דוברי הממשלה חוזרים על הטענה שהכלכלה במצב טוב. האומנם? הכלכלה היא מכלול הפעילות האנושית, המכוונת להשגת האמצעים החומריים הדרושים לבני האדם לצורך קיומם ורווחתם. לפיכך, כלכלה טובה מייצגת מצב בו האמצעים החומריים הנ"ל מצויים ברשות רוב מכריע של הציבור (אם לא כולו), והם מאפשרים לו קיום נאות ורווחה.
מפגינים בשכונת התקווה, השבוע (אקטיבסטילס)
הציר המשותף למחאה העממית השוטפת את החברה האזרחית בישראל בימים אלו היא הטענה שרוב הציבור אינו נהנה מקיום נאות ומרווחה: הוא סובל מקשיי קיום חומריים, ועל כך המחאה. אמור מעתה: מצב הכלכלה בישראל הוא גרוע ביותר, לפחות על פי דעתם של רוב מכריע מן האזרחים.
התגובות של דוברי הממשלה למחאה העממית והצעותיהם לפתרון הבעיה מצביעים גם הם על חוסר הבנה. הציבור לא מעוניין ברפורמות מבניות מן הסוג שנכפו עליו בעשור וחצי האחרון. הרפורמות האלו, שבבסיסן התנערות המדינה מאחריותה לקיום החומרי של אזרחיה (בתחומים כמו דיור, בריאות וחינוך), הם שדרדרו את מצב הכלכלה (ז"א את יכולת הקיום של האזרחים). הציבור מעוניין במדיניות הפוכה בתכלית: ביצירה או חידוש של מנגנונים מדינתיים שתכליתם לספק צורכי קיום בתחומים כמו דיור, בריאות וחינוך.
הציבור גם מצביע על אופן המימון של השירותים החברתיים: חלוקה צודקת יותר של העוגה – קרי העלאת שיעורי המס הישיר על חברות ובעלי הכנסות גבוהות. גם כאן מדובר פשוט בהפיכת המדיניות של העשורים האחרונים אשר הורידה את שיעורי המס (בעיקר) על חברות ובעלי הכנסות גבוהות, תוך צמצום התקצוב של השירותים החברתיים.
מה כאן כל כך מסובך?
- עודד גולדרייך הוא פרופסור למתמטיקה ומדעי המחשב במכון וייצמן למדע.
אני מסכים איתך. כלכלית אין כל תסבוכת. זה פוליטית שהכלכלה מסתבכת. למשל, תיראה איך הניסיון להתעלם מהצד הפוליטי של הכלכלה סיבך את מנהיגות המחאה הנוכחית אל תוך "מחאה יהודית":
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4104801,00.html
איך אתה מסביר שהצריכה הפרטית עלתה כל שנה בחמש שנים האחרונות?
אחת מן השתיים:
או שהמדד שאתה מתייחס אליו אינו משקף את ההגדרה שהשתמשתי בה לטיב הכלכלה (הגדרה אשר נראית לי מחויבת מההגדרה המקובלת של כלכלה שציטטתי) או שרוב מכריע של הציבור אינו יודע את טיב קיומו. לי כמובן נראה שהאלטרנטיבה הראשונה נכונה…
הכלכלה האישראלית כמו כל כלכלות קפיטליסתיות מענין אותן הרווח שלהם ולא רוןחתם של אזרחיה
אתם מחפשים את המטבע האבוד מתחת לפנס ולא במקום שהוא אבד. הקפיטליזם הצרוף איננו דבר רע. בקפטילזם האמיתי יש תחרות חופשית אמיתית . הבעייה שבישראל אין תחרות חופשית אמיתית. בישראל יש השתלטות של מונופולים על תחומים רבים . הטייקונים הפכו למונופוליסטים שהשתלטו על מספר תחומים במקביל כמו הבנקים ,התקשורת , התקשורת, ועוד. בצורה כזו הם "אוחזים את המדינה בביצים ". הממשלות השונות , משני צידי הקשת איפשרו מצב שטייקונים שולטים בכלכלה וככה גם שולטים בממשלות. ראו למשל כיצד הטייקונים מונעים כניסת חברות סלולר חדשות. וראו למשל איך הטייקונים השתלטו על כל שוק החלב והמזון בכלל. ראו איך תנובה (באמצעות איפקס), ושטראוס השתלטו על כל שוק המזון. כיצד איפשרו להם לקנות את כל החברות הקטנות.
שם המשחק הוא תחרות חופשית אמיתית. הקומוניזם נפל כי לא הייתה שם תחרות חופשית אמיתית. וגם בארץ לא קיימת תחרות חופשית אמיתית.הממשלה לא צריכה להיות בעלים של שום דבר .תפקיד הממשלה לפקח פקוח אמיתי והדוק למנוע מונופולים ולעודד תחרות חופשית אמיתית. לא להקשות על החברות על ידי מיסים אלא למנוע השתלטות הגדולים על הקטנים.
נממשלה צריכה לדאוג לשלושה נושאים בלבד: חינוך ,בריאות, ובטחון. כל השאר צריך להיות פתוח לתחרו חופשית.
אפילו שוק הנדל"ן והדיור בארץ הוא מונופול אבל הפעם זה מונופול של הממשלה שמחזיקה את כל הקרקעות ומספסרת בהם ועוד מאפשרת לקבלנים הגדולים שמקבלים זכות לבנות על אדמות שהיא שיחררה אחרי שמיקסמה את הרווח שלה עליהן להתעלל באזרחים על ידי זה שהם לא בונים אלא מחכים שהמחירים יעלו עוד ואז הם מוכרים את הבתים שהם בנו במחירים הרבה יותר גבוהים מהמחירים שהם שילמו על הקרקע. גם הממשלה היא סוג של מונופול שפוגע האזרחים והפעם בענף הדיור.
לא צריך לזרוק את התינוק עם המים. צריך שוק חופשי אמיתי. אמיתי. אסור לממשלה להיות בעלים של כלום. זה הקפיטליזם האמיתי שניצח את הקומוניזם. הקומוניזם מביא לשחיתות. פרוטקציה. עצלות וכל מיני רעות חולות אחרות.
אינני נכנס כרגע לדיון מה השיטה הכלכלית הנכונה/טובה, אלא טוען (בשישים שניות) שדוברי הממשלה לא מבינים מה הם אומרים כאשר הם טוענים שמצב הכלכלה הישראלית טוב. באשר לדיון בשיטה הכלכלית הרצויה, כמו בכל דיון בכשלונות חמורים יהיו אלו שיגידו "הבו לנו עוד ויותר מאותו דבר" (או "שורש הכשלון הוא שלא עשיתם די בכיוון שהמלצתם עליו") ואלו שיגידו "רבותי הכיוון שלכם פשוט שגוי באופן מהותי". אני כמובן סבור, גם במקרה הנוכחי, שהטענה השניה היא הנכונה, אבל לא אנסה לומר יותר בשישים שניות.
הקפיטליזם "הצרוף" היום הוא דבר רע מאוד,כמו כל קפיטליזם אחר,כוון שלשיטה הזו עבר זמנה.
בזמנו,לפני 300 שנה שיטה זו החליפה את השיטה הפאודלית ומלאה תפקיד מתקדם עבור האנושות.
היום, השיטה לא מתפקדת ועוצרת את ההתפתחות החיובית של הכלכלה והחברה ואף מרסקת אותה
ומביאה אותה לאסון. המשבר הנוכחי הוא לא משבר זמני,הוא משבר שיילך ויחריף,כוון שתחת שיטה זו אין כל פתרון.קפיטליזם "אומני" או מדינת רווחה לא יכולים להתקיים בכלכלה גלובאלית ובשיטה המבוססת על עקרון הרווח והתחרות האינסופית לעוד רווח,בידיים של בודדים. רק חברה שתעמיד בראש העדיפויות את רווחת העובדים ורוב העמים,את החינוך,הבריאות,היצירה,האושר שבחיים עצמם כשה"אחרים" הם שותפים בכך ולא אויבים או מתחרים,שבמוסדות ובשלטון אנשים ישרים שמאמינים שזה אפשרי,תוכל להצליח.אם תרצו לקרוא לזה סוציאליזם,OK,אבל ,כמו בקפיטליזם מסוג זה או אחר,השם אינו חשוב,רק התוכן.
כאשר אמצעי היצור, (תעשייה, חקלאות, תיירות ועוד) נימצאים בידיה של הממשלה זה מעודד עצלנות, אבטלה סמויה, חוסר יעילות, פרוטקציוניזם ועוד. אמצעי היצור חייבים להיות בידים פרטיות, שוק חופשי, תחרות חופשית . הממשלה צריכה לפקח שלא יתפתחו מונופולים . הממשלה צריכה לגבות מיסים לפי עקרונות מסויימים שייקבעו עלפי האג'נדה של אותה ממשלה שנבחרה באופן דמוקרטי (גובה המיסים צריך למנוע התעשרות של סקטור אחד על חשבון סקטור אחר אבל לא לסרס את בעלי היוזמה ). ולפי אותם עקרונות הממשלה צריכה להחליט מה לעשות עם כספי המיסים, לית מאן דפליג שהכסף של המיסים צריך ללכת לחינוך ,בריאות , רשת בטחון לחלשים בחברה, ובישראל גם לבטחון. הבעייה שנוצרה אצלנו נובעת מזה שהממשלה עשתה טעויות גסות בדרך שבה היא גובה מיסים, לא מנעה היווצרות של מונופולים (טייקונים, ממ"י , מונופולים בתחום המזון ועוד )ולא חילקה נכון את כספי המיסים לנושאים שבסמכותה כמו חינוך , בריאות וכולי.
אני מקווה שאם יהיו בחירות חדשות ה"עוילם-גוילם" יבחרו במפלגות עם אג'נדה אחרת של פקוח על הכלכלה וחלוקת כספי המיסים. אבל יקרה אסון אם נחזור לקומוניזם.