הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות



אזרחי מרוקו אישרו בשבוע שעבר וברוב סוחף, 98% על פי מקורות רשמיים, את הצעת המשטר המלוכני לשינויים בחוקת המדינה. ההצעה נועדה להרגיע את הרוחות ולמנוע מחאות נוספות, כפי שהתחוללו במרוקו ובמדינות העולם הערבי הנוספות בדרישה לדמוקרטיה וצדק חברתי.

ממשרד הפנים ברבאט נמסר כי בתום ספירת כל הקולות עולה  כי 98% מהמצביעים תמכו בהצעת המלך, וכי רבים מהמצביעים היו צעירים שגילם נמוך מ-35. עוד נמסר מרבאט כי בקלפיות – שבהן נרשמו 73 אחוזי הצבעה מכלל בעלי זכות הבחירה "נשמר שקט מופתי במהלך העמידה בתורים".

במשאל העם, שתוצאותיו היו ידועות מראש, נקבע כי המלך יישאר בתפקיד ראש הקבינט הרשמי ומפקד הצבא, והממונה הרשמי על בתי המשפט ובתי הדין הדתיים. עם זאת, נקבע כי השפות המדוברות בפיהן של בני המיעוט הברברי יוכרו כשפות רשמיות לצדה של הערבית, וכי יבוטלו כמה חוקים שהפלו נשים. כמו כן, התואר "המקודש"  יוסר משמו של המלך במסמכים הממשלתיים, למרות שהוא ימשיך לשאת באופן מסורתי את הכינוי "שליט המאמינים". ה"רפורמות" רחוקות עד מאוד מאלה שדרש העם במחאות ובהפגנות המוניות.

מתנועת המחאה העממית "20 בפברואר", נמסר כי משאל העם נערך שלא בפיקוח, וכי ממשקיפים שהציבו בקלפיות, עולה כי מספר המצביעים האמיתי נמוך בהרבה מזה שעליו דווח. "עוד מלכתחילה, ידענו שתוצאות משאל העם יכריעו בעד הרפורמה – אך לא בהכרח מהסיבות הנכונות", אמרה וידאד מלחף, פעילה בתנועה לכתבת "הומניטה".

 לדבריה, מה שדחף את העם להגיע לקלפיות, פרט לעוני שפשה ברחובות והבערות הרבה, היה בעיקר הפחד מהמלך. היא אמרה כי חרף אישור הרפורמות, ההפגנות השבועיות שמארגנת תנועתה ימשיכו להתקיים כרגיל. פעילי ארגון השמאל "הנתיב הדמוקרטי", הלוקח חלק פעיל מאוד בהפגנות והמחאות מסרו "כי אין זה מפתיע שדוברי האימפריאליזם מתייצבים לימנו של המלך. כך היה תמיד וכך יהיה כל עוד המשטר המלוכני נותר על כנו".

morocoהפגנה למען הדמוקרטיה במרוקו (צילום: הומניטה)

כתבת העיתון הצרפתי "הומניטה" במרוקו, לאורה טוני, ערכה ריאיון השבוע עם אחד מראשי תנועת ה-20 בפברואר, אחמד מדיאני, סטודנט מקזבלנקה.

ש. מדוע אתם מתנגדים לרפורמה המוצעת על ידי המלך?

ת. אין ברפורמה המוצעת כל מענה לדרישות העם והמפגינים. למשל אין כל התייחסות להפרדת הרשויות. אמנם יש בחוקה החדשה כמה שינויים, אבל אין שינוי לעומק. בסעיף 19 הקובע את סמכויות המלך כאישיות דתית וכראש המדינה – לא השתנה. מ"נציגה העליון של האומה" – הוא הפך ל"ראש המדינה" ו"שליט המאמינים". ראש הממשלה החדש לא ימונה, כמו עד עכשיו, על ידי המלך. אבל חלה עליו החובה להתייעץ עם המלך בכל החלטה חשובה. במילים אחרות: בידי המלך המילה האחרונה. בחוקה החדשה ניסו לקדם את שוויון בין האשה לגבר, אבל בצורה כל כך מסויגת שדבר לא עומד להשתנות ביום-יום.

ש. יחד עם זאת, המפלגות ברכו על השינויים בחוקה…

ת. … מפלגות המשטר מסכימות עם כל מה שעושה או מקדם המלך. אבל הן לא עשו דבר כדי למסור מידע נכון לבוחרים על תוכן הרפורמות.

ש. אך, מה בדיוק אתם רוצים?

ת. הדרישות שלנו אינן מסתכמות בשינוי בחוקה. אנו דורשים הפרדה מוחלטת של הרשויות והפרדה של המדינה מהדת. אנו נאבקים למען שינויים לעומק: למיגור השחיתות, לקידום הבריאות הציבורית ולחיסול האבטלה הגבוהה. מגיע לנו, לאזרחי מרוקו, דמוקרטיה אמיתית ושוויון. גם אנו זכאים לחירות. ההתקוממות במדינות ערב השפיעו רבות על הנוער המרוקאי והמאבק לא יפסק בגלל משאל עם שתוצאותיו היו ידועות מראש.

לדף תנועת ה-20 בפברואר ב"פייסבוק" (ערבית)

תגובות
נושאים: מאמרים

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים