הגדה השמאלית

במה ביקורתית לחברה ותרבות


מאת: ב-6 בנובמבר, 2014 7 תגובות

סנטיאגו צ'ילה chile2

על אף שקשה להאמין, שתי התמונות האלה צולמו באותה עיר. מסתבר שסנטיאגו דה-צ'ילה היא עיר עם שתי פנים שונות: עושר קיצוני בקצה אחד, ועוני עמוק בקצה השני. ומסתבר גם, שחיפה עלולה ללכת בעקבותיה.

החוקר וההיסטוריון המרקסיסטי מייק דיוויס, בספרו "כוכב-לכת של משכנות עוני" (Planet of Slums), הסביר שקיומן של שכונות עוני ענקיות ומוזנחות, בשוליהן של ערים גדולות, הוא לא תופעת שוליים של האורבאניות, אלא הוא חלק מכללי המשחק של תהליכי העיור בקפיטליזם המאוחר. וככל שמתקדמים מהמרכז הקפיטליסטי אל הפריפריה הקפיטליסטית, כך גדל שיעורם של אלה שמוצאים עצמם חיים בשולי העירוניות.

בזמן שבארצות הקפיטליסטיות המפותחות, רק 6% מהאוכלוסייה העירונית חיה ב-Slums, הרי שבארצות המתפתחות מדובר ב-78.2% מהאוכלוסייה העירונית. מכיוון שהארצות המתפתחות זה המקום בו חיה מרבית האנושות, ומכיוון שהאוכלוסייה העירונית מהווה כיום – לראשונה בהיסטוריה – למעלה ממחצית האנושות, הרי שכשאנחנו מדברים על בעיה של היעדר דיור נאות ושל אי-שוויון ברמת העיר, אנחנו מדברים אולי על הבעיה האנושית המרכזית של המאה ה-21.

כך ייתכן מצב בו מרכז העיר סנטיאגו דה-צ'ילה, הרובע הפיננסי המכונה "מנהטן הקטנה" (Little Manhattan), מלא בבנקים, במשרדי תאגידים, במשרדי ממשלה ובמלונות יוקרה, ואילו בשולי העיר – ישנם קילומטרים על-גבי קילומטרים של משכנות עוני, של צריפים ופחונים, לעיתים ללא חיבור לחשמל, למים זורמים או לביוב.

עיר שנתנה לשוק החופשי להכתיב את תפיסת הפיתוח שלה, עיר שלא תוכננה כך שהיא תהיה עיר עבור כל תושביה, מצאה עצמה הופכת לעיר עם פני יאנוס, לעיר עם שתי פנים שונות, אחת המופיעה בתמונה שלמעלה ואחת שמופיעה בתמונה שלמטה.

ואיזה גורל צפוי עבור חיפה? האם העיר תהיה Little Manhattan או שאולי היא תהיה Planet of Slums?

אם ללמוד מהלקח של סנטיאגו דה-צ'ילה, חיפה לא תהיה או-או, אלא גם-וגם: בקצה אחד של העיר ייבנו שכונות יוקרה לעשירים בלבד, נעולות על סורג-ובריח עם בוטקה של שומר בכניסה, ואילו בקצה השני – דיור רעוע, תשתיות מתפוררות, הזנחה עירונית ואפליה תקציבית.

אנחנו חיים בעולם שהמשטר החברתי-כלכלי הדומיננטי בו הוא המשטר הקפיטליסטי. לכן, העולם הזה לא הופך כולו לעשיר וגם לא הופך כולו לעני, אלא ההתפתחות בו היא משולבת ובלתי-שווה: מרביתו הופך לעני משום שמיעוטו הופך לעשיר.

ואם אי-השוויון הזה קיים בקנה מידה עולמי (ברשות 85 האנשים העשירים בעולם הון השקול כנגד ההון שבידי מחצית האנושות, שהם 3.5 מיליארד בני אדם – לפי דו"ח אוקספאם), ואם אי-השוויון הזה קיים בקנה מידה ארצי (פערי ההכנסות בקרב מעמד הביניים בישראל הם הגבוהים ביותר מבין כל מדינות המערב, בזמן שהעוני בקרב ילדים בישראל הוא הגבוה ביותר בעולם המפותח – לפי דו"ח מרכז טאוב), אז אין להתפלא שאי-השוויון הזה יתקיים גם בקנה מידה עירוני.

אם לא נשנה כיוון, אז זה המקום אליו תגיע חיפה בעוד מספר לא רב של שנים: שתי ערים לשני מעמדות. אז איך משנים כיוון?

אחד המסמכים החשובים שנוסחו לגבי העיר חיפה, זו תכנית המתאר העירונית, שנכתבה בידי ועדה של משרד הפנים, בשיתוף פעולה עם עיריית חיפה. התכנית, שהופקדה בתחילת השנה, אמורה להתוות את החזון לפיתוח העיר, ממנו יגזרו יעדים קונקרטיים ברמת הבנייה בשכונות, פיתוח תשתיות ותחבורה ציבורית, ויצירת מוקדי עסקים, מסחר ותרבות. אבל התכנית הזו גרועה מאוד. תכנית המתאר העירונית של חיפה היא דרך המלך לסנטיאגו דה-צ'ילה.

לפני ארבעה חודשים, חד"ש הגישה התנגדות מפורטת ומנומקת לתכנית המתאר, משום שלדעתנו היא אינה מציעה פתרונות למצוקות האמיתיות של העיר, ובמיוחד מזניחה את הטיפול באוכלוסיות המוחלשות, בשכונות הערביות והמשותפות, ובלב ההיסטורי של חיפה.

בעתיד הלא-רחוק, תתחיל הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה את הדיונים בהתנגדויות שהוגשו. חשוב שכולנו נראה את זה כחובתנו האזרחית להגיע לדיונים, כדי להראות למקבלי ההחלטות שיש בעיר הזו ציבור שדואג להתפתחותה של חיפה, ושמסרב לראות אותה הופכת לשתי ערים עבור שני מעמדות.

תגובות
נושאים: מאמרים

7 תגובות

  1. מישהי הגיב:

    מעניין. היכן ניתן לקבל מידע מפורט יותר לגבי הדיונים בתכניות המתאר של חיפה.
    לא נשמע שיש תשומת לב לפתרונות עתידיים לסכנות הסביבתיות המגלמות איום עתידי על חיפה
    וכבר מתפרסם מידע על מחלות קשות הנפוצות בעיר

  2. שירה הגיב:

    תודה על המאמר. לפני 7 שנים גרתי בנווה יוסף, שנחשבת שכונת עוני-פשע בחיפה. לבעלי היה אז אופנוע יפה שקיבלנו לשמור עליו מידיד שנסע. אמרו לנו: אופנוע כזה בנווה יוסף?? תוך יומיים הוא הולך. יום אחד ירדתי וראיתי נערים ליד האופנוע. נבהלתי קצת ואז ילד אחד אמר לי: אנחנו שומרים לכם עליו. אמרתי לו באמת?? הוא אמר כן, כי אתם מהשכונה. וזה המסר שיש לי לחיפאים שסגורים עם סוגר ובריח ושומר עם בוטקה בכניסה: תצטרכו לשקשק כל פעם שתצאו מהבית, תצטרכו לעבוד עוד שעות ועוד יותר כדי לממן את הגדרות ואמצעי האבטחה, תהיו נהגי מונית של הילדים שלכם בשביל "הביטחון", תסעו עם האוטו לשכונות "המסוכנות" אם תרצו לקנות אוכל מיוחד שמעבר לזבל שמוכרים לכם בשופרסל או מגה ובעיקר, תדאגו, תדאגו על הכסף.

    • צפור בודד הגיב:

      על זה נאמר:
      "הוֹי מַגִּיעֵי בַיִת בְּבַיִת, שָׂדֶה בְשָׂדֶה יַקְרִיבוּ עַד אֶפֶס מָקוֹם, וְהוּשַׁבְתֶּם לְבַדְּכֶם בְּקֶרֶב הָאָרֶץ" (ישעיה ה' 8).

  3. עודד הגיב:

    ומדוע רק חיפה? תל-אביב (בטווח שבין , נאמר, מגדלי אקירוב, או 'רמת אביב ג' החדשה' , או 'גולדה על הפארק', או גוש המבצרים הנורא המתהדר בשם 'סיטי', לבין שכונת שפירא, או אזורי התחנה המרכזית הישנה וגם החדשה; ובתווך: רחובות ותיקים שירדו מגדולתם מזמן, ועכשיו מושכרות בהם דירות מתקלפות בתעריפים שממילא יבריחו הרבה צעירים וידרדרו את כל הסביבה לשפל שיהיה קשה מאוד להיחלץ ממנו) עוברת תהליך דומה. ירושלים עוברת תהליך דומה במקצת, אם כי לא זהה: העוני המדכא והמשפיל שמור שם בעיקר לפלסטינים ב'שולי העיר'. במבט כולל, קפיטליזם ברוטלי, עם כל מה שמשתמע ממנו, אחוז היטב ואוחז היטב לא רק במרכיבים כלכליים-חברתיים של חיי אנוש (רמת חיים, רווחה והיעדר רווחה, שוויון הזדמנויות ואי-שוויון) אלא גם במרכיבים של סביבה (כיצד נראים המרחב הפרטי והמרחב הציבורי – למי, בדיוק ולאיזה חלק מהאוכלוסייה, באחריותו של מי, ולמי זה אכפת בכלל). ומדינת ישראל, כידוע, היא אחד המוקדים המובהקים – לפחות בהשוואה לכמה מדינות מערב-אירופאיות (שכל-כך הרבה ישראלים מתהדרים בקירבה ובזיקה אליהן) – של קפיטליזם ברוטלי קיצוני. אז להתראות בסנטיאגו…

  4. Onze de Septiembre הגיב:

    ה-11 בספטמבר 2001 הוא היום שבו הטרוריסטים של אל-קעידה הרסו את מגדלי התאומים בניו-יורק.
    באותו תאריך, ב- 1973, עשתה החונטה של גנרל אגוסטו פינושה, בעזרת הנרי קיסינג׳ר והסי.איי.אי הפיכה צבאית, ורצחה את הנשיא הנבחר הסוציאליסט סלבדור איינדה. אלא שברובע Providencia (שבו גרים אנשי המעמד הבינוני הגבוה) עדיין קיים רחוב בשם ״האחד-עשר לספטמבר״.
    האֶטִימוֹלוֹגְיָה של שמות הרחובות בארץ דומה להפליא: בחיפה הרחוב שמחבר את תעשיית הנשק "אלביט" למגורי מהנדסיה ומנהליה בכרמל נקרא ע״ש זיגמונד פרויד, ולרחובות בהם גרים עניים שמות כמו שדרות המגינים, חטיבת גולני וחטיבת כרמלי.

  5. צדוק התקוה הגיב:

    חבל שלא הזכרת את קובה שבכלכלה הריכוזית הקומניסטית נוחלת כשלון ולאט לאט הקפיטלזים הכלכלי נכנס לכלכלה של קובה חוץ מאותם מאנשים עניים העומדים בתור [2014] עם פנקס נקודות לקבלת מצרכים נפתחים עסקים פרטים בקובה וגם שם אתה רואה מעמד מתעשר שבזכות הדולרים של אנקל סאם חי ברווחה [חוץ כמובן מחברי המפלגה שחיים בעולם אחר כמובן]ולעומתם אותם עניים העומדים בתור לקנית מצרכי מזון וקובה מדינה שיויונית לא חלילה מדינה קפיטליסטית דורסנית וקובה היא חלומו של כל איש שמאל [ביקרתי בקובה ואני לא מספר סיפורים]

הגיבו כאן

אורך תגובה מקסימלי: 1000 תווים

הרשמה לעדכונים בדוא"ל

Subscribe via Email

מומלצים