בנק ההשקעות הרביעי בגודלו בארה"ב קרס, שני בנקים למשכנתאות הולאמו ואחד עשר בנקים מקומיים נפלו. קריסת השווקים בארה"ב מוכיחה כי האידיאולוגיה הכלכלית שהנחתה אותה עד כה צריכה להשתנות. זה לא אידיאולוגיה הקשורה אך ורק למתרחש בתוך ארה"ב. באמצעות החשיבה החברתית הכלכלית הזו נבנו מוסדות בינלאומיים שהפעילו לחצים על כלכלות של מדינות שונות כדי להתאים את החשיבה שלהן לחשיבה האמריקאית כדי לקבל הלוואות ודירוגי אשראי מתאימים.
הכלכלה האמריקאית נשענה על ערכים של תחרות חופשית, אמון מלא בכלכלה הקפיטליסטית, ריבוי של מכשירים כלכליים ותמיכה בעיתונות כלכלית. אך התברר כי כל אחד מהמרכיבים הללו לא מספיקים כדי לייצר אמון במערכת כלכלית ואף הזיקו במידה ניכרת לציבור שהפסיד כספים רבים ונכנס לתוך תקופה ארוכה של אי וודאות, שלא לדבר על האפקט המתגלגל בעולם. תחרות חופשית מתבררת כתחרות אכזרית שבה הכול מותר, משום שהמדינה לא הפעילה את סמכותה כרגולטורית והאמינה בשחקנים בשדה.
ההישענות על הכלכלה הקפיטליסטית לא לקחה בחשבון את העיקרון שזו יכולה לפגוע בעצמה. משבר שוק המשכנתאות בארה"ב הוכיח כי ללא מעט מהעסקים הכי מכובדים בארה"ב לא היה אכפת אם ניתנו הלוואות לקניית בתים ללווים שלא היה ברשותם אפשרות להחזיר הלוואות אלו. כל צד ראה בהלוואה הבעייתית את הרווח הצפוי לו מפיזור הכספים המשווע ואת התוצאה הקשה אנו רואים בימים אלו. ואולי עדיין לא ראינו את הסוף של הפרשה משום שמה שהתרחש בארה"ב ישפיע על כל כך הרבה שחקני משנה ואנו רק בתחילתו של משבר ומיתון עולמי חדש. הריבוי של המכשירים הפיננסים גם הוא הותיר את השוק בכישלונו. האמונה בריבוי של המכשירים, כסף שזורם ללא הפסקה בין האפשרויות של הלוואה, משכנתא לגלגול לעוד משכנתא. ואי אפשרות של פיקוח של מצב הכלכלה ברגע נתון ואפשרות להעריך את הסיכון שבו היא נמצאת – כל אלו הובילו לאסון. ברגע אחד במשבר המשכנתאות הבינו לפתע האחראים על השוק הכלכלי כי נעשו פשעים חמורים. אבל רק היום אנו מבינים עד כמה חריף המשבר. העיתונות הכלכלית גם היא שחקה תפקיד במשבר. היא לא העבירה ודווחה על האינפורמציה האמיתית של השוק. במקום זה היא העדיפה להיות השופר של משרדי יחסי ציבור של לקוחות גדולים. היא הפכה להיות טרף קל בידי בעלי ההון שלא נתנו לדיווחים אובייקטיבים על המצב להופיע על שורות העיתונים הגדולים. מדוע לא שמענו אזהרות גדולות בעיתונים הכלכליים על המצב לאורך כל הדרך.
הלקח שישראל צריכה לקחת ממשבר הכלכלי בארה"ב הוא חזרה לערכים כלכליים וחברתיים אחרים. אסור להאמין בצורה עיוורת בכלכלה חופשית, תחרות מקסימאלית, קפיטליזם גואה, ריבוי של מכשירים פיננסיים, ולתמוך בעיתונות הכלכלית שאיבדה את חוש הביקורתיות. הכלכלה חייבת להיות מרוסנת, מפוקחת ובעיקר לתרום לחברה ולא לצאת כנגדה. בתוך הכלכלה נמצא העתיד של המדינה: קרנות הפנסיה, המשכנתאות, החסכונות והביטחון והוודאות שאנו חיים בחברה יציבה. אל תפקידו את העתיד הזה בידי אנשי עסקים תאבי בצע וחסרי אחריות.
כשפורטים את המשבר לפרטים מסתבר שהוא קרה כי מוסדות פיננסים פרטיים התחילו להתנהג בצורה "סוציאליסטית" – לתת משכנתאות למי שצריך ורצה לקנות דירה ולא למי שיכול היה לקנות דירה ולעמוד במחירה. התוצאה הבלתי נמנעת היא שכמו כל כלכלה סוציאליסטית גם החברות שנהגו כך התמוטטו. ומה עושים חכמי השמאל? מאשימים את הקפיטליזם.
הכלכלה פוגעת בעובדים, במובטלים, ברוב האוכלוסיה. אבל לא בעצמה. העשירים ימשיכו להתעשר, גם אם זה אומר שהם יאלצו לעשות את זה על חשבון משלמי המיסים. אני גם לא מסכים עם המשפט "העתיד של המדינה" במובן שבו הוא נכתב – העתיד של המדינה זורח, כגוף דכאני, חומס וברוטאלי.
כנראה קראת יותר מדי תעמולה של מרכז שלם. אף אחד לא היה סוציאליסט. מהמשכנתאות האלה הרוויחו בעיקר בנקי ההשקעות והברוקרים שחתמו עליהן, כשהן משתמשות בתכסיסים שונים, כולל הונאה על גבול הפלילים, כדי לדחוף את ההלוואות.
מי שהגיב לי לא הבין כנראה. תקרא שוב ותראה שאת הסוציאליזם שמתי במרכאות.בכל מקרה מי שמתנפל על הקפיטליזם שוכח שהוא השיטה היחידה ששורדת. אז אולי בפרפרזה על צרציל אפשר להגיד שקפיטליזם היא שיטה רעה מאד אבל לעדין לא המציאו משהו יותר טוב. מה שצריך לעשות זה לשפר אותו כך שאפשר יהיה להנות מיתרונותיו ובו בזמן לדאוג לכלכלה הגונה וחלוקה צודקת יותר של המשאבים ושל הרווחים.
רק באמצעות הזרקות עונתיות של 700 מיליארד דולר ומעלה מהממשלה. שורד על דיאליזה אולי.
כל העסק מושתת על בלוף גדול. ארצות הברית דוחפת בכל העולם את רעיון הסחר החופשי – לבטל את כל ההגנות, למחוק את כל הסובסידיות, להפריט כל מה שעומד (בד"כ למכור לחברות זרות – קרי, אמריקאיות ומערביות). אבל ארצות הברית עצמה מסבסדת את החקלאות שלה במידה מסיבית, כך שהתוצרת החקלאית האמריקנית נראית זולה מאוד, והיא מציפה את השווקים החלשים של המדינות המתפתחות. במקום לגדל את התוצרת שלהם ולאכול אותה, הם קונים חיטה, אורז, אבקת-חלב וכדומה, מתוצרת ארה"ב המסובסדת. כמו כן, ההלוואות מקרן המטבע הבינלאומי (אף הוא גוף אמריקני ביסודו), שתכליתן להעשיר את הבנקים המערביים, גרמו לעלייה תלולה בתחלואה ותמותת תינוקות בעולם השלישי, כי הקרן דורשת ממקבלי ההלוואות לקצץ בשירותי בריאות וכדומה… כעת מתבקשים משלמי המיסים האמריקניים, ועימם לא מעט אזרחים פשוטים ברחבי העולם, להציל את הבנקים הגדולים מן המפולת שהם עצמם גרמו לה, מתוך שחיתות ותאוות-בצע וחוסר פיקוח נאות מצד השלטון.
אבל אצלנו אפשר לצפות שהכלכלנים הממוסדים בתקשורת הישראלית ימשיכו להתפעל מכל הנעשה בתוך וע"י ארצות הברית. בתמורה הם ימשיכו לקבל הטבות נאות בצורת חופשות דה-לוקס, ועוד.
הכלכלה הקפיטליסטית אשר נסקה אל על מצד אחד העשירה את העשירים ומצד שני קרעה לגזרים את העניים היה צפוי שהיא תיפול מהגובה שבו היא התפארה. אך הנקודה החשובה היא שמנהלי ומובילי הקפיטליזם לא ינוזקו למרות המשבר הגדול, תהיו סמוכים ובטוחים שהם יצילו את עצמם ואת השותפים בעיסת השחיתות הזו. ובטוחה אני שהם לא יוותרו על ה"תענוגות" המצויות בהפרטות ובהתעשרות המטורפת. ואצלנו במדינה יפיקו את הלקחים? ממש ממש לא! נערי האוצר אשר קורצים אותם עיגולים שווים בדרך של למידה מסויימת ימשיכו להתפעל ובמקביל ימשיכו להפריט ולהתעשר. וזה מה שנקרה קפיטליזם חזירי.
טוב, יש כאן פאמפלטים מאוד יפים בכל התגובות. כל אחד מהמגיבים מתפייט בדרכו. נורא יפה, באמת. למישהו יש הצעה מה לעשות בשביל לשפר את המצב? איך לתכנן מחדש את המערכת בשביל שתפסיק לעשות את כל זה?