יוון התעוררה הבוקר לשביתה כללית, שבמסגרתה נסגר נמל התעופה בבירה ושובשה התחבורה הציבורית במדינה כולה. השביתה הוכרזה כדי למחות על מדיניותה הכלכלית של הממשלה, ואחרי ארבעה ימי הפגנות המוניות שפרצו בערים הגדולות בעקבות הריגתו של נער על ידי המשטרה.
באתונה צעדו רבבות מפגינים לעבר כיכר הפרלמנט בעיר. המפגינים קראו קריאות "את המשבר הקפיטליסטי העשירים חייבים לשלם". שתי פדרציות העובדים הגדולות, הכללית (שראשיה קומוניסטים) וזו של העובדים במגזר הציבורי שמייצגים ביחד כמחצית מכוח העבודה היווני (2.5 מיליון איש), קראו לשביתה בת 24 השעות למרות בקשתו של ראש הממשלה אתמול לדחות אותה "כדי לא להזין עוד את המהומות". איגודי העובדים קיימו מספר שביתות דומות שנמשכו 24 שעות מאז תחילת השנה. שליח העיתון הצרפתי "הומניטה", פייר ברבנסי שוחח ערב השביתה עם דימיטריס פפאדימוליס, מראשי מפלגת השמאל סינאספיסמוס וחבר הפרלמנט האירופאי בסיעת השמאל.
ש. איך התחיל גל המחאות ללא תקדים ביוון בעשרות השנים האחרונות?
ת. הכול החל ברצח שנעשה בצעיר בן 15 על ידי שוטר וזאת ללא סיבה. אני חוזר ומדגיש: הרצח נעשה ללא סיבה. בניגוד לגרסת המשטרה – לא נערכה הפגנה באותה עת, והצעיר עמד עם חבריו בקרן רחוב. אחת הבעיות הקשות עמן אנו מתמודדים היא חדירת הימין הקיצוני אל תוך שורות המשטרה ושוטרים העושים שימוש בכוח רב נגד האזרחים והמהגרים. אין זו הפעם הראשונה ששוטר רוצח אזרח, אבל אף שוטר לא הועמד לדין בשל כך. רצח הצעיר בשבת האחרונה הוא רצח על רקע פוליטי ואנו מאשימים את הממשלה באחריותו. ממשלה שאינה חוקרת את פשעי הימין הקיצוני – ובהם אלה שנעשו על ידי שוטרים בתפקיד. בשבוע האחרון הצטרפנו לכל כוחות השמאל שהפגינו נגד הממשלה ומדיניות הממשלה בתחומי החברה והכלכלה.
ש. מהו הרקע להתפרצות האחרונה?
ת. יש להבין שאת יוון פוקד משבר חברתי ללא תקדים, בייחוד בקרב הדור הצעיר. אחוז האבטלה בקרב הצעירים, ובהם בוגרי האוניברסיטאות, הוא כפול מהממוצע באירופה. המדיניות הניאו-ליברלית של הממשלה רק הוסיפה שמן למדורת המרד של הדור הצעיר.
ש. ומה יהיה לאחר השביתה?
ת. במשך כל השבוע האחרון פעילי מפלגתנו ופעילי יתר מפלגות השמאל לקחנו חלק בהפגנות ההמוניות. יחד עם זאת הדגשנו שאלה צריכות להיות הפגנות המוניות ובעלות תוכן פוליטי ולא להפוך למעשי אלימות של קבוצות או בודדים. כאמור, הפגנו במשך כל השבוע נגד המדיניות הכלכלית והחברתית הניאו-ליברלית של הממשלה. אך גם דרשנו את הפטרות הממשלה. השביתה כללית, שעליה הכריזו האיגודים המקצועיים לפני שבועות מספר עוד בטרם פרצו ההפגנות השבוע, מהווה נקודת מפנה במצב הפוליטי ביוון. אין לנו ספק שהממשלה תיפול ושיתקיימו בחירות כלליות עוד בטרם ממשלה זו סיימה מחצית הקדנציה. אנו מצדנו נתמיד במחאה שלנו. אנו דורשים לנטוש את המדיניות הניאו-ליברלית הפוגעת קשות בנוער היווני, וגם דורשים לשים קץ לדיכוי השמאל העקבי והתנועות החברתיות על ידי כוחות המשטרה.
ביוון אין שלטון נאצי או פאסשטי אלא לכל היותר מפלגת שלטון ניאו-לברלית שנבחרה ברוב. אפשר לערוך פעיליות מחאה לא אלימות כמו: חרם על בתי עסק נצלנים, הפגנות, הסברה וכו’… מה לעשות שהרס של רכוש של בעלי חנויות קטנים לא נחשב בעיני לפעולה שמייצגת את הערכים של השמאל.
הפגנות המחאה של איגודי העובדים והשמאל המיליטנטי ביוון – נגד המדיניות הניאו-ליברלית – הקפיטליסטית הדורסנית של הממשלה, שהביאה למשבר הכלכלי הנורא – צוברות תאוצה!!!
מהפיכת העובדים העמלים מול המדיניות הקפיטליסטית ושלטון ההון שהביאו לקריסת הכלכלה העולמית – שאת מחירה נדרשים העובדים לשלם – בדרך!!! ויוון היא נושאת הלפיד!
הלאה עריצות ההון=שלטון!
תחי מהפיכת העובדים העמלים!
חברים יקרים: האם ניתן לפרסם יותר מידע על המצב ביוון? על עמדות השמאל שם? תודה!
הלוואי עלינו כאן
מתחבר יותר למרטין לותר קינג וגנדי שהביאו את ההמונים באמצעות התנגדות לא אלימה לשנות מדיניות. מה שהולך ביוון זה סתם ונדליזם של כל מיני סטודנטים מפונקים וגומרים עבריינים שהצטרפו אליהם. יש הרבה אלימות כלפי חפים מפשע, והרס רכוש של אנשים מסכנים. המהומות ביוון הרבה יותר מזכירות את ההתנהגות של הימין הקיצוני, ולא של השמאל ההומני.
אני מבין שעשית סקר ופילוח דמוגרפי של המפגינים, כן?
— קישור —
…
שלושה לילות רצופים של שריפות וביזות, הותירו נזקים כבדים לחנויות ולבניינים ברחבי אתונה, ובערים מרכזיות נוספות במדינה. …
בעוד בעלי החנויות מנסים לשקם את החנויות שנבזזו, ולהגן על הסחורה שנותרה, נשמעת ביקורת על טיפול המשטרה במהומות וחוסר יכולתם למנוע את ההרס של עסקים, מלונות, בנקים ומכוניות. המשטרה נלחמה במפגינים לאורך כל הלילה, כשהיא נעזרת בירי גז מדמיע, אל מול אבנים ובקבוקי תבערה. אולם, במרבית המקרים לא הצליחה המשטרה לעצור את מאות הצעירים רעולי הפנים ששברו וניפצו כל מה שהיה בדרכם.
…נציגי הממשלה לא יכלו להעריך מהו הנזק שנגרם בעקבות המהומות ביום שני בלילה ברחבי המדינה, במהלכו נפצעו עשרות בני אדם. ראש עיריית אתונה, ניקיטה קלמנליס, סיפר שבאתונה בלבד הוצתו כ-1,000 פחי אשפה – רובם שימשו כמחסומים בוערים בכבישים. …
המהומות במדינה החלו במוצאי שבת, בין מאות צעירים לכוחות משטרה בבירת יוון, לאחר ששוטר ירה למוות באלכסנדר גריגרופולוס, נער מקומי בן 15 שהשליך נפצים ואבנים לעבר ניידת משטרה….
החדשות על מותו של הנער, עוררו את זעמם של צעירים – חברי תנועות שמאל ואנרכיסטים עליהן נמנה הנער, ואלו יצאו למסעות נקמה בכוחות המשטרה, תחילה באתונה ומאוחר יותר גם בערים נוספות במדינה…."
מעניין שבתקשורת האימפריאליסטית הישראלית ההפגנות תוארו כהתפרעות של אנרכיסטים, בלי להסביר מדוע.
באופן מפתיע דווקא בהארץ התייחסו לזה בצורה יותר עניינית.
האם "הארץ" הוא אינו חלק מהתקשורת ה"אימפריאליסטית" הישראלית? מה הוא, "קול העם"?
שיטותיהם של מרטין לותר קינג ושל גנדי התאימו להפליא לנסיבות המאבק שהם ניהלו.
בדרום אפריקה ניסו בתקופה מסוימת לאמץ את השיטות של גנדי ולא הצליחו.
צר לי, אבל לפעמים הפצפיזם לא יעבור.
אם אתה שמאלני אין סיבה שלא תסמוך על שיקול דעתם ועל נטיותיהם של שמאלנים בארץ אחרת אשר קרובים יותר למקום האירוע. לא על כל דבר צריך לקפוץ "אבל אני חושב ככה…",
אין שום קדושה בשיטת מאבק אלימה או לא-אלימה.
זו לא יצירת אמנות, ולכן השאלה ל?מה אתה "מתחבר" ולמה אני "מתחבר" ולמה מויש’לה "מתחבר" פשוט לא רלוונטית.
את זה משנה למה מישהו "מתחבר"?
חוץ מתיאור צבעוני ועיתונאי אין כאן הרבה מידע על זהותם של המפגינים. ביוון הוכרזה שביתה כללית. לא ידעתי שהאיגודים ביוון נשלטים על ידי "אנרכיסטים, מפונקים ועבריינים".
ביוון יש משטרה שרוצחת אנשים.
הוא כן, בגלל זה כתבתי "באופן מפתיע…"
ימשיכו לשיר בטברנה עם שמעון פרנס.