ראש עיריית ניו יורק, מייקל בלומברג, החליט שנמאס לו מהבלגן בפארק זוקוטי, שם נמצא מרכז הפעילות של תנועת "לתפוס את וול סטריט". התנועה, שהתפשטה בינתיים למאות ערים ברחבי ארה"ב, מעצבנת את התאגידים, ולכן שליחיהם מזדרזים לעשות שריר מול פעילי המחאה.
מפגינים בניו יורק חוגגים את ניצחונם על ראש העיר בלומברג
השראת ראש העיר וחבריהם בוול סטריט, הבעלים הפרטי של פארק זוקוטי, חברת הנכסים ברוקפילד, הודיע בסוף השבוע שעבר לפעילים, כי עליהם להתפנות מייד מהכיכר. עד כאן הדמיון בין מה שקרה בניו-יורק להתנכלות של עיריית ת"א-יפו למתחמי האוהלים ברוטשילד ובמקומות אחרים.
אך כאן ההיסטוריות מתפצלות: בעוד שבת"א, לאחר מאבק משפטי שלא עצר את הפינוי, הגיעו הפקחים של העירייה, מלווים בשוטרים ובעובדי קבלן, ופינו את האוהלים על כל תכולתם מרוטשילד, בניו-יורק הפינוי לא התרחש. סוד ההצלחה בניו-יורק הוא ההתגייסות הציבורית הרחבה לטובת פעילי המחאה בפארק זוקוטי. עם היוודע איום הפינוי, הגיעו אל הפארק ב-14.10 כ-5,000 פעילים, במטרה להגן על המקום שזכה לתואר "כיכר החירות". במקביל, התרחש מסע מחאה חסר תקדים ברשתות התקשורת. תוך כמה שעות, חתמו מאות אלפים על עצומות וגם טלפנו למשרדו של ראש עיריית ניו-יורק.
תרומה חשובה למערכה על ההישארות של הפעילים בפארק תרמו הפדרציה של האיגודים המקצועיים AFL-CIO וקבוצות חברתיות נוספות, שארגנו מסע נגד הפינוי וגייסו את חבריהן לתמוך בו. ריצ'רד טרומקה, נשיא פדרציית העובדים, פרסם הודעה המגנה את האיום בפינוי המפגינים (מישהו שמע שעופר עיני עשה משהו דומה?). בהודעה הודגש, כי AFL-CIO עומדת לצד "לתפוס את וול סטריט" ועם 99% מהאמריקאים, המנסים לשנות את מגרש המשחקים הכלכלי-חברתי, שהוא כה בלתי שוויוני.
המסע הציבורי, בתמיכת איגודי העובדים, עשה את שלו: ראש העיר בלומברג נסוג מהודעת הפינוי, ואילו חברת הנכסים ברוקפילד הודיעה שהיא דוחה את הפינוי, בהאמינה כי ביכולתה להגיע להסדרים עם פעילי המחאה. החברה גם הודתה כי בעצם לא הייתה לה אפשרות לפנות את הכיכר, מאחר ששהו בה אלפים רבים.
פעילי פארק זוקוטי נשמו לרווחה, למרות שגם הם יודעים שעוד יהיו התנכלויות. הם נשמו לרווחה, משום שהמחאה שהתחילה בפארק הזה ב-17 בספטמבר הקיפה כבר מאות אלפים בתוך חודש. ביום המחאה העולמי, לא הייתה מדינה בארה"ב שלא אירעו בה הפגנות ואסיפות מחאה תחת הכותרת הנפלאה: "אנו ה-99%".
אבחנה נכונה. אך ההבדל, אם אפשר לומר, הוא יותר 'כמותי' מאשר 'איכותי'. כוונתי שהשלטון – גם שם וגם בארץ – עובדים (מול המחאה) לפי אותם עקרונות (בזויים) בדיוק. אלא שבארץ זה נעשה מול ציבור קצת יותר שטוף מוח ורדוף פחדים וגם קצת יותר מדוכא. ה"קצת" הזה הוא הפן הכמותי, מעין 'אינדקס השפיות' שאפשר להצמיד לחברה מסוימת. בהתאם לאינדקס הזה ישתנה גם הטיפול של הממסד – ושוב גם הטיפול הזה אינו שונה מהותית אלא רק 'כמותית'. תכסיסי ספין ותזמון, רטוריקה – בזה מסתכם כל ההבדל.
אגב, בלונדון התרחשה מיני-שערוריה כאשר קתדרלת סיינט פול (שבמרכז הפיננסי של העיר) – אשר בסמוך אליה הוקם בסיס המחאה (מאהל) – הודיעה בהתחלה כי אין לה בעיה עם המחאה וכי חופש הבעת הדיעה של המחאה הלא-אלימה אינה פוגעת בה וכי הם אינם קוראים לפירוקה. אולם עם חלוף הימים שונה הטון מול המחאה והחלו להשמע קולות לפינויה. או אז הודיע -במפתיע- הצ'אנסלור של הקתדרלה, ג'יילס פרייזר, כי אינו יכול לתת ידו לכדי השקפה שתוביל חלילה לפינוי אלים – והתפטר מיידית מתפקידו! – ללמדך שפה ושם נותרו אנשי מצפון במשרות ממסדיות.
בהתחשב בעובדה שהמחאה היא בינלאומית, נשאלת השאלה, כפי ששאלו חברי החמישיה הקאמרית את המוחים את השאלה הקשה: "מה אתם רוצים"? ואפילו הם ממש רמזו לקהל: "בעצם לא מה אתם רוצים אלא מה אתם ד ו ר ש י ם"… משמע המחאה אולי קצת בהלם מהצלחתה ועדיין לא גובש מצע רציני למחאה זו. חבל שפשעי הכלכלה והמלחמה – מוסדותיהם וראשיהם מבצעיהם, מוצנעים ונשאלת השאלה אם בלעדיהם זוהי מחאה 'על באמת'. אי אפשר למוטט 'בניינים רבי קומות' בלי לפגוע ביסודות. ועל המוחים להבין זאת. תרתי משמע…
הצאר של ניו יורק, מייקל בלומברג נכשל, גם הצרצר רון חולדאי ייפול. לעם נמאס (גם כאן) מהון-שלטון-עיתון
הפינוי בתל אביב לא היה מתאפשר אלמלא התאחדות הסטודנטים שהחליטה לפרק אתהאוהל שלה ברוטשילד ולהזמין תקשורת לסקר את הפירוק. בכך היא נתנה לחולדאי לגיטימציה לפרק גם את האוהלים שלא התפנו מרצון.
מסכים
מעורר אופטימיות. כנראה שרק גל בין לאומי גדול יוכל לעורר שינוי.
אמן ,שניקח דוגמא….