הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-7 ביולי, 2010 9 תגובות

אנו כבר יודעים מי ינצח במונדיאל. רק לפני כשבוע הימרנו על ברזיל ועל ארגנטינה כעל מועמדות "ודאיות" למשחק ההכרעה. מתברר שטעינו. אבל כאשר בוחנים את המונדיאל מן הזווית הכללית, החברתית והפוליטית, די ברור מי ניצח במונדיאל. המנצחות הן חברת אדידס ויחד עמה עוד כמה עשרות חברות רב-לאומיות, שהפכו את ענף הספורט הפופולרי ביותר בעולם לגרורה של הקפיטליזם הגלובלי.


רבות נכתב על השימוש הפוליטי הנעשה בכדורגל על ידי משטרים אפלים. הגנרל ששלט בארגנטינה בעת המונדיאל שנערך במדינה הלטינו-אמריקאית בשנת 1978 מואשם כעת בפשעים נגד האנושות. בגיל 84, ובמהלך ריצוי עונש מאסר עולם על פשעים קשים שהתרחשו במהלך שלטונו כמנהיג החונטה הצבאית ששלטה בארגנטינה בשנות ה-70 של המאה הקודמת, התיישב שוב בשבוע שעבר חורחה רפאל וידלה על ספסל הנאשמים של בית-משפט בארצו, כאחד מבין 20 נאשמים ברצח ובעינויים קשים של רבבות אסירים פוליטיים בין השנים 1976 – 1983. וידלה עמד בראש החונטה עד 1981. הדיקטטורה הצבאית של וידלה עשתה שימוש בכדורגל כדי לנסות ולהשכיח מלב הציבור את הרצח ההמוני שאנשי הצבא ביצעו ברבבות צעירות וצעירים, שליש מהם פעילים בוועדי העובדים ובאיגודים המקצועיים ורובם שכירים. הדיקטטורה עשתה שימוש במונדיאל של שנת 1978 כדי להראות לעולם כי העם "שמח בחלקו" – בתוספת הצנזורה הכבדה של כלי התקשורת המקומיים והזרים. רבים מהגנרלים הרוצחים דאז היו קשורים לעולם הכדורגל ולקבוצות הגדולות.

על כדורגל וקפיטליזם


כאמור, נכתב רבות על הקשר בין כדורגל לפוליטיקה. מעט נכתב על הקשר בין כדורגל לקפיטליזם. סרחיו לוינסקי הוא אחד מכתבי הספורט הידועים בארצו, ארגנטינה. הוא פרסם מספר ספרים, הידוע שביניהם: "המורד מראדונה", שתורגם לשמונה שפות. עוד הוא פרסם "עסקי הכדורגל" ו"להתחרות במסירת המידע".


בראיון שנערך עם לוינסקי בשבוע שעבר אודות המונדיאל הנערך בימים אלה בדרום אפריקה וקשרי הגומלין בין כדורגל, קפיטליזם, חברה וכלכלה הוא אמר: "אין ספק, שבתקופתנו, תקופת הסופר-מקצוענות, הכדורגל הפך לענף ספורט משגשג ועשיר. זו מכונה אדירה ומשומנת היטב, ההופכת את כל תוצרתה למוצר כמעט דתי, למוצר פולחני. המשבר החברתי והערכי שהוא פועל יוצא מן המשבר הקפיטליסטי מעורר בקרב האוהדים הזדהות מיוחדת וכמעט דתית עם קבוצתם. החולצה של השחקנים, תמונותיהם, השירים – הכל היה לחלק מפולחן; והאצטדיונים היו למקומות תפילה ואף מקומות קדושים עבור מיליוני אוהדים. העובדה שהאוהד חייב להגיע מדי שבוע למגרש, ולפעמים יותר מפעם אחת בשבוע, נותן תוכן ממשי לפולחן. הכדורגל הפך מענף ספורט ומבילוי המוני, לדרך חיים – בייחוד בכמה ממדינות אמריקה הלטינית. הכדורגל הוא גם אמצעי לקידום חברתי. כל ילד או נער ‘יכול לעשות את זה’, ‘להציל את עצמו’ מעתיד של עוני וממשטר הדיכוי, באמצעות הכדורגל. הוא יכול להפוך, תודות לכישרון ולהתמדה, מהילד העני של היום לאישיות הציבורית הנערצת (והעשירה!) של מחר. תהליכים אלה התעצמו עם הופעת הטלוויזיה".


ומה אמר לוינסקי על הקשר הון-שלטון-כדורגל? "קבוצת ברצלונה, ‘בארסה’, פעם סימלה את ההתנגדות נגד הפשיזם, נגד הרודן פרנקו. אבל זהו העבר. היום ‘בארסה’ מחשקת במגרש הקפיטליסטי בדיוק כמו יריבתה המסורתית ‘ריאל מדריד’. כולן משרתות את האינטרסים של החברות הרב-לאומיות – בייחוד של החברות הרב-לאומיות בענף הכדורגל. ההון חדר אל אחד מענפי הספורט הפופולריים ביותר, שיחד אותו ואף רתם אותו למיקסום רווחיו. וזה נעשה בשני שלבים: קודם כל השתלטות על המגרש, על המרחב בו נערך משחק הכדורגל. לאחר מכן הוא השתלט על ה’לפני’ וה’אחרי’ של המשחק – כולל שידורי רדיו, טלוויזיה ותעשיה ענפה של מוצרים ושירותים. ככל שחדירת ההון מתעצמת, הכדורגל מתרחק יותר ויותר משורשיו העממיים. הכדורגל איננו עוד ענף ספורט עממי הדוגל בפיתוח הגוף ובשיפור תפקודו הגופני של האדם – כפי שהיה כאשר פועלים ואיגודים מקצועיים הקימו את הקבוצות הראשונות. הוא חדל מלהיות ענף ספורט רגיל. זהו ‘ביזנס’, ובגדול. העובדה שהשחקנים גם מקבלים כסף, הופכת אותם לשכירי הכדורגל. הכדורגל היה למקום עבודה ו’ערכו’ של העובד-שחקן עולה ככל שהוא שמיש יותר לתעשיית הגולים. ככתב ספורט ותיק אין מנוס מלקבוע שלא ניתן לצפות בכדורגל האמיתי, המקורי והטהור, במגרשים. הוא נמצא ברחובות ובכיכרות. הוא נטש את המגרשים הגדושים חסויות ומודעות למוצרים שלרוב האוהדים אין האמצעים כדי לרכוש אותם. המגרש הפך לזירת המשחק של אינטרסים רבי עוצמה. הוא חדל מלהיות זירת הכדורגל העממי".   

תגובות
נושאים: מאמרים

9 תגובות

  1. יובל הלפרין הגיב:

    לעקיבא,

    שאלה מצוינת. הבעיה היא לא "התמסחרות" ולא "מקצוענות", אלא הפרטה.
    אני מציע לחזור 20 שנה אחורה.
    עיסוק ספורטיבי רק במסגרת גופים שלא למטרות רווח.
    קבוצות הייצוג הן מקור ההכנסה, אבל מטרת ההכנסה היא לא ליצור עוד הכנסה, אלא הרחבת הפעילות הספורטיבית החובבנית להמונים.

    סבא שלי הלך כל שבת למשחק של מכבי ת"א וכל בוקר הלך לשחק טניס ברחוב מכבי.
    הוא ידע שבזכות הכרטיס שעליו הוא משלם בשבת יש מגרשי טניס.
    היום אין שם מגרשי טניס (יש חניונים ומתוכננים גורדי שחקים חו"ח), כי מי ששיחקו שם לא היו מספיק טובים כדי שישלמו בשביל לראות אותם. הם רק עשו את זה בשביל להימנע ממחלות לב וכד’.
    היום הקבוצות הבכירות הו עסק פרטי, ההכנסות מופנות לייצור הכנסה נוספת
    מ-ס-מ

    כתבתי כבר במאמר של פיני קבלו שחגג באתר זה את אליפות הפועל ת"א:
    קבוצה מופרטת אסור לאהוד.

  2. עקיבא אור הגיב:

    מה אתה מציע לעשות גנד מיסחור הספורט ?

    כדורגל החל להתמסחר כבר לפני 50 שנה.

    השאלה היא: מה אפשר לעשות כיום נגד זה?

    שינוי משטר הוא ענין לטווח רחוק

    איזה הצעות מעשיות שניתן לישמן במסגרת המשטר הקיים אתה מציע נגד מיסחור הכדורגל ?

    עקיבא אור

  3. יובל הלפרין הגיב:

    לעקיבא,

    שאלה מצוינת. הבעיה היא לא "התמסחרות" ולא "מקצוענות", אלא הפרטה.
    אני מציע לחזור 20 שנה אחורה.
    עיסוק ספורטיבי רק במסגרת גופים שלא למטרות רווח.
    קבוצות הייצוג הם מקור ההכנסה, אבל מטרת ההכנסה היא לא ליצור עוד הכנסה, אלא הרחבת הפעילות הספורטיבית החובבנית להמונים.

    סבא שלי הלך כל שבת למשחק של מכבי ת"א וכל בוקר הלך לשחק טניס ברחוב מכבי.
    הוא ידע שבזכות הכרטיס שעליו הוא משלם בשבת יש מגרשי טניס.
    היום אין שם מגרשי טניס, כי מי ששיחקו שם לא היו מספיק טובים כדי שישלמו בשביל לראות אותם. הם רק עשו את זה בשביל להימנע ממחת לב.
    היום הקבוצות הבכירות הו עסק פרטי, ההכנסות מופנות לייצור הכנסה נוספת
    מ-ס-מ
    כתבתי כבר במאמר של פיני קבלו שחגג את אליפות הפועל ת"א:
    קבוצה מופרטת אסור לאהוד.

  4. חפציבה דה-סוטול, "מסע ארוך" הגיב:

    תודה לחבר לדרך (גם אם לשעבר) הח’ דוידי, שהאיר את הכדורגל כעוד מרכיב באופיום להמונים! בהקשר זה יש לציין גם את התפקיד הבזוי של סלבריטאי אולפני ספורט למיניהם. שאלה נותרת האם יש לתמוך בהתאגדות סלבריטאי ערוץ הספורט, או פשוט לקרוא לפירוקו לטובת ערוצים לחינוך ההמונים (כן, כולל מוכרי החמוצים המזרחים)

  5. איתי הגיב:

    שלום עקיבא,

    ישנם הרבה צעדים קטנים וטכניים, פיפ"א מנסה לכנס לשוק הצפון אמריקאי (גדול, עשיר ולא מנוצל מבחינתם( ועושה זאת ע"? הגדרת קונפדרציה מגוחכת עבורם. רה-ארגון שיאלץ קבוצות כמו ארה"ב, אוסטרליה וניו-זילנד לשחק מול יריבים ראויים ושיפוט שלא לוקח בחשבון את תרבול הפוטבול\ראגבי יכול לעזור.

    עוד נקודה חשובה היא מניעת צעדים שיקלו על "אמריקניזציה" של הכדורגל: תוספים טכניים שמייקרים את המשחק וחמור מכל, מאפשרים הפסקות פרסומת מרובות במהלך המשחק – אני מוכן לסבול נבדלים לא מוצדקים כדי לא להפוך את האירוע לפרסומת למשקאות קלים.

    נראה לי שחיים ברעם יכול לתרום רבות לדיון.

  6. מושון ליובל הלפרין הגיב:

    קודם כל – כדי להיזכר "בכדורגל של פעם" יש לחזור יותר מ-20 שנה לאחור.
    בתור אוהד הפועל תל-אביב אני יכול לומר שבסוף שנות השמונים ותחילת התשעים (בדיוק לפני 20 שנה) היתה קבוצת הפועל תל-אביב במשבר הגדול ביותר בשלושים השנים האחרונות, והאחראי הישיר לכך היה הקשר בין הקבוצה לבין ההסתדרות, או יותר נכון – הקשר לגוף המסואב שנקרא "מועצת פועלי תל-אביב" ובית ברנר הידוע לשמצה.
    לא היה דבר מאוס יותר מאשר הבחישה ההסתדרותית בקרביים של הקבוצה, שכללו מינויים שערורייתיים (למשל חמש שנותיו של משה סיני כמאמן הקבוצה הכושל) והלנות שכר חוזרות ונשנות.
    מאז שקבוצת הפועל תל-אביב נמצאת בידיים פרטיות חלה התקדמות של שנות אור, וההישגים בזירה האירופית הן אך ורק בזכות הניהול המקצועי של הבעלים.
    כך גם במקרה של מכבי חיפה בבעלותו של יעקב שחר.

    בתור אוהד של הפועל בכדורגל אין לי שום שאיפה לשחק טניס בזכות כרטיס כלשהו של הקבוצה, אני רוצה קבוצת כדורגל מקצוענית ומצליחה שמייצרת רווחים (רווחים שרובם חוזרים לקבוצה, כמובן) ומנוהלת ע"י אנשים איכותיים.
    אני רוצה הישגים בזירה האירופית (גם של קבוצות ישראליות אחרות) שיביאו לכך שישראל תהיה מדינת כדורגל איכותית ולא הפלופ הניצחי בכל שלב מוקדם של טורניר רציני.

    לצערי (והלוואי שזה לא היה כך) הפועל היא קבוצה רצינית הרבה יותר מאז שהיא מופרטת.

  7. יובל למושון הגיב:

    תראה כמה אליפויות היו לכם בימי הסתדרות המסואבים וכמה אחר כך:

    — קישור —

    חודורוב, ג’ימי טורק, משה סיני, גילי לנדאו ושבתאי לוי היו עובדי הסתדרות. היום יש לכם חצי מזה (שלכם ממש אני מתכוון)?

    רמון הפריט אתכם בגלל חוב נורא של מיליון דולר, ומשה תאומים צבר חוב של יותר מ-20 מיליון.

    חוץ מזה, "הפועל" כשמה כן היא. של הפועלים, לא של האוהדים. כלומר, הכסף של הכרטיסים אכן נועד לליגה למקומות עבודה. בגלל זה זה "הפועל" וזה אדום.

    ההסתדרות הייתה נתעבת כשניסתה להיות כאילו פרטית. את אוסישקין היא הרסה כשהיא דחפה לשם את הבארי לייבוביצ’ים שהשלו המון אנשים במשך שנים שהם יריב שווה לשמעון מזרחי.

    לפני זה היו באוסישקין חוגי סיף ובאלט וקליעה למטרה וג’ודו שאלפים ורבבות הנעימו בהם את זמנם ושיפרו את כושרם הגופני.

    ובאשר למכבי: האם לפני ההפרטה היו כוכבים שיכלו לבלוע קבוצה שלמה, כדוגמת אבי נמני?!

  8. מושון ליובל הגיב:

    קודם כל תיקון קטן:
    כל הכדורגלנים שהזכרת לא היו עובדי הסתדרות. טכנית הם אולי היו רשומים כעובדי הסתדרות אבל תכל’ס הם היו כדורגלנים ששיחקו בקבוצת "הפועל" ולכן נרשמו בהסתדרות כחברים.
    בדיוק כמו שלאחר השחרור שלי מהצבא רציתי להיות שייך לקופ"ח הכללית, סתם בגלל שהסניף שלהם היה הכי קרוב לביתי, והייתי חייב לשלם לשם כך בעל כורחי דמי חבר בהסתדרות .

    ונחזור לכסף בכדורגל:
    כמעט כל בעל הון "איום ונורא" שרוכש קבוצת כדורגל יוצא מזה בשן ועין, ע"ע רובי שפירא ז"ל, גאידמק, לוני הרציקוביץ’ עוד רבים וטובים שרק הפסידו.
    יש גם כאלה שמרוויחים (הלוזונים, אלי טביב) אבל הם מעטים.
    זוהי בדיוק האירוניה כאן – אתה רוצה לפעול להקטנת הפערים בחברה? אז תן לכל אדם עשיר לקנות קבוצת כדורגל ותראה איך ההון שלו יקטן מיידית.

    לא הבנתי מה הקשר בין השם "הפועל" לפועלים?
    האם "מכבי" שייכת רק למכבים?
    אם אוהד בית"ר או מכבי הוא פועל, בעוונותיו, אז האם הפועל שייכת גם לו?

    יש להבדיל בין ספורט מיקצועני, שכשמו כן הוא, לבין ספורט חובבני שכל אחד יכול לעסוק בו בזמנו החופשי. מה הבעיה לעסוק בסיף שלא במסגרת אגודת ספורט כלשהי?

    דבר אחרון: בעלי שררה בקבוצות כדורגל (כמו נימני) היו גם פעם. ראה משה דדש "הכל יכול" בבית"ר ירושלים.
    נימני הוא תופעה נדירה בימינו, וכאוהד הפועל אני מקווה שהתופעה תמשיך לעד ונימני יהיה תמיד דבוק למכבי במאמן ומנהל כושל.

  9. שבתאי לוי הגיב:

    רציתי למחות על כך שצויין שהייתי עובד הסתדרות. מעולם לא הייתי, ונא לבדוק איתי לפני שמפרסמים עלי השמצות כאלו.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים