ועידת האקלים של האו"ם בדרבן, דרום אפריקה, הסתיימה לפני כשבועיים בהסכמה של הרגע האחרון להגבלת ההתחממות הגלובלית. אולם פעילים סביבתיים אומרים שההסכמה רחוקה מלהיות מספקת. הוועידה, בהשתתפות 190 מדינות, קבעה מתווה להסכם עתידי בו יוטלו הגבלות על שימוש וייצור גזי חממה, וכן יצירת קרן שתעזור במימון השינוי בתעשייה במדינות עניות ולשימור יערות הגשם ועידוד פיתוח טכנולוגיות נקיות. המטרה העיקרית של ועידת דרבן הייתה להתקדם לעבר הסכם בין לאומי שיחייב את כל המדינות בעולם לנקוט פעולות להפחתת גזי חממה כפי שמחייב ההסכם הנוכחי משנת 1997 – הנקרא פרוטוקול קיוטו. יצוין שארה"ב, המדינה המזהמת ביותר, מעולם לא אשררה את פרוטוקול.
לאחר דיונים סוערים ביותר שנערכו באולם המרכזי של הוועידה, גובשה ביוזמת המשלחת הברזילאית פשרה הקובעת "מפת דרכים" לגיבוש הסכם מחייב. הדיונים על הסכם זה יתנהלו עד 2015 וההסכם יכנס לתוקף בסוף העשור. ארגונים סביבתיים הביעו בתום הוועידה אכזבה מכך שגם לאחר עשור של דיונים בכנסים שונים בעולם, לא מצליחות מדינות העולם להגיע להסכם ובכך הולך ופוחת הסיכוי שניתן יהיה לנקוט באמצעים שימנעו עלייה משמעותית של הטמפרטורה על פני כדור הארץ.
החוקר אלדן מאייר מסר כי תוצאות הועידה אינן מספקות: "בעוד הממשלות שהיו בוועידה בדרבן נמנעו מאסון דיפלומטי, הן בהחלט לא הגיעו לפתרון ראוי לאיום הגובר בשינויי אקלים העולמיים". גם קומי הנאידו, בכיר בארגון הסביבה "גרינפיס" הבינלאומי, מאמין שהמצב הסביבתי דורש צעדים חריפים יותר: "כרגע האקלים הבינלאומי מסתכם בעסקה שהשתתפות בה היא בהתנדבות. זה יכול רק לדחוף אותנו מהמצב הקשה הקיים לאסון סביבתי עולמי". בין משתתפי הוועידה השנה, גם נציגי של איגודים מקצועיים הרואים קשר הדוק בין הגנה על הסביבה ומאבקי העובדים. בשבועון הפדרציה הכללית של האיגודים המקצועיים של צרפת (CGT), "נובל וי אוברייר", פורסם ראיון עם מרכז הקולקטיב "סביבה ופיתוח בר-קיימא" של האיגוד, דניאל ג'נסט, שהשתתף בוועידה בדרבן.
ש: מה לפעיל באיגודים המקצועיים ולועידה בינלאומית בענייני הסביבה?
ת: אנו לא לוקחים חלק במו"מ בין המשלחות. זהו מו"מ בין הנציגים הרשמיים של הממשלות השונות. הגענו לוועידה כדי לנסות ולשנות את יחסי הכוחות הקיימים, הפוליטיים והחברתיים, בפורום זה; כדי להשתתף במחאות שנערכו במהלכו וכדי להשמיע את קולם של העובדים. לא ייתכן שהעובדות והעובדים לא יילקחו בחשבון בעת דיונים על הסביבה. דיונים האמורים להשפיע על אמצעי הייצור. המטרה עיקרית של השתתפותנו הייתה לשים את שאלות החברתיות במוקד הדיונים. אילולא פעילי האיגודים המקצועיים, נושאים אלה לא היו נלקחים כלל בחשבון.
ש: מה בדיוק דרשו האיגודים במסגרת הוועידה?
ת: המדינות מעוניינות בהגעה להסכמים מצומצמים ככל האפשר. אנו רוצים ללכת רחוק הרבה יותר. האיגודים קבעו שישה נושאים העומדים במרכז המשבר הקפיטליסטי והסביבתי: הנהגת מדיניות הבטחת הכנסה כלל-עולמית; העמקת הסבסוד והתקצוב של המדינות בפרויקטים הסביבתיים – בין היתר על ידי הטלת מס על עסקאות פיננסיות בינלאומיות; הטלת מסים על התחבורה האווירית והימית המשמשת ככלי להעברת מפעלים לפריפריה ולהעמקת ניצול העובדים; תכנית להכשרה מקצועית ברמה העולמית – הכוללת את מקצועות הסביבה; הכנסת "סעיפים חברתיים" בכל הסכם סחר בינלאומי או הקשור בסביבה; ולבסוף, כפי שנאמר, קידום הסכמים סביבתיים בינלאומיים יותר מקיפים ועם "יותר שיניים". אנו דוגלים בשיתוף פעולה הדוק בין האיגודים המקצועיים לבין ארגוני הסביבה, גם ברמה המקומית וגם ברמה הבינלאומית.
ש: נדמה שהאיגודים המקצועיים, גם ברמה הבינלאומית, נכנסו בכל הכוח אל ענייני הסביבה…
ת: … באופן כללי התשובה היא חיובית. אך ישנם איגודים מקצועיים רבים שטרם הבינו את השלכות המשבר הסביבתי על העובדים. אבל באופן כללי קיים מגוון רב של יוזמות, מפגשים, פרסומים ודיונים, ברמות המקומיות והבינלאומיות ובמרכזם העובדים והסביבה. אנו רוצים להציג אלטרנטיבה ל"קפיטליזם הירוק", לאלה הטוענים לקידום רעיון הפיתוח הבר-קיימא כדי להמשיך ולנצל עובדים, לחברות הרב-לאומיות המאמצות "שפה ירוקה" אך מוסיפות לפגוע בסביבה, בעמים ובעובדים. כך שזה חיוני, עבור האיגודים, להכיר את הנושא מקרוב, לפעול ואף להשמיע את קולם. השנה אנו עוסקים רבות בהשלכות התחממות כדור הארץ על התעסוקה. זו סכנה שיש לה השלכות רבות על מגמות התעסוקה, על האבטלה, על קביעת אסטרטגיה לפיתוח תעשייתי ואף על הנהגת "מדיניות תעשייתית" בצרפת ובאירופה כולה. בין היתר, ועל מנת לקרב את העובדים אל סוגיות הסביבה, התחלנו להפעיל אתר אינטרנט מיוחד בנושא תחת השם "בלוג הפיתוח הבר-קיימא של ה-CGT", שהחל לדווח על הנעשה בוועידת דרבן, אך הוא המשיך לדווח, למסור מידע ולהיות חלק מהדיון הציבורי – לאחר תום הוועידה הכושלת.
