הקמתה של וועדת גרמן בקיץ הקודם העלתה חששות כבדים מהמשך הפרטתה של מערכת הבריאות הציבורית בקרב הציבור הרחב וברופאים לזכויות אדם. החשש המרכזי היה שלמרות שמה המטעה של הוועדה "לחיזוק הרפואה הציבורית" מסקנותיה יורו על העמקת הפרטת המערכת ולהגברת הערבוב בין פרטי לציבורי. למרות דיווחים על קולות חזקים בתוך הוועדה המתנגדים להמשך הפרטתה של מערכת הבריאות, ההדלפות מתוך הוועדה מעוררות דאגה, ובמיוחד זו מהשבועיים האחרונים בנוגע לביטוחים המשלימים.
בריאות לא למכירה פומבית (תמונה: רופאים לזכויות אדם)
נושא הביטוחים המשלימים עומד, בעיני נשות ואנשי מקצוע רבים, בלב הדיון על מערכת הבריאות הציבורית בישראל היום. הביטוחים הללו, שהוקמו כאמצעי לחיזוק מערכת הבריאות וקופות החולים הגרעוניות, הפכו במהלך העשור האחרון למנגנון כלכלי משומן שמכרסם בביטוח הבריאות הממלכתי ומאיים על שוויוניות מערכת הרפואה הציבורית.
כל אזרח במדינה מבוטח על פי חוק ביטוח בריאות ממלכתי – באחת מארבע קופות החולים. אולם, בתהליך הפרטה מהיר ואגרסיבי שהחל בסוף שנות התשעים, שנים ספורות לאחר חיקוק החוק שהבטיח "צדק שוויון ועזרה הדדית" נוצרה מערכת הביטוחים המשלימים שהפכה להיות הממשק הפעיל ביותר בין אינטרסים ורפואה פרטית לבין המערכת הציבורית. כיום, למעלה מ70% מאזרחי המדינה מחזיקים בביטוח משלים של אחת מקופות החולים.
ההשלכות לכך דרמטיות. בראש ובראשונה, ההוצאה הפרטית על בריאות בישראל היא מהגבוהות במדינות הארגון לשיתוף פעולה ופיתוח כלכלי (OECD), אל מול הוצאה ציבורית הולכת וקטנה. שנית, הביטוח המשלים מאפשר קנייה, הלכה למעשה, של הקדמת תורים ושל חוות דעת שנייה. כך שהמערכת הציבורית לא רק שמשלבת בתוכה יותר ויותר רפואה פרטית, אלא גם הופכת למערכת שמפלה את מי שאין ברשותו לקנות ביטוח משלים (כחמישית מאזרחי המדינה). שלישית, קיומו של הביטוח המשלים מאיים על הסל הציבורי-כפי שהודגם במאבקים השונים של קופות החולים להכנסת תרופות מצילות חיים ל"משלים". דיווחים בתקשורת מדיוני תת הוועדה לעניין הביטוחים המשלימים בתוך וועדת גרמן גורסים כי יומלץ שבדיקות הריון לדוגמא לא יהוו חלק מהרובד הביטוחי הבסיסי.
עם זאת, נראה שחברי תת הוועדה לעניין הביטוחים המשלימים בתוך וועדת גרמן אינם מודאגים כמונו מתהליכי ההפרטה הללו, אלא להיפך-מעוניינים להעמיקם. בטיוטא שהודלפה לתקשורת נודע כי תת הוועדה המליצה לוועדת גרמן ליצור שלשה ביטוחים משלימים שונים, אחד שיוקדש לבחירת רופא מנתח וחוות דעת שנייה, שני שיכלול טיפולים כמו טיפולי שיניים, בדיקות הריון ותרופות יקרות שלא נכנסו לסל, ואילו הרובד הביטוחי השלישי יכלול טיפולים שאינם חיוניים—טיפולים קוסמטיים ורפואה "משלימה". מעבר לכך, מהסיקור בתקשורת עולה שנידונה גם העלאת ההשתתפות העצמית.
אם ייושמו ההצעות הללו, השלכותיהן על המערכת הציבורית יהיו הרסניות. רובד ביטוחי שלם לבחירת מנתח יאפשר את העמקת החדירה של הרפואה הפרטית אל תוך הציבורית ויחמיר את חוסר השוויון ואת הפערים—ואילו יצירת רובד ביטוחי שיכסה תרופות יקרות וטיפולים שלא ניתנים בסל רק תדלדל עוד יותר את הסל הציבורי. מעבר לכך, מהסיקור בתקשורת עולה שנידון מיסוי של 15% על הביטוחים המשלימים.
ההצעות הללו לא פותרות את הבעיות מולן ניצבת מערכת הבריאות—לא מערכתית, לא ערכית ולא כלכלית. פריסת הביטוחים לשלשה תעמיק את כפל הביטוחים, תגדיל פערים בבריאות בין האוכלוסיות השונות ותעמיק את חדירת הרפואה הפרטית אל הרפואה הציבורית. הגדלת ההשתתפויות העצמיות שאמורה לרסן את הביקוש ב"שוק" הפרטי כמו גם גביית מס של 15% על הביטוחים המשלימים יגדילו את ההוצאות של מטופלים ששילמו מס בריאות על פי חוק, הוסיפו ביטוח משלים ועליו יוסיפו גם מס נוסף. כך ייפגעו משמעותית המטופלים, יועמק הפילוג בין מעמדות חברתיים-כלכליים שונים, ייווצרו מערכות בריאות שונות לאלו שיכולים ואלו שלא, קופות החולים יעלו את הפרמיות כדי להמשיך ולכסות על גירעונותיהן, ומערכת הבריאות הציבורית רק תמשיך ותדלדל.
שיטת הביטוחים המשלימים תעלה את ההוצאה הפרטית על בריאות במקום להורידה, תהפוך את מערכת הבריאות לעוד פחות שוויונית משהיא היום ותגביר את העירוב בין רפואה פרטית לרפואה ציבורית. לכן יש לבטל את הביטוחים המשלימים, להעביר את הכספים אותם משלמים רוב האזרחים עבור הביטוח המשלים למס הבריאות הבסיסי ולהעלותו באחוז, מה שעל פי הערכות הכלכלנים יכול לתגבר את מערכת הבריאות ב-3 מיליארד שקלים כתוצאה מכך. יתר על כן, כדי להבטיח את יעילותה ושוויוניותה של המערכת לאורך שנים יש להבטיח בה הפרדה מוחלטת בין הפרטי לציבורי-כזו שתאפשר לעובדות ולעובדים בה שכר הוגן ולמטופלות ולמטופלים בה טיפול טוב ושוויוני.
-
לילי אילן היא פעילה בארגון "רופאים לזכויות אדם"
עוד בנושא:
- מתווה רופאים לזכויות אדם והאגודה למען האזרח להצלת מערכת הבריאות הציבורית.
- נייר העמדה המשותף לרופאים לזכויות אדם ולאגודה לזכויות האזרח – עוני ובריאות – סיבה, תוצאה וחוזר חלילה, שהוגש לוועדת אלאלוף למלחמה בעוני.

צריך לאסור על העוני הנוגס בכל פינה במערכת הישראלית. אלא שאם אין עניים, אין גם מי שמתעשר על חשבונם. אם העניים לא ישלמו על כל השירותים (שאותם מקבלים חינם אין הכסף במדינות שבהן קיימת מדינת הסעד) איך תחסוך המדינה שמבזבזת מיליארדים רבים על ״הגנת האזרחים״ (לא מפני חידקים או וירוסים) אלא מפני אויב גרעיני שכלל אינו קיים?