עם הופעת הספר "פידל קסטרו, ביוגרפיה בשני קולות" מאת איגנסיו רמונה (צרפתית)
בשבוע הראשון של ספטמבר 1994 נתבקשתי על-ידי העורך הראשי של "הארץ", חנוך מרמרי, לצאת בבהילות לקובה. באותם הימים אמצעי התקשורת בעולם ובישראל היו גדושים בסיפורי ה"בָּלְסֶרוֹס" (balceros), אותם אזרחים קובנים שנמלטו מארצם דרך הים, תוך סיכון חייהם, מעל גבי רפסודות רעועות מתוצרת עצמית, לעבר "גן העדן האמריקאי" בפלורידה. בהילות היציאה לקובה הוסברה לי, שימיו של המשטר הקיים באי בהנהגתו של פידל קסטרו ספורים וחשוב מאוד להיות במקום כשיתחולל השינוי הדרמטי הצפוי.
תוך יומיים-שלושה יצאתי לדרכי בלי אשרת כניסה קובנית. להפתעתי הגדולה, עם נחיתתי בנמל התעופה בהוואנה, לא נתקלתי בשום קושי לקבל בו במקום אשרת כניסה. הדרכון הישראלי ותעודת העיתונאי של לשכת העיתונות הממשלתית בישראל הספיקו בהחלט למרות העובדה שקובה וישראל אינן מקיימות ביניהן קשרים דיפלומטיים.
היה זה ביקורי הראשון בקובה. כל הדרך, במונית, מנמל התעופה למרכז הבירה, לא הבחנתי בשום סימן של שעת חירום במדינה. משני צדי הכביש, שלטי חוצות העלו על נס את מאבקו של העם הקובני לעצמאות מפני המעצמה הענקית השכנה, ארצות הברית, שלא השלימה עם העובדה שחרף כל מאמציה הכבירים, היא לא הצליחה להכניע את תושבי האי הקטן השכן. לקט הדברים שהספקתי לשמוע באותו אחר הצהרים מפי נהג המונית, פקידת הקבלה במלון "נסיונל", נער המעלית, המלצרית בקפיטריה, והקובני שהסתקרן לדעת איזה דיאלקט ספרדי* אני דובר, הביאו אותי להחלטה לשגר, עוד באותו לילה, לעורך "הארץ" מרמרי, הודעת פקס קצרה בה הודעתי לו שהגעתי בשלום להוואנה ושיסיר דאגה מלבו: שום סכנה מיידית אינה מרחפת על המשטר הקיים בקובה ומנהיגה קסטרו. דעתי זו רק התחזקה בימים בהם שהיתי בקובה.
כששבתי ממסעי בקובה ציינתי, וגם כתבתי, כל עוד יימשך המצור האמריקאי על קובה אשר גורם סבל רב לעם הקובני וגובה ממנו קורבנות – לא תתחולל שום מהפכת-נגד. מאז חלפו כמעט 13 שנים. מתברר, שעד כאן צדקתי בהערכתי.
מאז ה-1 בינואר 1959 – היום בו נכנסו כוחות המורדים הקובנים כמנצחים להוואנה הבירה וסילקו מהשלטון את משטרו של הדיקטטור פולחנסיו בטיסטה (Fulgencio Batista) ששלט במדינה משנת 1934 בתמיכת ואשינגטון – קסטרו הצליח לשרוד עשרה נשיאים אמריקאים ואין ספור ניסיונות להתנקש בחייו. בימים אלו, הודו שלטונות ארה"ב באמצעות מסמכים סודיים ביותר שנחשפו על-ידם, כי סוכנות הביון המרכזית, ה-CIA, ניסתה יותר מפעם אחת להתנקש בחייו של קסטרו כדי להורגו (סוכנות רויטרס, 25.6.2007). בחודשים האחרונים מחלים קסטרו ממחלה קשה וממושכת שפקדה אותו ושבגינה העביר חלק מסמכויות השלטון שלו לאחיו, ראול קסטרו, השותף למאבקיו מהיום הראשון בו הניף את נס המרד נגד הדיקטטורה במולדתם.
במהלך השנים 2003-2005, קיים הסופר והעיתונאי איגנסיו רמונה (Ignacio Ramonet) ראיונות עם פידל קסטרו שארכו יחד למעלה מ-100 שעות. רמונה עומד בראש הירחון הצרפתי "לה מונד דיפלומטיק" (Le Monde Diplomatique) היוצא לאור במהדורת דפוס ובגרסה אלקטרונית ב-26 שפות ברחבי העולם (למען הגילוי הנאות: מזה שנים אני משתתף בירחון ככותב מאמרים על ישראל וביקורות ספרים היוצאים לאור בארץ).
הספר, במהדורתו הספרדית, התפרסם באפריל 2006, אך מבלי שקסטרו קרא אותו לפני פרסומו. ואולם, את הספר בתרגומו לצרפתית, שראה אור בתחילת השנה, הקפיד קסטרו לקרוא, לתקן ולערוך אותו לפני הפרסום. יחד עם הצילומים, הנספחים וההערות, הספר מכיל 700 עמודים. על אף שהספר גדוש פרטים – קראתי אותו בנשימה אחת. הספר מרתק בשל גילויו הרבים וסגנון דיבורו החופשי של קסטרו. בשל קוצר היריעה, הסקירה שלי על הספר תהיה על קצה המזלג.
הספר מאיר פינות עלומות בהיסטוריה המודרנית שאינן ידועות גם לקורא הידען. חלק מהבוּרוּת שלנו על הנעשה בקובה מקורה בעיקר בתופעה שהמחבר רמונה מכנה בהקדמה לספרו "הצנזורה של הקונסנזוס" הנכפית על-ידי עיתונאים, חוקרים ופרשנים רבים המלקטים את ידיעותיהם (ומפיצים אותן) מתוך שלל פרסומים, חלקם כוזבים, החוזרים על עצמם, שוב ושוב, באותם אמצעי תקשורת המוניים העוינים את קובה ואת מנהיגה, פידל קסטרו הקומוניסט.
מלכתחילה אציין, כי המחבר רמונה אינו מסתיר שהוא חסיד נלהב של המהפכה הקובנית והעומד בראשה, קסטרו. יחד עם זאת, בכמה נושאים, למשל בעניין פסקי דין מוות שהוטלו בקובה והוצאו לפעול, רמונה אינו מסתיר מקסטרו ומקוראי ספרו שהוא מתנגד להם. רמונה לא נרתע גם להציג שאלות מביכות למרואיין שלו.
הקיץ ימלאו לפידל קסטרו 81 שנים. מלבד החלק הביוגרפי שבספר, בו מתעכב קסטרו על כמה מציוני הדרך בחייו, הוא מרחיב את הדיבור על הגורמים שהביאו אותו ואת חבריו לנשק לפתוח במרד המזוין נגד משטרו של הרודן בטיסטה עד להפלתו. קסטרו מגולל בספר מקצת הקשיים האדירים בהם נתקלה המהפכה שהם חוללו, ובעיקר ניסיונותיהן הבלתי-נלאים של ממשלות ארה"ב, במשך כחצי מאה, לגרום לנפילתו של המשטר המהפכני, מימי מתקפת-הנפל במפרץ החזירים (אפריל 1961) ועד ימינו. נזכיר, עד היום ממשיכה ארה"ב להטיל מצור וסנקציות כלכליות על קובה. בזירה הבינלאומית ובעצרת האו"ם נהנית ארה"ב בתמיכתן של שתי מדינות זעירות באוקיינוס השקט ושל … ישראל. קסטרו מציג באריכות את גרסתו לאירועים הקריטיים של "משבר הטילים" (אוקטובר 1962) שהביאו את העולם לסף מלחמה גרעינית. בטון מריר הוא חושף מקצת הביקורת שלו כלפי כמה מצעדיה של ההנהגה הסובייטית בראשותו של ניקיטה חרושצ’וב במהלך המשבר.
מלבד המצור, החרם והסנקציות הכלכליות, ממשלות ארה"ב משתמשות בנושא ההגירה מקובה כדי ללחום במשטר בקובה. מתחילת שנות ה-60, בעקבות הכרזתו של המשטר החדש בקובה על אופיה הסוציאליסטי של המהפכה – ארה"ב אינה מפסיקה לעודד הגירה המונית מקובה, לרבות בלתי חוקית, ובעיקר של קאדרים טכניים, רופאים, מורים, מהנדסים. כך מבקשות ממשלות ארה"ב לגרום לערעור יציבותו של המשטר ולהביא להפלתו.
בהערצה מופגנת מתאר קסטרו כמה מהאנשים שהיו שותפיו במהפכה, ובראשם דמותו האגדית של המהפכן האינטרנציונליסט צ’ה גווארה שנרצח על-ידי צבא בוליביה באוקטובר 1967 לאחר שנישבה על ידו.
קסטרו חושף פרטים רבים הנוגעים לסיוע, גם הצבאי, שהעניקה קובה למדינות, למשטרים ולתנועות מהפכניות שהיו להערכת מנהיגיה קורבנות למתקפות נגדם, כדוגמת סלוואדור, ניקרגואה, אנגולה, אתיופיה, אלז’יריה.
קסטרו חולק עם קוראיו את הרשמים שלו בעקבות היכרותו, פגישותיו ושיחותיו עם אישים שונים ממדינות רבות בעולם כדוגמת הסופר האמריקאי ארנסט המינגוואי, ומנהיגים כמו אולף פלמה משוודיה, וילי ברנדט מגרמניה המערבית, נלסון מנדלה מדרום אפריקה, הוגו צ’אבס מוונצואלה, ונוספים. הוא אינו מהסס לחלק שבחים לנשיאים אמריקאים כמו ג’ון קנדי וג’ימי קרטר. קסטרו רומז כי ייתכן שהגישושים בהם נקט הנשיא קנדי במטרה לגרום להפשרת היחסים בין ארה"ב וקובה היו מהגורמים שגרמו לחיסולו של קנדי. במלים חמות הוא מתאר את ביקורו של ג’ימי קרטר כנשיא לשעבר בקובה ושיחותיו עימו. קסטרו גם נוקב בשמותיהם של מנהיגים שפעלו לדעתו נגד המהפכה בקובה והוא מוקיע אותם, למשל בספרד את הסוציאליסט פליפה גונזלס, ואת השמרן מריה אזנר.
קסטרו מודה בקיומן של תופעות שליליות בחברה הקובנית, של שחיתות למשל. מנגד, הוא מונה את הישגי המהפכה בתחומי החינוך, הבריאות והתעסוקה. הבערות חוסלה כליל. 100% של הילדים נהנים מחינוך חינם. כל אזרח קובני יכול לרכוש השכלה מגן הילדים ועד לסיום לימודיו באוניברסיטה – חינם אין כסף. תוחלת החיים בקובה עלתה מ-60 שנים ב-1959 ל-77.5 שנים ב-2005. באותה שנה היו בקובה יותר מ-70,000 רופאים ו-25,000 סטודנטים לרפואה. מורים ורופאים קובניים משרתים במדינות רבות בעולם. קובה מכשירה קאדרים ממדינות אחרות בתחומי ההוראה והבריאות. קובה מפעילה מבצע המכונה "נס" בו מחזירים רופאי עיניים את הראייה לרבבות לאטינו-אמריקאיים ותושבי האיים הקראיביים שאינם רואים. קסטרו גאה על כך שרוח של סולידריות בינלאומית מאפיינת את החברה הקובנית.
בהתייחסו לקובה שלאחר קסטרו, המנהיג הקובני בטוח שלמרות כל הקשיים, המהפכה הסוציאליסטית תתמיד בדרכה גם אחרי לכתו. "תקשיב", אמר קסטרו למראיינו, "האמריקאים אינם יכולים להרוס את התהליך המהפכני שלנו מאחר שהעם שלנו כולו יגן עליו בנשק בידו. למרות השגיאות שלנו, הרמה התרבותית של העם הקובני היא כזו שהוא לעולם לא ייכנע ולא ייתן להפוך מחדש את קובה לקולוניה אמריקאית".
אין ספק שרבים יתייחסו לספרו של איגנסיו רמונה בביקורת, ואולי אף בביטול, מאחר והוא מאפשר בו לפידל קסטרו לסנגר על המהפכה, על מחולליה ועל המשטר הקיים בקובה. לדעתי, היחס החיובי הגלוי של המחבר אינו פוגם בערכו של הספר המכיל הרבה מידע, חלקו הגדול אינו ידוע לרבים. מבחינה זו זהו ספר דידקטי ומסקרן. אני משער שגם בקרב קוראי סקירתי זו יימצאו כאלה אשר יבקרו אותי בשל ההזדהות שלי עם קובה המהפכנית. בעיני, הצללים, ובלי ספק ישנם הרבה כאלה, אינם מאפילים על הישגיה של המהפכה הקובנית. אני מקווה שאחד המו"לים בישראל יאזור אומץ ויפרסמו בעברית ובערבית.
Ignacio Ramonet, Fidel Castro, Biographie à deux voix, Paris, Librairie Arthème Fayard et Editions Galilée, 2007, 703 pages

למיטב ידיעתי כעת מכינים את המהדורה הערבית של הספר בביירות. אבל שאלתו של יוסי אלגזי נותרה פתוחה: מי יתרגם ויפרסם את הספר בעברית?
ואשמח מאד לקרוא גם, מה ההבדל בין ה"איספניולית" ללדינו…
אתה אומר שפידל העביר את סמכויות השלטון לאחיו ראול, עד שיחלים (מאחלת לו בריאות ואריכות ימים).
האם דבר כזה לא נותן תחושה של שלטון חמולתי?
גם בסוריה, האב מעביר את השלטון לבן. האם אין כאן סתירה לדמקורטיה עממית?
סוריה היא מדינה קפיטליסטית, קובה היא מדינה סוציאליסטית. הינה הבדל אחד בין שתי המדינות. שנית, במדינות ערב רבות קיימת המגמה להעביר את השלטון מאב לבן: סוריה, מרוקו, ירדן, סעודיה, אמירויות המפרץ ובקרוב גם במצרים. אלה משטרים דיקטטוריה הפועלים לטובת קומץ בעלי הון. בקובה, פידל וראול קסטרו היו אלה (יחד עם אחרים כגון צ’ה גווארה) שחוללו מהפכה מן יסוד. ראול לא הגיע לאן שהוא הגיע בגלל שהוא "האח של". הוא היה שם מן הרגע הראשון. אין קרובי משחפה אחרים בצמרת השלטון של קובה. הילדים של קסטרו (ראול ופידל) והילדים של צ’ה גווארה אינם נמנים עם הצמרת הפוליטית במולדתם.
אין גבול לציניות, לא רק שההגירה\בריחה מקובה מסגירה את האופי המדכא שלה, אלא שהכותב (וגם קסטרו כמובן) עוד מנסה לרתום את התופעה לטובתו:
"ארה"ב אינה מפסיקה לעודד הגירה המונית מקובה"…
שמישהו יזכיר לי ממתי נוהגת ארה"ב לעודד הגירה המונית לשטחה? מה גם שאי אפשר שלא להיזכר בחומת ברלין ומאות האנשים שנורו שם בגבם בשם האנטי-אימפריאליזם.
1. ארה"ב פרסמה בשעתו שכל קובני שיהגר לשטחה יקבל גרין קארד אוטומטית. כאשר הנסיון להפיל את המשטר נכשל (שוב), כמובן שאף אחד לא קיבל גרין קארד ומשמר החופים האמריקאי שלח את המהגרים בחזרה לים.
2. ארה"ב משקיע מאות מיליוני דולרים בעידוד הקובנים לפיל את המשטר הסוציאליסטי ו/או לברוח מקובה ולהיאבק בה מבחוץ. בין השאר הדבר נעשה ע"י עשרות של תחנות רדיו ריאקציוניות ובארגונים "לעידוד הדמוקרטיה".
3. לא יורים באף אחד שרוצה לעזוב את קובה.
מי שמטייל ברחבי קובה רואה מדינה עניה. אבל בעוני הזה הוא לא יראה ילד אחד משוטט ברחובות כדוגמת אוקינוס הילדים, המשוטטים ברחבי ברזיל שנחשבת למדינה עשירה.
גם בשכונת העוני הנידחת תראה את הילדים בבית ספר שהייתי מגדירו כארמון תלמידים.
זו נקודה ששבתה את ליבי כמי ששוטט ברחבי אמריקה הדרומית תקופה די ארוכה.
התרשמויותי מטיול בקובה בדצמבר 2006
בדצמבר האחרון, הגשמתי חלום ישן ונסעתי לבקר בקובה. מעבר לייעדים היותר מתויירים כמו הוואנה וטרינידד, שכרתי אוטו עם שני תרמילאים אחרים וסיירנו באזורים היותר נידחים של האי היפה הזה.
אציין כמה אנקדוטות שהרשימו אותי-
(*) בכפר נידח אליו מובילה דרך עפר – עברתי ליד בית הספר. המורה, בחור צעיר ונמרץ, לימד ילדים בגיל 13 או 14 בערך, אלגברה של וקטורים. בישראל נושא זה נלמד רק בתוכנית 5 יח’ מתמטיקה. שמתי לב שהיו לא יותר מאשר 20 תלמידים בכיתה. בית הספר היה דל, אבל נקי ומסודר.
(*) אפילו בכפרים הנידחים ביותר אפשר לראות בתי חולים, תחנות "טיפת חלב", וכן עמדות הסברה על איך להשתמר מקדחת הנילוס, שבאותה תקופה השתוללה באזור הקריבים (כולל חומרי הסברה מודפסים שחולקו שם).
(*) לא זכור לי שראיתי כל סממן של פולחן אישיות של פידל קסטרו עצמו. צה’ גווארה המנוח זה סיפור אחר… אבל לא ראיתי אפילו פוסטר אחד של פידל!
(*) מי שרוצה לעזוב את קובה – עושה זאת. אם היה לא חוקי לעזוב, אז איך אפשר להסביר את התורים מחוץ לבניין המרשים של שגרירות ספרד בעיר העתיקה של הוואנה? הקושי הוא בלקבל אשרת כניסה לארץ היעד – לא בלעזוב את קובה. זאת לא ברה"מ של סטאלין!
(*) למעט נוכלויות קטנות של חינטרוס (JINETEROS) – כמו שרואים בכל מקום מתוייר – הרגשתי יותר בטוח פיזית מאשר בארץ או באירופה. גם שהתסובבתי בפרברים יותר נידחים של הוואנה.
(*) רואים דלות – אבל לא עוני מחפיר. לא רעב ולא חסרי-בית. זה נכון; הקפה באיכות גרועה, חלב הוא מצרך נדיר, ובמסעדה מחכים שעה כדי לקבל איזו מנה לא מזוהה… אבל בכל זאת, בהתחשב בחנק הכלכלי, שמטיל הדוד סם, זה לא נורא! מצרכים חיוניים ניתנים בקיצוב ואיש לא רעב.
(*) חיי תרבות – מה שתרצו! ואני לא מדבר על מופעי הסלסה הפלסטיים באזורים התיירותיים! יש מוזיקה נהדרת (מקלאסית ועד אפרו קאריבית), פסטיבלי קולנוע וגלריות בכל עיר קטנה!
(*) נשמע מעט פטרוני, אבל למרות הקשיים – קובנים הם עם חייכן, שמח ומשכיל. אין להם טינה אפילו כלפי אמריקה. כל מה שהם מבקשים זה שהממשל האמריקאי יירד להם מהגב…
(*) דיכוי? לא חושב. קובנים אוהבים לקטר קצת על המצב, ולא נראה שהם חוששים למתוח ביקורת על המנהיגות שלהם – אבל פידל הוא מנהיג מוערץ!
ישנה בעיה מהותית כאשר מסתכלים על מדינה כגון קובה. אין ספק שמי שביקר שם שם לב לאורח החיים הצנוע המנהלים תושבי המקום. אולם יחד עם זאת, במהלך ביקור בקובה, אני מבטיח לכם שלא תראו ולו חסר בית אחד. נשאלת השאלה, וזו שאלה הראויה להישאל – מה עדיף?
האם עדיף לחיות את כל חייך בבינוניות, אמנם ללא שום חסך מהותי, אך ללא רבים מה"תענוגות" שמציע העולם המערבי, עם דגש על תרבות הפנאי הטכנולוגית המפותחת?
או שמא עדיף לחיות בחברה תחרותית שבה יש לאדם הפרטי סיכוי לחיות בעושר, לצד הסיכוי להגיע לאשפתות?
אלו שתי האופציות שמציעות שתי המדינות הקוטביות ביותר בעולם – קובה וארה"ב. לדידי, אף אופציה לא עדיפה על השנייה. האופציה המועדפת עליי, וזו שהייתי רוצה לראות את מדינת ישראל הולכת בכיוונה, היא זו של מדינות סקנדינביה.
כיאה לחומרן, גם אצלך "בינוניות" ו"הישגיות", אינן אלא נגזרת, של כמה רכוש יש לך בבית.
הרי משום-כך בדיוק, אין ולא יכול להיות שום ערך, לרפורמות חברתיות חלקיות. התיקון הנפשי האמיתי, טמון בהבנה, שלרכוש אין ערך!! שהחומר הוא משני בתכלית!! שהתפקיד היחיד, של שפע חומרי, הוא של אופיום לנשמה – התרחקנו מהטבע וזה הורסנו מבפנים; אז לכן, על-מנת להיות מסוגלים לשרוד, בחברה הבורגנית העלובה, חסרת-הנשמה, אנו מזריקים רכוש לבית ואשליות-שפעו לווריד, תוך שאנו מנסים להתעלם מכך, שרוחנו כמעט מתה!!! אתה מדבר על בינוניות, יא-ריאד? חיים בורגניים, או זעיר-בורגניים, מעצם-טבעם, הם בינוניות – ולפיכך, גרועים ממוות!! לעומת-זאת, נטישת העיר והתנתקות מוחלטת מן הציביליזציה, הם יציאה מכלא-העבדות הבורגני, ניתוץ כבלי-השעבוד העירוני.
כל עוד אנו חיים בעיר, אין שום חשיבות לשאלה, האם אנו חיים, במשטר מרקסיסטי או דרוויניסטי או סוציאל-דמוקראטי – כי רוחנו גוועת!!! סיום הציביליזציה = התקווה היחידה, לא רק לאדם, אלא לעולם כולו (שסביבתו נהרסת, כרגע, בשל שאיפות בורגניות עלובות אלה, ל"עוד דיוידי ועוד מכונית"). די לשקצי-העיר!! דרך-החיים הנכונה, היא הקומונה החקלאית.
ריאד שלום
אני יואב, זה שכתב את התגובה מעליך, על הטיול שלי בקובה.
אני נאלץ לומר בצער שהמודל הסקנדינבי אליו היית רוצה להצמד- כבר לא קיים. ואת זה אני אומר כישראלי שחי ועובד בשוודיה כיום.
זוהי מדינה קפיטליסטית. הצד השני של המטבע שנקרא "הורדת מיסים ועידוד צמיחה" הוא קיצוצים בתקציבי המדינה, הקלות במיסים דווקא על בעלי הון (ולא בהכרח על מעמד בינוני עובד). זה נכון שהמצב יותר טוב מאשר בישראל, ושוודיה היא עדיין חברה שיוויונית יחסית, אבל זה לא כמו שהיה פעם.
יש פה מובטלים בשנות השלושים שלהם שמנסים ולא מוצאים עבודה. יש "מיקור חוץ" לארצות זולות יותר, מקצצים באופן מתמיד בקצבאות, בדמי אבטלה, ובדמי מחלה. וגם כאן מפריטים כל מה שזז…
סקנדינביה הולכת בעקבות התאצ’ריזם. למעשה כמו כל מדינה אחרת באירופה.
עוד דבר בקשר לסקנדינביה, אותה אתה מהלל; הגזענות ושנאת הזרים הרווחות בה (בייחוד בדנמרק, בה מפלגת ימין קסנופובית שותפה בקואליציה).
לא הייתי רוצה להתנסות בחיפוש עבודה כאן, עם שם עם צלצול ערבי. רוב הסיכויים שקורות החיים שלך יזרקו לפח ולא תוזמן לראיון (חוץ מאולי בחברות גדולות בינלאומיות). אני שמעתי כאן ביטויים כלפי זרים שהיית שומע בארץ רק עם היית מתרועע בחברת נוער הגבעות, או בריוני בית"ר ירושלים.
דוברי עברית רבים שנמנעת מהם קריאת הספר יהיו אסירי תודה.
לגבי מו"ל, מה עם רסלינג? הם חיוביים מאוד ולא חושב שיתנגדו.
"כיאה לחומרן, גם אצלך "בינוניות" ו"הישגיות", אינן אלא נגזרת, של כמה רכוש יש לך בבית."
ראשית, הרכוש שיש לך בבית הוא הישג. לשקול הישג זה בטוב ורע אין שום בעיה, אך אל תאמר לאדם כי הרכוש שלו בבית אינו הישג ובזלזול תקרא לו חומרן. השמאל הרדיקלי מוציא מהחומר הגות אפילו, והגות זו אני בטוח שמושכת אותך.
"התיקון הנפשי האמיתי, טמון בהבנה, שלרכוש אין ערך!!"
נשמע כמו משפט דתי, ואני חשבתי שהקומוניזם הוא אתאיסט? אה אה… לרכוש אין ערך באותה מידה שיש לו ערך, והערך שלו, אם קיים בכלל, נקבע על פי אותו סובייקט מכיר שנותן לו את הערך. מבחינת אדם אחד לחומר יש ערך, מבחינת אדם אחר לחומר אין ערך, ומדוע אתה תשפוט מי מהם הוא המתוקן? הו, לפי דעתי זו גזענות להגיד על סוג מסוים של אנשים שהם מתוקנים ואילו אנשים אחרים עדיין לא תוקנו. ומה עושה אותך לכל כך ארי?
אגב, איני רומז אפילו בקצת שאתה גזען, ואני מכבד אותך עד מאוד! ואף את דעתך. אך בתור שמאלני הפונה, בפורום זה, אל אדם המתיימר להיות שמאלני, אני חש צורך לכוון אותו ולהכניס לו את ההבנה כי השמאלניות שלו מדמה לאמרות אוטומטיות הנאמרות מרובוט שציירו עליו פטיש ומגל. הזהר מכך.
"כל עוד אנו חיים בעיר, אין שום חשיבות לשאלה, האם אנו חיים, במשטר מרקסיסטי או דרוויניסטי או סוציאל-דמוקראטי – כי רוחנו גוועת!!!"
צר לי להיות זה שאומר לך זאת, אך אינך יודע רוח מהי. אדם עם רוח הוא לאו דווקא אדם קומוניסט, כשם שאתה רואה זאת, ואין הוא חייב להיות אותו אחד שאתה מתיימר להיות, ולכן אתה מייצג אותו בכזאת נלהבות ועוצמתיות. ראה, את כל אמרות המאבק שלך כנגד הבורגנות המתיימרת להיות עליונה, ואכן היא אינה אני מסכים עמך עד מאוד, אתה יכול להפגין כלפי עצמך, כי אתה אתה מנסה גם להתאפיין כעליון בדיבורים שלך אודות עצמך ותומכי הרעיון שא-ת-ה תומך בו. תדגיש עוד את המילה "אתה".