עם פרסום הדוחות הכספיים של אחד התאגידים הגדולים בישראל, יצרנית התרופות טבע, עולה כי החברה המעסיקה כ-46 אלף עובדים ב-60 מדינות תשלם, בישראל 0.3% מס על רווחיה. על פי "דה מרקר" (13.2), רווחיה של טבע בישראל הם כ-1.6 מיליארד דולר (או כ-6.4 מיליארד שקל) ועבור רווחים אלה היא תשלם 5 מיליון דולר (20 מיליון שקל) – 0.3%. יצוין שעל פי הדיווח לבורסה בניו-יורק, רווחיה של טבע לפני מס היו אשתקד יותר מ-3 מיליארד דולר. בחישוב רב שנתי, ועל פי אותו דיווח בארה"ב, מ-2007 ועד 2012 התאגיד העולמי הרוויח כ-43 מיליארד דולר או כ-170 מיליארד שקל – קצת יותר ממחצית מתקציבה השנתי של מדינת ישראל. הרבה כסף.
כאמור, טבע הפרישה 5 מיליון דולר בלבד מרווחיה בישראל למס. זהו שפל חדש בתשלום המסים על ידי טבע, לאחר ששילמה מס ב-71 מיליון דולר שהיו 3.5% מרווחיה בישראל ב-2011 וב-2010 טבע שילמה מס של כ-5.5%, 139 מיליון שקל. טבע אף מציינת שהיא בוחנת את משמעויות התיקון לחוק ההשקעות מנובמבר 2012, על פיו תוכל לשלם מס מופחת עד נובמבר 2013 על דיווידנדים שהצטברו ולא חולקו (המוגדרים "הרווחים הכלואים"). כך, שייתכן והשנה היא תשלם שיעור מס מופחת מאוד, בדיוק כפי שהיה בשנה שעברה. וכאן תזכורת קצרה: שלוחות מקומיות של חברות רב-לאומיות אמריקאיות או בבעלות אמריקאית חלקית, כגון אינטל, טבע, אמדוקס, צ'ק פוינט ועוד לחצו על ממשלת הימין ובאחד החוקים האחרונים שחוקקו בכנסת היוצאת ביוזמת ראש הממשלה ושר האוצר ניתן להן למשוך דיווידנדים בסכום עצום של 130 מיליארד שקל במס מופחת. זאת, אף שעל פי חוק עידוד השקעות הון קיבלו כל החברות האלה הנחות גדולות במס חברות, בתנאי שעל דיווידנדים הן תשלמנה מס מלא.
ובחזרה לטבע. נניח שטבע, המעסיקה כ-7 אלף עובדים בישראל, אמורה לשלם שיעור מס הדומה לעובדיה בעלי השכר הנמוך ביותר – כ-25% מס הכנסה. כך המס של טבע היה גדל אשתקד מ-20 מיליון שקל ל-1.6 מיליארד שקל (או כרבע מתקציב ההשכלה הגבוהה). אילו טבע נאלצה לשלם את אותו שיעור המס של עובדיה הבכירים בישראל, כ-50% מס הכנסה, אז היו נכנסים לקופת המדינה כ-3.2 מיליארד שקל. אבל, כאמור טבע לא תשלם 3.2 מיליארד ולא 1.6 מיליארד, אלה רק 20 מיליון שקל. מתנה של ממש.
צילום מסך מתוך תשדיר רשות המיסים "העלמת מס – עובדים בשחור"
ולאן הולך הכסף? בין היתר – למנהליה. בעקבות תביעה ייצוגית שהגישו הפרופסורים למשפטים שרון חנס ואהוד קמר, גילתה טבע ששכר חמישה הבכירים שפרשו ממנה ב-2012 – כולל שלמה ינאי המנכ"ל לשעבר – היה 14.7 מיליון דולר או כ-60 מיליון שקל, 12 מיליון שקל לכל אחד הבכירים. בממוצע זהו שכר חודשי של כמיליון שקל או פי 250 משכרם החודשי של עובדי הקבלן המועסקים בחלק ממפעלי החברה בישראל.
ומכאן שלוש מסקנות: הראשונה היא בגדר תפילה. שבכל פעם שהעובדים בישראל יידרשו "להקריב קרבנות בגלל הגרעון הענק שבתקציב" יקדישו דקת מחשבה למי שלא משלם מסים הודות לממשלת ההון שבשלטון. שנית, כאשר טבע מכריזה שהיא "מיישמת את האסטרטגיה שלה באמצעות ייזום, הפעלה וקידום תוכניות ומיזמים חינוכיים וחברתיים בקרב אוכלוסיות מגוונות בישראל. אנו מאמינים כי ההשקעה בקהילה באמצעות טיפוח ההון האנושי, החינוך למצוינות, קידום התרבות והאמנות המקומיות והשקעה במדע, יסייעו ביצירת חברה ישראלית חזקה ובריאה יותר", משום מה זה לא נוגע למסים שהיא אמורה לשלם. שלישית, ישנו תשדיר חביב של ההוצאה לפועל לחייבים עד 10 אלף שקל. הממשלה תדאג, כך בתשדיר, לגבות כספים אלה. מדוע הממשלה לא דואגת לגבות רבבות מיליארדי שקלים – אותם המסים שאינם משולמים על ידי התאגידים הגדולים?
מטבע הדברים זה טבע הקפיטליזם ובקרה המיוחד שלנו – הישראקפיטליזם – ואם לשפוט לפי אופן הצבעתו 'עמישראל' רוצה כך, ולכן (כמו בעניין הכיבוש) העם אשם! ואשמים גם בעלי זכות ההצבעה שלא הופיעו בקלפי ונמנעו מלהצביע. רק כ-3% בחרו בחד"ש והביעו בבירור את התנגדותם למדיניות ה- Laissez faire et laissez passer (תנו לעשות ותנו לעבור – ולהתחמק מתשלום מס) שהנהיג הימין בעצת ההון. הראיון היכה שורש כה מהר בליבות בעלי ההון עד ש Vincent de Gournay שהיה המפקח על המסחר בפריס ב-1750 אפילו לא הגדיר את דבריו על 'השיטה הכלכלית החדשה' בכתב. מאוחר יותר התקבלה תוספת למדיניות ה"לסה פר" הטהורה, לדרישת נציגי ההון בשלטון. כך הונהג "העידוד לעסקים" וניתן מימון ממשלתי נרחב לחברות שהשקיעו. בישראל תמכה המדינה (למשל) בשידול חברת Intel 'הענייה' להשקיע בה.
ל"הארץ" -העיתון היחיד בארץ- יש נביא-זעם לכלכלה, נחמיה שטרסלר שמו. לטענתו העובדים הם ברוב המקרים "עצלנים" ו"גזלנים", ובמיוחד אלה שמיוצגים בידי ועדי עובדים "חזקים" [חברת החשמל, נמל אשדוד]. הוא ודאי יטען (כמילטון פרידמן בזמנו) ש"מקור הקפיטליזם בתנ"ך".
* פסק ראש ההון-שלטון של אז, המלך שלמה (בספר משלי כו): "הַדֶּלֶת תִּסּוֹב עַל־צִירָהּ; וְעָצֵל, עַל־מִטָּתוֹ. טָמַן עָצֵל יָדוֹ בַּצַּלָּחַת; נִלְאָה, לַהֲשִׁיבָהּ אֶל־פִּיו". אך בפרק לא' קבע: אַל לַמְלָכִים שְׁתוֹ־יָיִן; וּלְרוֹזְנִים שֵׁיכָר. פֶּן־יִשְׁתֶּה וְיִשְׁכַּח מְחֻקָּק; וִישַׁנֶּה דִּין כָּל־בְּנֵי־עֹנִי. תְּנוּ־שֵׁכָר לְאוֹבד וְיַיִן לְמָרֵי נָפֶשׁ׃ יִשְׁתֶּה וְיִשְׁכַּח רִישׁוֹ; וַעֲמָלוֹ, לֹא יִזְכָּר־עוֹד
* ובויקרא יט' נאמר: לֹא־תַעֲשֹׁק אֶת־רֵעֲךָ וְלֹא תִגְזֹל; לֹא־תָלִין פְּעֻלַּת שָׂכִיר אִתְּךָ עַד־בֹּקֶר
* ובדברים כד': לֹא־תַעֲשֹׁק שָׂכִיר עָנִי וְאֶבְיוֹן; מֵאַחֶיךָ אוֹ מִגֵּרְךָ אֲשֶׁר בְּאַרְצְךָ
* ובמלאכי ג': בְעֹשְׁקֵי שְׂכַר־שָׂכִיר אַלְמָנָה וְיָתוֹם וּמַטֵּי־גֵר וְלֹא יְרֵאוּנִי
זה מאד מקומם שטבע משלמת כל כך מעט מס הכנסה וצריך למצוא דרך להגדיל את הפרשותיה והפרשות הקונצרנים הגדולים למס. מצד שני צריך לזכור שתרומתה של טבע איננה רק במס הכנסה שהיא משלמת. היא משלמת מע"מ על כל מוצר שהיא קונה, היא הכניסה כסף רב למדינה במיסים כאשר בנתה את מפעליה, היא מעסיקה אלפי קבלני משנה שמתפרנסים ממנה והרשימה עוד ארוכה. צריך לזכור גם דברים אלה כשמשתלחים בטבע.
מי שנעקץ פעם בידי צרעה או דבור למד שעקיצתה חומרה הרבה יותר מזו של יצרנית הדבש – הדבורה. גם עקיצת הקפיטליזם הנפוץ — זה שעוקץ את העובדים כדי להנמיך את שכרם ולהעביר את הרווחים שהם יוצרים לבעלי ההון. ממדינות הסעד (שבצפון אירופה) אנו למדים שהון נ ב ו ן לא משתמש ב'עקיצת צרעה' — אלא דואג לבריאות העובדים ולרווחתם. זו היתה התיאוריה שעליה התבסס העולם הסוציאליסטי, אלא ששם נכשלו בהגשמת הרעיון. ואצלנו, בארץ המובטחת של "זבת ודבש" שלטה פעם "הציונות הסוציאלית", אלא שזו פסה מהעולם כי טרדה את דרך הלאומנות הידועה. ועכשיו מקובלת הגישה שנוהגת לצטט ולפרש (ספר משלי ו' 6) "לֵךְ אֶל נְמָלָה, עָצֵל, רְאֵה דְרָכֶיהָ וַחֲכָם!". כאילו שהעובד הוא העצל והחכם (הקפיטליסט) מפנה אותו להתבונן ב"טבע" – בנמלה, ללמוד מחריצותה, שאינה מתוגמלת… (כנהוג ב""סין הקומוניסטית"" שנשלטת ע"י 300 משפחות בעלי ההון, שנהנות ממיצוי הדבש).
ע.ג. (שיוצא כמעט תמיד נגד השמאל) המציא פטנט… "צריך למצוא דרך להגדיל את הפרשות "טבע" והפרשות הקונצרנים הגדולים למס"… נראה שהוא מקווה שממשלת החנטרישים של הימין, שאותה ע.ג. מכבד, תוציא חוק כזה, ותעביר הנחיה לרשויות המס "ישרו את ההדורים", למרות שאינה יודעת וגם לא מכירה בעיקום ועיוות החוק לטובת הקונצרנים הגדולים. והיא מאמינה למה שאמר הקולגה דב לאוטמן על הורביץ: "למזלנו הוא הנהיג את התעשיינים במשבר הגדול של 1984, כשהאינפלציה הגיעה ל-400% ויותר והכלכלה היתה על סף התהום. הורביץ דרבן ודחף לעסקת החבילה במשק בתנאים שהיו קשים מאוד לתעשיינים, ש נ א ל צ ו ל ת ר ו ם תרומה אדירה בצורת ה ק פ א ת מ ח י ר י ם ".
אבל בעולם זו חדשה מהשורה הראשונה. BREAKING NEWS
בועידת ה G20 שהתכנסה אתמול במוסקבה, הציעו גרמניה צרפת ובריטניה "הגדולה" –במשותף– הצעה שתבטל את זכות הקונצרנים הבינלאומיים הגדולים להשתמט מתשלום מיסים על ידי דיווח שיקרי כאילו אלה נצברו מפעילות במדינות של גני-עדן למיסים [TAX PARADISE]. הוחלט לבקש מ- OECD לנסח הצעת חוק שתימנע מחברות גדולות שפועלות במדינות רבות בכלכלה הגלובלית — כך הודיע שר האוצר הבריטי (השמרני) ג'ורג אוסבורן. מדינות קטנות כשבדיה, פינלנד, וגם גדולות כגרמניה, צרפת ובריטניה הפסידו מיליארדים רבים שהלכו לכיסיהם הטופחים של בעלי המניות – במקום לאוצר אותן המדינות. ובארץ??? כאן שולט עוד ה"טבע" בחסות שלטון ההון.
לזה שהגיב. אני לא יוצא נגד השמאל. אני יוצא נגד השמאל החום. וכן, הממשלה הימנית, הקפיטליסטית, הרקובה (הוסף כאות נפשך) צריכה למצוא את הדרך לגבות יותר מיסים. כי מה לעשות אתה והחבורה שכותבת ומגיבה כאן, כולל אותי, יודעים רק לפטפט ולקשקש (בד"כ שטויות) ואילו זאת הממשלה שיש בישראל ורק היא יכולה לעשות את זה. תרצה, תתאמץ, תצליח, לא יודע. אני רק יודע שאין אחר שיכול לבצע.