הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-14 בנובמבר, 2009 18 תגובות

"ענף קרנות הפנסיה בישראל מאופיין בריכוזיות הגבוהה ביותר מבין מוצרי החיסכון הפנסיוני האחרים" – כך קובע דו"ח המפקח על הביטוח ושוק ההון במשרד האוצר, ידין ענתבי, ל-2008. הדו"ח פורסם בשבוע שעבר וכמעט ולא זכה לכל התייחסות. לפי הדו"ח, 83% מסך הנכסים בקרנות הפנסיה החדשות נתונות בידי שלוש קרנות בלבד: מבטחים של מנורה, מקפת של מגדל ומיטבית עתודות של כלל. מהדו"ח עולה שגם תחום ביטוחי החיים מאופיין בריכוזיות גבוהה – שלוש החברות הגדולות מגדל, כלל והפניקס מחזיקות ב-74% מהנכסים המנוהלים בענף. מדובר גם בכסף גדול.

על פי הדו"ח ההפרשות לפנסיה של השכירים בישראל הסתכמו אשתקד בכ-42 מיליארד שקל, לעומת 40 מיליארד בשנת 2007. כידוע חלה חובה על פי חוק, מאז השנה שעברה, להיות מבוטח באחת מקרנות הפנסיה המפוטרות, כך רק במהלך 2008 הצטרפו לקרנות שבבעלות פרטית כרבע מיליון עובדים נוספים. עתה, כ-1.3 מיליון עובדים עמיתים בקרנות אלה – כ-44% מכלל העובדים. כך, שמצד אחד, מובטחות הכנסות נאות בשנים הקרובות לאילי ההון השולטים בקרנות; ומצד שני, החוק אינו נאכף. כך ש"חובה" קיימת אולי בחוק, אבל לא במציאות.


בעקבות הריכוזיות הגוברת של קרנות הפנסיה המופרטות, דמי הניהול שנגבו המשיכו לעלות. בקרנות הפנסיה הסתכמו דמי הניהול, יחד עם הוצאות אחרות, ב-761 מיליון שקל – גידול של 16% לעומת 2007. זאת אף שאותן קרנות הסבו למשקיעים הפסד של כ-6 מיליארד שקל.


דמי הניהול בקופות הגמל צמחו ב-14% למרות הקיטון שחל בהיקף הנכסים בשיעור של 20%, ועל אף ההפסד העצום של 43.8 מיליארד שקל שגרמו לחוסכים בהן. רק בביטוחי המנהלים ירדו דמי הניהול ביותר מ-50%, בשל הפוליסות המשתתפות ברווחים שקושרות בין חלק מדמי הניהול הנגבים לביצועי הפוליסה.


סך הנכסים שנוהלו במגוון אפיקי החיסכון הפנסיוניים הפעילים הסתכם בסוף 2008 ב-355 מיליארד שקל, לעומת 420 מיליארד שקל ב-2007. עיקר הירידה נובע מהמשבר בשווקים הפיננסיים, שגרם לתשואות שליליות בכלל האפיקים. נכסי קופות הגמל מובילים בנתח השוק שלהם עם 219.3 מיליארד שקל – כ-62% מכלל המוצרים הפנסיוניים. ביטוחי המנהלים ניהלו בסוף 2008 נכסים בהיקף של 87.6 מיליארד שקל וקרנות הפנסיה 48.3 מיליארד שקל.


התמונה הכוללת העולה מן הדו"ח, עבור השכירים של היום והגמלאים לעתיד, קשה במיוחד. מצד אחד הקרנות משקיעות עוד ועוד כספים בבורסה וברכישת אג"ח של הטייקונים. מצד שני, חרף ההפסדים בעקבות המשבר הקפיטליסטית העולמי, העמלות ודמי ניהול תופחים – ללא קשר לתשואה של הקרנות. השורה התחתונה העולה מן הדו"ח של ענתבי: השקעות מסיביות של החסכונות הפנסיונים של העובדים בשוק ההון מסכנות אותן. לראיה: השנה האחרונה. ומה מציע ענתבי כדי להתמודד עם הסכנות הטמונות בשוק ההון? הוא רוצה לאמץ את ה"דגם הצ’יליאני" בפנסיה.


האם ה"דגם הצ’יליאני" של פינושה יעזור?


ל"דגם הצ’יליאני" שלושה עקרונות: כל קרנות הפנסיה מופרטות, כל החסכונות לפנסיה מיועדים אך ורק לשוק ההון, כלומר לעסקות של בעלי הון; ומדיניות ההשקעה מבחינה בין חוסכים צעירים לבין חוסכים מבוגרים יותר. זהו הדגם שעוצב בידי תלמידיו של הכלכלן הניאו-ליברלי מילטון פרידמן בעת הדיקטטורה של הגנרל פינושה. במסגרת יישום הסעיף הראשון בתוכנית, צ’ילה היא המדינה היחידה בעולם, בה הופרט כל מערך הפנסיה. במדינות אחרות, גם באלה שבהן בוצעו הפרטות בתחום הפנסיה, כגון ישראל, נותרו במערכת הפנסיה חלקים שאינם בבעלות פרטית. כך, למשל, קרנות הפנסיה הוותיקות בישראל לא הופרטו עד כה; הפנסיונרים הוותיקים של שירות המדינה מקבלים פנסיה תקציבית.


כללי החיסכון הפנסיוני בצ’ילה נותרו בעינם גם לאחר הפלת הדיקטטורה. אך מה קרה בינתיים לגמלאים של צ’ילה? כל החוסכים לפנסיה (צעירים כמבוגרים) וכל הגמלאים בצ’ילה גילו בשנתיים האחרונות, שכל ההשקעות, לרבות אלה שנחשבו "בטוחות" ואלה שהוגדרו "מסוכנות", הפכו לאסון של ממש.


הסיבה לאימוץ ה"מודל הצ’יליאני" אינה נעוצה במצוקת הגמלאים. היא דומה לסיבה שהביאה את ממשלת ישראל להפריט את מערך הפנסיה – לאו דווקא מצוקתם של הגמלאים. הסיבה היא, כפי שהסביר ענתבי בנאום שנשא ב"וועידת גלובס לעסקים" בדצמבר אשתקד: "צריך להיזהר מדיבורים הנשמעים עכשיו על כך, שהכסף לא צריך להיות בשוק ההון. צריך לזכור: הכלכלה הפיננסית היא הגורם שמאפשר את קיומה של הכלכלה הריאלית". גם הממונה לשעבר על שוק ההון אייל שלוש, קרא לאפשר השקעת כספי פנסיה במסלולים עם סיכון, שכן אחרת "יעלה מחיר ההון". במילים אחרות: הדאגה של אנשי האוצר, הוגי רפורמת הפנסיה נוסח צ’ילה, היא קודם כל דאגתם לכמות ההון שתעמוד לרשותם של בעלי ההון.


לעיון בדו"ח המלא.

תגובות
נושאים: מאמרים

18 תגובות

  1. דוידי תתעורר הגיב:

    הפנסיה עלתה ב30% מתחילת השנה .די לבכי .
    חייבים לציין את האמת האוביקטיבית ולא להמציא עובדות לפי התאוריה כמו היסטריון חדש.

  2. סוציאליסט מתלמד הגיב:

    קשה להבין איך התקבלה ההחלטה הגורלית להשקיע את כספי קרנות הפנסיה, כספים הנחסכים על ידי אנשים חסרי הון ונכסים, בים הסוער של שוק ההון הגלובלי, שהוא במהותו שוק הימורים פרוע ועכשווי. איזה בכר ואיזה בייגה שוחט ואיזה ביבי נתניהו יכולים לנבא ברצינות שהכספים לא ירדו לטמיון בעוד עשר ועשרים ושלושים שנה. אכן, האלטרנטיבה של חסכון ממלכתי אף היא לא נטולת סיכון (גרמניה הווימארית) אבל היא הדבר היותר נכון שממשלה יכולה וחייבת לספק לאזרחיה.
    דומה שהגורם המשחית הראשי הוא חברות הביטוח. בתאגידים אלו מצויים כספים כבדים מאוד בקרנות והם יכולים לשחד את מקבלי ההחלטות ואף עושים זאת. לא בהכרח שוחד צורם וגלוי אבל הבטחת משרות וכיבודים וזליגת כספים לכל מי שיכול להצביע. שוק הביטוח הוא שוק הימורים מעצם טבעו ודומני שיש לרסן אותו ואת הנטיה לנסות לבטח את העתיד על כל פניו הבלתי ניתנים לצפיה מראש. הביטוח הטוב ביותר לחיים ולנכסים הוא מדינת רווחה משוכללת היונקת מעבודת העובדים ומניקה את הנזקקים ואת הקשישים. דוגמא מובהקת היא עניין הביטוח של נפגעי תאונות דרכים. בשנת 1974 חוקק חוק הפיצויים לנפגעי גוף ונקבע שכל מי שניזוק בתאונת דרכים יזכה בפיצויים בלי תלות בשאלת האחראי לתאונה. כלומר אפילו אם הניזוק אשם כגון שנרדם והרס עץ (…) – הוא יפוצה. מאותו רגע ששאת האשמה נוטרלה, לא היה מקום לא לביטוח מסחרי ולא להתדיינות שיפוטית, אלא היה צריך להעביר את הענף למוסד לביטוח לאומי כמו ענף נפגעי תאונות עבודה. שופט צריך להכריע בשאלת החבות ולא בשאלת הכמה. שאלת הכמה צריכה להחתך על פי קריטריונים קבועים מראש ובלתי מפלים (בשיטח ביטוח חובה הכל משלמים אותו דבר והעשיר שנפגע עשוי לקבל פי כמה מהנפגע העני!) על ידי פקידי תביעות מקצועיים ומנוסים עם החלטות מנומקות שניתן לערער עליהן. הרבה מאוד מיליארדים היו נחסכים. אבל הלובי של תאגידי הביטוח ועורכי הדין עומדים בשער והתוצאה היא 10 0 לטובתם. כה גדול נצחונם שמסקנות ועדה שדנה בסוגיה בעבר הרחוק נמוגו והנושא כלל אינו מעסיק את הציבור, כאילו גזירה היא משמים.

  3. דמוקרט הגיב:

    בלי צחוק, אין שום סיבה שהאדונים הנכבדים ברכה את אגבארייה את חנין את סויד לא יואילו בטובם לעסוק בנושא. זה לא יפגע בהם אלקטוראלית, וערבים לא אמורים להתעניין פחות מיהודים בגניבת כספי הפנסיה שלהם למטרות זרות. לדעתי השתיקה נובעת מעצלות מחשבתית נטו, והגיע הזמן לנער אותם קצת. עם כל הכבוד להגנה על הסביבה ולמאבק בכיבוש ובכוונות של מחמוד עבאס להתפטר.

  4. די לתגובות הטפשיות הגיב:

    אני מודה, אני עוקבת אחר הכתיבה של אפרים דוידי באתר זה ובאתרים האחרים ובהם הוא כותב בקביעות (nrg, ynet). הכתבות מאוד מעניינות והן מסבירות לעומק תופעות פוליטיות-כלכליות-חברתיות. מה שנסבל, אולי, במסגרת התגובות באתרים המסחריים, הופך לבלתי נסבל באתר כמו הגדה השמאלית ש"לא צריך למכור את עצמו" הוא לא שייך לבעלי ההון ולא צריך להתחנף לציבור הימני. ושאלתי היא – מדוע צריך לפרסם את התגובה בנוגע לסין? מדוע יש לפתתוח דיון על הנעשה בסין – במקום לדון על הבעיות המקומיות – העומדות במרכז המאמר של א. דוידי?
    פורסם שיש חברות הנותנות שירותי טוקבק לגופים מסחריים. לפעמים נדמה לי שאחת מחברות אלה "התלבשה" על אתר הגדה השמאלית.

  5. פציינט בפוטנציה הגיב:

    האם זו חפציבה דה-סוטו, אשתו של רופא השיניים המפורסם ד"ר דה-סוטו?

  6. סינולוג שהוא אזרח ישראל הגיב:

    אני חכם די גדול על מה שקורה בסין, אבל טיפש די קטן על הנעשה בישראל. לכן, המאמר של ד"ר אפרים דוידי פתח לי את העניים על תופעה חמורה ביותר המתחרשת כאן ועכשיו. חשוב מאוד להבין ואף לבקר את מה שקורה בסין. אין לי ספק. זהו העיסוק שלי. אבל מה הקשר? סליחה. המאמר עוסק בשאלה די מרכזית עבור מיליוני עובדים וגמלאים בישראל. מה לכל זה ולסין? רק טיפשים גמורים יכולים לנסות ולהוציא את הדיון סביב הסוגיה המרכזית הזו – ולקשור אותו לסין.

  7. דמוקרט הגיב:

    דווידי עושה עבודת קודש, אבל הוא גנרל בלי חיילות מאחוריו. איפה נציגי חד"ש בכנסת בעניין הזה? למה לא שומעים מהם? למה מצע חד"ש לא מנוסח מחד"ש מזה שנים על גבי שנים, ולא מכיל כל התייחסות ספציפית להעברת כספי הפנסיה שלנו לשוק ההון?
    יש תחושה שמי שיותר עוסק בנושאים האלה זה דווקא שלי יחימוביץ’ ממפלגת העבודה מתפוררת, וזה אבסורד! נציגי החזית הסוציאליסטים היחידה בכנסת- היכן אתם?

  8. לדמוקרט הגיב:

    זה בגלל הדמוקרטיה. המפלגה צריכה קולות, אז מתעסקים בעניינים שמעניינים את המגזר.

  9. דמוקרט פלוס הגיב:

    ואולי התשובה היא לשגר את אפרים דוידי לכנסת, כדי להציג שם את עמדותיו הסוציאליסטיות – להבדיל מהגב’ שלי יחימוביץ שאולי עוסקת בעניינים חברתיים, אבל אינה מוכנה להגיד ולו מילה אחת נגד ההרג ההמוני בעזה ומוסיפה לתמוך באהוד ברק, מהמגדלים ההם בצפון ת"א.

  10. חפציבה דה-סוטו הגיב:

    אולי צריך לשלוח את הח’ דוידי לכנסת, אבל נראה לי שקודם כל צריך לשלוח אותו לסין, ההשראה לקבוצתו המאואיסטית "מסע ארוך" כדי שיבדוק שם מצב הפנסיה של פקידי המפלגה הקומוניסטית לעומת הפנסיה של הפועלים.

  11. סינולוג הגיב:

    חפציבה דה-סוטו: קל לכתוב אבל קשה, אוי כמה שזה קשה, לבדוק את העובדות. על רקע המשבר הכלכלי ממשלת סין החליטה להרחיב את מסגרות הפנסיה ליותר מ-600 מיליון איכרים. כך, שכעת כל קבוצות האוכלוסיה מכוסות במסגרת פנסיה-ממלכתית-חובה. ולא על ידי חברות ביטוח פרטיות המכניסות את כל כספן בכיסם של בעלי ההון (ע"ע מדינת ישראל). אגב, רוב רובם של פקידי המפלגה הקומוניסטית הסינית משתכרים שכר נמוך, נמוך אף במונחים סיניים.

  12. לסינולוג החכם הגיב:

    האם לשקלול שכר אנשי המפלגה הכנסת את הרווחים מההפרטה האוליגרכית של החברות הממשלתיות, שנעשה בסגנון פוסט-סובייטי כך שהחברות עברו לידי הפוליטרוקים הממונים עליהן?

  13. דמוקרט מינוס הגיב:

    לדמוקרט פלוס-
    ואז מניין יבואו המנדטים? הרי צריך את העסקנים וקבלני הקולות בשביל לשרוד. על סמך מה לדעתך נכנס לכנסת ד"ר אגברייה? העיניים היפות שלו?

  14. דמוקרט לסוציאליסט הגיב:

    ההחלטה התקבלה ע"י ביבי ושות’ בהכרה מלאה. מבחינת האינטרסים שלהם זו החלטה חכמה מאד. המטרה היחידה שלהם היתה להקפיץ את הבורסה. ברור שכאשר הם מכריחים את הקופות להעביר סכומי עתק לבורסה, עליית הביקושים תגרום לעליה במחרי המניות ועלייה ברווחיהם של חבריהם.

  15. סינולוג לקראת הפנסיה הגיב:

    הניתוח של דוידי מדויק. הפנסיה עולה, הפנסיה יורדת. הכל יד הדימיון של הקפיטליזם והבורסה.
    מי צריך את זה?

  16. דרלין- למי שטען שהפנסיה עלתה הגיב:

    הפנסיה לא עלתה. מה שעלה זה קופות הגמל וקרנות ההשתלמות. על ביטוח המנהלים שלך הייתי מציעה לך לפקח באופן הרבה יותר צמוד: הנשמות הטובות שם יודעות שאתה לקוח שבוי- אם הפוליסה שלך נוצרה ב- 2001 או קודם, אין לך לאן לעזוב.וגם אם תרצה לעזוב, תגלה שמערימים עליך קשיים מקשיים שונים. מניסיון.
    אגב, לפני שנתיים גיליתי שהחברים הנחמדים שם לא שילמו לי שקל אחד של ריבית על השנים 2005- 2007, שנים של גאות בשוק ההון. רק צעקות ואיומים הצליחו להוציא מהם את הכסף הזה… מוגש כשירות לציבור, שברוב המקרים הוא מטומטם ולכן הוא בהחלט משלם.

  17. ישראלוג הגיב:

    ההתקפות על הכותב די מאכזבות אותי. הן לא מתמודדות עם הטיעונים שלו – הן לא יותר מהתקפה אישית. לדעתי המאמרים של אפרים דוידי המתפרסמים באתר הגדה השמאלית הם מצויינים ומבחינתי אפשר לפרסמם מדי יום או יומיים.

  18. סטודנט מבן-גוריון הגיב:

    דווקא בגלל שאני סטודנט ודווקא בגלל שבינתיים אין לי קרן פנסיה או חסכונות לזמן ארוך, המאמר של א. דוידי הוא חשוב לי ולכל האחרים. לא רק פנסיונרים צריכים להבין בפנסיה, כולנו צריכים להבין בפנסיה. בייחד בגלל שמדובר על כסף גדול שבעלי ההון חומדים אותו.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים