הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-11 בנובמבר, 2011 16 תגובות

חבל שדווקא שני סמלי ההגינות וההדר הבית"רי הישן בליכוד, בני בגין ודן מרידור, שטפו את הארץ בגלי היסטריה בלתי מבוקרים, שעניינם העיסוק התקשורתי בכוונתה של הממשלה לתקוף מדינה אחרת החברה באו"ם ולסבך את אזרחי ישראל בשורה ארוכה של אסונות עתירי קורבנות. כיוון שגם שני הליכודניקים האלה מבינים שראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון שלו אהוד ברק הם נחושי החלטה לתקוף מבלי להביא בחשבון גורמים מדיניים, אסטרטגיים וצבאיים מכריעים בחשיבותם, אין מנוס מהמסקנה שהם לא חשבו עד הסוף. עידן הסודיות המוחלטת, ערפל הקרב והעמימות פשוט עובר לו מן העולם נגד עיניהם של כל מחרחרי המלחמה באשר הם, ואין שום דרך למנוע דיון ציבורי בשום מקום, למעט אולי בצפון קוריאה. נזקי הדיון הציבורי מתגמדים, כמובן, לעומת ההערכות המפוכחות של גורמי ביטחון בצבא ובגופים חשאיים אחרים. כל מאמר, הפגנה, ריאיון תקשורתי או עצומה בעיתון, שנועד למנוע את הזוועות ביבי וברק מתכננים לנו, יבורך.

iran-2_waטיל שיהאב איראני – נשק להשמדה, אבל לא המונית

כיוון שאנחנו עוסקים במזימה לתקוף את איראן בטור הזה כבר 15 שנים ויותר, אין לנו אלא לגחך מול תחושת הראשוניות שפקדה כמה פרשנים ממסדיים, שמעזים לפתוח את הפה רק אחרי שקיבלו אור ירוק מאנשים מוסמכים בעיניהם. את המלים האלה כתבתי כאן לפני חמש שנים: "רק לפני שבוע נשטפה הארץ בהיסטריה אנטי-איראנית והתגובות שקראתי ושמעתי בכל מקום הזכירו לי עלון משוכפל של חוסי בית חולים לחולי נפש. רבים גילו גם חוש מעשי מפותח והציעו שישראל תנקוט צעדים דרסטיים נגד המדינה המוסלמית" (כל העיר, 25 במאי 2006). באותם ימים שתקו אנשי המוסד והשב"כ (המדליפים עתה את האזהרות) כי הם היו חלק מהממסד שתיכנן את המתקפה על האיראנים. עתה הם לא סומכים על ממשלת נתניהו ואף איתרו שינויים כביכול במצב האסטרטגי של ישראל. אבל למעשה לא השתנה המצב העקרוני וגם לא יחסי הכוחות בשטח.

המדיניות ההיסטרית שמנסה למנוע בכל מחיר את אובדן הבלעדיות הישראלית על נשק גרעיני במזרח התיכון היתה תמיד חסרת תוחלת לטווח ארוך ואפילו בינוני. הנחת היסוד הגזענית ביסודה, שישראל היא מדינה אחראית ואילו כל שכנותיה ושאר המדינות המוסלמיות הן מדינות פראיות, איננה יכולה להוות בסיס למדיניות שפויה במאה ה-21. לכן הדיון שהתנהל בתקשורת בעקבות החידושים של נחום ברנע ב"ידיעות אחרונות" החטיא בדרך כלל את המטרה. אין טעם להתמקד רק בסיכונים המיידיים של מתקפה על איראן אלא בעצם הנואלוּת המוחלטת של הקונספציה בנושאי הגרעין. אם ישראל רוצה לפרז את האזור מנשק גרעיני היא תצטרך להתפרק בעצמה מהנשק הזה; אם היא תמשיך להתעקש על החזקתו ועל פיתוחו המוּאץ יקבלו גם מדינות אחרות לגיטימציה למרוץ חימוש מסוכן. ישראל איננה מעצמה גדולה כמו ארצות הברית, ויכולתה לאכוף את רצונה על מדינות כמו איראן, טורקיה ופקיסטן היא מוגבלת מאוד. לפקיסטן יש כבר נשק גרעיני, ובינתיים ארצות הברית מונעת ממנה לעשות בו שימוש, למעט תִחזוק ההרתעה ההדדית בינה לבין שכנתה העוינת הודו. אבל אם ישראל תתקוף את המתקנים הגרעיניים באיראן יראו בכך הפקיסטנים צעד של התגרות בעולם המוסלמי כולו. הצבת נשק גרעיני פקיסטני על אדמת איראן, במטרה להילחם או להרתיע את ישראל, תהיה אז רק שאלה של זמן.

אהוד ברק מאיים להדביק מדינה שלמה בשגעון הגדלות שלו. כולנו מבינים שהמאמרים שהופיעו השבוע לא ירתיעו את האיש המשונה הזה. הערכת הנזקים בנפש וברכוש מפחידה אמנם את אזרחי המדינה (לפעמים הפחד הוא יועץ מצוין) אבל האפקט שלה הוא זמני וחולף. רק תיאוריה חלופית מבוססת ומשכנעת יכולה להמיר את ההתבססות העכשווית על פעולות צבאיות מטורפות במדיניות נבונה יותר.

הנחות היסוד מצריכות חשיבה חדשה על כל התנהלותה הפוליטית של מדינת ישראל, כדי לפזר את האשליות המשיחיות והמגלומניות של קברניטיה:

  1. ישראל לא תוכל לשמור על המונופול של נשק גרעיני באזור לדורות. או שתחליט על התפרקות מהנשק הגרעיני או שתשלים עם פיתוחו גם במדינות אחרות כאן.
  2. ידידוּת, או לפחות דו-קיום נאות עם מעצמות אזוריות אחרות, הם נכסים הרבה יותר חשובים מאשר עוד התנחלות ועוד קילומטר שטח בגולן או בגדה. התפייסות עם טורקיה ועם מצרים והפגת המתיחות עם איראן הם היעדים העיקריים של ישראל במזרח התיכון, בדרך להשגת שלום גם עם השכנים הערבים.
  3. עד כה דיברנו על שתי החלופות שביניהן עלינו לבחור: שלום או התפשטות טריטוריאלית. רבים רואים בנשק הגרעיני הישראלי אמצעי לשמירת השטחים. אבל הבחירה האמיתית היא בין עצם הקיום לבין השטחים. הקיום כרוך בוויתור על נשק להשמדה המונית. ישראל לא תוכל להישען לנצח על הרתעה גרעינית כיוון שהבלעדיות שלה בנושא הזה הולכת לפוּג בתוך כמה שנים.
  4. המתח בין ישראל לבין טורקיה הוא אסון לאומי ולא סתם בעיה חולפת במדיניות החוץ הישראלית. מתקפה ישראלית על איראן תגרום לקרע להיות בלתי הפיך.
  5. ישראל תערער לחלוטין את יחסיה עם אירופה, שלא תוכל לעמוד בהשלכותיה של פעולה חד-צדדית נגד איראן וגם לא של התגובות הצבאיות עליה. לכך יש מחיר כלכלי, פוליטי ותרבותי עצום. תומכי האופציה של שמעון פרס על נשק גרעיני חייבים לרענן את השקפת עולמם ולבחון אם הם מוכנים שהם וצאצאיהם ישלמו את המחיר לדורות רבים.
  6. קעקוע היחסים עם אירופה יביא להרעה הדרגתית של היחסים עם ארצות הברית ועם החלק הליברלי של יהדות אמריקה. זהו מחיר שישראל פשוט לא יכולה לשלם.
  7. ישראל איננה יכולה לעמוד בתוצאות של פתיחת חזית עם כל העולם המוסלמי. ההסתבכות האמיתית שלה היא בתוך החברה הישראלית: הימין הקיצוני צבר עמדות כוח בממסד ובצבא, והוא נחוש להכשיל כל פשרה הוגנת.
  8. הדילמה האמיתית איננה כיצד לפעול מול איראן או מול מדינות ערב אלא כיצד לנטרל את ההתנגדות לתהליך שלום רציני בתוך החברה הישראלית.
  9. מתקפה על איראן היא מסוכנת מבחינה צבאית, התאבדותית מבחינת התוצאות המדיניות והרת אסון מההיבט התדמיתי. רק אויב החברה שלנו או מגלומן חסר מעצורים יכול אפילו לחשוב על צעד כזה, שיש למנוע אותו בכל מחיר.

אלו הם קווי המתאר ההכרחיים של דיון לאומי אמיתי בנושאים המדיניים-ביטחוניים שעמדו לאחרונה על הפרק. זמנן של האזהרות על סודיות ועל ביטחון שדה עבר מן העולם.

תגובות
נושאים: מאמרים

16 תגובות

  1. אלי הגיב:

    מסכים עם כל מילה. אבל האם לאחר שישראל תתפרק מנשק גרעיני ותסוג לגבולות 67 יבוא הקץ לכסוך מבחינת האירנים והפלסטינאים. הם רוצים בחסול מדינת ישראל !!
    האם שלאראן יהיה נשק גרעיני היא תמנע מלתקוף את ישראל ??

  2. Moshe Lupiansky הגיב:

    Thank you Haim Bar'am, the voice of reason.

  3. דואט לתרנגול השקרן BIBARAK הגיב:

    [1] כלל לא ברור אם נתניהו וברק הם נחושי החלטה לתקוף.
    [2] גם לא ברור אם הם לא יביאו בחשבון גורמים מדיניים, אסטרטגיים וצבאיים
    [3] ברור שנתניהו ["השקרן", לדעת סרקוזי ומרקל] וברק עושים רוח מסוכנת, ושרוחם ודאי תגביר את
    נ ח ו ש ו ת איראן ליצור [גם היא] פצצה גרעינית 'מעוממת' ומאיימת, ולהקדיש לכך יותר משאבים כדי לזרז את ייצור המתקנים הגרעיניים.

  4. עיניים לראותEYES2C הגיב:

    האשמה הראשית לגיעון האיזור נופלת על צרפת-בריטניה ו-גרמניה. ר"מ הסוציא-ליסטים של צרפת ובריטניה נתנו לישראל את הכור הגרעיני לייצור הפצצות ששמעון פרס הקים בדימונה. ר"מ צרפת גי מולה ור"מ בריטניה הרולד ווילסון העניקו לב.ג. תמורה להשתתפות ישראל במלחמת סואץ הקולוניאלית [מס #1 שלנו] -"מבצע סיני" 1956. וגרמניה מימנה את גרעיני דימונה במסגרת ה"שילומים", ועודה מממנת מחצית מהוצאות בניית הצוללות "דולפין" (נושאות הטילים הגרעיניים, ע"פ מקור החסידה לכן הם המתנגדות החריפות ביותר של איראן. [המשך]

    • דינו הגיב:

      שוב (כמובן) הטענה הגזענית לפיה הערבים-מוסלמים לא אחראים לגורלם ולמעשיהם. זה תמיד המערב, ארה"ב וישראל (והפעם – "צרפת-בריטניה ו-גרמניה"). גם אם איראן תפיל כמה גרעינים על ישראל יאמר לנו eyes2C שהאשמה נופלת עלינו ועל המדענים הגרמניים האן ושטרסמן שביקעו אטום בשנת 1937. ככה זה עם הכחשה כרונית.

      הסיוע הרוסי והצפון-קוריאני לפיתוח הגרעין האיראני כלל לא מקבל התייחסות, כנראה שכל מה שנמצא ממזרח לחומת ברלין זצ"ל לא בלקסיקון ההשמצות.

  5. רק הערה אחת הגיב:

    באורח פלא אני מסכים כמעט עם כל דבריו של ברעם. אבל משפט אחד מקומם. אומר ברעם כי "הנחת היסוד הגזענית ביסודה, שישראל היא מדינה אחראית ואילו כל שכנותיה ושאר המדינות המוסלמיות הן מדינות פראיות…" האם זו הנחה גזענית? אולי זו הנחה עובדתית שצריכה להיות חלק ממכלול השקולים? האם ישראל היא מדינה אחראית? עד עכשיו כן. היא נוהגת על פי כל החוקים הבינלאומיים (למרות טענות השמאל החום), למרות שהיא מותקפת יום יום ע"י כוחות הקדמה הפלשתינים, שכל תקיפה שלהם היא פשע מלחמה עפ"י אמנת ז'נבה, היא מגיבה בצורה מידתית ושקולה

    • דינו הגיב:

      ההנחה הנ"ל נכונה, לצערי. למרות שישראל בהחלט עושה דברים שאינם אחראים – עדיין לעומת כמה ממדינות האזור מדובר במדינה אחראית ביותר.
      טועה (לחלוטין) ברעם כאשר הוא קורא להנחה "גזענית", שכן זו הנחה המשווה את ישראל להנהגות האזוריות, ולא לעמים עצמם. למשל בשאר (מחסל עמו) אסד, סדאם חוסיין זצ"ל והאייטולות ואחמדיניג'אד באיראן. לעומת כל אלה ישראל נמצאת ב level אחר למגינת ליבם של אנשי השמאל העיקבי. אך שוב אציין שמבחינה אובייקטיבית ההנהגה הישראלית בתקופות רבות הראתה אימפוטנציה וחוסר כרוני בראייה לטווח ארוך.

  6. רק הערה אחת - המשך הגיב:

    ולעיתים אינה מגיבה כלל כדי לא לגרום למלחמה ועוד. לעומת זאת איראן מצהירה השכם והערב שמטרתה השמדת ישראל, הדיקטטורות מסביב טובחות באזרחיהן וכאשר הדיקטטור מורד מכסאו הטפול בו הוא עפ"י חוקי הקניבלים. נכון שישראל היא מדינת אפרטהייד/קולוניאליסטית/ פשיסטית/הוסף כרצונך אבל עדין לעומת שכינותינו היא מדינה מודרנית תרבותית שיש בה שיוויון לכולם כולל הפלשתינים המדוכאים ולעומת זאת בארצות המוסלמיות…

  7. בן צבי הגיב:

    לפני כשנתיים נשא נשיא אירן אחמדינגאד נאום מלא שיטנה ובין היתר קבע שיש למחוק את היישות הציונית .
    לא ראיתי שחיים ברעם או מי מחבר מרעיו קם וקרא לגנות את אירן שמאיימת על חברה אחרת באו"ם.
    נהפוך הוא , הוא קרא לנו להתפייס עם העולם המוסלמי רודף השלום, שלדעתו מאוחד כמשפחה חמה.
    מה חיים , העולם המוסלמי כזה סולידרי? אז איך אתה מסביר ( אתה לא – אתה שותק ) את טבח חצי מיליון אלגיראים עי "אחיהם ? ולמה אתה לא קורא להודו להתפייס עם הענק הפקיסטני?
    ואיך לנוכח טבח האלפים בדמשק לא נשמעה מחאה קטנה אחת ?

  8. איילה סבאג מרציאנו הגיב:

    חיים ברעם, ידידי.
    יש להפיל את השלטון ומיד!!!! את העומדים בראש השלטון ביבי נתניהו וברק, אשר חברו להם יחדיו השניים ומה שהם עושים בפנים המדינה הם חושבים שהם יכולים לעשות מחוץ… אומר לך דבר וחשוב… רק אנחנו האזרחים יכולים לשבש להם את התכניות המטורפות וההזויות והכלי שלנו האזרחים הוא מהפכה חברתית! הרי אחת הסיבות לשיגעון של ביבי הוא המצב החברתי .. בכל פעם שמתעוררים האזרחים וזועקים לשינוי חברתי ממציא ביבי מלחמות!!! והפעם לא נותרו לו הרבה ברירות ואפשרויות והוא הגיע אל השיא שהוא מלחמה מול אירן..

  9. שום בצל הגיב:

    לא מסכים עם הניתוח ("מדינה אחרת החברה באו"ם"? ומה עם קריאתה של איראן למחיקתה של "מדינה אחרת החברה באו"ם"? מה הקשר לחברות באו"ם?)

    אבל מסכים, באין ברירה, עם המסקנה.

    תקיפת איראן תהווה הצתה של פתיל שמזין כמות גדולה של נפץ פוליטי/מדיני/צבאי, שגודלו עוד לא ברור לנו.
    אבל, אנו צריכים להבין שאיראן היא לא פקיסטן (בינתיים…) -נראה שהשלטון שם לא יבחל במלחמת ג'יהאד גרעינית, אבל ברור שברק וביבי הם הבעיה.

  10. בטטה הגיב:

    כקאטו הזקן אני חוזר שוב על עמדתי-

    העסק כאן גמור ,אם לא פיזית אזי רוחנית . אין עתיד כאן אלא לסתגלנים ולחנפנים ולמלשינים ולמשטינים.

    מי שחרותו וחייו יקרים לו שיחפש כל דרך להימלט מכאן ומהר לפני שיהיה מאוחר מדי.

    אנו נמצאים כבר לא בויימאר ינואר 1932 אלא בברלין ינואר 1933 אחרי תחילת המבול.

  11. בטטה הגיב:

    כנראה שפחד השלטון נפל על התקשורת בישראל . הייתי אתמול בכיכר רבין בהפגנה .
    אני מעריך שהיו שם רבבות אולי 50-60 אלף איש.
    ומה כתבו בכל כלי התשקורת ? מהביביתון ועד לעיתון לאנשים חושבים?מקול ישראל ביתינו מירושלים ועד לאחרון הזרזיפים המקומיים?
    שהיו רק כמה אלפים גג 20 אלף….(בערך בלומפילד בדרבי….)

    כנראה שעמיתי לשעבר א.ו צדק כשאמר שיש בעיתון שני דברים נכונים-
    התאריך והמחיר

    כל השאר שקרים וכזבים.

  12. מתעניין הגיב:

    לאחרונה התחלתי לקרוא כאן מושג -"שמאל חום",מז"א? מה המשמעות ומאיפה זה מגיע?
    תודה מראש לעונה.

    • דוד עציון הגיב:

      הכוונה (כפי שאני רואה את זה) לאנשי שמאל שמצד אחד מחוייבים לעקרונות זכויות האדם והשוויון, ומצד שני מעריצים/מעריכים/תומכים גופים בעולם שמשוייכים לשמאל אך הם למעשה דיקטטורות אכזריות עם סימנים פשיסטיים (ומכאן הצבע החום) – סוריה, לוב, ברית המועצות הסטליניסטית

  13. לדוד עציון הגיב:

    תודה.

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים