"זה רע אם הוא גונב את הפרה שלי. זה טוב אם אני גונב את הפרה שלו," – את המוסר הזה ייחסו גזענים באירופה להוטנטוטים, שבט עתיק באפריקה הדרומית.
קשה שלא להיזכר בכך כאשר שומעים את ארצות-הברית ומדינות אירופיות זועקות חמס על הכרת רוסיה בעצמאות דרום-אוסטיה ואבחזיה, שני המחוזות שפרשו מהרפובליקה של סאקארטוולו, הידועה במערב בשם גיאורגיה.
לא מכבר הכירו מדינות המערב במדינת קוסובה, שפרשה מסרביה. טענת המערב הייתה שאוכלוסיית קוסובה אינה סרבית, תרבותה ושפתה אינן סרביות, ולכן יש לה זכות לעצמאות, בייחוד אחרי שסרביה השליטה בה משטר של דיכוי. תמכתי בדעה זו בכל ליבי. בניגוד לרבים מידידיי, תמכתי גם בפעולה הצבאית שעזרה לקוסוברים להשתחרר.
אבל מה שטוב לאווזה טוב גם לאווז, כפי שאומר הפתגם האנגלי. מה שנכון לגבי קוסובה, נכון באותה המידה גם לאבחזיה ולדרום-אוסטיה. האוכלוסיות במחזות אלה אינן גיאורגיות, יש להן שפות משלהן ותרבויות עתיקות משלהן. הן צורפו לגיאורגיה כמעט במקרה ואינן רוצות להשתייך אליה.
אז מה ההבדל בין שני המקרים? הבדל עצום: העצמאות של קוסובה נתמכת על-ידי האמריקאים ונשללת על-ידי הרוסים. לכן זה טוב. העצמאות של אבחזיה ודרום-אוסטיה נתמכת על-ידי הרוסים ונשללת על-ידי האמריקאים. לכן זה רע. כדברי הרומאים: מה שמותר ליופיטר אינו מותר לשור.
אינני מקבל את המוסר הזה. אני תומך בעצמאות כל המחוזות האלה.
מבחינתי יש עיקרון אחד פשוט, והוא חל על כולם: כל מחוז המבקש להיפרד ממדינה כלשהי זכאי לעשות זאת. מבחינה זו אין בעיני הבדל בין קוסוברים, אבחזים, בסקים, סקוטים ופלסטינים. דין אחד לכולם.
היו ימים כשלא היה ניתן להגשים את העיקרון הזה. מדינה של כמה מאות אלפי בני-אדם פשוט לא הייתה בת-קיום מבחינה כלכלית, ולא יכלה להגן על עצמה מבחינה צבאית.
זאת הייתה המציאות שיצרה את "מדינת הלאום", שבה עם חזק כפה את עצמו, את תרבותו ואת לשונו על עמים קטנים יותר, כדי ליצור מדינה שהייתה די גדולה כדי להבטיח ביטחון, סדר ורמת-מחייה נאותה לתושביה. צרפת כפתה את עצמה על ברטונים וקורסיקאים, ספרד על קאטאלונים ובסקים, אנגליה על ולשים, סקוטים ואירים, וכן הלאה.
מציאות זו הלכה לעולמה. רוב התפקידים החשובים של "מדינת הלאום" עברו למבנים על-לאומיים: פדרציות גדולות כמו ארצות-הברית, התאגדויות כמו האיחוד האירופי. יש בה מקום למדינה קטנה כמו לוקסמבורג לצד מדינה גדולה כמו גרמניה. אם תתפרק בלגיה ותקום מדינה פלמית לצד מדינה וואלונית, שתיהן תתקבלנה לאיחוד האירופי, ושום אסון לא יקרה. יוגוסלביה התפרקה לגורמיה, וכל אחד מהם ישתייך לאיחוד.
זה מה שקרה גם לברית-המועצות. גיאורגיה השתחררה מרוסיה. באותה הזכות, ובאותו ההיגיון, יכולה אבחזיה להיפרד מגיאורגיה.
איך, בכל זאת, יכולה מדינה למנוע את התפרקותה? פשוט מאוד: היא צריכה לשכנע את העממים החוסים תחת כנפיה שכדאי להם להישאר שם. אם ירגישו הסקוטים שהם נהנים משוויון מלא בממלכה המאוחדת, שהוענקה להם אוטונומיה מספקת וחלק נאות בעוגה הכללית, שיש יחס של כבוד לתרבותם ולמסורתם, יתכן מאוד שיחליטו להישאר. ויכוח כזה קיים כבר עשרות שנים במחוז הצרפתי של קנדה.
המגמה הכללית בעולם היא להגדיל את תפקיד הארגונים המרחביים הגדולים, ובה בשעה לאפשר לעמים קטנים לפרוש ממדינות-האם ולהקים מדינות משלהם. זה קרה בברית-המועצות, ביוגוסלביה, בצ’כוסלובקיה, בסרביה ובגיאורגיה. זה עתיד לקרות במדינות רבות אחרות.
מי שרוצה ללכת בדרך ההפוכה ולהקים, למשל, מדינה דו-לאומית, ישראלית-פלסטינית, פועל נגד רוח הזמן – בלשון המעטה.
זהו הרקע ההיסטורי למאורעות האחרונים בין גיאורגיה ורוסיה. אין מדובר בצדיקים. קצת מצחיק לשמוע את ולדימיר פוטין, שידיו מגואלות בדם הלוחמים לשחרור צ’צ’ניה, מעלה על נס את זכות-ההיפרדות של דרום-אוסטיה. לא פחות מצחיק לשמוע את מיכאל סאקאשווילי משווה את מלחמת-השחרור של שני המחוזות הבדלניים לפלישה הסובייטית לצ’כוסלובקיה.
לי הזכירה המלחמה הזאת פרשה מהעבר שלנו. באביב 1967 שמעתי מפי אלוף בכיר שהוא מתפלל כל לילה שגמאל עבד-נאצר, המנהיג המצרי, יכניס את חייליו לחצי-האי סיני. שם, אמר, נשמיד אותם. כעבור כמה חודשים נכנס עבד-אל-נאצר למלכודת. התוצאות הן היסטוריה.
עכשיו עשה סאקאשווילי את זאת בדיוק. הרוסים התפללו שסאקאשווילי יפלוש לדרום-אוסטיה. כשנכנס למלכודת זו, עשו הרוסים מה שאנחנו עשינו אנחנו למצרים. לרוסים, כמו לנו, זה לקח ששה ימים.
איש אינו יכול לדעת מה עבר בראשו של סרקרשווילי. הוא איש חסר כל ניסיון, חניך ארצות-הברית, פוליטיקאי שהגיע לשלטון על סמך ההבטחה להחזיר את המחוזות המורדים למולדת. העולם מלא דמגוגים כאלה, הבונים קריירה פוליטית על טיפוח שנאה, לאומנות וגזענות. גם אצלנו.
אבל גם דמגוג אינו חייב להיות אידיוט. האם הוא העלה על דעתו שהנשיא בוש, פושט-רגל בכל התחומים, יחוש לעזרתו? האם לא ידע שלא נותרו לבוש חיילים פנויים? שדיבוריו המתלהמים יתנדפו ברוח? שנאט"ו הוא נמר של נייר? שהצבא הגיאורגי יימס כחמאה באש המלחמה?
אותי מעניין חלקנו בסיפור הזה.
בממשלת גיאורגיה מכהנים כמה שרים שגדלו והתחנכו בישראל. שר-הביטחון והשר-למחוזות-המורדים הם, כנראה, גם אזרחים ישראליים. ובעיקר: יחידות-העילית של הצבא הגיאורגי אומנו על-ידי קצינים ישראליים, וביניהם הגנרל שהפסיד את מלחמת-לבנון השנייה. גם האמריקאים השקיעו את מיטב מרצם באימון הצבא הגיאורגי.
תמיד הצחיק אותי הרעיון שאפשר לאמן צבא זר. בוודאי, אפשר ללמד טכניקות: איך להפעיל נשק מסוים ואיך לערוך התקפה גדודית. אבל מי שלקח חלק במלחמה אמיתית (בניגוד לפעולות-שיטור נגד אוכלוסייה כבושה) יודע שהשליטה בטכניקה היא עניין משני. מה שקובע הוא רוח החיילים, נכונותם לסכן את חייהם למען המטרה, המוטיבציה שלהם, האיכות האנושית של היחידות והפיקוד.
לדברים כאלה לא יכולים זרים "לאמן". כל צבא הוא חלק של החברה שלו, וטיב החברה קובע את טיב הצבא. זה נכון פי כמה וכמה במלחמה מול אויב הנהנה מעדיפות מספרית מכרעת. התנסינו בזה במלחמת 1948, כאשר דויד בן-גוריון רצה לכפות עלינו קצינים שהתחנכו בצבא הבריטי, וכולנו, החיילים הקרביים של אז, העדפנו את המפקדים שלנו, אנשי הפלמ"ח, שלא עברו שום בית-ספר צבאי.
רק גנרלים מקצועיים, שכל גישתם היא טכנית, מסוגלים להעלות על דעתם שניתן "לאמן" חיילים בני עם אחר ותרבות אחרת – באפגניסטן, בעיראק ובגיאורגיה.
תכונה נפוצה אצל הקצינים שלנו היא השחצנות. אצלנו היא קשורה, בדרך כלל, באיכות צבאית די טובה. אם הדביקו הקצינים הישראלים את עמיתיהם הגיאורגיים בשחצנות הזאת, עד כדי כך שהיו בטוחים שיוכלו למגר את הצבא הרוסי האדיר, הם חטאו מאוד כלפי הלקוחות שלהם.
אינני חושב שזוהי ההתחלה של המלחמה הקרה השנייה, כמו שנאמר לאחרונה. אבל זהו בהחלט המשך של "המשחק הגדול".
השם הזה ניתן בשעתו למאבק החשאי הבלתי-פוסק שהתנהל במהלך המאה ה-19 לאורך גבולה הדרומי של רוסיה בין שתי האימפריות הגדולות של אז: רוסיה ובריטניה. סוכנים סמויים וצבאות גלויים פעלו באזורי הגבול של הודו (כולל פקיסטאן של היום), אפגניסטן, איראן ועוד. "מחוז הגבול הצפוני-מערבי" (של פקיסטאן), המככב עכשיו במאבק בטליבאן, היה כבר אז לאגדה.
כיום מתנהל "המשחק הגדול" בין שתי האימפריות העכשוויות – ארצות-הברית ורוסיה – מאוקראינה ועד פקיסטאן. הדבר מוכיח את עליונות הגיאוגרפיה על האידיאולוגיה. ולראייה: הקומוניזם בא והלך, והמאבק נמשך כאילו לא קרה כלום.
גיאורגיה היא פיון קטן במשחק הזה. הצד התוקף הוא כעת ארצות-הברית: היא רוצה לכתר את רוסיה על-ידי הרחבת נאט"ו, ארגון הכפוף לה, לאורך גבולה. זהו איום ישיר על האימפריה היריבה. רוסיה, לעומת זאת, פועלת כדי להשתלט על המשאב שהוא למערב חיוני יותר מכול: הדלק. זה יכול לגרום לאסון.
כאשר היה הנרי קיסינג’ר היסטוריון חכם, לפני שהפך למדינאי טיפש, הוא עיצב עיקרון חשוב: כדי לשמור על היציבות בעולם, צריך לגבש מערכת בינלאומית שתכלול את כל הצדדים. אם צד אחד נשאר בחוץ, היציבות בסכנה.
הוא הביא כדוגמה את "הברית הקדושה" של המעצמות הגדולות באירופה אחרי הפלת נפוליון. המדינאים החכמים של אז, ובראשם קלמנס מטרניך האוסטרי, דאגו שלא להשאיר את צרפת המובסת בחוץ, אלא להיפך, להעניק לה מעמד חשוב ב"קונצרט של המדינות".
המדיניות האמריקאית הנוכחית, המשתדלת לדחוק את רוסיה החוצה, היא סכנה לעולם כולו. (ולא הזכרנו עדיין את האימפריה הסינית, העולה במהירות.)
מדינה קטנה המכניסה את ראשה למאבק בין הגדולים עלולה להימחץ. זה קרה לפולין בעבר, ונראה שהיא לא למדה הרבה. כדאי לייעץ לגיאורגים, וגם לאוקראינים, שלא ללמוד מהפולנים אלא מהפינים, הנוהגים בתבונה רבה מאז מלחמת-העולם השנייה: הם שומרים על עצמאותם, אך משתדלים מאוד להתחשב באינטרסים של שכנתם הגדולה.
אולי יש גם לנו, הישראלים, ללמוד משהו מכל זה. שלא כדאי להיות גרורה מוחלטת של אימפריה אחת ולהתגרות באימפריה היריבה. רוסיה חוזרת גם למרחב שלנו, ועל כל מהלך שלנו לטובת ההתפשטות האמריקאית תענה רוסיה במהלך משלה לטובת איראן וסוריה.
ובעיקר: אל לנו לפעול לפי "המוסר ההוטנטוטי". זה לא חכם, ובוודאי לא מוסרי.
היי אורי, ראשית עליי לציין שאני רואה בך את אחד האנשים היותר פרגמטיים והיותר כנים לאורך ההיסטוריה הקצרה של מדינת ישראל, בטח בכל הקשור לפתרון סכסוכים, עם דגש על הסכסוך הישראלי-פלסטיני. אין ספק כי הניתוח שלך את המצב בגיאורגיה הוא מאיר עיניים וחשוב מכך – מוסרי ונכון.
יש לי רק בעיה אחת עם המאמר, אולי היא בעיה טכנית, אבל היא מאד מפריעה לי.
אתה אומר: "…מבחינה זו אין בעיני הבדל בין קוסוברים, אבחזים, בסקים, סקוטים ופלסטינים".
לא יכולתי שלא לשים לב לעם אחד שנאבק על עצמאותו ונעדר מהרשימה שלך. ולא, לא מדובר בעם זניח, אלא כזה שמאבקו לשחרור הוא אחד המתוקשרים בעולם, בוודאי שבמהלך החודש האחרון. אני מדבר כמובן על העם הטיבטי ששואף לעצמאות מ"האימפריה הצומחת" לדבריך – סין.
במהלך החודש האחרון עלו כאן באתר הגדה השמאלית מספר קריאות תמיכה בסין, אשר כשהן נשמעות מפי אנשים המכנים עצמם אנשי שמאל איני יכול אלא לכנותן צבועות.
ברצוני לדעת האם השמטת את הטיבטים מכל המאמר במקרה (למרות ששוב – מדובר באחד ממאבקי העצמאות המתוקשרים בעולם אם לא המתוקשר שבהם), או שמא לא רצית להרגיז את קוראיך – היינו אותם מעריצי סין שמהללים אותה תחת כל עץ רענן.
אשמח לתגובתך.
בתודה מראש
דורון
עקרונית אורי אבנרי צודק, אך רצוי להוסיף שבאבחזיה חיים כ-200000 אבחזים מספר דומה של גיאורגים גורשו משם בשנים האחרונות בסיוע הצבא הרוסי, כך שלא מדובר במלחמה לשחרור לאומי בלבד אלא במלחמה אתנית, גם בדרום אוסטיה גורשו בעקבות המלחמה האחרונה אלפי גיאורגים כאשר אוכלוסיית המחוז כולו מונה כ-70000 נפש.
כמובן לא זה המקור לעמדות של הצדדים המעורבים בסכסוך אלא לאומנות, שנאת זרים ומאבק על השפעה איזורית ועולמית.
להצדיק את רוסיה בפלישתה לגיאורגיה זו תמימות או היתממות.
לפני ההתערבות הרוסית במלחמות אבחזיה ואוסטיה בשנות ה90, מרבית תושבי אבחזיה היו גיאורגים וכן חלק ניכר מאוכלוסיית דרום אוסטיה.
האבחזים והאוסטים בסיוע רוסי ביצעו טיהור אתני נורא וגירשו כמעט את כל האוכלוסייה הגיאורגית ממחוזות אילו, אותו התהליך התרחש בנגורנו קראבך (אזרבג’אן) וטרנסניסטריה (מולדובה).
במלחמה האחרונה הרוסים השלימו את הטיהור האתני בשני המחוזות וסיפחו דה פאקטו (ובעתיד הלא רחוק גם דה יורה) שתי מדינות צעצוע של 150,000 תושבים באבחזיה ו 50,000 בדרום אוסטיה (אלפי גאורגים גורשו ממנה לבלי שוב בחודש האחרון).
רוסיה של פוטיןוהנשיא הבובה שלו היא מדינה בעלת מאפיינים פאשיסטיים המעוניינת להשתלט קודם כל על החו"ל הקרוב (ברה"מ לשעבר)
צורת ההשתלטות המועדפת על רוסיה היא כינונם של משטרים טוטוליטריים נאמנים, כך זה בבילורוסיה ומדינות מרכז אסיה.
כשזה לא עובד, פונה רוסיה לאפיקים יותר בוטים, בעיקר התססת מיעוטים נאמנים לרוסיה במחוזות מורדים או מיעוטים רוסיים באוקראינה והמדינות הבאלטיות.
בפלישתה לגיאורגיה והשארת כוחות כיבוש אף בשטחי גיאורגיה שמחוץ למחוזות המורדים, אותתה רוסיה על כוונה להשתלט על שטחי ברה"מ לשעבר אף בכוח עם צריך.
מי שחושב שמוטב לאפשר לרוסיה שליטה פוליטית בחו"ל הקרוב אליה ושם יעצרו שאיפותיה,טועה ובגדול ע"ע "אימריאליזם"
מן הראוי להסתייג מגזירה שווה עבור קוסובה ועבור אבחזיה ואוסטיה, העצמאות של המחוזות הבדלניים של גיאורגיה היא רק שלב בסיפוחם לרוסיה ולא מייצגת תנועת שיחרור לאומי – היוזמת והמבצעת היא מוסקווה. רוסיה הוציאה דרכונים לתושבי המחוזות, עזרה בסילוק האוכלוסיה האתנו-גיאורגית והקימה ומימנה מיליציות על כן לטעון שזו מלחמה לשחרור לאומי זו תמימות. נשיא גיאורגיה ככל הנראה לא קדוש אבל הוא גם לא טיפש, חשיפת התוקפנות הרוסית רק עזרה לו לחלץ התחייבויות לסיבוב הבא (למרות שאני נוטה להאמין לטענה שהיוזמה במקרה זה הייתה של רוסיה באמצעות המיליציות שאילצו את הצבא הגיאורגי לפעול).
הנסיון של רוסיה להחיל שוב את אחיזתה על המרחב הסובייטי לשעבר צריכה להדאיג את אלו שמתיימרים להגן על זכויות אדם. זה לא מוזר שהמאמר הזה כמעט מקבל במחיאות כפיים את ההתערבות הרוסית בגיאורגיה בשם האנטי אמריקאיות. בעוד שעבור פולין, אוקריאינה והמדינות הבלטיות המעורבות הזו הייתה תזכורת לשאיפות ההתפשטות של רוסיה. זה נכון שהרעיון מאחורי ה"קונצרט האירופי" היה לכלול את כולם אבל היו לקונצרט גם כללי התנהגות. רוסיה היא חלק מהמערכת הבינ"ל וניתן לה מעמד שאינו מגובה בעוצמה קשה (פורום ה-ג’י 8 למרות שלסין מגיע יותר לדוגמא) בגלל העבר הסובייטי. הבעיה היא שרוסיה פועלת לפי הנורמות האותוריטאריות מבית גם ביחסי החוץ על ידי איום וסחיטה של מדינות שכנות (אוקריאינה, אסטוניה) כי היא רוצה עוד השפעה וכוח.
מוטב שנבין ששתיקה או עידוד מול המעשים של רוסיה הם תמיכה בדיכוי.
"כל מחוז המבקש להיפרד ממדינה כלשהי זכאי לעשות זאת."
מי קובע? צריך רוב? בחירות? מתי זה מספיק "מוסרי"?
מה לגבי עמים אחרים (האם הם מיעוט באותו איזור? מה יהיה מעמדם לאחר מכן?)
ההיסטוריה והזיקה למחוז גיאוגרפי, שבגינם ידרשו עצמאות, הם מושגים נוזליים, שגבולם אינו מדוייק ומשורטט.
לכן ההיתממות שביכול אמא רוסיה פשוט חפיצה לשלומם וחירותם של דרום אוסטיה ואבחזיה נראית לי משונה, שלא לומר חשודה.
לכל תומכי סאקששווילי, פושע מלחמה ובובה של ארה"ב.
מי פלש לעירק בטענה שיש שם נשק להשמדה המונית וגרם למותצם של מאות אלף אנשים? פויטן? רוסיה? לא אלה ארה"ב! מי כובש את השטחים הפלסטינים, בונה התנחלויות בלי לתת לתושבים הפלסטינים את זכויות האזרח? רוסיה? בטח שלא, אלא משטר הציוני, הגרורה הפרואמריקנית והם אלה שתומכים בסאקשווילי, בובה אמריקנית ובוגד בעם הקרטוולי-הגרוזיני! רוסיה פירקה את ברית ורשה וחשבה שהמערב יעשה צד דומה, אבל המערב במקום לפרק את נאט"ו ביצע טיהור אתני בקוסובו, גירש משם מאות אלפי סרבים והקים שם משטר של סוחרי האיברים של בני אדם, אפילו קרלה דל פונטה, שופטת מבית הדין הבין לאומי בהאג כתבה ספר על כך, אבל המפקד של הרוצחים האלבנים רמוש חרדינאי, שעסק ברצח אנשים ומחירת איבריהם וברצח עדים שהעידו על כך, אגב כולם בני העם האלבני, יצא זכאי. ומילושביץ, שלא נמצאו הוכחות שהוא אשם בטיהור האתני – נרצח בכלא. כמו כן המערב פלש לעירק, ורצח שם אנשים רבים, וסאקשווילי, גם שלח צבא לשם, כדי להעור לאימפריאליזם האמריקני. הרחבת נאט"ו מזרחה חשפה את הפרצוף האמיתי של ארה"ב וגרורותיה במערב, שהתעשרו על חשבון שוד של העולם השלישי, באסיה, אפריקה, אמריקה הלטינית ועוד, שמתחילה להשתחרר ממשטרי בובות של ארה"ב. בשנים האחרונות. מי ששחרר את העולם מידי כל מי שרצה לכבוש העולם ולשעבדו תמיד הייתה רוסיה. היא הביסה את האימפריה המונגולו-טאטארית, את נאפוליאון ואת היטלר. ארה"ב היא הבא בטור!
אני בספק אם תמצא תומכים נלהבים של מדיניות החוץ האמריקאית באתר הזה לכן נראה לי שאתה נובח על העץ הלא נכון.
העמדות שאתה מציג שהן פרו-סלאביות ופרו-רוסיות במובהק מייצגות הגנה על משטרים מתועבים. הלכה למעשה אתה מגן על מילושביץ ועל פוטין, האחד יוזם מלחמות הבלקן בשנות ה-90 והשני מחייה הדיכוי ברוסיה.
זה נחמד שאתה משתמש באידיאולוגיה (ניאו) מרקסיסטית כדי להצדיק את הטיעונים שלך אבל רק שכחת שבריה"מ ורוסיה לא היו מרקסיסטיות כלל ולא פעלו לפי שיקולים שכאלה. לניניזם ובמיוחד סטאליניזם חסרים את הבסיס האמיתי של המרקסיזם שהוא שיוויון ושלטון ייצוגי אשר נדחקו על מנת להבטיח את השלטון בשיטות טרור למען ה"מפלגה".
מצחיק אולי לסיים בהנחה שדווקא שאובה מכתביו של מרקס בדבר ההתקדמות הבלתי נמנעת של ההיסטוריה שבה אתה קובע שרוסיה תביס את ארה"ב. שוב, לא תמצא פה אוהדים אמריקאים אבל רוסיה אפילו לא מגרדת את העוצמה האמריקאית. גם בתור ברווז צולע ארה"ב עדיין הגמון ועד שהאיחוד האירופי לא יקח את עצמו ביידים זה כנראה לא ישתנה.
נ.ב – זה לא שסאקאשווילי או מנהיגי מזרח אירופה לשעבר אוהבים את ארה"ב הם פשוט שונאים את רוסיה יותר ויש להם סיבות טובות. אם תיזכר בהיסטוריה הלא רחוקה, במדינות הבלטיות היו שצטרפו לנאצים בכדי להילחם בבריה"מ כך שהצטרפות לארה"ב נראית הרבה פחות גרועה.
אתה לא מכיר את רוסיה, רוסיה תמיד יוצאת מן המשבר והופכת חזרה למעצמה. כך קרא לאחר הכיבוש המונגולו טאטארי, כך קרא לאחר מלחמת העולם הראשונה, כאשר סטלין תיעש אותה, והמערב המציא שקרים רבים על סטלין אחר כך, וכך יקרא גם בקרוב מאוד. העם הגרוזיני שונא את סאקשווילי והמשטרו הפרו מערבי ואוהב את רוסיה, לכן חיילים גרוזינים רבים סירבו להלחם ברוסים. סאקשווילי וארצות מזרח אירופיות, הן ברובם דיקטטטורים שמכניסים לכלא את האנשים שמתנגדים למדחינות הפרו אמריקנית. למשל סאקשווילי הכניס את רוב מנהיגי האופוזיציה לכלא וביניהם צוטנה גמסחורדיה. בתי הכלא שם מלאים באסירים פוליטיים. גם בפולין, כל מפלגה שלא רוצה לשרת את האמריקאנים, מוצאת מחוץ לחוק, כולל קומוניסטים, וזה מעיד על כך שבמזרח אירופה בפועל שולטים משטרים דיקטטוריים, כמו באמריקה הלטינית, בעבר והעמים שם מפילים את המשטרים הפרו-אמריקנים בזמן האחרון. גם באסטוניה היום מעמידים לדין את מי שמתנגד למדיניות של הפיכת הנאצים לגיבורים. גם העם העירקי מרגיש על בשרו את ה"דמוקרטיה" האמריקנית. אגב, אני לא תומך במילושביץ, אבל אני בעד העמדה לדין את כל מי שאשם בפירוק יוגוסלביה, שגרמה למלחמתו עקובות מדם, וכיום המלחמות שם עלולות לפרוץ שוב. בין האשמים כאן היו מערב אירופה, ארה"ב ומשרתיהן בבלקן, כולל שוחרי האברים של בני אדם ששולטים בקוסובו. יבוא יום ויחזרו לשם פליטים סרבים, ויצאו משם הכובשים האמריקנים והאירופאים. אגב, בזמן האחרון הצעירים האלבנים הקימו תנועה נגד הכיבוש האמריקני והאירופאי והמשטר הפרו מערבי הוציא אותה מחוץ לחוק. היום רוסיה יוצאת מן המשבר והיא עוד תהפוך למעצמה ענקית, תביס את המערב ותשחרר את העולם השלישי מן הדיכוי המערבי. רוב קוראים באתר הזה מתנגדים לאימפריאליזם האמריקני ותומכים בעצמאות של דרום אוסטיה ואבחזיה שהושגו בזכות מי? רוסיה! ארצות דרום אמריקה, שמשתחררות ממשטרי בובות של ארה"ב ששדדו אותן במי הן מתחילות לתמוך? ברוסיה! איזה מדינה סיפקה נשק לעם הלבנוני שגרם להפסד של המשטר הכיבוש הציוני בלבנון? רוסיה! יבוא יום ורוסיה תשחרר את כל עמי העולם השלישי המדוכאים מן הכיבוש הישיר והכלכלי האמריקני וישליך את ארה"ב לפח אשפה של ההיסטוריה, לאימפריה המונגולו-טאטארית, לנאפוליאון, ולהיטלר!
מסכים איתך לחלוטין, אורי – עצמאות לכל עכשיו!!
ובאמת, על ארה"ב להתחשב יותר, ברוסיה ובסין. ולטווח הארוך, יהיה זה רק לטובה – שום טובה לא צמחה לנו, מרודנות חד-מעצמתית בלתי-מוגבלת. בעולם תלת-מעצמתי, יהיה רסן כלשהו, על שאיפות הבית הלבן, הקרמלין וממשלת סין כאחד…
לעם האוסטי יש זכות לעצמאות.
לעם האבחזי יש זכות לעצמאות.
לעם הקוסובארי יש זכות לעצמאות.
לעם הטיבטי יש זכות לעצמאות.
לעם הפלשתיני יש זכות לעצמאות.
ועוד ועוד…
והזכות הזאת, שווה היא לחלוטין, בכל המקרים כאחד!!!
איזו מדינה סיפקה נשק למדינה הציונית שזה עתה קמה, ונלחמה על חייה?
יפה! רוסיה!
כלומר, צ’כוסלובקיה, אבל נראה לך שהצ’כים היו מזיזים אצבע בלי אישור רוסי?
נא להוסיף לרשימה, בבקשה!
לא לכל עם יש "זכות" לעצמאות . זה תלויי בהרבה מאוד דברים . וכמו שאמרתי – כל מקרה לגופו – לא לכולם יש סיפור ובטח שלא זכות שווה .
במשך מאות שנים רוסיה היתה פח האשפה של אירופה. היא היתה ארץ אגררית ומפגרת בזמן שאנגליה וצרפת התחילו לבנות רכבות. היא שמרה על המונרכיה האבסולוטית הסופר-ריאקציונרית שלה בזמן שבמערב אירופה התחילו לצוץ פרלמנטים. רוסיה השתתפה בכל ארוע ריאקציונרי מאז המלחמה נגד המהפכה הצרפתית, כולל אביב העמים ב-1848. היום היא לא טובה יותר – דמוקרטיה בנסיגה שמתחזקת קצת רק באמצעות מחירי הנפט הגבוהים. איזה תעשייה יש לרוסיה? איזה הייטק יש לרוסיה? כל הנשק שהיא מוכרת הוא מעודפי הצבא האדום, מה שלא נשדד על ידי האוליגרכים או על ידי טרוריסטים מזדמנים. כל מה שיש לה זה נפט וגז, שגם הוא בחלקו הגדול בשליטת תאגידים זרים.
בקיצור, רוסיה במסלול התדרדרות מהיר, והיא רוצה לגרור את כולנו איתה.
אני מסכים איתך שלכל עם יש זכות להגדרה עצמית. בקוסובו יש בעיה ששם במקום מדינה עצמאית הוקם משטר של שוחרי סמים ושל איברים של בני אדם, בחסות ארה"ב והאיחוד האירופי. אפילו הדגל של קוסובו נוסח על ידי אירופה ונאט"ו ולא על ידי הקוסוברים-האלבנים ובטח לא על ידי מאות אלפי המגורשים הסרבים. הסרבים והאלבנים חיו בקוסובו זה לצד זה למעלה מאלף שנה. רק בשנות ה-70 האימפריאליזם המערבי התחיל להחדיר בתוך האלבנים (שהיו רוב בקוסובו מאז הכיבוש התורכי במאה ה-14, ואולי גם לפני כן) את הלאומנות וזנאה לבני עמים אחרים כמו סרבים, צוענים, צ’רקסים ואחרים. היום קיים בקוסובו שלטון ישיר של נאט"ו שגירש משם מאות אלפי סרבים, והעלה לשלטון את הזוחרים באיברים של בני א’דם, וצעירים רבים בקוסובו עובדים כמאבטחים של נתיבי מסחר בסמים, גם בגלל האבטלה הגדולה שם. אבל צעירים אלבנים הקימו תנועה שדורשת מנאט"ו לצאת מקוסובו ולתת לתושבים שם עצמאות אמיתית. משטר בובות הפרו-אמריקני ששולט שם, בחסות צבא נאט"ו הוציא אותה מחוץ לחוק. אני מאחל לתנועה החדשה הצלחה בשחרור של קוסובו מידי ארה"ב ונאט"ו, חזרה של הפליטים הסרבים, צוענים ואחרים לשם ושעמי בלקן ומזרח אירופה יזכו לעצמאות אמיתית ולא למשטרי בובות של ארה"ב ומערב אירופה!
מי שעושה צרות לעולם זה ארה"ב, מערב אירופה וגרורותיהן באירופה מזרחית ולא רוסיה. המדינות האלה קוראות לעצמן דמוקרטיות, אך בפועל הן נשלטות על ידי הדיקטטורה של התאגידים. בעבר הן כבשו מושבות מעבר לים, תוך שוד ורצח של אוכלוסיה ילידית. היום הן שודדות את העולם השלישי, באמצעוד תאגידים בין לאומיים וכובשות כל מדינה שלא רוצה לשרת את התאגידים. ארצות ה"דמוקרטיות" משתתפות בכיבוש עירק ואפגניסטן, רוצחות את תושבי המדינות האלה ושודדות את המשאבים שלהן. גם גרוזיה ה"דמוקרטית" שותפה בכיבוש עירק. כאשר היא בא לכבוש את דרום אוסטיה ואת אבחזיה מי שהצילה אותן מכיבוש של גרוזיה, כובשת ומדכאה את העם העירקי הייתה רוסיה ולא ה"דמוקרטיות המערביות". כן רוסיה לא הייתה מפותחת בעבר, אבל היום היא יוצאת מן המשבר, מפתחת נשק מודרני ומסייעת למדינות העולם השלישי, כמו וונצואלה למשאל, לצאת מתלות במערב הרצחני, שמכנה את עצמו "דמוקרטיה". המשטר שבונה התנחלויות, בלי לתת אזרחות לתושבים מקומיים, לא יכול לקרוא לעצמו דמוקרטיה, והתקשורת של המשטר הזה תומכת במשטר הגרוזיני שמשתתף בכיבוש ובדיכוי בעירק. יבוא יום ויפול משטר הכיבוש וההתנחלויות בארץ. שקורא לעצמו דמוקרטיה ונתמך על יד שודדת העולם – ארה"ב!
ישראל לא דמוקרטיה, ארה"ב לא דמוקרטיה, אבל גם רוסיה לא דמוקרטיה וגם איראן לא דמוקרטיה. מה הבעיה?
נו, באמת.
"סוחרי-איברי בני-אדם"… בחייך. אגלה לך סוד: בדיוק כמו שלא צריך להאמין, לכל הזיה פרועה, של "קול ישראל מאולמרט ולבני", כך גם אין שום סיבה עלי-אדמות להאמין, לכל פנטזיותיו, של "רדיו רוסיה מבית-פוטין". בדיוק כשם, שאין שום סיבה להאמין לברבורי "תא אל-קאעדה בתל-שבע בלה-בלה-בלה", כך גם אין שום סיבה עלי-אדמות לבטוח, בהסתותיהם, של הרדיו והטלוויזיון הרוסיים, נגד כל הכופר, בפראבוסלאביות, בפאן-סלאביות וב"אל העליון" פוטין. הייתי מציע לך, להחיל אותן מסננות, של שכל ישר, על התשקורת בכל המקומות, לא רק במקום אחד ולא רק בצד אחד.
אמנם, בקוסובה עדיין לא ביקרתי, אולם באלבניה הייתי. ואני אומר לך – בכל מסעותיי עד היום, לא פגשתי אנשים כה נחמדים, כה ידידותיים, כה ממהרים לעזור, לכל אדם באשר הוא אדם, כבני העם האלבני. עובדה. ושמוע-שמעתי, על זוועות הכיבוש הסרבי בקוסובה, על תריסר שנות-ההתעללות, שעברו האלבנים הקוסובארים, עד לכניסת צבא נאט"ו לשם. פשעי ישראל, בהשוואה, הם משחק-ילדים.
כעת – כמובן, שהסרבים ותומכיהם רוצים מאד, שנאט"ו תצא….ולא קשה להבין מדוע!! גם המתנחלים היהודיים בשטחים הכבושים רוצים, ש"לא יפריעו להם לעשות סדר" – כמו בסוף-השבוע האחרון ביצהר. אותו דבר בדיוק… תאמין לי, עם כל אהבתי לאלבנים אני אוהב, בכל לבי, גם את הסרבים, משום כך אני מקווה, בכל מאודי, לשלום בבלקנים – ואולם, אני מודע היטב גם לכך, שמן הבחינה הפוליטית, דומים הסרבים, ברובם, יותר מכל, לישראלים הימניים ביותר.
כעת, לאחר שסיכמנו, שלא לכל מה שאתה שומע, על הקוסובארים האלבניים, חובתך בהכרח גם להאמין – מעבר לכך – אגלה לך עוד סוד: גם הפלשתינים, אינם בדיוק מלאכי-השרת!! היית מאמין? גם בדת האסלאם, לא הכל מתוק ונפלא!! אתה מתאר לעצמך?
נו אז? האם אופי העם הפלשתיני, מצדיק את פשעי-הכיבוש?
אז נבוא ונגיד, וואללה, אלה מכים את בנותיהם המסכנות, שוחטים בכל חג אלפי כבשים אומללות וההומופוביה אצלם – שלא נדע. נו אז?
אז האם המסקנה תהיה, שבשל כך(!!) אין הם ראויים לעצמאות?
כך, שאפילו היתה פרופוגנדת-פראבדה שלך נכונה – אפילו אז – עדיין, לא היה הדבר משנה כהוא-זה, את העובדה הבסיסית, שזכותם המלאה, של האלבנים הקוסובארים, להיות מדינה עצמאית!!