הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-25 במאי, 2009 4 תגובות

היום (ג’) אמורה הממשלה לדון בהכבדת המע"מ – אחד המסים בעלי הפגיעה הקשה ביותר באוכלוסיות המוחלשות והטלת המע"מ על פירות וירקות. מס זה הוא חדש יחסית. המע"מ הוטל בישראל לראשונה בעת ממשלת המערך, יצחק רבין היה אז ראש ממשלה, ביוני 1976 ושיעורו היה: 8%. כעבור שנה, לאחר המהפך שהביא את מנחם בגין "החברתי" לשלטון, הוא עלה ב-50 אחוז ושיעורו נקבע ל-12%. הליכוד שבשלטון דאג לעליה נוספת של המע"מ כעבר חמש שנים וב-1982 הוא עלה שוב, הפעם ב-25% ושיעורו היה 15%. מממשלת האחדות הלאומית ב-1991 הקפיץ פעם נוספת את המע"מ לשיעור של 18%. אבל מאז הונהג המס האנטי-חברתי הזה לפני 33 שנה, זו הפעם הראשונה בה יוטל על פירות והירקות.

הידעת? גם יהלומים וסחר ביהלומים פטורים ממע"מ, אבל איש לא בדק וכמובן לא יבדוק ההכנסות הצפויות מיהלומים בעקבות הטלת המע"מ. אם כי סביר להניח שאילו תושבי שדרות, שכונת התקווה וטייבה היו סוחרים ביהלומים ולאו דווקא בעלי ההון שבבורסה שברמת-גן, גם על ענף זה היו מחילים את המע"מ. המע"מ הוא מס רגרסיבי ופוגע בראש ובראשונה בבעלי השכר הנמוך. ככל שההכנסה נמוכה יותר, האחוז שמשלמים גבוה יותר. המשפחות העניות, לרוב גדולות יותר. ההוצאה למזון לא רק מהווה אחוז יותר גדול מסך כל ההכנסה, אלא גם יש יותר הוצאות. משפחה מרובת ילדים מוציאה יותר כסף עבור מזון מאשר משפחה של ארבעה אנשים.


כך, שאין חולקים על כך שהחלטת הממשלה להעלות את המע"מ באחוז אחד למשך שנה וחצי – מ-15.5% ל-16.5% – תפגע בעיקר בשכבות המוחלשות ובבעלי ההכנסה הנמוכה. ההחלטה על הטלת מע"מ על הפירות והירקות – לראשונה בתולדות ישראל – תגדיל את ההוצאה לירקות ופירות ב-55 שקלים בממוצע ולחודש לכל משפחה ובעשירונים התחתונים בכ-80 שקלים לחודש. בעשירונים התחתונים מהווה ההוצאה לירקות ופירות כ-20% מההוצאה הכוללת למזון. בשכבות אלה תגדל ההוצאה למזון ב-4%-5%.


מדוע יוטל מע"מ על פירות וירקות? באוצר מוסרים ש"הקופה ריקה". ההכנסה התיאורטית מהטלת המע"מ עשויה – לפי תחשיבי משרד האוצר – להגיע לכ-1.8 מיליארד שקל בשנה. אבל ה"קופה הריקה" אינה מונעת את ההטבות שיקבלו המעסיקים במסגרת עסקת החבילה, שעל פי חישוב נשיא לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים, התעשיין שרגא ברוש, יסתכמו בכ-2.5 מיליארד שקל. כך צריך להבין את המדיניות הכלכלית והחברתית של ממשלת נתניהו-ליברמן-ברק בעת המשבר הקפיטליסטי העולמי החריף בעשורים האחרונים: מצ’אפרים את בעלי ההון ופוגעים בכל היתר. ועוד לא דיברנו על ה"רפורמה במס" שתוריד עוד מהמסים הפרוגרסיביים, להבדיל מהמע"מ, מבעלי ההון ובעלי השכר הגבוה.


לכן, כאשר אותה משפחה תתמודד עם עליית מחירי הפירות והירקות, יכול מאד להיות שהיא לא תבחר דווקא לקנות פחות ירקות ופירות. המשמעות של בחירה כזו היא בראש ובראשונה בריאותית. ארגון הבריאות העולמי קובע שאכילה מספקת של פירות וירקות יכולה להציל חייהם של 2.7 מיליון אנשים מדי שנה, בכל רחבי העולם. פרופ’ מנפרד גרין, ראש בית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה, התריע בשבוע שעבר כי הטלת מס על הפירות והירקות תפגע בבריאות האוכלוסייה. מספיק סיבוב אחד קצר במטבחיהם של תושבי שכונות וכפרים כדי ללמוד שכאשר אין כסף, לחם הופך למרכיב עיקרי בתזונה, התוצאה חוסר ביטחון תזונתי, שילך ויחריף. גם פרופ’ מוטי רביד, יו"ר האגודה הישראלית לסוכרת, סבור שהטלת מס ערך מוסף על ירקות ופרות תגרום לפגיעה משמעותית בבריאות האוכלוסייה, במיוחד בשכבות המוחלשות. לדבריו "סלט הירקות, הסממן המובהק ביותר של הדיאטה הישראלית הוא ספק ויטמינים,המקור החשוב ביותר לתאית , מסייע לעיכול, חוסך קלוריות ומהווה מרכיב חשוב ביותר בשמירה על הבריאות. לאנשים האוכלים הרבה ירקות יש לחץ דם נמוך יותר והרכב שומני דם תקין יותר ולכן פחות מחלות לב ולפי מחקרים שונים גם ירידה בתחלואה בסוגים מסויימים של סרטן. בהידרדרות הכללית של סל המזון לכיוון הפיצה, הביסלי ,הבמבה ודומיהם, הירקות מהוות קרש הצלה במיוחד למשפחות עניות".


מוסדות הבריאות ,במיוחד בתי אבות, מוסדות סיעודיים ובתי חולים לחולים כרוניים נתקלים בקשיים גדולים והולכים לאזן את תקציביהם. ההתייקרות של ירקות ופירות תטיל עומס תקציבי נוסף ועשויה לדרדר את איכות המזון לשפל שלא ידענו. גם בעבר מצאו צוותי בקורת של משרד הבריאות מקרים לא מעטים של תת תזונה במוסדות סיעודיים, העלייה במחירי הירקות תגרום לירידה באיכות המזון ולעליה בתחלואה במוסדות אלה. פרופ’ רביד הוא חד-משמעי: "אפשר היה לצפות מהפקידות המשכילה המוכשרת והמתוחכמת של משרד האוצר לפתרונות יותר יצירתיים להגדלת מקורות ההכנסה של הממשלה מאשר לגזול את מה שעוד נותר מכבשת הרש". ואנו מוסיפים: אפשר גם לבטל את הצ’ופרים בדמות סובסידיות להון והטבות במס לבעלי ההון לבעלי השכר הגבוה.

תגובות
נושאים: מאמרים

4 תגובות

  1. חיים משה הגיב:

    עוד לא הצלחתי להבין מה אתה מציע. בהנחה שכל מה שאתה אומר הוא נכון, מהי האלטרנטיבה שאתה ומפלגתך מציעים?

  2. לחיים הגיב:

    האלטרנטיבה של מק"י-חד"ש היא סוציאל-דמוקרטיה קלאסית מהסוג שקיים באירופה ושצומח באמריקה הלטינית. היא כבר מזמן לא בענייני הלניניזם והמהפכות האלימות.

  3. איילה סבאג הגיב:

    הממשלות בראשותו של נתניהו עשו את מה שלא עשו כל הממשלות האחרות. מאחר ומדובר בפגיעה במוחלשים שרובם הגדול מזרחים מהפריפריות ושכונות המצוקה אז בואו נדבר בשפתם. הממשלה בראשות ביבי קיצצה בקיצבאות הביטוח הלאומי לנכים, לקשישים ולחד הוריות, יקרה את הלחם המוצר הבסיסי ו"המשביע" היום ביבי לעלה את המע"מ על הפירות והירקות כלומר: העניים לא אוכלים לחם כפעם וכעת לא יוכלו לאכול פירות וירקות כמו שכתב דוידי פגיעה בריאותם של העניים ובעלי ההכנסות הנמוכות.
    תבינו, יש כמה וכמה דרכים לרצוח בני אדם יש רצח מהיר מאקדח, מסכין, מחניקה וכו.. ויש רצח כמו זה של ביבי בשלילת המזון הבסיסי בצורה מאוד אלגנטית.
    בגדול: ביבי רוצח!!! הוא מהול בשנאת חינם למוחלשים, לשחורים, לערבים ולמזרחים והוא רוצח אותם באיטיות ועל בטוח וזה לדעתי המוות הקשה ביותר משום שהוא מלווה בסבל גדול ועינויים רבים. והעצוב הוא שאף אחד לא קם!!!
    לחיים משה: אתה שואל מהי האלטרנטיבה? יש רק אחת להוריד את ביבי מהשלטון אבל כמובן שהיא לא מעשית משום שבפינות המדינה אורבים משטרת ישראל ערוכים ומוכנים לכסח ולפוצץ למורדים את הפנים. (כנסו לטלויזיה החברתית והקלידו בריגדות האדומות שם אולי תמצאו את התשובה).

  4. רמי יובל הגיב:

    הפטור ממע"מ על פירות וירקות גרם להתעשרות של סוחרים המוכרים בבסטות ובמכלות שלהם מוצרים חייבי מס ומדווחים על מכירת ירקות ופירות. ביטול הפטור הוא צעד רצוי וראו דברי סבר פלוצקר בידיעות אחרונות מערב החג. הבעיה אינה ביטול הפטור אלא ביטול המס או לפחות הפחתה ממשית שלו. מדובר במס רגרסיבי הלוקח מעניים ומעביר לעשירים. המציאו אותו ממשלות המערך אטומות הלב והשכל ואילו ממשלות הליכוד שידרגו אותו והפכו אותו לעלוקה ענקית שנצמדה בכוח לצווארי השכבות המוחלשות. לו היו מפחיתים אותו, ולו באחוז אחד (במקביל לביטול הפטור), היה אפשר להאמין להם שכוונותיהם ראויות ומעשיהם רעים והיה מקום לתקווה, אבל דומה שמה שיש לנו במסדרונות הממשל הוא רק זדון ולב של אבן.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים