדות פוליטיות המבטאות עמדות ערכיות. זאת, כאשר התנגדות להפרטה היא עמדה פוליטית. התנגדות לוועדת שוחט היא עמדה פוליטית. הדרישה להשכלה חינם לכל היא דרישה פוליטית. הקריאה הנשמעת בכל הפגנת סטודנטים: "אולמרט הביתה" היא היא עמדה פוליטית. לדרוש לוותר על הפוליטיקה מציבור הלוחם למען זכויותיו – הוא לפעול במכוון כדי להכשילו.


מתחרהו של עיני על ראשות ההסתדרות, לאון בנלולו, אינו מייצג שום אלטרנטיבה ערכית, פוליטית ומעמדית. בנלולו, סגן ראש העיר אשדוד ולשעבר יו"ר ועד עובדי העירייה (מעבר מעניין: מנציג עובדים למנהל עובדים…) הוא הסוס הטרויאני של בנימין "סיגר-בוער-בכיס" נתניהו. בנלולו האלמוני, אף לא זוכה בתמיכת כל אנשי מפלגתו בהסתדרות המפולגים בשלוש סיעות: סיעת בנלולו, סיעת יעקב שמאי (סיעת הליכוד בהסתדרות התומכת בעיני) וסיעת עוז (של עובדי התעשייה האווירית התומכת אף היא בעיני).


בין "ההסתדרות ללא פוליטיקה" של העבודה, חלק מהליכוד, ש"ס ומרצ; לבין בנלולו, נציגו המשותף של נתניהו וישראל ביתנו של איווט "איום אסטרטגי" ליברמן, אין כל הבדל. הבחירה לראשות ההסתדרות ביום ג’ הקרוב היא בסופו של דבר בין קוקה קולה לפפסי קולה. לכן, ביום ג’ הקרוב יש להצביע עבור רשימת השמאל המעמדית היהודית-ערבית היחידה המתמודדת בבחירות לוועידות ההסתדרות ונעמ"ת: רשימת חד"ש. בבחירות לראשות ההסתדרות יש לשים פתק לבן. בין קוקה קולה לפפסי קולה, אנו מעדיפים מים צלולים.

תגובות
נושאים: מאמרים

18 תגובות

  1. שי הגיב:

    הבעיה עם מים צלולים היא שגם פפסי וגם קוקה קולה הן המוכרות שלהם. כואב אבל ככה.

    מתי חד"ש תעשה כבר קואליציות. ומתי חד"ש תשכיל לשים אותך בראשות אחת האינסטנציות שלה – כנסת הסתדרות משהו.
    בהערכה,
    שי

  2. על המשמר הגיב:

    צודק עופר עייני,מי צריך פוליטיקה רקובה,לא עדיף להתחיל בהכנת אגן פוליטי מצוחצח ונקי,רק לשרות מפלגות סוצ’?
    עדיף מאד!
    הכנת אגן כזה דורשת בשלב הראשון,התרחקות המאגן הבורגני הרקוב.
    יפה מאד עופר!
    תמשיך כך.
    אל תשכח אח וחבר.
    בהתחלה דמוקרטית אמת ואח"כ הסוציאליזם ממריא,את שניהם יש ללמוד ולנסות,אין ברירה,חלוצים הננו.
    ולכם אומר: הסתדרות העובדים מיצגת עובדים ובשל כך היא פוליטית באבוהה אבל זה ענין אחר.
    בואו ניתן לעופר להנות מהספק,מהתוצאות נהנה אנחנו,כי מי יודע,אולי יבוא יום בו תחגוג דמוקרטית אמת במסדרונות ההסתדרות,שיבוץ אמת יגיע ואיתו גם מיצוי תפקידה האחד והיחידי של ההסתדרות-יצוג מעמד העובדים.
    סוציאליזם טהור,אינו מסוגל לתפקד בסביבה בורגנית בה ברגע זה משתכשכות כל המפלגות,כולל הסוצ’.
    וזה גם התנאי שלך,עליו קיומך מתנדנד,התוכל אחי ליצר סוציאליזם אמיתי?
    התוכל?
    הרי גם במוסדך אין עדיין דמוקרטית אמת?
    איך תיצר סוציאליזם מבלעדיה?
    כל הכבוד עופר.
    רשמנו בפנקס.

  3. סטודנט מותש הגיב:

    הו, בהחלט המקום והזמן לספר על הסיבות!
    הייתי מאוד מעוניין לראות את ההסתדרות מסייעת לסטודנטים, אפילו בשביתה סמלית ליום אחד.

  4. לדניאל מאפרים דוידי הגיב:

    אנסה להשיב בצורה התמציתית ביותר לשאלות שלך. קודם כל אני לא מועמד מהסיבה הפשוטה שסיעת חד"ש בהסתדרות התנגדה ומתנגדת לבחירה אישית של היו"ר. זה היה מהלך שקידם בזמנו חיים רמון (שאגב שינה את התואר ממזכ"ל ההסתדרות ליו"ר ההסתדרות) ורק חד"ש התנגדה לכך. שנית, ההסתדרות מאגדת בתוכה עובדים מכל הסוגים והצבעים. ככל שיותר עובדים יהיה מאוגדים, כך יהיה להם כח רב יותר. לגבי שביתת הסטודנטים קידמנו שת"פ בין ההסתדרות לבין השובתים שלצערי לא הצליח בגלל סיבות שאין כאן המקום והזמן לספרן.

  5. דניאל – נו, אז אם זה המצב הגיב:

    מדוע לא להריץ או?ת?ך?, לראשות-ההסתדרות??

    הרי אתה ראוי יותר מעיני, אתה מסכים איתי??

    צריך לחשוב בגדול… אישית, לא הצטרפתי להסתדרות, כי לא ראיתי בכך טעם. כי חלפו עברו הימים, שבהם ההסתדרות ייצגה, את כלל אזרחי ישראל, בני המעמדות הנמוכים והבינוניים. כיום, נתפסת ההסתדרות כפדרציה אימפוטנטית, של מספר ועדים מרכזיים – וזהו.

    האם חד"ש בהסתדרות, תיזום צירוף ארגוני הסטודנטים, למשל? אשמח לראות הקמת חזית משותפת, עובדים-סטודנטים-מובטלים-גמלאים-נכים-תיכוניסטים-מילואימניקים,
    למען שינוי חברתי כ?ו?ל?ל, במדינה וגם מחוצה לה…

    אני מכיר היטב את האמירה, "מאבק ללא פוליטיקה". מבחינתי, זה נשמע כמו דברי הטבח מ"זהו-זה" של ימי מלחמת-סדאם העליזים, "טחינה ללא-טחינה! דיאטתי!" על אותו משקל בדיוק…

    שרש-הבעיה, לדעתי, בכך שאנשים מזהים "פוליטי" עם שני דברים: או מפלגתי (שזוהי, כמובן, בורות איומה!!), או הנושא המדיני. אנשים אינם מבינים, שגם המאבק הנוכחי (הדורש דרישות כלכליות-חברתיות וחינוכיות ברורות) וגם המאבק הבא, הבוער כבר בעצמותי-שלי (לוודא, ש"ים-המלח" לא יהפוך, לאיזה מושג הסטורי נשכח…), הם מאבקים פוליטיים פאר-אקסלנס…

    אשמח לדעתך!!

  6. עובד לא מאוגד ולא בקיא הגיב:

    במה מועמדותו של דוידי טובה יותר מזו של עקל?

  7. ג.ש.(ירושלים) הגיב:

    "הסתדרות ללא פוליטיקה"
    זהו אימרה של שיא-הדמגוגיה.
    אין דבר בחיים שאין בו שמץ של עמדה-פוליטית.
    הדמגוגים משתמשים באימרה הזו,מהסיבה
    שזה "עובד" על אנשים,בעיקר לאלה שלא
    טורחים לחשוב לעומק הבעיה.
    אפרים דוידי בא מבית, ששם דואגים מאז ותמיד
    למען האינטרס של העובד,ללא אפליה של: גזע,
    דת,או לאום.
    אני מאמין לכל הלך חשיבתו למען העובד(השכיר)
    וכמובן שאני אצביע עבור חד"ש.
    אני לא רואה שום הבדל בין מר עיני,פרץ,
    ורמון,כולם אותו דבר.
    משותף לכולם שברגע שהם מול בעלי-ההון
    במשא-ומתן הם:
    "מתרככים"ומוותרים הרבה מאד ע"ח העובד.
    הם בודאי שלא ראויים להנהיג:
    הסתדרות – מזויפת..

  8. אני רק שאלה הגיב:

    נכון. נצביע חד"ש בבחירות בהסתדרות. כל אנשי שמאל חייבים להצביע חד"ש. אבל יש לי שאלה קטנה: מדוע חד"ש לא מציגה מועמד לראשות ההסתדרות. הבנתי היטב שהיא מתנגדת לבחירה הישירה של היו"ר. אבל הבחירה הישירה של היו"ר קיימת כעובדה מזה תריסר שנים. אולי הגיע הזמן לצאת מהקבעון ולהציב מועמד?

  9. יוסי הגיב:

    האם הדבר אומר כי חד"ש בניגוד לכל השנים האחרונות שבהן הייתה שותפה לקואליציה מקיר לקיר בהסתדרות בשם האחדות המזוייפת ולאחר שנגררה אחר עמיר פרץ וסיסמאותיו, מתכוונת לאחר הבחירות להוות אופוזיציה ולעמוד על עקרונותיה ולא לקחת חלק בקואליציה מקיר לקיר בראשות עיני?
    אולי אפריים דווידי יכול להבהיר מה השתנה היום לפני הבחירות לעומת השנים הארוכות בהם הוא וחד"ש ישבו בהנהגת ההסתדרות כחלק מהקואליציה הא-פוליטית שכללה את הליכוד-ש"ס-העבודה וכל השאר, ומה תהיה עמדת חד"ש לאחר הבחירות כשתעמוד שוב על הפרק שאלת הקואליציה מקיר לקיר??

    וזה לא שצריך להצביע לעופר עיני…

  10. יפתח סטריק הגיב:

    ידידי אפרים דוידי פרסם היום רשימה זו גם בעיתון הארץ (של המוסף הכלכלי) ובה הוא קורא להצביע עבור רשימת חד"ש, אך לשים פתק לבן לראשות ההסתדרות בבחירות הקיימות / לא קיימות שיערכו מחר (כן! מחר מתקיימות בחירות – הידעתם?) להסתדרות העובדים.

    יותר מחצי מיליון עובדים אמורים לבחור מחר את ראשי ההסתדרות ואת מנהיגות נעמת. מערכת בחירות רדומה כזו להנהגת ההסתדרות לא ידענו בישראל מעולם. זוהי, כפי שדוידי כותב בצדק מערכת התואמת להפליא את השקפותיו של עופר עיני: "הסתדרות ללא פוליטיקה".

    מי הוא עופר עיני? מה היא ההסתדרות היום? איזה כוח יש לה בייצוג ציבור השכירים בישראל, שאלות קשות. התשובות לא יינתנו. לא על-ידי נציגי מר"צ, לא על-ידי מציגי חד"ש, כמובן לא על-ידי עופר עיני וסיעתו העלומה (עוגנים). השיטה פועלת: המעסיק מעסיק והמועסק מועסק. הניצול מטופח והעובדים מפוטרים. ומה עושה ההסתדרות? מקיימת את שיגרת החיים המבזים הללו. חד"ש, מר"צ ומי לא חבר בהנהגה שעושה את ציבור השכירים בישראל לעניים יותר ואת בעלי ההון וחסדי ההפרטה לחזקים יותר. מהסטודנטים לא ממש אכפת להסתדרות, איגודי עובדים המוקמים במקומות עבודה זוכים לקיתונות של ביקורת – כי ההסתדרות רוצה מונופול על ייצוג השכירים – אבל על איזה ייצוג מדובר. זהו שיתוף פעולה, עם בעלי הכוח, וצריך לקרות הרבה מאוד עד שהנהגת ההסתדרות הזו – והיא לא מתכוננת להשתנות בעתיד הקרוב – תקרא תיגר על השיטה הנצלנית הזו – ואלטרנטיבה לא נראית באופן. ההסתדרות אינה מייצגת את הדפוקים, את המנוצלים, ואת מי שבאופן מובנה רק מפסידים מהשיטה הנצלנית הזו: ערבים, עובדים זרים, ועובדים בעלי צווארון כחול.

    בעולם קיימים איגודי עובדים מיליטאנטיים ובעלי הרכה מעמדית שעושים היסטוריה ומשנים את תנאי החיים שלהם ואת תנאי העסקתם – בישראל. המנצל מנצל והמנוצל רק ינוצל עוד ועוד.

    עיתון הארץ יכול לפרסם מאמרים "ביקורתיים" ולהצטייר כבעל רגישות גבוהה לעובדים ושכירים. אני בבחירות האלו לא מתכוון לשים פתק לשום רשימה – קל וחומר לא לנציג עובדים שאומר לי כי הוא בעד "הסתדרות ללא פוליטיקה".

    אני אשאר בבית. לא מעוניין להיות חבר במשחק המכור הזה!!!

    נמאס מהפיצקיות המזוייפות הללו והרטוקירה הנבובה שההסתדרות היא איגוד העובדים שיקם את ענייניו של ציבור זה.

    הבושה היא לא של אדון עיני היקר.

    הבושה, אלא של אנשי קשיי יום ומשתכרים שכר עבדות, אימהות חד-הוריות, עובדים זרים, עובדי קבלן וחברות כוח אדם נצלניות.
    אך הבושה היא גם שלנו: סוציאליסטים ופעילים, החולמים על חברה צודקת והומאנית יותר – זה אפשרי אבל לא עם הסתדרות כזו ולא בבחירות המבזות הללו.

    הכותב מפרסם בלוג: — קישור —

  11. דניאל הגיב:

    מסכים עם יפתח – והמצב אינו חדש. כבר בשנות התשעים, ייצגה ההסתדרות אך ורק את החזקים, את אלה, שבעצם אינם זקוקים לה.

    במצב הנוכחי, יש לפרק את ההסתדרות הנוכחית ולבנות הסתדרות חדשה.

  12. יובל הלפרין הגיב:

    יפתח ודניאל מציגים תמונה חלקית.
    ההסתדרות הייתה ועודנה האיגוד המקצועי הגדול בישראל.
    הוועדים הגדולים כולם מאורגנים בהסתדרות. בלא תמיכת העובדים המאורגנים, החזקים, גם אלו שיפתח זועק את זעקתם לא יזכו בשיפור מצבם.
    ההסתדרות והעובדים המאורגנים במשק לא תמיד תומכים בהם ולא לחלוטין תומכים בעצמם, אבל זהו ויכוח פוליטי כפי שמתקיים בכנסת או ברשויות המקומיות.
    ככל שהשמאל בהסתדרות יהיה חזק יותר (ושמאל זה ו’) היא תתקרב יותר לעמדה השוללת הפרטה, עבודה קבלנית, חוזים אישיים ושאר תופעות של דיכוי עובדים.
    אפילו כעת לא הכול שחור. ההסתדרות יצאה בשביתה כללית נגד התוכניות של נתניהו להתערב בחוזים קולקטיביים באמצעות חקיקה, ואכן הצליחה.
    עובדים שמנסים להתארגן פונים ישר להסתדרות. הם לא שואלים "מהי השפעתה". הם יודעים שהשפעתה מכרעת. השאלה היא איך היא תשתמש בהשפעה הזאת:
    עובדי מטרודן, חברת האוטובוסים של באר שבע, זכו לתמיכת ההסתדרות כשהחליטו להתארגן ולהיאבק.
    עובדות הקבלן ברשות הדואר נתקלו בכתף קרה עד עתה. אך המסקנה היא לא "לפרק", אלא לחזק את כוחות השמאל בהסתדרות. פירוק יביא לכך שגם לא יהיה מי שיתמוך.

    לא רק ההסתדרות בארץ חוטאת באופורטוניזם, גם איגודים מקצועיים רבים ברחבי העולם. אבל מה לעשות, הדבר משקף את עמדת רוב חבריהם כרגע. "איגוד מקצועי חדש" לא יועיל, כי יחסי הכוחות בתוך מעמד העובדים יישארו כשהיו: רוב לחסרי התפיסה המעמדית ולתומכים (אקטיביים או פסיביים) בהפרטה ובנאו-ליברליזם.
    הפתרון הוא לא לשלול לגיטימציה מההנהגה הקיימת בנוסח "מי זה", אלא להטות בהדרגה את ציבור העובדים לכיוון אחר, וזה אפשר לעשות רק דרך מוקדי הכוח הקיימים. כשמחליטים אם להמשיך או להפסיק שביתה, אם לקבל או לדחות הצעת הצעת פשרה כלשהי, חשוב שגם בעלי עמדות רדיקליות יותר ייטלו חלק בדיון.

    אגב, מיהו עופר עיני. בניגוד ליו"רי ההסתדרות לפניו, הוא צמח מפעילות איגוד מקצועית. אני ראיינתי אותו כשהיה יו"ר ועד (נדמה לי עובדי מס הכנסה, אבל איני בטוח) במסגרת הסתדרות עובדי המדינה.
    זה לא אומר שאני בעדו, זה פשוט מוכיח שכל ההאשמות הנכונות של יפתח הם לא כלפי "ההסתדרות", אלא כלפי ציבור מאות אלפי העובדים שהיא מייצגת. חבל, אבל אלו עמדותיו.
    חבל, כי בלי הוועדים הגדולים גם אין מאבק למען שכבות העובדים הנמוכות.
    מה עושים? מנסים לשנות זאת בדרכים הישנות, הפשוטות והטובות, כמו בעניין ההתנחלויות או הכיבוש, שגם הם לא קיימים רק בגלל 18 חברי ממשלה ו-120 חברי כנסת, אלא בעיקר בגלל עמדותיהם של כמה מיליוני אזרחים ישראלים.

  13. אביגיל הגיב:

    דוידי, אני קוראת להצביע חד"ש (ו) בבחירות להסתדרות ולנעמ"ת , אבל ליו"ר אני אצביע בעד עופר עיני. חששוב לי גם פער גדולבין מועמד בליכוד ובין עיני.

  14. מינט הגיב:

    האם אין זה נכון שההתסדרות היא בין המעסיקים הגדולים ביותר במדינה (אם לא הגדול שבהם)? מדוע העובדים צריכים לבחור את הנהגת המעסיק?

  15. מתן קמינר הגיב:

    לנוכח הדיון כאן נראה לי חשוב שנציגי חד"ש בהסתדרות יתנו דין וחשבון על הפעילות שם. שתי השאלות הגדולות בעיני: למה לשבת בקואליציה? ולמה לא להציג מועמד/ת לראשות ההסתדרות? (ההתנגדות לבחירה הישירה לא נראית לי סיבה מספקת.)

  16. אחמד פילגר / פיצול אישיות הגיב:

    אני מסכים עם תוכן המאמר של החבר אפרים דוידי, אבל היום בבוקר קראתי מאמר ב"אל אתיחאד" מאת חברו להנהגת ההסתדרות, החבר עקל, שהוא גם יו"ר סיעת חד"ש בהסתדרות. עקל קרא מעל דפי "אל אתיחאד" להצביע עבור עופר עיני לראשות ההסתדרות. כחבר מפלגה נאמן חיפשתי ולא מצאתי כל זכר להחלטת המפלגה או החזית בנידון. אז, מי צודק: דוידי או עקל? לדעתי דוידי. אבל השאלה היא מהי עמדת המפלגה והחזית בנידון: להצביע לעיני (על פי גרסת עקל), להצביע פתק לבן (על פי גרסת דוידי) או לא להצביע כלל לראשות ההסתדרות. בכל מקרה, אני מאחל הצלחה לסיעת חד"ש בבחירות לוועידות ההסתדרות ונעמת!

  17. גיא לאחמד ולדניאל הגיב:

    תשובה לאחמד- לפי דעתי דוידי ועקל הביעו כל אחד את דעתם האישית מאחר והמפלגה לא נקטה בעמדה רשמית ומחייבת.
    תשובה לדניאל- אני מבין ומסכים עם מרבית הביקורת על ההסתדרות. צריך לקחת בחשבון שלהסתדרות יש עדיין כח לא קטן ולפעמים היא מנצלת אותו גם לטובה. האלטרנטיבה היא לא הסתדרות מיליטנטית ולוחמת אלא היעדר כל הסתדרות. אלא אם יש לך תכנית איך לארגן מחדש את העובדים בתנאים הקשים של העבודה המאורגנת בישראל (מספיק להיזכר במספר נסיונות כושלים להקמת ועדים בשנים האחרונות) עדיף לפעול בתוך ההסתדרות לשינויה. נכון, זו עבודה קשה, מעייפת ומתסכלת. נכון- יש צורך בהרבה פשרות. האלטרנטיבה הרבה יותר גרועה…

  18. דניאל הגיב:

    כן, גיא ויובל שכנעוני. אכן, במצב הנתון, באמת מוטב לנסות לחזק את עמדות-ההסתדרות מתוכה.

    ובנגע לדוידי מול עקל – במקורו של דבר, תשובתי פשוטה: את דוידי, יצא לי להכיר במרוצת-השנים – ואת עקל לא. זה הכל. לצד זאת, אני גם קרוב יותר לעמדתו של דוידי בנושא הנדון – כלומר, הטוב ביותר היה, להשלים עם הבחירה הזאת, ולו רק על-מנת להציב איזושהי אלטרנטיבה משלנו. אבל, אם לאו – עדיף הפתק הלבן, על תמיכה במערכניק כעיני…

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים