הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-19 באפריל, 2012 3 תגובות

ממשלת ספרד הגיבה בזעם, השבוע, בעקבות ההלאמה הדרמטית של חברת האנרגיה YPF על ידי ממשלת ארגנטינה. נשיאת ארגנטינה, קריסטינה פרננדס דה קירשנר, הכריזה לפני מספר ימים כי ממשלתה מעבירה לידיה באופן מיידי את YPF, חברת האנרגיה המופרטת והגדולה במדינה שעד לתחילת השבוע הייתה בשליטת ענקית האנרגיה הספרדית רפסול.

YPF"YPF שייכת לארגנטינאים", הפגנה בבואנוס איירס 16/4/12

שר החוץ הספרדי חוסה מנואל מארגאיו אמר כי מדובר ב"סופה של ידידות ארוכת שנים" בין המדינות, והממשלה התחייבה לנקוט בימים הקרובים שורה של צעדים תקיפים נגד ארגנטינה, בתגובה להשתלטות שנתפסת בעיניה כצעד של עוינות. ראש ממשלת ספרד השמרני מריאנו ראחוי יצא למקסיקו ולקולומביה, בין המדינות הבודדות באמריקה הלטינית שבשליטת הימין, כדי לגייס תמיכה במערכה נגד החלטת ממשלת ארגנטינה. רספול מצדה הודיעה כי תפתח בהליכים משפטיים נגד הממשלה, מפני שלטענתה מדובר בצעד לא חוקי. גם שרת החוץ של ארה"ב, הילרי קלינטון, מתחה ביקורת קשה בעקבות המהלך ואף ז'וזה מנואל ברוסו, נשיא הנציבות האירופאית, הצטרף למקהלה. "זהו צעד מסוכן" אמרו כולם. ואכן זהו "צעד מסוכן" אבל רק עבור המעצמות הקפיטליסטיות השקועות במשבר כלכלי ממושך.

דקות לפני ההודעה הנשיאותית השתלטו אנשי הממשל על המשרדים הראשיים של YPF בבואנוס איירס, כשהם מרחיקים את מנהלי החברה מהמקום ומחליפים את מנעולי הדלתות. קירשנר אמרה כי ארגנטינה תעביר לספרדים פיצוי כספי, אך לא מסרה את גובהו. על פי הערכות של רפסול, מדובר ב-10 מיליארד דולר לפחות. 57% השליטה של רפסול ב־YPF יעברו, כאמור, לידי הממשלה הארגנטינאית ואילו שאר המניות יישארו ביד בעליהן הנוכחיים – משקיעים פרטיים ובראשם משפחת אשכנזי, מחוג ידידיה והתומכיה של הנשיאה, המחזיקה בכ־25% ממניות החברה. הממשלה הצדיקה את ההשתלטות בחוסר השקעה מספקת של YPF בחיפוש והפקת נפט וגז בטריטוריה הארגנטינית, מצב שלדבריה עלול "לייבש" את המשק המקומי. העלייה בעלות יבוא הדלק העלתה את מחסור האנרגיה לראש סדר העדיפויות של הממשלה הארגנטינית, בתקופה שבה המצב הפיננסי בכלכלה השלישית בגודלה באמריקה הלטינית הולך ומחמיר.

רפסול מכחישה את ההאשמות וטוענת שהשקיעה יותר מ־10 מיליארד דולר בארגנטינה בשלוש השנים האחרונות. "קירשנר החליטה להשתלט על החברה כדי להסיט את תשומת הלב מהמשבר החברתי והכלכלי בארגנטינה", אמר נשיא רפסול אנטוניו ברופאו, שהאשים את בואנוס איירס ביצירת קמפיין שלילי נגד החברה בחודשים האחרונים במטרה להוריד את ערך המניות ולהוזיל את ההשתלטות. אגב, ארגנטינה דחתה את דרישתה של רפסול לפצותה ב-10 מיליארד דולר בגין ההלאמה, כי החברה לא השקיעה מספיק במדינה ועוד הבריחה רווחים ללא תשלום מס הוגן על הכנסותיה. המעניין הוא שהחברה כמעט ולא משלמת מס, גם מרווחיה במדינות אחרות ובהן ספרד. רפסול היא "ספרדית" כי בעליה הם בעלי הון ספרדים. אבל התאגיד רשום במקלט מס וכמעט ואינו משלם מסים לספרד. כך, שלצד המחאות של ממשלת ההון והשלטון הספרדית, מגזרים רבים בספרד פרסמו הודעות עידוד ותמיכה בצעדיה של ממשלת ארגנטינה. תנועת "אנשי הסביבה בפעולה" הפועלים לאורכה ולרוחבה של ספרד פרסמה הודעה לפיה "בהתייצבה לצידה של הנהלת רפסול, הממשלה מתייצבת לצידם של אלה הפוגעים בסביבה, השוללים את זכויות היסוד של העמים המקוריים (הכוונה לאינדיאנים, א.ד.), המזהמים את האוויר, את הים והיבשה; המקדמים קשרים ניאו-קולוניאליים עם עמי העולם, הפועלים ללא הפוגה לחיסול מקומות העבודה באמצעות ההפרטות ולריכוז ההון בידי המתי מעט".

גם בארגנטינה, החלטת הממשלה זכתה לגיבוי ציבורי רב. אבל יש שהזכירו שהנשיאה ובעלה, הנשיא המנוח, תמכו בהחלטת ההפרטה כאשר כיהנו כחברי סנאט בשנות ה-90 בעת ממשלתו של הנשיא דאז, קרלוס סאול מנם. ועוד: רבים שואלים מדוע הולאמה רק חלקה "הספרדית" של הבעלות, אבל נותרה בעינה הבעלות הפרטית של משפחת אשכנזי. "ומה עם החצי השני?" שאלו השבוע מפגינים רבים, ביניהם עובדי חברת הנפט הרבים שפוטרו בעת ההפרטה בשנות ה-90. תנועות חברתיות, איגודי עובדים (ביניהם איגוד עובדי הנפט והגז) ומפלגות שמאל דורשות "הלאמה מלאה" והפיכת YPF לחברה ציבורית שבבעלות מלאה של המדינה ובניהול עובדיה. לכך הנשיאה לא מוכנה. אבל התסיסה החברתית בארגנטינה לא פוסקת ואשתקד נרשמו יותר מחאות חברתיות ושביתות לעומת אלה שנרשמו ב-2001, שנת השפל הגדולה בעקבות המשבר הכלכלי. נדמה שהמילה האחרונה בהלאמת חברת הנפט הלאומית טרם נאמרה.

תגובות
נושאים: מאמרים

3 תגובות

  1. חורחה הגיב:

    ואני תכננתי לחזור לגור שם ביוני… מה יהיה?

  2. חוני קבלו הגיב:

    המהלך, בפני עצמו, מוצדק ביותר. הן בשל התנהגותה של רפסול, הן בשל העובדה שמשאבי טבע לאומיים בעיקר בתחום האנרגיה הם כמעט תמיד בבעלות חברות ממשלתיות.
    בעיקר המהלך מוצדק משום שההפרטה המקורית, ב-1992 על ידי מנם המושחת (אדם שכל הסימנים מראים שגם מכר את חייהם של יהודי ארגנטינה לאיראן ולחיזבאללה, בפרשת הפיצוץ בבניין הקהילה היהודית) היתה הולילנד מארץ ההולילנד. מכירת חיסול של פרת מזומנים שמרוויחה מעל מיליארד דולר בשנה.
    הצרה היא שהקירשנרית ובעלה היו האולמרט בהולילנד הזה…

  3. חוני קבלו הגיב:

    (המשך) המחוז שלהם (סנטה קרוז) קיבל 650 מיליון דולר בתמורה להסכמתם לשערורייה הזו, ולפתע פתאום בצורה מוזרה הם הפכו לאנשים עשירים מבלי שאף אחד בארגנטינה מבין בדיוק איך עשו את הונם…
    גם הקשר הברור לאשכנזי מראה שידיה של הקירשנרית אינם נקיים.
    לסיכום, המהלך הנכון בידי האדם הלא נכון.
    אבל כפי שאמר לי פעם דודי: הקירשנרית מושחתת כמו כולם, אבל לפחות תוך כדי זה שהיא גונבת לעצמה – היא גם נותנת לפעמים לציבור…

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים