הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-17 באוקטובר, 2007 9 תגובות

130 אלף עובדי הדואר הבריטי פתחו בשביתה להגנת מקום עבודתם ושכרם ונגד הפרטת שירותי הדואר. מדי שבוע העובדים שובתים במשך 48 שעות ובמקביל הם מקיימים עצרות, הפגנות ומשמרות בפתח מרכזי המיון הגדולים. ראשי האיגוד המקצועי של עובדי הדואר, האיגוד של עובדי התקשורת, סירבו לקבל את הצעת ההנהלה לתוספת שכר של 2.5%; שאינו מכסה את שחיקת השכר בעקבות יוקר המחיה הגדל מדי חודש. עוד ההנהלה מעוניינת לערוך מו"מ על "רפורמה בשירותי הדואר" שפירושה פיטוריהם של כ-40 אלף עובדים כצעד ראשון לקראת הפרטת השירות.

דובר הדואר מסר כי "אנו מושיטים את ידינו אל האיגוד המקצועי כדי שיחד נקדם את שירותי הדואר לקראת עידן התחרות הקרב ובא". מדובר על פתיחת שירותי הדואר "לתחרות" במסגרת האיחוד האירופי בעוד כארבע שנים. איגודים מקצועיים ברחבי אירופה מתנגדים לאותה "פתיחה לתחרות של שירותי הדואר" שפירושה ביטול חברות הדואר הממלכתיות והפרטת שירותים.


לדברי רוג’ר צ’ארלס, יו"ר ועד העובדים בבית המיון המרכזי של מונט פלסנט בו מתקן הדואר הגדול באנגליה, "מים הגיעו עד נפש והתסכול והזעם בקרב עובדי הדואר גובר מיום ליום". צ’רלס סבור כי "הנהלת הדואר רוצה להשיב את מציאות העבודה לזמני דיקנס. על פי הסכם העבודה המוצע, איש לא יידע באיזה ימים הוא אמור לעבוד במהלך השבוע וכמה זמן תמשך המשמרת. ההנהלה מאיימת להנהיג הסדרים אלה, המנוגדים להסכם הקיבוצי, באופן חד-צדדי".


מזכ"ל איגוד עובדי התקשורת, ביל אייס, מאשים את ממשלת הלייבור במצב שנוצר. "נתנו לשירותי הדואר להתדרדר כצעד מקדים לקראת ההפרטה. טוענים שאין כסף בקופה. אבל לאחרונה כדי להציל בנק למשכנתאות פרטי שנקלע לקשיים בעקבות המשבר האמריקאי בשוק המשכנתאות המשני, ממשלת הלייבור לא היססה להזרים מיליארדי לירות סטרלינג. אבל כאשר מדובר על שירות ממלכתי, שבבעלות המדינה, הם טוענים ש’הכסף אזל’".


כאמור, ההפרטה עומדת בפתחו של השירות הציבורי הראשון שהוקם בממלכה המאוחדת ודווקא בעת ממשלת הלייבור. ראש הממשלה השמרנית מרגרט תאצ’ר, שהפריטה כל שירות ממלכתי שנקלע לדרכה, לא הסכימה לכך. אבל במרוצת השנים, גם חברת הדואר, ה"רויאל מייל", היה למקור נוסף של רווח עבור בעלי ההון במסגרת הגלובליזציה הקפיטליסטית.

תגובות
נושאים: מאמרים

9 תגובות

  1. YB הגיב:

    אולי אפשר להסביר לי אחת ולתמיד מה רע בפתיחת שווקים לתחרות?
    סוציאליסטים טוענים בדרך כלל שהם אינטרנציונליסטים ולכן עליהם לתמוך בפתיחת שווקים לתחרות גם ממדינות עניות כי זה מסייע לעובדים באותם מדינות.
    אם אפשר להעדיף אינטרסים לאומיים-סקטוריאליים צרים בתחום הכלכלי למה לא להעדיפם בתחומים אחרים?
    ובמקרה הספיציפי הזה מה רע בכך שכל שירות דואר באירופה יוכל לספק את שירותיו בכל רחבי האיחוד?
    לפי ההיגיון של המתנגדים אולי יהיה שירות דואר נפרד ללונדון, ליברפול וכל עיר בבריטניה?
    עקרונית אם שירות דואר ממשלתי הוא כל כך יעיל הוא צריך להסכים לתחרות.

  2. יוסי ונטורה / מכבסת המילים הגיב:

    אולי הקורא YB מתקשה בהבנת הנקרא? מילת הקוד "פתיחת שירותי הדואר לתחרות", פירושה להעביר את מונופול המדינה במתן השירות הציבורי לגורם פרטי שיעשה מזה כסף גדול ובמקום שירות ציבורי נקבל שירות פרטי גרוע, תוך שלילת זכויות עובדים ויקר מאוד. זה נשמע לא הגיוני? הרי זה בדיוק מה שקרה עם הפרטת שירותי בדואר בשוודיה. בשבוודיה? כן, בשוודיה הופרטו שירותי הדואר וזה היה אסון. נכון שבאתר זה מרבים לכתוב בשבחי "הדגם השוודי" (אולי פעם כתבו על ה"דגם הסובייטי"?) אבל בשוודיה ה"סוציאליסטית" הפרטת שירותי הדואר גרמה לסגירת שליש הסניפים (נחשתם נכון: נסגרו ה"סניפים הלא-רווחיים" בפריפריה ובשכונות), לייקור גדול במחיר הבולים, לפיטורי אלפי עובדים ולגריפת הון עתק. אגב, שירותי הדואר בשבוודיה הם על סף פשיטת רגל!

  3. YB הגיב:

    גריפת הון עתק לא מתיישבת עם פשיטת רגל.

  4. שמאלני: צריך תחרות חופשית בתחום הדואר הגיב:

    מקובלת עלי ההתנגדות להפרטת של: מעונות חוסיים, בריאות, חינוך ובתי סוהר.
    אך הדואר למעט יישובים נדחים ששם המדינה צריכה לתמוך אך אין שום סיבה, שביישובים גדולים יפעלו כמה סניפים במקום דואר ציבורי ביוקרטי ועצלן ששובת כל שני וחמישי, ולמכתב לוקח שבועיים להגיע. כמו שהמדינה לא צריכה לבנות ולנהל מפעלים לייצור בגדים כך גם עליה לאפשר תחרות חופשית בתחום הדואר.
    דבר שני, שוב אנחנו רואים את האיגודים המקצועים-המילטנטים חוזרים על שביתת הכורים שהייתה טעות היסטורית שהפילה את השמאל המתון, והעלתה את ממשלת תאצ’ר הניאו-לברלית קיצונית.

  5. עמי וטורי הגיב:

    חבל לומר סתם דברים לא מדויקים.
    100% ממניות חברת הדואר השבדית נמצאות בידי המדינה. הדירקטריון של הדואר השבדי מורכב משישה דירקטורים מטעם המדינה שלושה דירקטורים מטעם האיגודים המקצועיים של עובדי הדואר ויו"ר מטעם המדינה.
    בשנה האחרונה הרוויח הדואר השבדי קצת יותר ממיליארד כתר שבדי (כ 100 מליון אירו).
    הדואר השבדי מעסיק נכון לאמצע 2007 כ 33,500 עובדים כולם בהעסקה ישירה. סך הכל כ 300 יותר מבשנה שעברה. לכולם למעט מיעוט זעיר יש גם חוזה בעל תנאי קביעות כתוצאה מחוקי העבודה השבדי שבגללם ל 85% מהשכירים בשבדיה חוזי עבודה בעלי תנאי קביעות.
    שבדיה היא מדינה של 9 מליון תושבים כך שיוצא שמספר עובדי הדואר השבדי ביחס לגודל המדינה יותר מכפול מבישראל ובריטניה. הדבר נובע מכך שבפועל כמעט כל הפריטים המגיעים אל תיבת הדואר בארצות סקנדינביה עושים זאת באמצעות עובדי שירות הדואר הממלכתי כולל בין השאר עיתוני בוקר וחומר פרסומי שבארץ כבר מזמן מופצים ע"י קבלני העסקה מהסוג הגרוע ביותר.
    למי שמתעניין השכר המינמאלי של דוור שוודי לשנת 2007 הוא כ 1700 אירו לחודש עבור משרה מלאה שהיא 174 שעות בחודש.לשכר זה יש להוסיף חמישה שבועות של חופשה בתשלום שעבורם מקבלים שכר השווה ל שישה שבועות של עבודה, החזר נסיעות, ותשלומי מעסיק בגובה של כ 40% מהשכר לעומת 13.5% אצל מעסיק שומר חוק בארץ.
    ב 1993 הותרה בשבדיה פעילותן של חברות דואר נוספות. אולם אלו לא קיבלו שום הטבות ושום סובסדיות כי ההנחה היתה ועןדנה כזו שאומרת כי חברות אלו יהיו ברובן שלןחות של חברות הדואר הגדולות האחרות באיחוד האירופאי (שחלק גדול מהן הינו בעצמו בבעלות ממשלתית) וחברת הדואר השבדי ממשיכה לכן לשלוט ברוב רובו של שוק הדואר השבדי.

  6. איציק ש. הגיב:

    אפשר לגרוף הון עתק ולפשוט את הרגל. לא שמעת על עסקים שמרוב גריפת הון עתק לבעלים פשטו את הרגל?מה כל כך מסובך בזה? זה קורה לך מול העיניים.

  7. מישהו הגיב:

    יש גם לזכור שבשנת 1993 הימין היה בשלטון בשבדיה.

  8. אריק הדוור הגיב:

    מעולם לא קרה לי שלקח שבועיים למכתב ששלחתי להגיע ליעדו.

  9. גיל הגיב:

    יושבים חברי כנסת שמחליטים על הפרטה הם שרוצים את הבעלי הון האלה שזה פוגע בתנאי העובד כדי שיתאשרו בעלי ההון האלה ובשביל זה אנחנו נותנים להם את הקול שלנו בשביל זה מגעיל

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים