עבדוללה נאיווי, תושב קבול ומראשי התנועה למען אפגניסטן הדמוקרטית והמתקדמת, מבקר בימים אלה באירופה על פי הזמנת סיעת השמאל בפרלמנט האירופאי. להלן הריאיון שקיים עמו כתב העיתון הצרפתי "הומניטה", פייר ברבנסי.
ש. לאחרונה פנה נשיא אפגניסטן, חמיד קרזאי, לסעודיה בבקשה שתתווך בשיחות עם הטליבאן במטרה להביא לסיום הסכסוך. קרזאי אמר כי טרם פתח במגעים באופן רשמי, אלא רק פנה לסעודים. קרזאי הוסיף כי ממשלתו מנסה לעודד את פעילי הטליבאן להניח את נשקם ולהצטרף לממשלה. כמו כן, הוא שיגר פנייה אישית למולה עומאר בבקשה שיחזור למדינה: "אנא, חזור לארץ מולדתך ותעבוד למען האושר של בני עמך" הוא כתב. מדוע התחולל השינוי כה חריף במדיניות הממשלה?
ת. אין זו הפעם הראשונה שקרזאי קורא לטליבאן לשבת סביב שולחן הדיונים. על פי המידע שבידינו המגעים בין המוג’אידין שבשלטון לטליבאן שבאופוזיציה נמשכים זה זמן רב. אך לדעתנו לא ניתן יהיה להגיע להבנות בין הצדדים. וזאת, מהסיבה שהטליבאן פועלים בתיאום מלא עם שירותי הביטחון של פקיסטאן. כל עוד פקיסטאן, שהעניקה וממשיכה להעניק סיוע רב לטליבאן, לא תשנה את עמדותיה – לא יהיו שלום ויציבות באזור.
ש. מהי האסטרטגיה של הטליבאן?
ת. מנהיג הטליבאן, המולה מוחמד עומאר, שב וקרא לארצות הברית ולברית נאט"ו לסגת מאפגניסטן. שבע שנים אחרי שהודח מהשלטון הזהיר באחרונה עומאר כי סופם של הכובשים האמריקנים יהיה זהה לזה של הכוחות הסובייטים שפלשו למדינה בשנות ה-80 של המאה שעברה. עומאר אינו נוהג להתבטא בציבור ופרסם את הודעתו באתרי אינטרנט המסונפים לארגונו. מנהיג הטליבאן הציע פשרה לאמריקנים והכריז: "תשקלו מחדש את החלטתכם המוטעית לכבוש את אפגניסטן, ותסיגו את כל כוחותיכם". זו האסטרטגיה המוצהרת של הטליבאן – הזוכה לתמיכה המלאה של פקיסטן ובייחוד של שירותי הביטחון הפקיסטנים שתחת ההגמוניה של הגורמים איסלאמים. פקיסטן מנסה לנצל את המצב בו אין באפשרותן של המעצמות הכובשות להמשיך בכיבוש אפגניסטן והטליבאן אינו מצליח לשלוט ולהשתלט על כל המדינה. פקיסטן מעוניינת באפגניסטן חלשה ובמדינה אפגנית מפוררת בין השבטים השונים. המצב הכלכלי הקשה, השחיתות השלטונית הגוברת וחוסר המעש של הממשלה, יוצרים מצב בו הטליבאן מסוגל לגייס לוחמים רבים חדשים.
ש. האם קיימת אלטרנטיבה?
ת. לשני הכוחות הפוליטיים הגדולים, המוג’אידין שבשלטון והלטיבאן שבאופוזיציה, יש הרבה מן המשותף. קודם כל אידיאולוגית, כי הם מצדדים באידיאולוגיה ריאקציונית ואנטי-דמוקרטית. שום דבר טוב לא יכול לצמוח מהיריבות בין שתי התנועות. כפי ששום דבר טוב לא ייצא עם תימשך השליטה של ממשלת קרזאי בתמיכת אמריקאית ואירופאית; או בהשלטות של הטליבאן, שתחת שליטה פקיסטנית, על המדינה. אנו סבורים שניתן לקדם אלטרנטיבה דמוקרטית ומתקדמת באפגניסטן סביב תכנית מינימום ועיקרה: שיקומה של המדינה על יסודות הדמוקרטיה והצדק חברתי. לצערי, הכוחות הדמוקרטיים קיימים, אך הם מפולגים. יחד עם זאת ניתן ליצור את התנאים על מנת לאחדם ולהציג אופציה שונה לחברה האפגנית שאינה דוגלת בשליטה על ידי מדינות זרות או הנתמכת באידיאולוגיות שעבר זמנן.
*הריאיון פורסם בעיתון הצרפתי "הומניטה".