את העניין הזה ראוי להתחיל מהשורה התחתונה: מחירי הדירות עולים כי הממשלה רוצה.
פשוט מאוד. נכון, חברי הממשלה מדברים על כך שצריך שיקרה ההפך. ובמיוחד שר האוצר שדרש וקיבל את "כל הסמכויות" בתחום הנדל"ן. אבל, משמח לומר, כי הכל "פקה-פקה". משמח כי פרשת הדיור מוכיחה פעם נוספת כי בין מה שפוליטיקאים אומרים ועושים יש פער. לעיתים, כמו במקרה הזה, פער ענק.
הפער נגרם בגלל המחיר. שנים חייתה ישראל עם אינפלציה של עשרות ומאות אחוזים לשנה. כולם דיברו נגדה. במיוחד השרים והשועים. והיא בשלה: הולכת ותופחת. עד שמישהו החליט שנמאס לו וכי המחיר של הדברת האינפלציה נמוך מנזקיה. ואז, בתוך שנים ספורות, המחלה הודברה.
בדיור, השלטון עדיין חי בעולם שבו נזקי האינפלציה קטנים בהשוואה למחיר הדברתה. לכן מחירי הדירות עולים בהתמדה. כדי להדביר את האינפלציה בשנות ה-80 של המאה הקודמת הממשלה השתמשה בכלים נוקשים: מיסוי, קיצוצים, פיקוח. "גזירות" בפי התקשורת. ולא יעזרו הסיפורים ומעשיות – כדי להוריד את מחירי הדירות או לפחות לעוצרם נדרשת זאפטה. לממשלה הזו יש זאפטה רק לערבים. ליהודים? תש כוחה.
אגדת הקרקע החסרה
הסיפורים על "היצע קרקעות" – כאילו שלשם בניית דירות נדרשים עוד פיסות קרקע בתולה. ולא היא. לא נדרש דונם אחד. תחליט הממשלה כי כל בניין במדינה שיציב דיו יוכל להוסיף שתי קומות – ותהיה "קרקע" זמינה בממדי ענק. למה היא לא עושה כן? כי היא לא רוצה.
אגדת המימון
והזאפטה? מחירי הדירות עולים כי יש כסף זול שאין לו חלופה נושאת תשואה. גם מי שבדעה שכסף זול חיוני משיקולים כלכליים אחרים, אמור לנתב את הכסף למה שמועיל. ואינפלציה בדירות ממש לא מועילה. איך מונעים מהכסף הזול להגיע לדירות? מטילים מס על רכישת דירה בידי מי שיש לו דירה. כמה מס? הרבה. ובהתחלה – הרבה מאוד.
זו זאפטה. להוציא מהמשחק את כל ה"משקיעים" ולהותיר את הדירות רק למי שאין להם. קל להבין, קל לעשות. לא עושים. למה? כי לא רוצים.
אגדת החשבונאות
על חטא הממשלה ומחדליה נוספים פחדי בנק ישראל. הבנק המרכזי הוא גם המפקח על הבנקים ובתוקף כך מעוניין ביציבותם. אם מחר, בזכות איזה נס מחירי הדירות ירדו ב-10% לכל הבנקים שנתנו משכנתאות נרשם הפסד. למה? כי ככה כותבים מאזנים חשבונאים. מן הוקוס פוקוס חסר כל ערך ממשי. כאילו שיכולת ההחזר של משכנתאות בידי הציבור תלויה במחיר הדירה. היא לא. אבל החשבונאות – כן. אז בנק ישראל ניזהר בשלומם וברווחיהם (המפוברקים) של יקיריו הבנקאים. לכן גם הוא לא מטיל עליהם זאפטה. למשל? לאסור עליהם לתת משכנתה למי שכבר יש לו דירה. למה? כי הוא לא רוצה.
אגדת "הציבור"
ואנחנו, הציבור, לא נקיים מהפרשה הזו. כאשר כולם מדברים בגנות מחירי הדירות העולים שוכחים משהו חשוב: לכל אחד מאיתנו שיש דירה בבעלותו נוח שמחיר הדירה שלנו יעלה והמחיר של כל השאר ירד. כך נוכל למכור את דירתנו ביוקר, ולקנות אחרת גדולה ואיכותית יותר – בזול. באיזה שהוא מובן כל בעלי הדירות, המרוכזים בעצמם, אוהבים את האינפלציה הזו.
אגדת מחסור בעובדים
ולא נשכח את מחוקקינו שתוקעים חוקן. 90% מעובדי הבנייה אינם "יהודים" לפי הגדרת הש"סניקים מכל הזרמים. אז למה לא בונים בשבתות וחגים? ובכך מקצרים את משך הבנייה. וגם זה מתוך הנחה שליהודים אסור לעבוד בשבת. כי השבת מגנה על האינפלציה בדירות. אז למה מחירי הדירות עולים: בגלל הקואליציה של אוהבי האינפלציה.
- פורסם בבלוג של גדעון עשת
"אגדת המחסור בקרקע" נכונה, צריך פשוט להוסיף לה את בעיית הרגולצייה. לפי דוח הoecd אני המדינה שהכי קשה לבנות בה, אחרי טורקיה, כך שגם הוספת שתי הקומות תהיה איטית ומסורבלת, שלא לדבר על החוק שאוסר בניינים גבוהים מדי. אבל הבעיה היא לא קרקע מועטה מדי, אלא קרקע שמולאמת ע"י רשות מקרקעי ישראל, מונופול ממשלתי יקר שכמו כל עסק מולאם, לא מתאים עצמו לדרישות האימיתיות של האזרחים.
אשר ל"אגדת המימון", כבר ניסו להעלות את מס הרכישה, זה גרם להמוני אנשים לרוץ לקנות דירות חדשות. העלאת מיסים על המשקיעים במצב שאין הרבה דירות לתחרות תגרום לעלייה רבה של מחירי המשכירים. אבל נגיד שהצלחת, סילקתה משקיעים שלא יכולים לשלם מיסים גבוהים. עכשיו יהיו הרבה דירות בידי אנשים מועטים, רק מי שממש עשיר יוכל להחזיק בדירה, מצב כזה יותר ריכוזיות על המשק (ספרו לי עוד על כך שבמשק לא מפוקח יש ריכוזיות של תאגידים).
ובכלל, מה אם המשקיעים? הם לא טייקונים, רובם אנשים ממעמד הביניים ואפילו למטה (למה המפלגות החרדיות מתנגדות למס על דירה שלישית) שרוצים להציל את כספם מאינפלציה ושיהיה להם מקור הכנסה קבוע בעתיד במקום להסתמך על תקציבים. הפיתרון הו
א דווקא ע"י הורדת המיסים הגבוהים על רווחי הון כדי שיותר אנשים ממעד הביניים יוכלו לעבור לשוק ההון במקום להשקיע בדירות.
ממש כיף להאשים את הממשלה ברשעות, ככה לא צריך לחשוב שההתערבות הממשלתית מזיקה. הסיבה שהממשלה לא עושה את הצעדים האמיתיים להורדת המחירים היא כי ברגע שיחליטו להוריד חלק מחוקי הבטיחות, לשחרר את הקרקע ולהפסיק לגבות מיסים גבוהים מ"העשירים", אנשים שכמוך יצאו לרחובות בטענה שהם "לא חברתיים". תוסיף לכך את העוצמה וחוקי הקביעות שיש במנהל מקרקעי ישראל מה שלא מאפשר התייעלות.
לגדעון:
1)ה"זאפטה" של הממשלה היא לא רק לערבים. היא גם לעניים,לעובדים ולזוגות צעירים
2)ברור שקרקע לא חסרה. הנגב כמעט ריק. אבל אין שם תעסוקה,אין תשתיות,אין מרכז תרבות,ובתי חולים לא מספיקים. לכן הבעייה היא לא בקרקע לבד אלא בכל מכלול החיים.
3)אגדת המימון: שוב,הבעייה היא לא "כסף זול".הבעייה היא מה עושים אתו ולאיזה ידיים מגיע.ברור שהוא מגיע בעקר לספקולנטים ול"משקיעים" ולצרכנים,רק כדי שהכלכלה לא תתמוטט.זה כמו חמצן לחולה קשה מאוד.
4)בנק ישראל:לבנק ישראל לא היתה בררה מעצם הגדרתו,אבל מבלי להתכוון לכך,יצרו את הבועה לא רק בשוק הדירות ,גם בשוק ההון, ובכלל.
5)לא מבין איך מחיר דירה אחת יורד ואחרת עולה ואיך נוגע ל"ציבור".לפחות מחצית ה"ציבור" (כולל רווקים וצעירים)אין להם דירה משלהם ואין להם כל סיכוי שכזה.
6)מחסור בעובדים: אולי העובדים יעבדו גם בשבתות ובחגים ו14 שעות ביום וכך נקצר משך הבנייה?או שיתנו "לייבא" אלפי עבדים בשכר זהום וייצרו רווחי ענק ל"יבואנים"?או שׁיתנו אשורי כניסה לאלפי פלסטינאים המובטלים וכל יעשו מליונים ה"רייסים" הפלסטינאים מעבר לקוו הירוק עם השותפים הישראלים?
לא זה,לא זה ולא זה.
אשר, אסביר לך איך מחיר דירה אחת יכול לעלות ואחת לרדת. נניח שיש לי דירה בשכונה בנוייה באמצע העיר. מחירה עולה ועולה. כעת נבנית שכונה חדשה בפאתי העיר. המחיר שם עדיין זול. למה? כי אני קונה "על הנייר" (אכלוס לעוד שנתיים), כי עוד אין תשתיות בשכונה, כי אתה גר באתר בנייה לכמה שנים. אז אני מוכר את דירתי היקרה, וקונה דירה זולה. מחכה כמה שנים, השכונה שבפאתי העיר התגבשה, התשתיות בה נבנו, הדירות אוכלסו, והפלא-ופלה, המחירים מאמירים ומאמירים. אני מוכר שוב את דירתי (שקניתי בזול) ביוקר, ועובר לשכונה החדש שבפאתי שכונתי. verstehst du?
לדני
אתה טועה.מחירי דירות בתל אביב גם בדרום וגם בצפון עולים כי יש השפעה הדדית לעלייה (או לירידה).לדוגמה, בקרית שמונה או בשדרות המחירים לא עולים.יש תל אביב, יש מרכז,יש פריפריה ויש עוד 100 גורמים נוספים שלא המקום לדון.במאמרהטענה של הכותב אחרת לגמרה ואליה התייחסתי.לך תקרא עוד פעם ותבין.