הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-21 באוגוסט, 2009 4 תגובות

"השמאל באפגניסטן קורא לאזרחים להחרים את הבחירות – שתוצאותיהן ידועות מראש". כך אומר עבדוללה נייבי, יו"ר התנועה למען עתידה של אפגניסטן, בראיון שנערך עם שליח העיתון הצרפתי "הומניטה" בקאבול, דומיניק בארי. הבחירות הכלליות במדינה שתחת כיבוש יצאו הבוקר (יום ה’) לדרך על רקע איומי הטליבאן לחבל בהן וטענות לשחיתות ואי-סדרים.

הנשיא האפגני, חמיד קרזאי, מתמודד מול כשלושים מועמדים והוא נחשב כמנצח הוודאי. ישנן טענות רבות לשחיתות מצד המתמודדים, ובראשם הנשיא. העיתון "הומניטה" דיווח הבוקר כי גורמים בכירים בממשלתו של קרזאי שיחדו ראשי שבטים על מנת שיאבטחו את הקלפיות באזוריהם, וכן שידאגו שאנשיהם יצביעו ל"מועמד הנכון" – נשיא המכהן. לפי הדיווח, כל ראש שבט קיבל כ-8,000 דולר עבור תמיכתו. להלן, קטעים מן הראיון שנערך עם איש השמאל האפגני נייבי.


ש. איך אתה מנתח את הבחירות המתקיימות היום? האם לתוצאותיהן יהיו השלכות מרחיקות לכת, או שמדובר בסך הכל בהצגה לעיני המערב?


ת. הבחירות המתקיימות היום נערכות בעת שאין בנמצא כל אופציה פוליטית למשטרו של קרזאי. כל המועמדים תומכים בצורה זו או אחרת בממשלה. לנשיא המכהן קרזאי ולשני המועמדים הנוספים, השרים לשעבר בממשלת קרזאי: עבדוללה עבדוללה ואשרף גאני, לכל התנועות האיסלאמיות החוקיות, לגנרלים, ולמפקידי הטליבאן לשעבר – יש להם בדיוק את אותן ההשקפות הפוליטיות והאידיאולוגיות. כולם מצדדים בהמשך הכיבוש של הכוחות המערביים וכולם נשענים, מי יותר ומי פחות, על רשתות הסחר בסמים. ההבדל היחידי ביניהם הוא מוצאם האתני או השפה שהם מדברים, וכמובן האינטרסים האישיים של כל אחד מהם. המדינה מתמודדת עם הדיכוי המתמיד, ובאחרונה סטודנט לעיתונות נידון לעונש מוות בגלל שהעלה בבלוג מאמר שמבקר את האיסלאם. במעשה של חמלה, הממשלה החליטה להמיר את עונש המוות בעונש מאסר של עשרים שנה! האידיאולוגיה הריאקציונית היא ההגמונית במדינה הזו ולשמאל אין כל דריסת רגל בכלי התקשורת. כל ארגון שמגדיר את עצמו כשמאלי הוצא מייד אל מחוץ לחוק. כל חילוקי הדעות הקיימים בזירה הפוליטית הם סביב המוצא האתני, השבטי, המשפחתי או האזורי. חילוקי דעות אלה מהווים את תמצית היחסים החברתיים והפוליטיים באפגניסטן כיום. כך, שרוב האוכלוסייה חשה ניכור הולך וגדל מהממשלה, מכוחות הכיבוש, מה"פוליטיקאים" – שהם למעשה מנהיגים שבטיים- וכמובן מהטליבאן הרצחניים. הבחירות מתקיימות הרחק מבעיותיהם של רוב-רובם של האפגנים, והן לא יישנו דבר. ינצח מי שינצח, המפסיד האמיתי של "בחירות הדמוקרטיות" כפי שהן מוצגות על ידי השלטון, הוא העם.


ש. מהי העמדה של התנועה למען עתיד אפגניסטן?


ת. התנועה למען עתיד אפגניסטן פרסמה מנשרים והפיצה אותם ברחבי המדינה ובהם היא קראה לתנועות הדמוקרטיות, לארגוני השמאל ולתומכיהם להחרים את הבחירות. השתתפות בבחירות פירושה: מתן לגיטימציה לשלטון שהוקם על כידוני הכוחות המערביים. הבחירות באות רק כדי להעניק תירוץ נוסף להצבתם של עוד רבבות חיילים נאט"ו על שטחה של אפגניסטן. הפעם, "כדי להגן על דמוקרטיה". שלושת המועמדים המובילים בבחירות, הם לא אחרת מבובות שבידי הכוחות האמריקאיים והזרים.


ש. האם הכוחות המתקדמים, הכוחות החילוניים או ארגוני השמאל מסוגלים להציב אלטרנטיבה כלשהי?


ת. נכון להיום, הכוחות המתקדמים, החילוניים או השמאליים אינם מסוגלים להציב אלטרנטיבה אמיתית לממשלה הפרו-אמריקאית או לטליבאן שבשירות פקיסטן. אנו נתונים לרדיפה מתמדת, רבים מפעילות ופעילי השמאל נאלצו לנטוש את מולדתם והפכו לפליטים. נכון להיום, אין בידי פעילי השמאל הפועלים באפגניסטן משאבים מספיקים להקמת תנועה עממית לוחמת. וללא תנועה פוליטית לא ניתן לדבר על הצבת אלטרנטיבות שבכוחן להפוך לתנועות המוניות.


ש. איך יוצאים מן הסבך?


ת. העם האפגני הוא הקרבן המרכזי של שלושים שנות שלטון הפונדמנטליסטים האכזריים ושל כוחות הכיבוש המערביים. כל אחד מהם, הפונדמנטליסטים והכובשים, פעל רבות כדי להחליש, למזער ואף להרוס כל אופציה דמוקרטית ועממית אמיתית. אנו עומדים כעת בפני העמקת הכאוס הקיים, והבחירות שנערכות היום יירשמו בדפי ההיסטוריה כהערת שוליים – חסרת משמעות.

תגובות
נושאים: מאמרים

4 תגובות

  1. לא מפתיע הגיב:

    בכל מקום שיש שמץ של סיכוי לקצת דמוקרטיה ה"שמאל" וארגוני טרור מהימין הפוליטי או הדתי מתנגדים לקיים את הבחירות. יש להם כמובן הסברים יפים – זו לא מספיק דמוקרטיה, המנצח ידוע מראש (שזה בעברית פשוטה אנחנו הולכים להפסיד) והמדינה תחת כבוש. כך בישראל מי שתומך במדינה דו-לאומית הם החמאס וה"שמאל" באפגניסטן מי שמתנגד לבחירות אלו הטאליבן וה"שמאל". זה גם ברור מדוע – הם שני הצדדים של אותה מטבע בדיוק.

  2. עופר הגיב:

    המצב באפגניסטן קשה למדי, ויש כל-כך הרבה "אי סדרים" בבחירות האלה שהן דומות יותר לקומדיה (או טרגדיה) מאשר לבחירות דמוקרטיות.
    אבל יש סיבה לתקווה: לפי סקר שפורסם בימים האחרונים רוב הציבור האמריקאי תומך בהוצאת הכוחות האמריקאים מאפגניסטן, בניגוד לנשיא ברק ("זמן לשינוי" "אנחנו יכולים") אובמה.

  3. Noam Shaked הגיב:

    טעותו החמורה של השמאל באפגניסט
    השמאל האפגניססטני
    הצטרף לקריאתו של הטלילבאן הפונדמנטליסטי
    בעל עבר של שלטון אימים רצחני במדינה,
    להחרים את הבחירות וע"י כך תומך השמאל למעשה בטליבאן
    שיאם לקטוע את אצבעותיו ולרצוח כל אדם שיצביע בבחירות
    כפי שמתברר מראיונו של עבדוללה נייבי,
    יו"ר "התנועה למען עתידה של אפגניסטו"
    עם דומיניק בארי, כתב העתון הצרפתי "הומניטה" בקאבול.

    עבדוללה נייבי מגדיר באופן אמין ומדייק
    את המתמודדים בבחירות כבעלי
    "אותן ההשקפות הפוליטיות והאידאולוגיות,
    כולם מצדדים בהמשך הכיבוש של הכוחות המערביים
    וכולם נשענים מי יותר ומי פחות, על רשתות הסחר בסמים
    .ההבדל היחידי בינהם הוא מוצאם האתני או השפה שהם מדברים וכמובן האינטרסים האישיים של כל אחד מהם
    .האידיולוגיה הריאקציונית היא ההגמונית במדינה הזו
    ולשמאל אין כל דריסת רגל בכלי התקשורת.
    כל ארגון שמגדיר את עצמו כשמאלי הוצא מיד מחוץ לחוק.
    כל חלוקי הדעות הקיימים בזירה הפוליטית
    הם מסביב המוצא האתני ,השבטי, המשפחתי או האיזורי.
    חלוקי דעות אלה מהווים
    את תמצית היחסים החברתיים והפוליטיים באפגניסטן כיום."
    אכן בפני ברירה קשה עומד השמאל באפגניסטן :
    שלטון ריאקציוני ומושחת או משטר פונדמנטליסטי רצחני
    שתי הברירות הן ללא ספק גרועות
    והבחירה הנבונה של השמאל באפגניסטן צרכה להיות
    בברירה הפחות גרועה.
    במשטר המושחת והריאקציוני אבל חלש של הנשיא קרזאי
    לכוחות השמאל קל יותר לפעול
    מאשר בתנאי הדיכוי הקשים יותר של משטר טליבאני טוטאלטרי
    אריה בן חורין

  4. חודה הגיב:

    האם זה אותו שמאל שהזמין את בריה"מ לכבוש את אפגניסטן בכדי להעמיק את השחרור החברתי?

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים