הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-26 ביולי, 2012 5 תגובות

הוויכוח סביב הגזירות המתוכננות, התוספת במע"מ והממשלה שמתעקשת לקחת מאלה שאין להם – כדי לתת למי שיש (והרבה!) – העמיד בצל יוזמה ממשלתית נוספת לא פחות חשובה ואף הרסנית יותר עבור העובדים. זו ההצעה הממשלתית הבאה לשנות את הגדרתן של שעות עבודה ומנוחה. משרד התמ"ת כבר הקים וועדה לשינוי החוק: על פי "גלובס" (12.7) הוועדה שהוקמה מורכבת משני נציגים של משרד האוצר, שלושה נציגים של משרד התמ"ת, נציג ממשרד המשפטים, נציג של המעסיקים הפרטיים ונציג מההסתדרות הכללית (הארגון עדיין לא אישר את השתתפותו). אם לוקחים בחשבון שנציגי המדינה הם לא רק רגולטורים אלא גם המעסיקים הגדולים במשק, הרי שבוועדה חברים 7 נציגי מעסיקים ונציג עובדים אחד ויחיד. הנושא הועלה לדיון בישיבת ועדת העבודה של הכנסת, אתמול (רביעי 25.7) ורוב חברי הוועדה לא תמכו בשינוי המוצע, אבל מהתמ"ת נמסר כי המשרד נותר בעמדתו שיש לשנות את החוק.

j14-silman-marchעצרת לזכר משה סילמן בתל אביב יפו, 27.7.12 (צילום: אקטיבסטילס)

על מה הוויכוח? מטרת "חוק שעות עבודה ומנוחה" הינה איזון בן שעות העבודה לשעות הפנאי. על פי החוק המקורי והוותיק, יום עבודה הוא בן 8 שעות ביום רגיל, ושבע שעות בלילה, בערבי שבת וחג. שבוע עבודה הינו בן 45 שעות על פי חוק, ובן 43 שעות על פי צו ההרחבה בדבר קיצור שעות העבודה. יש לציין כי גם שבוע עבודה של 43 שעות הינו הארוך ביותר בעולם הקפיטליסטי, אחרי דרום קוריאה ויפן. החוק המקורי מאפשר חריגה משעות העבודה והמנוחה על פי אישור שר התמ"ת, אך זו תחומה למשלחי יד ספציפיים, עד לגבול של 10 שעות ביום או 45 שעות בשבוע. כן נקבעו היתרים כלליים על מנת לענות לדרישת המעסיקים ל"גמישות"; לרשות המעסיקים עומד היתר כללי להעבדה בשעות נוספות, אשר אינו דורש אישור מיוחד, ומאפשר העסקה למשך 4 שעות נוספות ליום, אך לא יותר מ-12 שעות נוספות לשבוע, או היתר העסקה של 3.5 שעות נוספות ביום, אך לא יותר מ-15 שעות נוספות לשבוע, למקומות העובדים חמישה ימים בשבוע. מלבד קביעת נורמות בדבר אורכו של יום העבודה, מאפשר החוק חישוב של שעות נוספות שמשקיע העובד, ומתן פיצוי ראוי עבורן.

כיום, חישוב השעות הנוספות הינו יומי; עובד שעבד שעות נוספות, זכאי לתוספת של 25% לפחות משכרו הרגיל לכל שעה משתי השעות הנוספות הראשונות, כל שעה נוספת מעבר לזה מזכה את העובד בתוספת של 50% לפחות משכרו הרגיל. עובד המקבל את שכרו על בסיס חודשי או יותר ישנה אפשרות לתת לו, במקום הגמול, מנוחה של שעה ורבע לכל אחת משתי השעות הנוספות ומנוחה של שעה וחצי לכל שעה נוספת שלאחריהן – וזאת מבלי לפגוע בגובה השכר הקבוע לאותו חודש או תקופה.

התיקון המוצע פוגע בתגמול עבור שעות נוספות – הצעת החוק הממשלתית מתירה לשר לאשר הסכם קיבוצי המאריך את יום העבודה ללא כל הגבלה. תיקון זה יהווה, הלכה למעשה, תמריץ למעסיקים להאריך את מסגרת העבודה, משום שלא יידרשו לשלם עבור שעות העבודה הנוספות, וימנע מהעובדים את היכולת לסרב לעבוד בשעות נוספות. וחמור מזה: התיקון המוצע פוגע באופן בלתי מידתי בעובדים בלתי מקצועיים ובעובדים עונתיים.

בצד הפגיעה בכלל העובדים וההפרה הנוספת של יחסי הכוחות, הנוטים גם כך לטובת המעסיקים, תיקון זה יפגע בראש ובראשונה בעובדים המוחלשים גם כך; עובדי הקבלן. באופן כללי התיקון לחוק יפגע בעובדים הלא-מאורגנים, שאינם יכולים להתגונן קבוצתית מול גחמות מעסיקיהם – כולל עובדי ההיי-טק שבפועל עובדים על פי התיקון המוצע שלא קיבל את אישור הכנסת.

תגובות
נושאים: מאמרים

5 תגובות

  1. רומן הגיב:

    בסופו של דבר אין מנוס מכל הדברים הללו שהחליטה הממשלה. בצד החוקים המפוקפקים שלהם העם החלש הוא זה שסופג את כל הטלטלות הבלתי ניתנות להסבר. חייבים להודות שכשלון הממשל אכן נתן את אותותיו ואנחנו עומדים מפני אסון מטלטל.

  2. איילה סבאג הגיב:

    עבדים היינו במצרים ולא באמת יצאנו משם!
    הורנו הגיעו לארץ ישראל והותירו אחריהם אושר ועושר, חברות וחיים משותפים עם הערבים, והגיעו למדינת ישראל, מדינת המלחמות והשחיתויות, האלימות והפשע, הניצול וההשפלה…
    מדינה אשר הגזענות והדיכוי שולטים בה, מדינה אשר הופכת כל חצי מזרחי לקרבן. מדינה אשר שדדה וגזלה את שמחת החיים מהאזרחים, מדינה אשר המשטרה שולטת ביד רמה ובשחיתות ומחדלים, מדינה אשר חילקה אדמות במתנה לקיבוצניקים שהיו מן הסתם רובם 99% אשכנזים ואשר שיכנה את עולי צפון אפריקה בפריפריות והפכה את גופם לחומת מגן, מדינה אשר מפנה דיירם מבתיהם וגם כאשר הפכו הומלסים היא עדיין מגרשת אותם מהרחובות והגנים, הדפים לא יספיקו בכדי להכיל את רשימ העוולות והמחדלים….
    יש להחליף את השלטון יש לגדוע את השיטה מהשורש….
    יש ויש ויש עוד המון רעיונות …אבל, אבל אחד גדול לא יעזרו המחאות הפלצניות של מעמד הביניים, לא יעזרו ההפגנות הקטנטנות, לא יעזרו גם ההתאבדויות בשריפות…
    הממשלה פשוט אכזרית ומרשעת ולא עושה חשבון ….
    מתי ואיך נוכל לשנות?
    כאשר תסתיים שנאת החינם, כאשר תפסק התחרות של מי ינהיג ומי יוביל, כאשר תסתיים הגזענ

  3. אבי הגיב:

    יפה

  4. שירה הגיב:

    אנשים לא מודים בזה אבל אי אפשר לעבוד יותר מ8 שעות ביום. גם אם אתה מורח את הזמן כל השעות האלו הן לא אפקטיביות. כל עובד בתוך תוכו יודע את זה, אבל אף אחד לא צועק שהמלך הוא עירום.
    אז גם אני, במשך שנים, כשהיה חשוב לי שלא יפטרו אותי, עשיתי את השואו טיים ונשארתי עד 8-9 בערב, כשכל השעות מ-4 בערך, לא כולל השעה שאתה גמור אחרי ארוחת צהריים, עבדתי באיטיות אבל העיקר דפקתי את הכרטיס מאוחר והיה אצלי אור בחדר או בקונכיה, ככה כשהמנהל/ת, שגם הוא עסוק בלשחק אותה יחשוב שאין לי חיים חוץ מהעבודה ויהיה רגוע.
    כל מי שפוגע בעובדים- פוגע בעסק של עצמו, תפנימו את זה, אידיוטים.

  5. אנונימי הגיב:

    אני באמת לא רציתי להתערב כאן
    לחי הגדה השמלית
    תתרגלו להתרגל לזה עלית מחירים : לא קונים חוסכים
    ששמים לכם את ה- ..z . בפרצוף ההפתעות …. הנפילות .
    כל המדינה

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים