יש לקוות כי מרבית מצביעיו של משה כחלון בבחירות האחרונות מבינים כעת, בסופו של התקציב הראשון שהגיש כחלון, כי האיש אינו אלא ליכודניק בינוני – מין שטייניץ וסילבן שלום שכאלה – שלא מעלה ולא מוריד. סתם עוד אחד.
במסגרת המדיניות של "אי הטלת מסים" כבר הספיק שר האוצר להעלות את מס הרכישה על דירות. רעיון לא רע לכשעצמו עטוף ברטוריקה אנטי מיסויית. לא שונה בהרבה מהבוס שלו, בנימין נתניהו, שממליץ בחום לאמריקאים לדחות את ההסכם עם איראן ולצאת למלחמה – אך נמנע מלהילחם בעצמו. הכל פקה, פקה. המילים חשובות מהמעשה.
למה מותר להעלות את מס הרכישה ולא להטיל מס עיזבון? הרי הרעיון בשני סוגי המס הוא אחד – לתפוס את הכסף של העשירון העליון. זה הרעיון? ממש לא. הרעיון הוא לעשות כאילו. כאילו מטילים מס, אבל בפועל לאפשר להתחמק ממנו. אלא, וכאן ההבדל, ממס רכישה די קל להתחמק. ממס עיזבון זה הרבה יותר מסובך.
בין שני מסים
וזה, בתמצית, סיפורו של כחלון כמו נתניהו בפרשת הגז ומשאבי טבע אחרים, הוא משתדל לא לגבות מס ממי שיש להם.
מי שיחפש באינטרנט "מס רכישה" ימצא לא מעט אתרים שמתארים את שיעורי המס החדשים ובמיוחד איך להתחמק מהם. הכל נעשה בגלוי. תכנון מס קוראים לזה. וכשמסתכלים על השיטות המוצעות להימנעות ממס רואים עד כמה זה קל.
מס עיזבון מותקף לרוב בעניין כפל מס. הרי על הרכוש וההון שצברתי כבר שילמתי מס. אז מה פתאום תופסים את ההון הזה שוב בעת שהוא עובר לצאצאים? כאילו שכפל מס הומצא רק בעת אירוע "מס עיזבון". כפל מס קיים מיום המצאת המסים. מי שמשלם מס הכנסה, משלם עוד מס כאשר הוא קונה לחם, ועוד מס כשהוא קונה דירה. תמיד יש כפל מס, אבל רק במס עיזבון לפתע הנימוק הזה תופס.
מתנגדים אחרים טוענים כי ההון שנצבר הוא תוצאה של יכולת אישית, של יזמות, של לקיחת סיכון בידי אנשים מוצלחים. ואילו מס עיזבון יקטול את היזמות. וכך נימצא כולנו עניים יותר.
יזמות וגנטיקה
סנדרה בלק, פול דברו, פטר לונדבורג וקווה מיילסי חברו למחקר על מקור הצבר ההון בידי עשירים. איך אפשר לדעת האם ההון שצברו עשירים מקורו ביזמות וביכולת אישית מולדת או אולי בירושה. הארבעה השתמשו במידע הקיים בשבדיה על ילדים מאומצים. החוקרים בחנו מה קרה לילדים מאומצים שנולדו בין 1950 ל 1970 תוך השוואה בין הכנסות ההורים הביולוגיים להורים המאמצים. המסקנה שלהם חד משמעית: אם להורים המאמצים היה הון – כך היה עם הילדים. לביולוגיה אין כל קשר לעניין.
הנה כי כן נופל הטיעון בדבר היכולת של יזמים שנולדו גאונים ורק הסוציאליזם הדורסני רוצה לדכא אותם ואת יזמותם. מס עיזבון לוקח כסף ממי שירש כסף או הרוויח כסף כתוצאה מהשכלה ויזמות אישית. בדיוק אותו הרעיון מאחורי מס הרכישה המוגדל.
תימרוני מס
אז מה נשאר מההתנגדות למס? יש הטוענים שקשה לגבות אותו. עשירים יחלקו את רכושם סמוך למותם וכך העזבונות יישארו ריקים. דומה לתרגיל הנגד למס רכישה: רושמים את הדירה על שם הילד.
הנה כמה חדשות מהמציאות: ראשית, גם מס הכנסה קשה לגבות. בישראל אין בנמצא מי שמשלם את המס המירבי. בשביל זה הרי קיימים רואי חשבון. אז מה? מבטלים את המס בגלל קשיי גביה? שנית, כמו בזכאות לקיצבת זיקנה אפשר לקבוע כי כל העברת הכנסה שעושה אדם מגיל 60 ואילך היא חלק מהעיזבון. למה 60? בדיוק מאותה סיבה שקיצבת זיקנה לנשים משולמת מגיל 62: ככה.
אבל אז יתפסו את העשירים. וזו באמת בעיה לליכודניק מהשורה.
- פורסם בבלוג של גדעון עשת
אומר הכותב שגם מס הכנסה קשה לגבות ובכל זאת הוא קיים, אז למה שהמדינה לא תטיל גם מס עזבון שקשה עוד יותר בגבייה. אפשר לגבות, אי אפשר לגבות, העיקר להטיל מס. ואחר כך הוא עוד בא בטענות לכחלון שהוא פקה פקה. צריך לומר זאת בבירור, כחלון, ציפראס, קורבין – הסוציאל-דמוקרטים כולם הם פקה פקה.
הסבר ענייני, ממצה, קצר וקולע.
למדתי. השכלתי. תודה!
מבחינה אידאולוגית כל כלכלן ניאוליבראלי (ונערי האוצר הם כאלה) חושב שלממשלה יש 2 כלים לנהל
את הכלכלה והם: מדיניות מוניטרית ומדיניות פיסקאלית . זה בלוף גדול כי למעשה הממשלה מתערבת בכלכלה בדריכים רבות נוספות אבל נתמקד בשני אלה: מדיניות מוניטארית מנוהלת על ידי בנק ישראל אבל לאוצר גם חלק על ידי הנפקות אג"חים, על פי מדיניות המיסוי(למשל מע"מ,מכס ועוד) כך שלמעשה יש קשר חזק והשפעה הדדית בין שני כלים אלה. מדיניות פסקאלית היא מדיניות המסים והסובסידיות.
כוון שהניאוליבראלים עדיין טוענים שצריך לתת "ליד הנעלמת"לנהל את הדברים (על אף שמוכח פעם אחרי פעם שזה פשוט לא עובד) מאוד מתנגדים להטלת מיסים,במיוחד לבעלי ההון,בטענה המטופשת
והלא נכונה שהדבר יפגע בצמיחה.לא רק שזה לא נכון,אלא שההפרדה בין מדיניות המיסוי ומדיניות הסובסידיות היא עוד בלוף ושקר גדול. כוון שמסים הם מקור ההכנסות של הממשלה,מדיניות המיסוי היא היא למעשה מדיניות הסובסידיות.כחלון עצמו אולי לא מבין זאת אבל נערי האוצר מבינים זאת היטב.פשוט רוצים לבלבל אותנו עם שקרים תוך כדי בורות העם בנושאי כלכלה
לאלמקייס
אינני מבין איך אתה מכניס את כחלון יחד עם קורבין וציפארס תחת "סוציאל דמוקרטיים" כאילו.
כחלון הוא פופוליסט לקודניק מזנו של בגין ורחוק מלהיות אפילו סוציאל דמוקרט. יתכן שציפארס עובר לכוון הזה ולגבי קורבין אנחנו עוד לא יודעים.דבר אחד ברור: הפשע הגדול ביותר של הסוציאל דמוקרטיה,עוד מלפני מלחמת העולם השנייה,המשך בממשלות בארה"ב,אירופה ובישראל ,הוא שהכינו את הקרקע לממשלות הימניות הניאוליברליות המוליכות את העולם לאסון וללאומנות מסוכנת.
לא משנה אם הצבר ההון הוא מירושה או מ"יזמות" (ברור שיש עשירים מאוד שהתחילו מ0).בכל מקרה הצבר הון במימדים גדולים קשור לרמאות ,"לניצול הזדמנויות" מפופקקות ותמיד,אבל תמיד,
על חשבון נישול העובדים.למשל,יזמי הי טק-"סטרט אפים" עשו זאת כשקרנות סכון ,משקיעים זריזים
חברות הנפקה ,בנקים ובעלי הון קנו את הרעיון והפיצו אותו במליונים רבים תוך הצפת עולמנו בזבל
הרעיל והמסוכן שמציף אותנו.לעשרות או מאות המליונים שצברו מפתחי הסטרט-אפים האלה אין לכך שום פרופורציה כתרומה לעבודתם ועמלם,אלא עוות נוראי נוסף של שווקים מלאי כסף זול שלא יודעים מה לעשות אתו.
קורבין הוא לא פחות פופוליסט מציפראס או מכחלון. ההבדל היחיד ביניהם הוא סוג הרטוריקה. סוציאליסטים של הצהרות ומחוות כמו תראבוט אמנם מתרגשים עד כלות מרטוריקה ריקה אבל כדאי לקרוא המצע הכלכלי של קורבין, The Economy in 2020. זהו אוסף של סיסמאות ריקות, פנטזיות בנוגע למיליארדי הפאונדים שניתן יהיה לגבות מהתאגידים הגדולים (גביית מס, חלילה לא הלאמה) וצעדי מדיניות קיינסיאנית. אבל גם אם קורבין יגיע לראשות ממשלת בריטניה מחר לא תינתן לו אפילו ההזדמנות להיכשל. כפי שהוא מיהר להרגיע, אפילו מבלי שנתבקש, אין בכוונתו לתמוך בפרישה מהאיחוד האירופי. יאמר לזכותו של קורבין שהוא כנראה יעשה פחות נזק מציפראס ומכחלון, מועד הבחירות הבא בבריטניה הוא עוד רחוק ועד אז הקפיטליזם יכול לעבור לשלב התרחבות וייתכן אפילו שיהיה בכוחו של קורבין להגשים חלק מן המצע שלו. אלא אם כן הבריטים ינהרו אז אחרי דמגוג אחר.
והליכוד? כפי שיודע כל אחד משרת את ההון ואת שלדון.