יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, הודיע בשבוע שעבר כי אם המשבר במערכת החינוך לא ייפתר בימים הקרובים הוא ישבית את המשק. לכאורה, זהו גילוי של סולידריות בין ארגוני עובדים בשעתם היפה. אבל רק לכאורה. האמת היא שבשבועות האחרונים לא נשמע קולה של ההסתדרות בנושא.
בפעם האחרונה שבה עיני עמד מאחורי שביתה במשק, היא זכתה לאמפתיה ציבורית גדולה – ובצדק. המשק הושבת מפני שרבבות עובדי הרשויות המקומיות לא קיבלו את שכרם וזכויות סוציאליות נוספות במשך חודשים רבים. אין שביתה צודקת מזו. עיני טען כי בחר להשבית את המשק באותה תקופה מפני שרצה למצות את המו"מ מול משרדי הממשלה, וכאשר דרך זו לא צלחה, לא נותרה דרך אחרת. אבל ההסכם לא קוים במלואו. עובדים רבים ברשויות המקומיות הערביות נותרו ללא שכר. ביום שישי האחרון, למשל, הסתיימה שביתה בת חודש בעיריית טייבה, בדרישה לתשלום שכר. העובדים תובעים הלנת שכר של כשנתיים! השובתים קיבלו את התמיכה של מרחב ההסתדרות במשולש הדרומי, והפגינו ומחו בעירם, בירושלים, בתל-אביב… אבל לא קיבלו כל תמיכה מוועדי העובדים בערים סמוכות: טירה, נתניה וכפר סבא.
לפני מספר חודשים איים יו"ר ההסתדרות להשבית את המשק בדצמבר "אם מצב עובדי הקבלן בישראל לא ישתפר". דצמבר בפתח ואין סימנים לשביתה בשטח. מישהו שאל מה הקשר בין מצוקת עובדי הקבלן ואי שמירה על זכויותיהם ובין חודש דצמבר? מי מפריע לעיני להשבית את המשק כבר עכשיו, או לפני חצי שנה, בעת ההכרזה? האם אין קשר בין העובדה שדצמבר הוא החודש בו חוק ההסדרים וחוק התקציב נכנסים להילוך הסופי ובין העובדה שאיום על שביתה למען זכויותיהם של עובדי הקבלן תיתפש כמוצדקת ביותר ותוכיח שוב מה רב כוחו של עיני בציבור? מי מפריע להסתדרות לטפל כבר כיום בעובדי הקבלן? הייתכן שגם בדצמבר "השביתה הגדולה למען עובדי הקבלן" לא תצא לפועל ושוב נשמע "על השביתה המתוכננת ל…" עוד מספר חודשים?
וכך עובדת השיטה: עיני מאיים בהשבתת המשק עבור קבוצת עובדים מקופחת (עובדי קבלן, מורים). קבוצות מקופחות בישראל לא חסרות. בינתיים הזמן חולף והקיפוח נמשך ועיני אינו מקיים את הבטחתו. זו סולידריות לכאורה. סולידריות במלים, והתעלמות ממאבקים קיימים במעשים. קל מאוד לדבר על תמיכה עתידית במורים השובתים. קשה לממש צעדים ברמה ארצית לתמיכה מעשית ברבבות העובדים הערבים שאינם מקבלים את שכרם מזה חודשים רבים ואף שנים – כגון בטייבה.
פורסם כי לראשונה מזה מספר שנים, תקציב ההסתדרות הולך ומתאזן – וזה טוב. בהסתדרות ציינו כי אחת הסיבות לשיפור מצבה הכלכלי היא מיעוט השביתות בשנים האחרונות שמקל על תקציבה. השאלה היא האם לא נותרו סיבות לשבות בגינן? האם ההסתדרות היא עסק שצריך לשמור על איזון תקציבי, או גוף ציבורי שצריך לשרת את חבריו, גם אם הוא בגירעון?
חשוב לנו להבהיר כי אנו תומכים בלב שלם במחויבותה של ההסתדרות במאבקי עובדים באשר הם, ומי ייתן וההסתדרות תיקח תחת כנפיה את כל מאבקי העובדים. השאלה היא את מי משרתים האיומים הקולניים להשבית את המשק – את העובדים או את העומד בראשה? מדוע במקום תמיכה במורים עיני היה ל"מתווך" בסכסוך. האם אין לו עמדה? האם כלל העובדים לא אמורים לפעול להבטחת חינוך ילדי העובדים, ילדיהם? וחמור מזה: האם עיני הוא נציג העובדים מול המעסיקים או הפך לנציג המעסיקים בקרב העובדים?
סופסוף המרצע יוצא מן השק.
ההסתדרות "החדשה" התיישנה בקצב מבהיל ומדהים והפכה באחת לאנכרוניסטית ובלתי רלבנטית לעובדים הזקוקים באופן חיוני לתמיכתה.
האיומים המילוליים בשביתת סולידריות עם המורים העל-יסודיים ואי-התייצבות מאחורי עובדי קבלן מקופחים,ותיסכולם של האחרונים, המשלמים מיסי חבר אך אינם זוכים לתמיכתה – מעידים על כך יותר מאלף עדים!
דרושה הסתדרות אחרת, לוחמנית ונחושה ללא רתיעה בדאגתה לזכויות העובדים, ללא פשרה!
מי ירים את הכפפה???
אפריים
את מי מייצג המאמר (הרי אתה כותב בלשון רבים "חשוב לנו להבהיר")?
אם המאמר מייצג מישהו חוץ ממך (נגיד את הוועדה שעוסקת בהסתדרות במק"י), אז האם זה לא מחייב מפלגה שמתיימרת להיות "נציגת המארקסיזם בישראל" (כדבריך אפריים) לסיים מאמר דעה נגד הפקרת המאבקים ע"י עיני עצמו באיזו אמירה קצת יותר חותכת מאשר שאלה די תמוהה (האם עיני הפך לנציג ההון בין העובדים ?) שתשובתה הרי ידועה לכל מי שעוקב טיפה אחרי האירועים.
או שעדיין במק"י תקועים על הקטע של להיות בפנים ולהרגיש בחוץ. יעני אופוזיציה בקואליציה…
אז האם מק"י היא נציגת העובדים המהפכנים בפנים (בקואליציית המשת"פים של הבוסים אצל עיני) או בעצם נציגי עיני בחוץ ???
אין הדבר אומר שצריך להחרים את ההסתדרות כולה. ממש לא , אבל לפחות תנו פייט , תהיו אופוזיציה.
תקבלו את האתגר ?
תתייחס ברצינות לשאלותי (זו לא התקפה אישית, יש הערכה לפועלך)
זהו מאמר חתום על ידי והמשקף את העמדות שלי בנוגע ליו"ר ההתסדרות עופר עיני (עמדות שאינן חדשות ופורסמו גם באתר זה) ופועלו . בכל הנוגע לקואליציה בהסתדרות, אני נמנה עם קבוצת החברים במק"י שהתנגדו, לקראת הבחירות לוועידת ההסתדרות ונעמת ואחריהן, להצטרפות לקואליציה עם עיני, מפלגת העבודה, קדימה, ש"ס וכל יתר המפלגות הבורגניות – במסגרת הנהגת ההסתדרות.
אפרים תודה על התשובה. חד ולעניין.
אם אפשר להמשיך ולשאול:
1. איך לדעתך ניתן להוביל שינוי של המגמות בהסתדרות, לאור המצב של הבירוקרטיה וחוסר החייים הדמוקרטיים שקיימים בה ?
2. איזה בסיסי כוח יש לשינוי כזה לטעמך ? וועדים או קבוצות עובדים שכבר מתנגדות לעיני ? האם יש טעם לדעתך לחבור לאנשי המנגנון והוועדים שנותרו נאמנים לפרץ ?
3. האם לדעתך מק"י מסוגלת להוביל שינוי כזה מעמדתה הנוכחית ?